Totul despre regenerarea și vindecarea pielii

Totul despre regenerarea și vindecarea pielii


Pielea are funcții importante în mai multe procese necesare funcționării optime a organismului, cum ar fi hidratarea, protecția împotriva substanțelor chimice și agenților patogeni, precum și reglarea temperaturii.

Corpul este mereu într-o stare de schimbare. În special, celulele din piele se înlocuiesc în mod constant. Pielea face acest lucru prin procesul de regenerare și vindecare.

Regenerarea celulară ajută pielea să se mențină luminoasă și sănătoasă și, în același timp, contribuie la estomparea, în timp, a petelor și cicatricilor.

Regenerarea pielii este un proces natural, însă poate fi stimulat printr-un stil de viață echilibrat și o rutină de îngrijire adecvată.

Regenerare celulara

Ce înseamnă regenerarea pielii?

Regenerarea pielii se referă la înlocuirea completă a țesutului deteriorat cu unul nou. Pe de altă parte, repararea pielii este procesul de vindecare continuă a țesutului existent.

Regenerarea pielii este un proces natural, care are loc la nivel celular. Celulele epidermei se înlocuiesc continuu. Practic, acest proces de reînnoire reprezintă înlocuirea constantă a epidermei.

Epiderma este stratul exterior al pielii și este cel mai subțire. Poate fi văzut cu ochiul liber și principalul său rol este cel de protecție împotriva factorilor externi.

Epiderma găzduiește mai multe tipuri de celule: cheratinocite, melanocite și celule Langerhans. Cheratinocitele produc proteina cunoscută sub numele de cheratina, componenta principală a epidermei. Melanocitele produc pigmentul pielii, cunoscut sub numele de melanină. Celulele Langerhans împiedică substanțele străine să pătrundă în piele.

În tinerețe, exfolierea pielii are loc în mod natural, dar, odată cu înaintarea în vârstă, acest proces suferă modificări și încetinește.

Celule noi se formează în straturile inferioare ale epidermei și apar la suprafață în aproximativ patru săptămâni. Datorită acestei reînnoiri constante sunt înlocuite cele aproximativ 40.000 de celule care se pierd în fiecare zi. Anual, o persoană pierde circa patru kilograme de celule ale pielii.

Însă, timpul obișnuit de regenerare celulară crește cu aproximativ 30-50% până la vârsta de 80 de ani. Astfel, în cazul unei persoane în vârstă de 50 de ani, regenerarea pielii poate dura până la 84 de zile.

Din cauza încetinirii procesului de regenerare celulară, celule moarte ale pielii se acumulează în partea exterioară e epidermei (stratul cornos), ceea ce face ca pielea să-și piardă luminozitatea, să pară ternă și obosită.

Prin stimularea procesului natural de regenerare, pielea se va menține elastică, rezistentă și strălucitoare, inclusiv la vârsta matură.

Piele

Cele mai eficiente metode de stimulare a regenerării celulare

Un stil de viață sănătos și o rutină de îngrijire adecvată sunt principalele metode prin care poate fi stimulată regenerarea celulară, astfel încât pielea să-și mențină tinerețea cât mai mult timp.

Dietă echilibrată

O dietă bogată în nutrienți este esențială pentru menținerea sănătății cutanate. Alimentele bogate în vitamina C sunt importante în procesul de vindecare a pielii. Când pielea se vindecă, are nevoie de colagen, proteina responsabilă cu menținerea elasticității, rezistenței și fermității pielii. Fără vitamina C, sinteza colagenului nu poate avea loc.

Consumul de alimente cu un conținut ridicat de vitamina C sprijină vindecarea pielii prin stimularea dezvoltării unor noi celule ale pielii în zona afectată.

Vitamina A este o altă vitamină care are proprietăți antioxidante și este esențială în procesul de vindecare a pielii, deoarece poate calma răspunsul inflamator și poate controla infecțiile.

Alimentele bogate în proteine, printre care se numără carnea de pasăre, peștele, fasolea, ouăle, carnea de vită și nucile, contribuie, de asemenea, la procesul de reparare a pielii deteriorate.

Totodată, aportul de apă este necesar pentru a oferi pielii hidratare. Specialiștii recomandă consumul a cel puțin doi litri de lichide. Când pielea este uscată, procesul de vindecare poate fi încetinit.

Odihnă suficientă

În timpul somnului, organismul se recuperează după o zi obositoare. Astfel, odihna este necesară pentru regenerarea celulară. Pentru a limita efectele dăunătoare ale factorilor de mediu și pentru a reduce riscul de apariție a liniilor fine, ridurilor și petelor pigmentare, este indicat ca intervalul de odihnă din timpul unei nopți să fie cuprins între 7 și 9 ore.

Fluxul sangvin de la nivelul pielii crește, în timpul somnului, ceea ce permite refacerea fibrelor de colagen și repararea daunelor cauzate de expunerea la razele ultraviolete.

Îngrijire temeinică

O rutină eficientă de îngrijire a pielii este esențială pentru menținerea sănătății cutanate și stimularea regenerării celulare. Curățarea tenului, cu produse adecvate tipului de piele, se face atât dimineața, cât și seara.

De asemenea, hidratarea este o etapă importantă în rutina de îngrijire a tenului. Aquaphyline este un inductor de hidratare, cu un puternic efect hidratant. Ingredient natural, extras din panseluța sălbatică (Viola Tricolor), acesta este bine cunoscut pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății tenului, oferind hidratare intensă și de durată.

Produsele din gama Aquafil de la Ivatherm conțin ingredientul inovator Aquaphyline, susținând hidratarea pielii, prin facilitarea transportului apei în celule.

