Piele luminoasă la orice vârstă: trucuri de îngrijire și sfaturi pentru menținerea sănătății

Piele luminoasă la orice vârstă: trucuri de îngrijire și sfaturi pentru menținerea sănătății


Corpurile noastre se schimbă odată cu vârsta. Procesul de îmbătrânire este inevitabil, însă există numeroase măsuri preventive, în special în ceea ce privește rutina de îngrijire, care pot susține sănătatea cutanată, de-a lungul vieții.

Fluctuațiile hormonale, factorul genetic, anumite medicamente, precum și pierderile osoase și musculare legate de vârstă influențează sănătatea, inclusiv pe cea a pielii. Stilul de viață poate avea, de asemenea, un impact asupra aspectului pielii.

Unele dintre schimbări sunt vizibile, precum liniile fine, ridurile și petele pigmentare. Altele, cum ar fi pierderea de colagen, nu sunt neapărat vizibile, însă influențează apariția semnelor îmbătrânirii.

Așadar, pielea se schimbă în timp, astfel că și rutina de îngrijire a pielii trebuie adaptată nevoilor specifice vârstei.

Îngrijirea pielii după vârsta de de ani

Îngrijirea pielii după vârsta de 20 de ani

Începând cu vârsta de 20 de ani, apar modificări la nivel cutanat, deși cele mai multe nu sunt încă vizibile.

De la această vârstă, nivelul colagenului, proteina care conferă elasticitate și fermitate pielii, începe să scadă. Când producția colagenului este în scădere, riscul apariției liniilor fine și a ridurilor este mai mare.

Expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete accelerează descompunerea fibrelor de colagen, de aceea protecția solară este foarte importantă la această vârstă. Specialiștii recomandă produsele cu factor de protecție solară cu cel puțin 30 SPF și spectru larg de acoperire.

La vârsta de 20 de ani, noi celule ale pielii sunt create relativ repede, ceea ce oferă pielii o luminozitate aparte. Cu toate acestea, pielea are nevoie de o exfoliere blândă, pentru a fi îndepărtate celulele moarte și pentru a evita înfundarea porilor. Alfa-hidroxi acizii (AHA), în special acidul glicolic și acidul lactic, contribuie la netezirea și catifelarea tenului, fără a-l agresa. O mască facială care conține AHA, folosită o dată sau de două ori pe săptămână, este un răsfăț necesar pentru piele.

Curățarea feței în fiecare zi este o măsură obligatorie pentru a preveni apariția unor probleme ale pielii, precum erupțiile acneice.

Machiajul, transpirația și excesul de sebum pot înfunda porii, ceea ce poate cauza acnee sau, pur și simplu, pierderea luminozității. De aceea, este necesar ca, atât dimineața, cât și seara, pielea să fie curățată în profunzime, cu ajutorul unor produse potrivite tipului de ten (spume, geluri sau uleiuri de curățare, precum și apă micelară și demachiant).

Hidratarea este, de asemenea, esențială pentru ca pielea să arate cât mai bine. Atât cu ajutorul produselor cosmetice, cât și printr-o dietă echilibrată (bogată în fructe și legume), pielea are parte de hidratarea necesară.

Ingrijirea pielii după varsta de de ani

Îngrijirea pielii după vârsta de 30 de ani

Începând cu vârsta de 30 de ani, pot apărea primele semne de îmbătrânire, cum ar fi liniile fine și ridurile.

Liniile fine sunt, adesea, un semn precoce de deteriorare a pielii cauzată de soare. Conform unei analize din 2022, expunerea la radiațiile ultraviolete poate provoca fotoîmbătrânire.

Fotoîmbătrânirea se referă la modificări ușoare ale epidermei (stratul exterior al pielii) și modificări majore ale dermului (stratul mijlociu). Potrivit cercetărilor, razele UV sunt responsabile pentru 80% din semnele vizibile de fotoîmbătrânire pe pielea feței.

Așadar, de la această vârstă, este cu atât mai important să fie folosite produse cu factor de protecție solară, cu spectru larg de acoperire, care ar fi bine să fie aplicate cu 15 până la 30 de minute înainte de expunerea la soare.

Obiceiurile bune de îngrijire a pielii trebuie continuate. Curățarea și hidratarea sunt etape esențiale în rutina zilnică de îngrijire, atât dimineața, cât și seara. De la această vârstă, pot fi adăugate în rutina de îngrijire și produse anti-aging, precum serumuri și creme care conțin ingrediente ce și-au dovedit eficacitatea în estomparea aspectului liniilor fine și al ridurilor, precum bakuchiol și retinol.

