Cele mai bune ingrediente și tratamente pentru a reduce aspectul cicatricilor post-acneice

Cele mai bune ingrediente și tratamente pentru a reduce aspectul cicatricilor post-acneice


Acneea este o afecțiune comună a pielii, care provoacă leziuni, mai ales pe față, frunte, piept, umeri și partea superioară a spatelui, și, cu toate că este mai frecventă în rândul adolescenților, poate apărea la orice vârstă.

Acneea apare în momentul în care foliculii de păr sunt blocați de sebum și celule moarte ale pielii. Acest lucru duce la formarea de comedoane închise și deschise (puncte albe și puncte negre) și leziuni inflamatorii, care, de regulă, când se vindecă, lasă cicatrici pe piele.

Leziunile inflamatorii acneice sunt papule (umflături mici și roșii), pustule (coșuri mici și roșii, care au puroi la vârfuri), noduli (umflături, adesea dureroase, care se dezvoltă sub suprafața pielii) și chisturi (umflături mari de sub piele, de obicei dureroase, care conțin puroi). Aceste leziuni se formează prin cheratinizarea anormală și obstrucția foliculară, proliferarea bacteriană cu Propionibacterium acnes în interiorul foliculului și apariția inflamației.

După vindecarea leziunilor acneice, pielea poate căpăta o textură aspră, neuniformă. Cicatricile acneice sunt frecvente în special în cazul formelor severe ale acestei afecțiuni inflamatorii.

Cicatricile post-acneice, care pot afecta atât nuanța pielii, cât și textura sa, pot persista mult timp după vindecarea afecțiunii. Există însă ingrediente și tratamente eficiente, pentru a reduce aspectul cicatricilor post-acneice, astfel încât pielea să redevină radiantă.

Tipuri de cicatrici post acneice

Tipuri de cicatrici post-acneice

Cicatricile apar atunci când o erupție se formează în straturile profunde ale pielii și deteriorează țesuturile. Există mai multe tipuri de cicatrici, fiecare dintre acestea răspunzând diferit la tratamente. Astfel că, unele tratamente sunt mai bune pentru anumite tipuri de cicatrici decât altele, motiv pentru care este necesar să știm ce tipuri de cicatrici post-acneice există.

Cicatrici atrofice

Cicatricile atrofice au aspectul unor mici depresiuni sau adâncituri la suprafața pielii și sunt mai frecvente pe față. Sunt rezultatul pierderii de țesut în timpul procesului de vindecare a acneei inflamatorii. Cicatricile atrofice se formează atunci când cantitatea de colagen produsă este insuficientă, în timpul vindecării rănii. Există trei tipuri de cicatrici atrofice:

  • Cicatrici ice-pick. Sunt cicatrici înguste, în formă de V, care pot pătrunde adânc în piele. Ele pot arăta ca niște gropițe rotunde sau ovale, ca o cicatrice de varicelă. Acestea sunt cel mai dificil de tratat, deoarece se pot extinde mult sub suprafața pielii.
  • Cicatrici boxcar. Acestea sunt cicatrici late, în formă de U, care au margini ascuțite. Ele pot fi superficiale sau adânci. Cu cât sunt mai puțin adânci, cu atât răspund mai bine la tratamentele de refacere a pielii. Dermabraziunea și exfolierile blânde sunt excelente pentru aproape toate tipurile de piele cu astfel de cicatrici.
  • Cicatrici rolling. Acestea sunt cicatrici sub forma unor depresiuni largi și au, de regulă, margini rotunjite și un aspect neregulat.

Cicatrici hipertrofice

Cicatricile hipertrofice se formează ca urmare a unei producții excesive de colagen în timpul procesului de vindecare, ceea ce duce la o „înălțare“ a suprafeței pielii. Spre deosebire de cicatricile atrofice, cicatricile hipertrofice sunt reliefate și au o textură groasă. Apar, cu precădere, în zona pieptului și a spatelui.

Cicatricile hipertrofice sunt mai des întâlnite la persoanele cu predispoziție genetică pentru formarea cicatricilor.

Decolorarea rămasă după ce un coș a dispărut nu este o cicatrice. Semnele violet, roșii sau maro vor dispărea de la sine, în câteva luni. Acestea se numesc pete hiperpigmentare post-acneice.

Cicatrici cheloide

Acest tip de cicatrice apare când o cicatrice continuă să crească și devine mai mare decât rana originală. De obicei, acest lucru se întâmpla când nivelul colagenului din piele este prea mare. Colagenul este o proteină care se găsește în întregul corp și este eficient în procesul de vindecare a rănilor, dar, când organismul produce prea mult, se pot forma cicatricile cheloide. Acestea sunt mai frecvente pe lobii urechilor, umeri, obraji și piept.

O cicatrice cheloidă nu este dăunătoare sănătății fizice, dar poate provoca suferință emoțională.

