Celulele stem vegetale, o soluție spectaculoasă de întinerire a pielii

Celulele stem vegetale, o soluție spectaculoasă de întinerire a pielii


Celulele stem se găsesc în organismele vegetale și animale. Ele diferă de alte celule datorită proprietăților neobișnuite pe care le au, respectiv capacitatea de proliferare (înmulțire continuă) și diferențiere în celule specializate (în funcție de organul în care sunt prezente). De asemenea, celulele stem sunt responsabile de creșterea și repararea țesuturilor deteriorate.

Așadar, dacă celulele din organism au scopuri specifice, cele stem nu au un rol anume, însă pot lua forma tuturor celulelor specializate.

În ultimii ani, extractul de celule stem vegetale a fost folosit în produsele destinate îngrijirii pielii. În urma studiilor clinice, s-a demonstrat că extractul de celule stem din diferite plante contribuie la creșterea vitalității pielii și asigură protecția celulelor stem care se află, în mod natural, în piele. Totodată, îmbunătățește funcția de barieră a pielii.

Ce sunt celulele stem

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt materiile prime ale organismului, respectiv celule din care sunt generate toate celelalte celule cu funcții specializate. În condițiile potrivite, în organism sau într-un laborator, celulele stem se divid pentru a forma mai multe celule numite „celule fiice“.

Aceste „celule fiice“ devin fie celule stem noi, fie celule specializate cu o funcție specifică, precum sunt celulele sangvine, celulele creierului, celulele musculare, celulele inimii, celulele pielii sau celulele osoase. Nicio altă celulă din organism nu are capacitatea naturală de a genera noi tipuri de celule.

Celulele stem provin din două surse principale: țesuturi ale corpului adult și embrioni. Oamenii de știință încearcă, de asemenea, să găsească modalitățile potrivite pentru a dezvolta celule stem din alte celule, folosind tehnici de „reprogramare“ genetică.

Capacitatea celulelor stem de a genera în mod constant țesuturi noi trebuie să fie coordonată cu nevoile întregului organism. Dacă celulele stem nu se divid suficient de des, țesuturile nu pot crește sau nu pot fi înlocuite, situație care se întâlnește în timpul procesului de îmbătrânire. De asemenea, dacă celulele stem proliferează fără control, ele perturbă dezvoltarea normală. Drept urmare, comportamentul celulelor stem este strict dependent de semnalele furnizate de alte celule.

Celulele stem adulte

Denumite și celule stem specifice țesutului sau somatice, celulele stem adulte există în tot corpul din momentul în care se dezvoltă un embrion. Aceste celule stem se găsesc în număr mic în majoritatea țesuturilor adulte.

Celulele stem adulte se pot diferenția la infinit. Acest lucru înseamnă că pot genera diferite tipuri de celule din organul original sau chiar pot regenera, în întregime, organul. Această diferențiere reprezintă modul în care o rană a pielii se vindecă sau modul în care un organ, cum ar fi ficatul, de exemplu, se poate repara după o lezare.

Celulele stem embrionare

Celulele stem embrionare provin din embrioni care au 3 până la 5 zile. În această etapă, un embrion se numește blastocist și are aproximativ 150 de celule. Acestea sunt celule stem pluripotente, ceea ce înseamnă că se pot împărți în mai multe celule stem sau pot deveni orice tip de celulă din organism. Această versatilitate permite ca celulele stem embrionare să fie folosite pentru a regenera sau repara țesuturile și organele bolnave.

Celule stem vegetale

Ce sunt celulele stem vegetale?

Celulele stem vegetale sunt celule nediferențiate, care se găsesc în meristemele plantelor. Acestea sunt capabile să se dividă pentru a produce mai multe celule stem și pot deveni, de asemenea, celule specializate. În cazul în care se produc vătămări, aceste celule stem vegetale ajută la stimularea și regenerarea țesutului, astfel încât să fie reparate daunele suferite de plante.

