Impactul acneei asupra sănătății mintale

Impactul acneei asupra sănătății mintale


Acneea este o afecțiune comună a pielii, mai ales în perioada adolescenței, când au loc schimbări hormonale. Aproximativ 80% dintre adolescenți dezvoltă acnee.

Această problemă cutanată influențează mai mult decât aspectul pielii. Acneea poate afecta sănătatea emoțională a unei persoane. Studiile au arătat că persoanele care suferă de acnee pot manifesta și simptome de anxietate, depresie, o stimă de sine scăzută, un sentiment acut de singurătate și chiar o scădere a calității vieții.

Partea pozitivă: pentru orice problemă există soluție. Totul e să o cauți pe cea potrivită pentru tine și să o pui în practică.

Probleme psihice și emoționale cauzate de acnee

Acneea este o afecțiune a pielii, care se manifestă prin apariția comedoanelor (puncte albe și puncte negre) și a leziunilor inflamatorii (papule, pustule, noduli, chisturi). Acestea din urmă, de regulă, lasă cicatrici post-acneice.

Astfel, complicațiile majore ale acneei sunt cicatricile și suferința psihosocială care persistă mult timp după ce leziunile active au dispărut.

Acneea este mult mai frecventă în perioada adolescenței, dar și adulții pot suferi de această afecțiune cutanată.

Nivelul hormonilor androgeni crește la începutul adolescenței, ceea ce determină dezvoltarea glandelor sebacee și, implicit, secreție crescută de sebum. Excesul de sebum poate distruge pereții celulari ai porilor, determinând o creștere a numărului de bacterii. Cutibacterium acnes (Propionibacterium acnes) este numele bacteriilor care trăiesc pe piele și contribuie la apariția coșurilor. Acestea sunt, în mod normal, inofensive, însă, când foliculii se blochează, iar sebumul se acumulează sub piele, se formează un „dop“, care permite o dezvoltare accelerată a bacteriilor și, prin urmare, apare inflamația.

În adolescență, au loc atât transformări fizice, cât și emoționale. Apariția acneei în această perioadă de tranziție (de la copilărie la vârsta adultă) se numără printre cauzele provocărilor emoționale și psihologice experimentate în adolescență și poate cauza probleme de dezvoltare a imaginii corporale, dificultăți sociale, jenă, lipsă de încredere în propria persoană, anxietate și depresie.

Așadar, acneea nu reprezintă doar o problemă estetică, ci și o provocare emoțională și psihică.

Partea bună este faptul că, atunci când se fac niște schimbări în rutina zilnică pe plan fizic, îmbunătățirile se vor resimți și pe planurile mai subtile, cum sunt planul emoțional și planul mental. Cheia constă în disciplină și consistență. E nevoie de înțelegerea faptului că rezultatele nu apar peste noapte, dar apar.

Iată câteva dintre problemele cu care se pot confrunta adolescenții și adulții care suferă de acnee:

Încredere scăzută în propria persoană

Pentru că aspectul fizic se schimbă odată cu apariția acneei, din cauza comedoanelor și a leziunilor inflamatorii, multe persoane nu se mai simt frumoase. Cu toate că cei mai mulți dintre cei care suferă de acnee, încearcă să ascundă semnele acestei afecțiuni, încrederea lor în propria persoană și în aspectul fizic scade, iar sentimentele de rușine și jenă pot eroda stima de sine.

Unii pacienți cu acnee evită contactul vizual, alții își lasă părul să crească pentru a-și acoperi fața. Fetele au tendința de a se machia intens pentru a ascunde coșurile, deși acest lucru le poate agrava acneea.

Soluția constă în folosirea instrumentelor potrivite pentru a vindeca acneea, nu în ascunderea acesteia și/sau în izolare. Încrederea în sine va reveni imediat ce apar primele rezultate. Aceste rezultate este nevoie a fi menținute, pentru ca și încrederea în sine să rămână un aliat de nădejde.

➡️ Citește și Ten perfect în timpul adolescenței: 8 sfaturi utile.

Teamă de judecata celor din jur

Societatea perpetuează standarde ale frumuseții, iar rețelele sociale și influencerii promovează, de multe ori, ideea de perfecțiune. Persoanele care suferă de acnee pot simți presiunea de a se conforma standardelor de frumusețe și apăsare când aspectul lor nu corespunde cu imaginea perfecțiunii promovată de societate.

Compararea cu pielea perfectă a altor persoane, promovată adesea pe rețelele sociale sau în mass-media, poate intensifica sentimentele de inadecvare și inferioritate.

Teama de a fi judecați de cei din jur din cauza aspectului fizic îi poate determina pe adolescenții și adulții care suferă de acnee să se izoleze.

Accesul la instrumentele potrivite (produse dermatocosmetice, suplimente alimentare, o alimentație sănătoasă și puțin sport) poate schimba semnificativ aspectul tenului, redând încrederea în sine și, astfel, dorința de a ieși în lume și de a socializa. Focusarea pe soluții și pe punerea lor în practică este mult mai importantă decat opinia persoanelor neavizate.

