Suplimentele cu colagen: 5 aspecte de luat în considerare când le alegi

Suplimentele cu colagen: 5 aspecte de luat în considerare când le alegi


Suplimentele alimentare sunt preparate care au în compoziția lor micronutrienți sau macronutrienți și completează anumite nevoi nutriționale pe care le are organismul și pe care nu le poate obține doar din dieta zilnică.

Suplimentele dedicate înfrumusețării poartă denumirea de „nutricosmetice“, iar printre cele mai cunoscute se numără cele cu colagen.

Colagenul are numeroase beneficii asupra sănătății pielii, însă este cel mai cunoscut pentru capacitatea sa de a întârzia procesul de îmbătrânire. Organismul produce în mod natural colagen, dar, după vârsta de 20 de ani, producția începe să scadă, astfel că, începând cu această vârstă, este indicat un aport suplimentar de nutrienți care să susțină producția și menținerea fibrelor de colagen și elastină. În plus, fibrele de colagen se pot deteriora din cauza radiațiilor ultraviolete, a viciilor (fumatul), a poluanților și a unor afecțiuni. Apariția ridurilor poate fi asociată cu deficitul de colagen.

Prin urmare, suplimentarea colagenului endogen (natural) cu ajutorul nutricosmeticelor – care pot fi sub formă de tablete, capsule, drajeuri, pulberi sau lichide – reprezintă o modalitate eficientă de a menține aspectul tânăr al pielii.

Iată de ce trebuie să ții cont când alegi suplimentele alimentare cu colagen:

Suplimente cu colagen marin de la Ivatherm

Tipul de colagen din suplimentele alimentare

Există cel puțin 22 de tipuri diferite de colagen, care au structuri distincte și îndeplinesc funcții variate. Colagenul de tip I este cel mai întâlnit tip și are numeroase roluri în organism. Pe lângă faptul că-i oferă dermului rezistență, colagenul de tip I asigură structura oaselor, tendoanelor, cartilajelor fibroase, țesuturilor conjunctive și dinților.

Prin urmare, colagenul de tip I este cel de care are nevoie pielea pentru a-și menține rezistența și integritatea structurală. Când alegi un supliment alimentar cu colagen, verifică eticheta produsului și asigură-te că alegi unul care are în compoziția sa colagen de tip I.

Modul de extracție a colagenului din suplimentele alimentare

Hidroliza este o reacție chimică în care apa este folosită pentru a descompune legăturile chimice care există între o anumită substanță.

Colagenul hidrolizat este o formă prelucrată care se obține atunci când fibrele de colagen sunt descompuse în mici lanțuri de aminoacizi de colagen numite peptide de colagen. Hidroliza enzimatică este superioară altor tipuri de hidroliză: ea este un proces natural, care nu utilizează solvenți chimici.

Suplimentele cu colagen obținute prin hidroliză sunt mai ușor absorbite de organism și pot ajunge la nivelul pielii pentru a repara fibrele de colagen și a sprijini producția acestei proteine. Peptidele de colagen prezintă și activitate antioxidantă și antimicrobiană.

Colagenul care nu este descompus până la capăt – este parțial hidrolizat – se numește gelatină. Suplimentele cu gelatină conțin peptide mai mari și nu se absorb la fel de ușor.

Sursa de colagen din suplimentele alimentare

Colagenul în sine este o proteină fibrilară, formată din mai mulți aminoacizi. Acesta se găsește în țesuturile conjunctive, în mușchii, în oasele și în pielea tuturor animalelor. Pentru a fi utilizat sub formă de suplimente, colagenul trebuie mai întâi să fie descompus în peptide – fragmente de colagen cu o greutate moleculară mai mică decât dimensiunea sa originală. Acest lucru se face printr-un proces numit hidroliză și este necesar pentru a fi mai ușor de absorbit și distribuit în corpul uman.

Peptidele de colagen sunt bucăți mici de proteine de colagen derivate dintr-o sursă animală.

Colagenul din suplimentele alimentare poate fi extras din mai multe surse animale:

  • porc;
  • pui;
  • vacă;
  • pește (colagen marin).

Cea mai sustenabilă sursă de colagen este colagenul marin. Acesta este extras din solzii, pielea și oasele peștelui. Poate fi utilizat ca biomaterial, deoarece este solubil în apă, compatibil din punct de vedere metabolic și foarte accesibil.