Nu trebuie pierdut din vedere nici factorul de protecție solară. Folosirea produselor cu SPF este necesară pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii. Chiar și iarna și în zilele înnorate, protecția solară trebuie aplicată în fiecare zi.

Nu în ultimul rând, utilizarea produselor exfoliante reprezintă o metodă eficientă pentru a sprijini reînnoirea celulară.

Refacere tesut piele

Cele mai bune ingrediente pentru exfolierea și vindecarea pielii

Sunt câteva ingrediente folosite în produsele pentru îngrijirea pielii care pot sprijini procesul natural de refacere a celulelor, hidratarea pielii și eliminarea celulelor moarte.

Niacinamida

Niacinamida, o formă a vitaminei B3, este unul dintre cele mai populare ingrediente în tratamentele cosmetice. Mai multe studii au confirmat efectele antiinflamatoare ale niacinamidei, care sprijină răspunsul imunitar și accelerează refacerea pielii.

Acid salicilic

Acidul salicilic este un beta-hidroxi acid (BHA) utilizat în numeroase produse cosmetice, datorită proprietăților exfoliante. Acest ingredient este folosit, cu precădere, în tratarea acneei, deoarece îndepărtează celulele moarte ale pielii, deblocând astfel porii, și are proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene.

Acidul salicilic curăța în profunzime excesul de sebum din pori și reduce producția de ulei pe viitor. Este, așadar, un agent de peeling care exfoliază celulele moarte ale pielii și accelerează reînnoirea celulară.

Gama Ivapur este dedicată tenului cu tendință acneică. Produse Ivatherm conțin acid salicilic și pot fi adăugate în rutina de îngrijire a tenului cu imperfecțiuni:

  • Ivapur A.I. Akne-Syt Cremă pentru pielea grasă cu imperfecțiuni severe, într-o formulă nouă cu un efect keratolitic și matifiant mai intens, acționează eficient asupra tuturor mecanismelor acneei: exfoliază și deschide porii (prin acidul salicilic), reduce secreția de sebum și inflamația, are activitate antibacteriană excelentă.
  • Ivapur K Cremă pentru ten gras cu tendință acneică exfoliază, reglează secreția de sebum, reduce iritația și riscul apariției cicatricilor, atenuează inflamația.
  • Ivapur Gel de curățare purifiant îndepărtează machiajul, curăță fața fără să usuce și reglează secreția de sebum, oferind o senzație de prospețime și confort pielii mixte sau grase. Are efect antiseptic și antiinflamator.
  • Ivapur Exfoliant purifiant delicat elimină impuritățile și celulele moarte, având o foarte bună toleranță, pregătește tenul pentru aplicarea eficientă a cremei de îngrijire, previne inflamațiile și conferă tenului un aspect luminos și uniform.
In cat timp se regenereaza pielea

Acid hialuronic

Acidul hialuronic are un rol important în vindecarea rănilor și reducerea cicatricilor. Studiile au arătat că acidul hialuronic influențează creșterea țesuturilor moi și sprijină producția de colagen și elastină.

Acidul hialuronic are, de asemenea, proprietăți antibacteriene, astfel încât poate ajuta la reducerea riscului de infecție atunci când este aplicat direct pe rănile deschise.

Vitamina C

Vitamina C este unul dintre cele mai folosite ingrediente în produsele cosmetice. Este un antioxidant extrem de eficient care protejează celulele de efectele negative ale radicalilor liberi. Studiile au arătat că vitamina C poate accelera procesului de vindecare a rănilor.

Vitamina E

În gestionarea rănilor, vitamina E accelerează eficient recuperarea pielii după leziuni, în special la pacienții care suferă de afecțiuni ce îngreunează vindecarea, cum este diabetul.

Vitamina E sprijină vindecarea cicatricilor cauzate de acnee.

Celulele stem vegetale

Celulele stem din plante sunt eficiente în vindecarea rănilor și repararea pielii lezate, dar au un efect benefic și în diminuarea aspectului porilor. Cel mai frecvent sunt folosite în produsele antiîmbătrânire, eficiența lor fiind dovedită în reducerea aspectului petelor pigmentare și menținerea tenului uniform.

Produsele din gama UNA de la Ivatherm conțin extractul natural de Rhododendron Ferrugineum (Trandafirul Alpilor), o plantă rară ce trăiește în condiții climatice extreme, la peste 2000 m altitudine, în Munții Alpi.

Pielea este cel mai mare organ al corpului, fiind alcătuită din mai multe componente diferite, printre care apă, proteine, lipide, minerale și substanțe chimice. Rolul pielii este unul extrem de important: să ofere protecție organismului împotriva infecțiilor și germenilor. De-a lungul vieții, pielea se va schimba constant și asta pentru că pielea se va regenera în permanență.

Fie prin rănire, fie din cauza procesului natural de îmbătrânire, integritatea și funcția pielii pot fi ușor compromise. De aceea, îngrijirea adecvată a pielii este esențială pentru menținerea sănătății și vitalității acestui organ protector.

Resurse

https://www.hindawi.com/journals/bmri/2015/892031/

https://www.britannica.com/video/185617/Human-skin-cells-body-barrier-human-environment

https://academic.oup.com/burnstrauma/pages/cell_therapy_and_skin_regeneration?login=false

https://www.healthline.com/health/skin-regeneration#how-it-works

https://hsci.harvard.edu/skin-regeneration-and-rejuvenation

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4292081/

https://www.nature.com/articles/464686a

https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedures-overview-skin

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200929123512.htm

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/beauty-sleep#How-sleep-affects-your-skin

https://www.medicinenet.com/what_does_vitamin_e_do_for_your_skin/article.htm

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.