Hiperpigmentare

Hiperpigmentarea postinflamatoare este văzută ca o cicatrice cauzată de acnee. Acest tip de hiperpigmentare diferă de petele pigmentare cauzate de creșterea nivelului de melanină(pigmentul pielii) în urma expunerii la radiațiile ultraviolete.

Petele întunecate, care apar din cauza schimbărilor hormonale (care reprezintă un factor declanșator al acneei), variază la nivel de nuanță și pot fi mai vizibile la persoanele cu un ton al pielii mai închis. Din fericire, hiperpigmentarea cauzată de acnee este temporară și poate dispărea în timp, dacă urmăm un regim corect de îngrijire a pielii.

Specialiștii recomandă ca, înainte de a începe orice tratament pentru cicatricile cauzate de acnee, să consultăm un dermatolog, care poate determina cea mai bună metodă pentru a

reduce aspectul cicatricilor.

Ingrediente eficiente pentru a reduce aspectul cicatricilor post-acneice

Estomparea aspectului cicatricilor post-acneice este un proces gradual, care necesită un efort constant. În primul rând, curățarea pielii afectate cu produse blânde ajută la prevenirea iritațiilor ulterioare și sprijină procesul de vindecare.

Totodată, pentru că expunerea la soare poate agrava aspectul cicatricilor, sunt necesare măsuri de protecție. Folosirea unei creme cu protecție solară cu spectru larg de acoperire și SPF de cel puțin 30 este o măsură obligatorie.

Așadar, rutina de îngrijire a pielii poate contribui la reducerea aspectului cicatricilor post-acneice. Există mai multe produse, care conțin ingrediente ce ajută la îmbunătățirea aspectului cicatricilor, în timp, dar cel mai important lucru este tratarea corecta a acneei, evitând în acest fel apariția cicatricilor post-acneice.

Retinoizi

Retinoizii, printre care se numără retinolul și Granactive Retinoid, sunt derivați ai vitaminei A, care sprijină reînnoirea celulară și stimulează producția de colagen. Aceștia pot trata, în mod eficient, cicatricile atrofice, prin îmbunătățirea texturii pielii și reducerea aspectului neregulat.

Însă, aceștia fac pielea deosebit de sensibilă la soare. De aceea, dimineața, este necesară aplicarea unei creme cu protecție solară.

Retinoizii se găsesc în numeroase cosmetice – de la produse de curățare la serumuri -, însă, pentru sunt disponibili în diferite concentrații, este necesar un control de specialitate înaintea integrării acestora în rutina de îngrijire a pielii.

Alfa-hidroxi acizi (AHA)

Alfa-hidroxi acizii, precum acidul glicolic și acidul lactic, sunt exfolianți excelenți, care pot contribui la tratarea acneei și estomparea cicatricilor post-acneice, precum și la îmbunătățirea texturii generale a pielii. Aceștia acționează prin îndepărtarea celulelor moarte ale pielii, sprijinind reînnoirea celulară.

Alfa-hidroxi-acizii (AHA) se regăsesc, adesea, în produsele destinate tratării acneei, deoarece ajută la îndepărtarea pielii moarte și previn obturarea porilor. Însă, acizii AHA pot ajuta, de asemenea, la reducerea aspectului cicatricilor cauzate de acnee. Aceștia sunt eficienți pentru toate tipurile de cicatrici post-acneice.

Studii recente au arătat că acidul glicolic are proprietăți antibacteriene și antioxidante, ceea ce ajută la îmbunătățirea aspectului pielii persoanelor care suferă de acnee.

De asemenea, un mic studiu din 2010 a arătat că exfolierile cu acid lactic efectuate o dată la două săptămâni, timp de 3 luni, au îmbunătățit textura, aspectul și pigmentarea pielii și au atenuat cicatricile cauzate de acnee.

Acid salicilic

Acidul salicilic este un beta-hidroxi acid (BHA), utilizat, cu precădere, în tratarea acneei, deoarece are proprietăți exfoliante de îndepărtare a celulelor moarte ale pielii, deblocând astfel porii, dar este și antiinflamator și antibacterian.

Acest BHA pătrunde adânc în pori, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru tratarea și prevenirea acneei. De asemenea, ajută la estomparea cicatricilor post-acneice, prin exfolierea pielii și reducerea inflamației.

Acidul salicilic se regăsește în aproape toate tipurile de tratamente pentru acnee. Când este aplicat local, acidul salicilic curăță porii, reduce inflamația și roșeața și exfoliază pielea. Este considerat a fi unul dintre cele mai bune tratamente pentru cicatricile cauzate de acnee.

De regulă, durează câteva săptămâni până se văd efectele folosirii acidului salicilic asupra pielii. De asemenea, este important de știut că acidul salicilic poate usca sau irita pielea, mai ales în cazul unor sensibilități cutanate. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este indicat să consultăm un medic specialist.

Vitamina C

Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanți, care ajută la iluminarea pielii și la estomparea hiperpigmentării post-acneice. Aceasta inhibă producția de melanină, pigmentul responsabil pentru petele întunecate, și sprijină producția de colagen, ajutând la procesul natural de vindecare a pielii.

