Protecția împotriva radiațiilor ultraviolete: care sunt diferențele dintre filtrele minerale și filtrele chimice

Protecția împotriva radiațiilor ultraviolete: care sunt diferențele dintre filtrele minerale și filtrele chimice


Radiațiile ultraviolete reprezintă principala cauză pentru îmbătrânirea prematură a pielii. În plus, expunerea la soare poate cauza – pe termen scurt – arsuri solare și iritații ale pielii și – pe termen lung – cancer de piele.

Lumina ultravioletă este invizibilă pentru ochiul uman, deoarece are lungimi de undă mai scurte decât lumina pe care o putem vedea. În cadrul spectrului UV, există două tipuri de raze care pot deteriora ADN-ul din celulele pielii și pot duce la apariția cancerului de piele:

  • Razele UVB provoacă arsuri solare și joacă un rol cheie în apariția cancerului de piele. Numărul SPF al unei creme de protecție solară se referă, în principal, la protecția UVB pe care o oferă.
  • Razele UVA provoacă arsuri solare, leziuni ale pielii și sunt responsabile pentru îmbătrânirea pielii. Când pe eticheta unui produs apare mențiunea „spectru larg de acoperire“, înseamnă că acesta protejează pielea atât de razele UVA, cât și de cele UVB.

Așadar, este necesar să avem grijă de piele constant și să folosim produse cu factor de protecție solară (SPF) și spectru larg de acoperire.

Adaugă în rutina zilnică:

  • Sunlight 360°Crema hidratantă pentru față SPF50+ este primul produs ce oferă protecție solară 360°: UVA, UVB, IR (radiațiile infraroșii) pentru pielea sensibilă, uscată și deshidratată. Are o formulă hipoalergenică, rezistentă la apă și transpirație, cu textură nelipicioasă și care nu lasă urme albe.
  • Sunlight Mat SPF50+ este o cremă cu protecție solară foarte ridicată pentru pielea sensibilă, mixtă sau grasă. Protejează celulele pielii de efectele mutagene ale radiațiilor UV. Are o textură lejeră, cu o absorbție rapidă, este rezistentă la apă și nu lasă urme albe.
  • Ivapur Fluid antistrălucire cu SPF50+ este o cremă cu protecție solară foarte ridicată pentru pielea sensibilă cu tendință acneică. Protejează celulele pielii de efectele mutagene ale radiațiilor UV, are o textură lejeră și nu lasă urme albe.

SPF înseamnă factor de protecție solară, iar numărul de lângă el arată cât de bine protejează pielea împotriva arsurilor solare. Acesta nu este un indicator al timpului în care putem sta la soare, ci reprezintă o măsură a cantității de energie solară (radiații UV) necesară pentru a produce arsuri solare pe pielea protejată în raport cu energia solară necesară pentru a produce arsuri solare pe pielea neprotejată.

Pe scurt, numărul SPF sugerează timpul necesar ca radiațiile UV ale soarelui să afecteze pielea atunci când produsul este aplicat corect comparativ cu timpul petrecut în bătaia soarelui fără protecție solară. Astfel, aplicând o cremă cu SPF 30, ar dura de 30 de ori mai mult timp să suferim arsuri solare decât dacă nu am folosi un produs cu protecție solară.

Un SPF 30 permite ca aproximativ 3% din razele UVB să atingă pielea. Un SPF 50 permite trecerea a aproximativ 2% dintre aceste raze.

Produsele cu factor de protecție solară includ ingrediente active, care formează un scut de protecție, astfel încât riscul ca radiațiile UV ale soarelui să ajungă la piele să fie semnificativ diminuat. Există două tipuri de ingrediente care se găsesc în produsele care oferă protecție împotriva radiațiilor ultraviolete:

  • ingrediente fizice (filtrele minerale);
  • ingredientele chimice (filtrele organice).

Despre diferențele dintre cele două filtre de protecție solară vorbim în rândurile următoare:

SPF mineral

Protecția solară cu filtre minerale

Cremele pentru protecție solară cu filtre minerale mai sunt cunoscute și sub denumirea creme de protecție solară fizice.

Filtrul solar mineral blochează radiațiile ultraviolete înainte ca acestea să pătrundă în piele. Acest filtru rămâne la suprafața pielii, unde creează o barieră fizică. Filtrul mineral reflectă și absoarbe radiațiile UV, reducând riscul de arsuri solare.

