Ceramidele: 5 beneficii pentru piele

Ceramidele: 5 beneficii pentru piele


Ceramidele sunt un tip de lipide (substanțe organice grase), care se găsesc în mod natural în piele. Aceste molecule joacă un rol crucial în menținerea funcției de barieră a pielii. Astfel, pielea rămâne hidratată și este protejată de daunele provocate de diverși factori din mediul înconjurător.

Nivelul de ceramide scade în timp, mai ales odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce face ca pielea să devină mai sensibilă, uscată și să fie mai predispusă la iritații și infecții.

Pentru a crește nivelul ceramidelor din piele, alimentația și rutina zilnică de îngrijire sunt factori cheie. Ceramidele se numără printre ingrediente folosite în numeroase produsele cosmetice, precum creme, loțiuni și serurmuri, care pot fi utilizate ca parte a unei rutine zilnice de îngrijire, pentru a menține sănătatea pielii. Produsele cu o concentrație ridicată de ceramide și alte ingrediente benefice, cum ar fi antioxidanții, vitaminele și acidul hialuronic, susțin funcția de barieră a pielii.

Totodată, surse importante de ceramide sunt unele alimente care pot fi introduse în dietă, precum cartofii dulci, soia, grâul, orezul și porumbul.

Ceramidele

Ce sunt ceramidele?

Ceramidele sunt lipide care se găsesc, în mod natural, în celulele pielii. Acestea constituie aproximativ 50% din lipidele din stratul cornos intercelular, respectiv lipidele dintre celulele din stratul exterior al pielii (epiderma).

Unul dintre principalele roluri ale ceramidelor pentru piele este de a îmbunătăți nivelul de hidratare. Funcția de barieră a pielii este prima linie de apărare a organismului, fiind responsabilă de menținerea umidității în interior și a substanțelor dăunătoare în exterior, iar ceramidele sunt o componentă esențială a acestei bariere.

Ceramidele creează un scut care previne pierderea umidității, menținând pielea hidratată și sănătoasă. Totodată, protejează pielea de poluanți, bacterii și alte toxine din mediul înconjurător. Așadar, ceramidele ajută la reținerea umidității în piele și previn pătrunderea germenilor în organism.

Atunci când funcția de barieră este deteriorată, pielea devine uscată și este predispusă la iritații și infecții. De asemenea, riscul de a dezvolta linii fine și riduri este mai mare. Semnele îmbătrânirii sunt mai vizibile când pielea este uscată.

Prin refacerea nivelului ceramidelor în piele, funcția de barieră a pielii este restabilită, iar nivelul de hidratare îmbunătățit.

Creme cu ceramide

Tipuri de ceramide

Există două mari categorii de ceramide:

  • ceramide naturale;
  • ceramide sintetice.

Ceramidele naturale se găsesc în stratul exterior al pielii, iar nivelul lor scade odată cu înaintarea în vârstă. Există nouă tipuri diferite de ceramide care sunt produse de piele. Tipul și structura ceramidelor determină funcția acestora.

Ceramidele sintetice sau pseudoceramidele sunt produse în mod artificial. În general, acestea sunt considerate a fi mai stabile decât ceramidele naturale. Acest lucru face mai ușoară utilizarea ceramidelor sintetice în produsele de îngrijire a pielii.

Printre ceramidele care se găsesc în produsele de îngrijire a pielii a pielii se numără:

  • Ceramida 1 sau ceramida EOS;
  • Ceramida 2, cunoscută și sub denumirea ceramida NS sau NG;
  • Ceramida 3, numită și ceramida NP;
  • Ceramida 6-II sau ceramida AP;
  • Ceramida 9, numită și ceramida EOP;
  • Fitosfingozina;
  • Sfingozina.

Alegerea produselor cu ceramide se face în funcție de nevoile pielii. De pilldă, în produsele pentru pielea uscată și iritată se găsesc, de regulă, ceramide EOS, NP sau AP. Ceramidele 2 și 3 sunt utilizate în produsele pentru față și gât.

Ser cu ceramide

Beneficiile ceramidelor asupra pielii

Ceramidele au capacitatea de a proteja pielea împotriva daunelor provocate de mediul înconjurător, prin întărirea funcției de barieră și prin blocarea substanțelor nocive. Totodată, ceramidele joacă un rol important în îmbunătățirea aspectului pielii, sprijinind elasticitatea pielii. Astfel, liniile fine și ridurile sunt estompate, iar pielea are un aspect tânăr și radiant.

Pentru a obține rezultate satisfăcătoare, ceramidele pot fi utilizate în combinație cu alte ingrediente de îngrijire a pielii, precum antioxidanți, peptide și retinol. Efectele benefice ale ceramidelor asupra pielii se văd în timp, mai ales când vine vorba despre reducerea semnelor îmbătrânirii. Totul depinde de frecvența regenerării celulare, proces care încetinește odată cu înaintarea în vârstă.