Niacinamidă

Niacinamida este o formă a vitaminei B3, cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatoare și de iluminare a pielii. Aceasta ajută la estomparea semnelor post-acneice și reduce roșeața cauzată de inflamație, favorizând o nuanță mai uniformă a pielii.

Niacinamida ajută la neutralizarea radicalilor liberi și la menținerea pielii sănătoase. Proprietățile sale antiinflamatoare reduc riscul de deteriorare a pielii, repară stratul exterior protector al pielii și ajută la gestionarea hiperpigmentării, atunci când este aplicată local.

Mimosa Tenuiflora

Mimosa Tenuiflora are proprietăți regenerative, fiind eficientă în tratarea și vindecarea rănilor, arsurilor solare, cicatricilor și a diferitelor afecțiuni ale pielii. Proprietățile cicatrizante ale extractului de Mimosa Tenuiflora au fost studiate științific, principala activitate biologică fiind atribuită conținutului ridicat de taninuri și saponine.

Extractul de Mimosa Tenuiflora poate contribui la reducerea inflamației și ameliorarea durerii, fiind eficient în tratarea unor afecțiuni, precum acneea, herpesul și dermatita atopică.

Extrasul de Mimosa Tenuiflora este unul dintre ingredientele folosite în produsele Ivatherm din gama Cicaderm pentru repararea pielii lezate. Aplicarea produsului cât mai devreme, pe leziuni recente, îmbunătățește mult vindecarea.

Încearcă:

Cicaderm Cremă Reparatoare cu Mimosa Tenuiflora, pentru piele sensibilă lezată, ajută la vindecarea rapidă a leziunilor pielii și reduce riscul formării cicatricilor. Aplicată imediat pe leziune, oprește sângerarea, reduce inflamația și ajută la reconstrucția integrității pielii. Creează condițiile favorabile cicatrizării estetice a plăgilor mici, juliturilor, arsurilor, leziunilor din varicelă și acnee, cicatricilor postlaser și microchirurgie, după epilare.

Pete post acneice

Tratamente pentru estomparea cicatricilor post-acneice

Pentru unele cicatrici post-acneice, sunt necesare proceduri dermatocosmetice în cabinetul medicului dermatolog.

Peeling chimic

Peelingul chimic presupune aplicarea unei soluții chimice pentru a exfolia straturile superioare ale pielii, dezvăluind o piele mai fină și mai luminoasă. În funcție de profunzimea și gravitatea cicatricilor, pot fi utilizate diferite tipuri de peeling chimic, pentru a viza probleme specifice.

Pentru realizarea unui peeling chimic se folosesc diferite tipuri de acizi și ingrediente puternice, pentru a îndepărta stratul superior al pielii și pentru a reduce cicatricile mai profunde.

Dermabraziune

Considerat unul dintre cele mai eficiente și mai comune tratamente pentru cicatricile post-acneice, dermabraziunea presupune folosirea unor instrumente specifice, pentru a exfolia mai profund stratul superior al pielii. Această procedură cosmetică este realizată sub anestezie.

Este o metodă eficientă mai ales pentru cicatricile atrofice, respectiv boxcar și rolling.

Microneedling

Microneedlingul este o procedură minim invazivă, care implică utilizarea unor ace minuscule, pentru a crea microleziuni controlate în stratul superior al pielii. Acest proces stimulează producția de colagen și poate îmbunătăți aspectul cicatricilor atrofice.

Există dovezi care sugerează că microneedlingul ajută la reducerea adâncimii cicatricilor cauzate de acnee. Însă, poate dura până la 9 luni pentru a observa schimbări.

Terapia cu laser

Tratamentele cu laser, cum ar fi laserul fracționat și lumina intens pulsată (IPL), pot viza zone specifice ale cicatricilor, stimulând producția de colagen și reducând aspectul cicatricilor.

Tratamentul cu laser îndepărtează stratul superior al pielii și are un timp de vindecare mai rapid decât alte proceduri cosmetice.

Terapia cu laser este eficientă pentru toate tipurile de cicatrici post-acneice.

A face față cicatricilor post-acneice poate fi un proces descurajant, dar, cu ingredientele și tratamentele potrivite, aceste imperfecțiuni pot fi reduse, în timp. Produsele de îngrijire a pielii cu vitamina C, retinoizi, niacinamidă și acizi ajuta la tratarea corecta a acneei, minimizarea  cicatricilor și la îmbunătățirea texturii pielii. Pentru cicatricile mai proeminente, tratamentele profesionale, cum ar fi peelingul chimic, microneedlingul și terapia cu laser, pot oferi rezultate frumoase.

Resurse:
https://www.healthline.com/health/acne-scars
https://sublimelife.in/blogs/sublime-stories/13-ingredients-tired-and-tested-to-work-on-even-stubborn-acne-scars
https://www.allure.com/gallery/best-acne-scar-treatments
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23113-microneedling

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,,,,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.