Ingrijirea pielii după varsta de de ani

Îngrijirea pielii după vârsta de 40 de ani

Schimbări vizibile la nivel cutanat încep să apară după vârsta de 40 ani. Apariția petelor pigmentare se numără printre efectele înaintării în vârstă. Consecințele expunerii prelungite la soare în anii tinereții se văd cel mai bine după vârsta de 40 ani.

Totodată, glandele sebacee produc mai puțin sebum, ceea ce face ca pielea să fie mai uscată. Întrucât producția de elastină și colagen scade, pielea începe să-și piardă elasticitatea și fermitatea.

Pentru a combate uscăciunea, sunt recomandate produsele cosmetice care conțin acid hialuronic. Acest ingredient de îngrijire a pielii ajută la menținerea umidității și refacerea celulelor, făcând pielea să arate fermă și netedă.

Curățarea, hidratarea și exfolierea pielii nu trebuie să lipsească din rutina de îngrijire. Pe lângă acești pași de îngrijire a pielii, este, de asemenea, important ca pielea să fie protejată de soare. Crema cu protecție solară trebuie aplicată în fiecare zi, indiferent de anotimp.

Inovațiile industriei cosmetice din ultimii ani au făcut posibilă o piele tânără la orice vârstă. Printre ele se numara retinolul, celulele stem vegetale, glicozaminoglicanii, ceramidele, acidul glicolic, vitamina C, Resveratrolul și multe altele.

Ingrijirea pielii după varsta de de ani

Îngrijirea pielii după vârsta de 50 de ani

La această vârstă, produsele folosite de obicei ar putea să nu mai dea randamentul dorit. Fluctuațiile hormonale pot avea un impact puternic asupra pielii. Din acest motiv, ar putea fi nevoie de o schimbare a rutinei de îngrijire a pielii.

De la această vârstă, pielea poate fi din ce în ce mai deshidratată și își poate pierde elasticitatea. De aceea, adăugarea mai multor produse antiîmbătrânire în rutina de îngrijire a pielii, cum ar fi serumuri și creme care conțin bakuchiol, retinol, celule stem vegetale, glicozaminoglicani, ceramide, acid glicolic, vitamina C, Resveratrol sau alte ingrediente care pot ajuta la reducerea aspectului liniilor fine și al ridurilor, este indicată.

Ca întotdeauna, este important ca pielea să fie protejată de soare, cu ajutorul produselor cu factor de protecție solară.

Totodată, în această perioadă este recomandat un examen lunar pentru cancerul de piele. Orice modificări ale alunițelor, atât în ceea ce privește forma, cât și culoarea, precum și apariția unor pete solzoase și aspre, răni care nu se vindecă și orice umflături sau excrescențe noi trebuie verificate de către un specialist.

Ingrijirea pielii după varsta de de ani

Îngrijirea pielii după vârsta de 60 de ani

Îngrijirea delicată a pielii este principalul obiectiv după vârsta de 60 de ani. Menținerea hidratării face ca pielea să-și păstreze sănătatea și să arate bine. Produsele care par să irite pielea trebuie excluse din rutina de îngrijire.

În această perioadă, se pot forma linii fine în jurul buzelor. Totodată, petele de vârstă pot deveni mai proeminente.

Deoarece stratul subcutanat continuă să se subțieze, este posibil ca pielea să fie mult mai delicată decât înainte. Drept urmare, riscul de a suferi vânătăi și zgârieturi este mai mare și, deoarece pielea se repară mai lent acum, vindecarea acestor leziuni va dura mai mult.

Pielea suferă schimbări de-a lungul timpului, de aceea este important ca funcția de barieră să fie în permanență protejată. Atât printr-o rutină corectă de îngrijire a pielii, cât și prin adaptarea produselor cosmetice nevoilor tenului, pielea poate arăta luminoasă și sănătoasă la orice vârstă.

Resurse:

https://www.healthline.com/health/keep-your-skin-healthy-at-any-age#in-your-60-s

https://www.everydayhealth.com/treatment/skin-and-beauty/anti-aging-tips-your-skin/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9368482/

Publicat în categoria IvaStories
Etichete , ,

Produse recomandate

Coș

Nu ai niciun produs în coș.