Așadar, ceramidele sunt necesare pentru menținerea unei pieli hidratate și cu aspect tânăr, având numeroase beneficii pentru sănătatea cutanată.

Ceramidele mențin funcția de barieră a pielii

Procesul natural de îmbătrânire și utilizarea excesivă a unor produse de îngrijire dure (săpunuri, exfolianți) pot cauza pierderea ceramidelor în piele.

Atunci când nivelul de ceramide scade, stratul cornos sau bariera exterioară protectoare a pielii este compromisă și se pot forma mici fisuri. Această deteriorare a barierei cutanate poate facilita apariția infecțiilor și a inflamațiilor pielii.

Prin refacerea nivelului de ceramide, pielea își poate relua funcția, cea de protecție a organismului de factorii de mediu dăunători.

Ceramidele mențin pielea hidratată

Ceramidele pot contribui la menținerea unui nivel optim de umiditate și pot stimula hidratarea. Atunci când pielea este deshidratată, poate deveni aspră și pot apărea fisuri.

În momentul în care funcția de barieră a pielii este compromisă, pierderea transepidermică de apă este mai frecventă. Acest proces se referă la cantitatea de apă care trece prin epidermă și se evaporă la suprafața pielii. Din cauza pierderii transepidermice de apă, pielea poate deveni uscată și inflamată, iar riscul de apariție a unor afecțiuni inflamatorii, cum ar fi psoriazisul, acneea și eczema, este mai mare.

Produsele cosmetice care conțin ceramide limitează pierderea transepidermică de apă, ceea ce stimulează hidratarea pielii și îmbunătățește funcția de barieră.

Ceramidele estompează semnele îmbătrânirii

Odată cu înaintarea în vârstă, pielea suferă modificări, din cauza diminuării nivelului unor proteine esențiale pentru sănătatea cutanată, precum colagenul, elastina și cheratina. Această modificare la nivel structural, precum și alte procese implicate în degradarea barierei cutanate contribuie la apariția semnelor îmbătrânirii: linii fine, riduri, piele lăsată.

Întrucât ceramidele au capacitatea de a reține apa în organism, ceea ce împiedică pierderea umidității, pielea își păstrează aspectul tânăr mai mult timp. Pielea hidratată contribuie la minimizarea aspectului liniilor fine și al ridurilor, care sunt mai vizibile când pielea este uscată.

De asemenea, produsele de îngrijire a pielii care conțin ceramide pot stimula producția de cheratinocite, celulele care produc cheratina, proteină ce intră în componența epidermei. Creșterea nivelului de cheratină ajută la susținerea funcției de barieră a pielii și la reducerea semnelor de îmbătrânire.

Ceramide beneficii

Ceramidele protejează pielea împotriva daunelor cauzate de radiațiile UV

Radiațiile ultraviolete sunt responsabile pentru cele mai multe din modificările vizibile ale pielii. Expunerea prelungită la soare este cauza principală de apariție a liniilor fine, ridurilor și petelor pigmentare. Fotoîmbătrânirea este rezultatul direct al daunelor cauzate de soare de-a lungul vieții.

Un studiu din 2021 a arătat că utilizarea cremelor hidratante și a produselor cu factor de protecție solară care conțin ceramide poate proteja pielea împotriva deteriorării barierei cutanate de către radiațiile ultraviolete.

Ceramidele reduc inflamația și îmbunătățesc textura pielii

Ceramidele contribuie la reducerea inflamației, prin întărirea funcției de barieră a pielii. Când pielea își poate îndeplini rolul principal, acela de a proteja organismul de factorii de mediu dăunători, blochează accesul iritanților și alergenilor, care pot pătrunde în organism prin piele, cauzând un răspuns inflamator.

În plus, ceramidele au proprietăți antiinflamatoare, care ajută la calmarea pielii iritate, reducând roșeața și disconfortul. Prin protejarea funcției de barieră a pielii și reducerea inflamației, ceramidele pot contribui la îmbunătățirea sănătății și aspectului general al pielii.

În concuzie, ceramidele sunt o parte importantă din structura pielii. Pentru că nivelul lor scade odată cu înaintarea în vârstă, este necesară suplimentarea ceramidelor cu ajutorul produselor cosmetice. Și asta pentru că ceramidele au numeroase beneficii pentru piele, principalul rol fiind îmbunătățirea funcției de barieră.

Resurse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/benefits-of-ceramide-for-skin

https://www.webmd.com/beauty/what-to-know-about-ceramides-for-skin

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/ceramide#hair-products

https://jddonline.com/articles/article-efficacy-of-ceramide-containing-formulations-on-uv-induced-skin-surface-barrier-alterations-S1545961621S0s29X/

Publicat în categoria IvaStories
Etichete

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.