De-a lungul vieții lor, care poate dura peste o mie de ani, plantele au această capacitate uimitoare de a da naștere unor noi organe din celulele fondatoare din meristemele lor apicale (țesuturile meristematice situate la vârful tulpinii și rădăcinilor, implicate în creșterea plantei).

În ultimii ani, extractul de celule stem vegetale este folosit în produsele destinate îngrijirii pielii. Studiile au arătat că substanțele active care sunt extrase din celulele stem vegetale sunt bogate în fitonutrienți și au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, protejând pielea de daunele provocate de factorii externi.

Surse de celule stem vegetale

Numeroase plante sunt folosite pentru extragerea celulelor stem vegetale benefice pentru menținerea sănătății pielii, printre care cele mai comune sunt:

  • merele;
  • roșiile;
  • fructele de pădure,
  • strugurii;
  • liliacul;
  • trandafirul;
  • ghimbirul.

Produsele cosmetice care conțin extracte din aceste surse vegetale au și o acțiune fotoprotectoare împotriva daunelor provocate de razele ultraviolete asupra pielii.

Beneficii celule stem vegetale

Beneficiile celulelor stem vegetale pentru îngrijirea tenului

Celulele stem vegetale sunt frecvent utilizate în produsele de îngrijire a pielii, în special datorită proprietăților anti-aging pe care le au. Acțiunea celulelor stem vegetale asupra pielii se vede când vine vorba despre restabilirea tinereții, afectate de procesul natural de îmbătrânire.

De cele mai multe ori, în produsele de îngrijire a pielii, se folosește un extract din celule stem vegetale. Pentru a fi eficient, extractul trebuie să fie într-o formulă care să fie solubilă în apă și să aibă un pH scăzut, deoarece, în mod natural, extractul este acid.

Utilizarea celulelor stem vegetale în îngrijirea pielii a fost studiată inițial în Elveția, folosind celulele stem din merele elvețiene. În urma cercetării, s-a descoperit că extractele din celulele stem vegetale inversează procesul de îmbătrânire a fibroblastelor, care sunt celule tipice ale țesutului conjunctiv, capabile să producă componentele matricei extracelulare și să sintetizeze colagenul. Studiul clinic, desfășurat pe parcursul a patru săptămâni, la care au participat 20 de persoane, a arătat că extractul din celule stem din merele elvețiene reduce semnificativ liniile fine din jurul ochilor. Această zonă este printre cele mai expuse riscului îmbătrânirii, deoarece pielea este mai subțire și mai sensibilă.

Studiile ulterioare au constatat că celulele stem din plante sunt eficiente în vindecarea rănilor și repararea pielii lezate, dar și în diminuarea aspectului porilor. De asemenea, celulele stem vegetale și-au dovedit eficiența în reducerea aspectului petelor pigmentare și menținerea tenului uniform.

Aceste descoperiri arată că extractele din celule stem vegetale pot fi eficiente în combaterea semnelor îmbătrânirii, în special datorită proprietăților antioxidante și antiinflamatoare, care protejează pielea împotriva radicalilor liberi și contribuie la prevenirea liniilor fine și a ridurilor.

Ivatherm a inclus în produsele anti-aging din gama UNA extractul natural de Rhododendron Ferrugineum (Trandafirul Alpilor), o plantă rară ce trăiește în condiții climatice extreme, la peste 2000 m altitudine, în Munții Alpi. Folosirea acestor produse oferă luminozitate și suplețe pielii, care va fi vizibil întinerită în două săptămâni.

Extractele de celule stem vegetale sunt mai eficiente când sunt combinate cu ingrediente precum retinolul, bakuchiolul și acidul hialuronic. Extractele pot fi, de asemenea, benefice când sunt aplicate după proceduri care rănesc pielea la un nivel micro, cum ar fi peelingurile chimice, microneedlingul și dermaplaningul.

În concluzie, extractele din celulele stem vegetale pot avea numeroase efecte benefice asupra pielii, în funcție de sursa din care provin. Pe lângă faptul că ajută la întinerirea pielii mature, protejează și revigorează celulele stem care se găsesc, în mod natural, în piele. Astfel este stimulata regenerarea epidermului, ceea ce duce la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.