Petele pigmentare postinflamatorii: cauze și tratament

Petele pigmentare postinflamatorii: cauze și tratament


Hiperpigmentarea postinflamatorie este o problemă dermatologică frecvent întâlnită și este reprezentată de „semne“ rămase pe piele, în urma unor afecțiuni cutanate sau a unor intervenții terapeutice. Petele pigmentare postinflamatorii apar când pielea produce mai multă melanină, ca parte a răspunsului său natural la inflamație.

Melanina este un pigment natural, care dă culoare pielii, părului și ochilor. Excesul de melanină poate fi atribuit diferitelor procese patologice anterioare care afectează pielea, cum ar fi infecțiile, reacțiile alergice, leziunile, reacțiile la medicamente, erupțiile fototoxice, arsurile și afecțiunile inflamatorii (acneea, dermatita atopică).

Hiperpigmentarea postinflamatorie poate fi, de asemenea, observată în urma tratamentului cu o serie de dispozitive electromagnetice, cum ar fi ultrasunetele, radiofrecvența, laserele, precum și în urma microdermabraziunii.

Hiperpigmentarea postinflamatorie poate afecta epiderma (stratul exterior al pielii) sau dermul (stratul mijlociu al pielii). Este o afecțiune cronică (pe termen lung) și este mai frecventă și mai severă la persoanele cu pielea mai închisă la culoare. Deși petele pigmentare se ameliorează, de obicei, spontan, tratamentul poate dura luni sau ani.

Pete pigmentare postinflamatorii

Ce sunt petele pigmentare postinflamatorii?

Hiperpigmentarea postinflamatorie sau hipermelanoza este fie rezultatul unei supraproducții de melanină, fie al unei depuneri anormale de pigment în epidermă sau derm, în urma unei inflamații.

În cadrul procesului inflamator, mediatorii chimici care declanșează inflamația determină, de asemenea, hipertrofia și activitatea melanocitelor. Astfel, crește producția de melanină în epidermă. În procesele mai profunde care se extind către derm, keratinocitele bazale sunt deteriorate și eliberează cantități mari de melanină, provocând o decolorare a pielii, care poate fi permanentă.

Hiperpigmentarea epidermei are o șansă mai mare de rezolvare decât hiperpigmentarea la nivelul dermului.

Petele pigmentare postinflamatorii arată, de obicei, ca niște petice decolorate de piele. Denumite macule (pete neregulate), acestea pot fi de diferite culori, în funcție de nuanța pielii și de profunzimea decolorării. Ele apar în zona în care a avut loc inflamația sau leziunea inițială.

Hiperpigmentarea la nivelul epidermei este cafenie sau maro închis și poate persista luni sau ani de zile, dar tinde să se amelioreze în timp, pe măsură ce afecțiunea inflamatorie de bază se rezolvă.

Hiperpigmentarea la nivelul dermului este albastră-cenușie și poate fi permanentă.

Petele pigmentare la nivelul epidermei și cele la nivelul dermului pot fi prezente în același timp. În cazul în care procesul inflamator este încă activ, pot fi vizibile și papule și noduli eritematoși.

Hiperpigmentarea postinflamatorie poate apărea la oricine, dar este mai frecventă la persoanele cu pielea mai închisă la culoare. De asemenea, este mai intensă și persistă pentru o perioadă mai lungă de timp decât la persoanele cu pielea mai deschisă la culoare.

Petele pigmentare postinflamatorii: cauze

Petele pigmentare postinflamatorii se dezvoltă atunci când o rană sau o iritație, o erupție sau un coș provoacă inflamarea pielii.

Atunci când celulele pielii reacționează la leziuni sau iritații, prin producerea de melanină suplimentară, rezultatul este hiperpigmentarea postinflamatorie.

Cu cât o zonă este mai inflamată, cu atât mai mare și mai întunecată tinde să fie pata pigmentară postinflmatorie.

Cele mai frecvente cauze ale petelor pigmentare postinflamatorii sunt acneea, eczema și impetigo, dar orice tip de afecțiune inflamatorie, traumă sau iritație a pielii are potențialul de a provoca hiperpigmentare. Alte cauze ale hiperpigmentării postinflamatorii sunt:

  • arsurile solare;
  • înțepăturile de insecte;
  • reacțiile alergice;
  • infecțiile;
  • psoriazisul;
  • peelingurile chimice;
  • dermabraziunea;
  • procedurile cu laser;
  • radioterapia;
  • crioterapia;
  • unele medicamente (reacții de hipersensibilitate la medicamente).

Hiperpigmentarea postinflamatorie apare în urma leziunilor epidermei și/sau dermului.