Ingredientele active din cremele de protecție solară minerale sunt, de obicei, oxidul de zinc și dioxidul de titan, care sunt minerale naturale. Produsele cu filtre minerale oferă protecție imediată la aplicare, deoarece sunt la suprafața pielii și acționează ca un scut împotriva radiațiilor UV. Sunt preferate de persoanele cu pielea sensibilă sau predispusă la alergii, întrucât riscul de iritații este mai mic. Principalul dezavantaj al acestor filtre este că lasă o urmă albă pe piele.

Protecția solară cu filtre chimice

Cremele pentru protecție solară cu filtre chimice mai sunt cunoscute și sub denumirea creme de protecție solară organice.

Aceste filtre includ ingrediente precum oxibenzona, avobenzona, octinoxatul și octisalatul, compuși organici care acționează ca un burete, absorbind razele UVA și UVB care pătrund în piele. Printr-o reacție chimică, filtrul solar disipează razele UV.

Filtrele chimice pătrund în straturile pielii și absorb razele UV, transformându-le în căldură, care este apoi eliberată de corp.

Deoarece filtrul chimic pătrunde în piele, poate provoca iritații, mai ales în rândul persoanelor cu piele sensibilă. Dermatocosmeticele însă sunt testate pe pielea sensibilă, înainte de punerea pe piață.

Cremele pentru protecție solară cu filtre chimice au o textură mai ușoară, mult mai plăcută la atingere, așa că sunt preferate de cei cu pielea grasă. Deoarece se absorb mai ușor, de obicei nu lasă urme albe pe piele. Însă, pentru că pătrund în piele, e nevoie să fie aplicate cu cel puțin 15 – 20 de minute înainte de expunerea la razele soarelui, astfel încât să ofere protecția optimă.

Crema cu SPF

Principalele diferențe dintre filtrele minerale și filtrele chimice

Filtrele minerale acționează ca o oglindă, deviind radiațiile ultraviolete înainte de a ajunge în piele, în timp ce filtrele chimice absorb razele UV după ce acestea au ajuns în piele.

În general, filtrele minerale sunt fotostabile. Ingredientele active minerale nu se descompun la fel de ușor la soare și, prin urmare, teoretic, oferă o protecție solară mai mare pentru mai mult timp, dar, practic, ele sunt testate identic pentru eficiență.Cele mai multe filtre chimice sunt, de asemenea, fotostabile. Avobenzona este instabilă, dar poate fi stabilizată când este combinată cu alte filtre UV chimice.

În ceea ce privește ingredientele active din filtrele minerale, dioxidul de titan protejează împotriva razelor UVB, dar nu protejează împotriva întregului spectru de raze UVA, iar oxidul de zinc protejează împotriva întregului spectru de raze UVB și UVA. Filtrele chimice oferă o acoperire mai mare împotriva razelor UVA și UVB decât produsele pentru protecție solară minerale. Intervalul de protecție va depinde de filtrele respective și de stabilitatea acestora.

Cremele cu filtre minerale oferă protecție imediat după aplicare, în timp ce produsele cu filtre chimice pot avea nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a deveni eficiente.

Cremele pentru protecție solară minerale sunt considerate mai puțin iritante și sunt, adesea, recomandate persoanelor cu piele sensibilă sau cu afecțiuni specifice ale pielii. În schimb, cremele cu filtre chimice pot provoca prurit (mâncărime) și sunt asociate cu eczemele, dar într-un procent foarte mic.

Cremele cu filtre minerale au o consistență mai groasă și pot lăsa o pată albă pe piele, deși formulările mai noi au redus la minimum acest efect. Filtrele chimice sunt incolore, inodore și au o textură lejeră.

Ambele tipuri de creme necesită reaplicare la fiecare două ore sau după înot ori după exerciții fizice intense (din cauza transpirației, crema se șterge de pe corp).

Atât filtrele minerale, cât și cele chimice sunt considerate sigure și eficiente. Ambele prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. Multe dintre produsele pentru protecția solară au în componența lor ambele tipuri de filtre.

Când sunt aplicate corect, atât produsele cu filtre minerale, cât și cele cu filtre chimice sunt eficiente în prevenirea daunelor cauzate de soare. Este important să ținem cont de tipul de piele și de nevoile sale specifice când alegem produsul potrivit pentru a ne proteja de radiațiile ultraviolete.

Resurse:

https://www.science.org.au/curious/people-medicine/what-does-spf-rating-really-mean

https://www.skincancer.org/blog/ask-the-expert-does-a-high-spf-protect-my-skin-better/

https://www.fda.gov/about-fda/center-drug-evaluation-and-research-cder/sun-protection-factor-spf#

https://www.beautsy.com/en/blogs/beautsy-blog/mineral-vs-chemical-sunscreen-filters/

https://silhouettespaandlaser.com/guide-sunscreen-spf-difference-chemical-mineral-sunscreens/

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.