În urma studiilor, s-a dovedit că suplimentele cu colagen marin hidrolizat sunt eficiente pentru a estompa aspectul ridurilor și pentru a întârzia îmbătrânirea, dar are efecte pozitive și în procesul de vindecare a rănilor.

Celelalte ingrediente folosite în suplimentele cu colagen

Atunci când alegi suplimentele cu colagen, trebuie să ții cont – așa cum am menționat anterior – de tipul de colagen, de sursa de proveniență și de modul de extracție. Alege colagen de tip I, pentru că este cel mai abundent la nivelul pielii, optează pentru cel din surse marine controlate, obținut în urma unei extracții naturale, prin hidroliză enzimatică, fără solvenți chimici.

Pe lângă aceste aspecte de care să ții cont, nu uita să verifici și celelalte ingrediente din suplimentele alimentare cu colagen și alege formulele cu ingrediente care acționează sinergic pentru a susține fermitatea pielii și aspectul tânăr.

De pildă, elastina este o proteină care, împreună cu colagenul, joacă un rol important în menținerea tinereții pielii, oferindu-i elasticitate, adică proprietatea de a reveni la forma inițială în urma unei deformări, inclusiv deformările naturale precum cele dintr-un zâmbet.

De asemenea, aminoacizi esențiali precum L-Lizina, împreună cu vitamina C, sunt nutrienți esențiali pentru sinteza colagenului și au proprietăți antioxidante, protejând pielea de radicalii liberi. Suplimentele cu colagen care conțin și aceste ingrediente sunt ideale pentru pielea matură.

➡️ Citește și: Zece ingrediente care sprijină producția de colagen.

Collagen Elastin pentru piele matură

Descoperă Collagen Elastin de la Ivatherm!

Ivatherm a lansat pe piață suplimentul alimentar Collagen Elastin conceput pentru a menține fermitatea și elasticitatea pielii. Acesta conține peptide de colagen și elastină de origine marină, vitamina C (obținută din pulbere de Acerola), L-lizină (un aminoacid esențial, care asigură producția endogenă de colagen și stabilizează lanțurile de colagen) și zinc (care are acțiune antiinflamatoare și calmantă asupra pielii).

Collagen Elastin reduce riscul de apariție a liniilor fine și a ridurilor, precum și numărul celor deja existente, îmbunătățește hidratarea, susține producția de colagen și elastină și hrănește părul, pielea și unghiile.

Testele și recenziile pentru suplimentele cu colagen

Atunci când alegi suplimente cu colagen, optează pentru acele produse care au fost supuse unor procese riguroase de testare și certificare pentru te asigura că nu conțin aditivi și ingrediente inutile.

În urma unui studiu pentru evaluarea efectului antirid al colagenului și elastinei, rezultatele s-au observat după doar 28 de zile de administrare.

În cadrul studiului, unor participanți li s-au administrat colagen și elastină, iar altora, maltodextrină. Dacă în rândul subiecților cărora li s-au administrat colagen și elastină, ridurile s-au redus în proporție de 19%, la cei din grupul placebo s-a observat o creștere cu 28% a numărului de riduri.

Așadar, verifică testele care au fost făcute înainte de a alege un supliment alimentar, pentru a te asigura că îi oferi pielii tale îngrijirea de care are nevoie.

De asemenea, poți citi recenziile oferite de persoanele care au evaluat eficacitatea suplimentelor cu colagen. Acestea te pot ajuta să iei o decizie în cunoștință de cauză.

Totodată, este foarte important să ceri sfatul unui medic dermatolog, înainte de a consuma suplimente alimentare, pentru a ști care sunt nevoile corpului tău, dar și care sunt nutricosmeticele care ți se potrivesc cel mai bine.

Completează rutina de îngrijire a pielii cu nutricosmetice pentru a avea un ten luminos și cu aspect tânăr cât mai mult timp. Citește cu atenție etichetele suplimentelor alimentare cu colagen și alege acele produse care se aliniază cu obiectivele tale de îngrijire, astfel încât să hrănești pielea din interior spre exterior și să obții tenul radiant pe care ți-l dorești.

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,,,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.