Petele hiperpigmentate postinflamatorii sunt localizate la locul problemei cutanate inițiale, după ce aceasta s-a vindecat.

Crema pete pigmentare postinflamatorii

Petele pigmentare postinflamatorii: tratament

Identificarea sursei inflamației și tratarea acesteia poate ajuta la vindecarea mai rapidă și, prin urmare, la o formă mai puțin severă a hiperpigmentării postinflamatorii. Zonele hiperpigmentate ar putea, de asemenea, să dispară de la sine, fără tratament.

Pentru a ajuta la accelerarea procesului de estompare a petelor pigmentare, există mai multe tipuri de tratamente:

  • Aplicarea locală a unor produse ce conțin ingrediente, precum acidul azelaic și hidrochinona, care ajută la reducerea producției de melanină.
  • Aplicarea locală a unor produse ce conțin ingrediente, precum retinoizii, care ajută la regenerarea celulară.
  • Aplicarea locală a unor produse ce conțin ingrediente, precum acidul salicilic și acidul glicolic, pentru a elimina celulele pielii cu melanină în exces.

Încearcă produsele Ivatherm pentru estomparea petelor pigmentare:

  • Ivawhite Cremă depigmentantă crește luminozitatea și netezește pielea sensibilă cu hiperpigmentare și pete întunecate. Reduce numărul, dimensiunea și intensitatea culorii lentiginelor (pete de vârstă), efelidelor, melasmei și hiperpigmentarii postinflamatorii.
  • Ivawhite Ser depigmentant intensiv uniformizează și îmbunătățește strălucirea și radianța feței. Stimulează dispariția petelor hiperpigmentare și previne reapariția lor. Serumul are un dublu mecanism de acțiune asupra petelor pigmentare: reduce producția de melanină, prin inhibarea enzimelor implicate în formarea sa, și împiedică transferul melaninei către straturile superioare ale pielii.
  • Ivawhite Fluid de noapte depigmentant cu Acid Glicolic 5,5% estompează și elimină petele hiperpigmentare, prin accelerarea reînnoirii celulare, și reduce petele pigmentare, prin inhibarea tirozinazei umane și a producției de melanină.

În cazul hiperpigmentării postinflmatorii profunde pot fi realizate peelinguri chimice, tratamente cu laser și terapii cu lumină intens pulsată (IPL). Însă, unele metode mai invazive de tratare a petelor pigmentare postinflamatorii au potențialul de a provoca iritații și chiar de a înrăutăți problema, de aceea este important să consultăm un medic dermatolog, înainte de orice tratament cutanat, și să acordăm o atenție sporită stării pielii.

Oricare ar fi opțiunea de tratament aleasă, este important de reținut faptul că nu există o soluție rapidă pentru estomparea petelor pigmentare postinflmatorii.

Petele pigmentare pot să dispară de la sine, dar poate dura până la doi ani pentru ca acest proces să fie complet. Atât tratamentele aplicate local, cât și procedurile efectuate în cabinetele specializate pot ajuta la accelerarea acestui proces.

Petele pigmentare postinflmatorii de la nivelul epidermei se pot estompa între 6 și 12 luni sau chiar mai mult. În ceea ce privește petele pigmentare postinflmatorii de la nivelul dermului, estomparea acestora poate dura ani de zile, iar unele dintre ele nu dispar niciodată.

Petele pigmentare pot fi ascunse cu ajutorul machiajului, însă aceasta este o soluție de moment și nu ajută la estomparea acestora. Însă, persoanele care au hiperpigmentare postinflamatorie și apelează la make-up ar trebui să aleagă produsele în funcție de tipul de piele, să fie noncomedogenice (să nu obtureze porii), să aibă acoperire de lungă durată și să fie ușor de aplicat în fiecare zi.

Totodată, pentru că radiațiile ultraviolete pot accentua hiperpigmentarea postinflamatorie și pot duce la formarea altor pete, specialiștii recomandă să evităm expunerea la soare, mai ales în zilele caniculare, să purtăm haine și accesorii de protecție și să folosim o cremă cu protecție solară, cu spectru larg de acoperire și SPF de minimum 30, de fiecare dată când ieșim afară.

În concluzie, petele pigmentare postinflamatorii reprezintă o afecțiune comună. Acestea apar ca urmare a leziunilor sau inflamațiilor pielii și pot fi o sursă de disconfort pentru mulți oameni. Din fericire, există opțiuni de tratament eficiente, însă rezultatele se văd în timp.

Resurse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559150/#

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-post-inflammatory-hyperpigmentation

https://www.verywellhealth.com/post-inflammatory-hyperpigmentation-15606

https://dermnetnz.org/topics/postinflammatory-hyperpigmentation

https://emedicine.medscape.com/article/1069191-overview

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.