Anxietate și depresie

Persoanele care au acnee severă pot suferi de anxietate și/sau depresie, în special atunci când întâmpină dificultăți în relațiile sociale sau la locul de muncă.

Un studiu realizat în 2016 de cercetători americani arată că persoanele care suferă de acnee au un risc mult mai mare de a dezvolta tulburări psihologice, cum ar fi depresia și anxietatea.

Printre semnele depresiei se numără pierderea poftei de mâncare, letargie, tulburări ale dispoziției, probleme de comportament, plâns spontan, sentimente de nevrednicie.

Acneea poate influența negativ calitatea vieții, perturbând relațiile sociale, activitățile sociale și chiar performanța la școală sau la locul de muncă.

Unii copii care au acnee refuză să meargă la școală, ceea ce duce la performanțe școlare slabe. Adulții care suferă de acnee își iau zile de concediu medical. Acneea poate reduce opțiunile de carieră, excluzând ocupații, precum modelingul, care depind de aspectul fizic.

Educația și implementarea soluțiilor potrivite pentru fiecare individ în parte duce la rezultate vizibile, care, cu o rutină adecvată, au mari șanse să fie menținute pe termen lung.

➡️ Citește și Acneea la adulți: cauze, tratament și îngrijire adecvată.

Stigmatizarea acneei

Strategii de gestionare a efectelor acneei asupra sănătății mintale

Cel mai important aspect este reprezentat de conștientizarea faptului că, deși impactul acneei se extinde și pe alte planuri în afara celui fizic, există soluții. Cu puțin efort, puțină educație și cu accesul la informația corectă, acneea se poate trata.

Este la fel de important de înțeles faptul că fiecare individ este unic și că, pentru a obține rezultate reale și durabile, tratamentele pentru acnee e nevoie să fie personalizate.

Un prim pas pentru gestionarea efectelor acneei asupra sănătății mintale este tratamentul timpuriu. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

O rutină de curățare și îngrijire a pielii, adaptată nevoilor individuale, poate ajuta la ameliorarea simptomelor acneei. Tratamentele medicale, precum cremele topice sau medicamentele prescrise, pot fi, de asemenea, eficiente. Unele persoane trebuie să continue să-și trateze pielea pentru a preveni erupțiile.

💡 Descoperă gama Ivapur, destinată pielii sensibile grase sau mixte, cu tendință acneică. Produsele Ivatherm asigură tratamentul blând, controlat și eficient al pielii cu tendință acneică, precum și prevenția pe un ten predispozant. Acționează la nivelul barierei pielii, refacând-o prin reducția excesului de sebum. Produsele pot fi folosite în tratament pentru cazurile severe, dar și individual, pentru cazurile ușoare.

Pe lângă tratamentul pentru acnee, ajutorul primit de la cei din jur este foarte important pentru a reduce impactul acestei afecțiuni asupra sănătății mintale.

  • Educație. Informația corectă despre acnee poate ajuta la reducerea stigmei asociate cu această afecțiune. În plus, e nevoie de educarea despre instrumentele și soluțiile practice, dovedite clinic și recomandate de specialiști, pe care le avem la îndemână. Schimbările majore se fac pas cu pas. Cheia e rutina.
  • Consiliere și sprijin psihologic. Consilierea poate fi un instrument valoros pentru gestionarea stresului și a sentimentelor asociate acneei. Un terapeut poate oferi sprijin emoțional și poate găsi strategiile corecte pentru a gestiona anxietatea și/sau depresia cauzate de acnee.
  • Promovarea imaginii de sine pozitive. Cu toate că societatea încă promovează o imagine a perfecțiunii, iar rețele sociale și programele de editare a fotografiilor sprijină această idee, este esențial ca autenticitatea și naturalețea să primeze. Acceptarea de sine, o rutină corespunzătoare, o alimentație corectă și încrederea în proces pot produce transformări la nivelul aspectului fizic mai surprinzătoare decât se crede.

Acneea afectează atât fizicul, cât și psihicul și emoțiile unei persoane, însă, cu tratamentul potrivit, poate fi combătută. Sănătatea mintală și starea pielii sunt strâns legate, iar conversațiile deschise despre impactul acneei asupra emoțiilor, precum și promovarea empatiei și acceptării pot reduce stigmatul asociat afecțiunilor dermatologice.

Resurse:

https://dermnetnz.org/topics/psychological-effects-of-acne

https://www.aad.org/member/clinical-quality/clinical-care/bsd#

https://www.aad.org/public/diseases/acne/acne-emotional-effects#

https://www.theguardian.com/society/2021/jun/26/nice-recommends-mental-health-support-for-those-badly-affected-by-acne

https://www.allure.com/story/how-acne-affects-mental-health-depression

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.