Totul despre îngrijirea pielii lezate: tipuri de răni, factori de risc și tratament

Totul despre îngrijirea pielii lezate: tipuri de răni, factori de risc și tratament


Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Este moale și catifelată, pentru a permite mișcarea corpului, dar suficient de dură și rezistentă, pentru a face față factorilor dăunători, care o pot leza. Textura, grosimea și dimensiunea pielii variază în funcție de locul în care se află pe corp și de presiunile la care este supusă.

În fiecare zi, pielea trebuie să facă față numeroșilor factori interni (intrinseci) și de mediu (extrinseci) care îi pot afecta structura, provocând diverse leziuni cutanate. Este, așadar, tot timpul supusă riscului de rănire, însă are această capacitate uimitoare de a se vindeca singură.

O leziune reprezintă o deteriorare la nivelul corpului. Este un termen general care se referă la vătămările cauzate de accidente, căderi, lovituri, arme și înțepături de insecte. Rănile cutanate variază de la cele minore, care trec de la sine, la cele care pot pune viața în pericol, dacă nu sunt îngrijite corespunzător.

Unele persoane sunt expuse unui risc mai mare de a se răni, din cauza vârstei, a stării lor de sănătate, a activităților pe care le desfășoară sau a altor factori.

Piele lezata

Tipuri de leziuni ale pielii

Traumatismele cutanate sunt leziuni la nivelul pielii. Acestea pot avea mai multe forme:

  • Tăieturi. Sunt leziuni care trec prin piele până la țesutul adipos și sunt, cel mai adesea, cauzate de un obiect ascuțit. Tăieturile provocate de un cuțit sau o bucată de sticlă sunt foarte frecvente, mai ales în timp ce o persoană gătește sau spală vase. Cele mai multe astfel de leziuni pot fi tratate în siguranță acasă.
  • Zgârieturi. Sunt răni de suprafață care nu pătrund până în straturile profunde ale pielii. Zgârieturile sunt frecvente pe genunchi, coate și palme.
  • Vânătăi. Acestea sunt sângerări în piele, în urma deteriorării vaselor de sânge. Sunt cauzate de un obiect contondent.
  • Bășici (vezicule). Sunt iritații dureroase ale pielii, care pot apărea oriunde pe corp unde pielea se freaca încontinuu, dar sunt mai frecvente între degetele de la picioare.
  • Bătături. Aceste zone dure, îngroșate ale pielii, se formează ca urmare a frecării sau presiunii asupra pielii. Bătăturile se dezvoltă, în mod natural, pentru a proteja pielea de sub ele.
  • Degerături. Când temperatura scade sub punctul de îngheț, pielea trebuie protejată, pentru a limita daunele cutanate pe care vremea rece le poate provoca. Degerăturile apar atunci când pielea – și uneori țesutul de sub piele – îngheață din cauza expunerii prelungite la temperaturi scăzute. În funcție de severitatea lor, degerăturile pot provoca daune severe, uneori permanente, la nivelul pielii.
  • Arsuri. Aceste leziuni ale pielii sunt de mai multe tipuri, însă cele mai frecvente sunt arsurile de gradul I. Când o persoană atinge, accidental, o sobă încinsă, un ondulator sau o placă de îndreptat părul, va suferi, cel mai probabil, o arsură de gradul I. Arsurile solare pot fi, de asemenea, incluse în această categorie. Spre deosebire de arsurile de gradul II sau III, care sunt mai severe, arsurile de gradul I implică doar stratul superior al pielii. Pielea poate fi roșie, dureroasă și ușor inflamată.
  • Iritații. Lâna, substanțele chimice, săpunurile sunt doar câțiva dintre factorii care pot irita pielea și pot provoca erupții cutanate și mâncărime.
  • Înțepături de insecte. Majoritatea înțepăturilor de insecte provoacă un nodul mic, roșu, pe piele, care poate cauza durere și mâncărime (prurit). Multe înțepături trec de la sine în câteva ore sau zile și pot fi tratate în siguranță acasă.
Iritatie piele

Pielea lezată: factori de risc

Anumite categorii de persoane sunt mai predispuse să sufere leziuni la nivel cutanat, atât din cauza factorilor interni cât și a celor externi.

  • Persoanele în vârstă. Procesul natural de îmbătrânire provoacă modificări ale pielii, care o fac mai fragilă și, prin urmare, mult mai vulnerabilă la leziuni Cu o capacitate redusă a pielii pentru regenerare și un sistem imunitar mai puțin eficient, pacienții în vârstă sunt expuși unui risc crescut de deteriorare a pielii, chiar și de la o rană minoră. Modificările pielii asociate cu îmbătrânirea includ subțierea epidermei și aplatizarea joncțiunii epidermice, diminuarea producției de colagen, elastină și glicani, atrofia și contracția dermului (care determină apariția liniilor fine și ridurilor), scăderea activității glandelor sudoripare și a glandelor sebacee (care determină uscarea pielii) și subțierea pereților vaselor de sânge.
  • Persoanele care desfășoară anumite activități (ridică obiecte grele, manevrează unelte dure) sunt mai predispuse riscului de a suferi leziuni ale pielii.
  • Persoanele care se expun la foc sau substanțe chimice.
  • Persoanele care au probleme de sănătate. Pielea poate fi afectată de starea generală de sănătate a unei persoane. Printre factorii care pot face pielea mai predispusă la deteriorare se numără unele boli cronice, cum ar fi artrita reumatoidă sau cancerul, anumite medicamente, cum ar fi steroizii și anticoagulantele, dar și alimentație precară.
  • Persoanele a căror capacitate de a vedea sau de a simți este slăbită. Când o persoană nu poate vedea bine sau nu simte senzații normale de căldură, frig sau durere, poate prezenta un risc mai mare de rănire a pielii.
  • Persoanele care au probleme cu echilibrul și mobilitatea. Echilibrul sau mobilitatea slabă pot pune o persoană în pericol să cadă sau să se lovească de obiecte.
Taietura pe mana

Pielea lezată: metode de prevenție

Atenția este principala metodă de prevenire a rănilor cutante. Începând de la sarcinile domestice și terminând cu activitățile profesionale, fiecare acțiune implică un risc de lezare a pielii, însă este important să fie luate în considerare anumite măsuri de prevenție.

În primul rând, crearea unui mediu sigur, în special dacă în jur există persoane predispuse riscului de rănire. Acasă, la școală, la locul de muncă sau în spațiul de joacă, este esențial să fie bine semnalizate obiectele dure sau aspre, care prezintă un risc de lovire mai mare, iar suprafețele lucioase, unde există pericol de alunecare, să fie acoperite cu materiale antiderapante. Totodată, este important ca zonele să fie bine iluminate, iar cablurile electrice să nu fie la vedere.

Când sunt realizate sarcini zilnice, este bine ca pielea, mai ales cea a mâinilor, să fie bine protejată. Astfel, este recomandată purtarea mănușilor, când sunt transferate alimente fierbinți, și utilizarea suporturilor de protecție pentru degete, când sunt feliate alimente.

O altă măsură necesară pentru a evita leziunile cutanate este protejarea corpului în timpul unor activități cu risc de accidentare. De pildă, pentru plimbările cu bicicleta sau motocicleta, este necesar un echipament de protecție special.

Evitarea articolelor vestimentare strânse sau a bijuteriilor, care ar putea deteriora pielea prin frecare, și purtarea pălăriilor cu boruri largi și a bluzelor cu mâneci lungi, pentru a asigura protecția solară, sunt alte măsuri eficiente de prevenire a lezării pielii.

Nu în ultimul rând, este importantă menținerea sănătății pielii, prin:

  • folosirea unor produse cosmetice delicate, care să nu afecteze structura pielii;
  • folosirea unei creme hidratante de cel puțin două ori pe zi;
  • spălarea cu apa caldă, nu fierbinte.

Sănătatea pielii este menținută și printr-un stil de viață sănătos. O dietă bogată în fructe și legume, precum și consumul a cel puțin doi litri de lichide în fiecare zi sprijină bunăstarea cutanată.

Ce se pune pe rana sa se vindece mai repede

Îngrijirea pielii lezate

Tratamentul leziunilor depinde de nevoile pielii și de gravitatea rănii. Sunt însă câțiva pași care se aplică celor mai multe leziuni ale pielii:

  • rana trebuie curățată cu apă sau cu un antiseptic, ce va ajuta la îndepărtarea agenților microbieni;
  • după ce zona a fost bine curățată, rana va fi acoperită cu un pansament;
  • în cazul anumitor leziuni, vasele de sânge subiacente pot fi perforate, ceea ce duce la pierderi semnificative de sânge. În această situație, se aplică presiune direct pe rană, pentru a opri fluxul sangvin, zona este apoi acoperită cu un pansament steril. Se adaugă pansamente curate deasupra, dacă primul devine îmbibat cu sânge.

Produsele dermatocosmetice pot accelera procesul de vindecare a leziunilor minore, cauzate, de pildă, de expunerea la factori alergeni sau la razele ultraviolete. Pentru julituri, arsuri sau tăieturi de suprafață, produsele din gama Cicaderm de la Ivatherm pot fi soluția la îndemâna oricui.

  • Cicaderm Cremă Barieră cu Mimosa Tenuiflora izolează, repară și protejează pielea expusă accidental sau constant la substanțe iritante sau alergene. Recomandată pentru iritații produse de substanțe chimice utilizate în menaj sau activități industriale și iritații cauzate de produse cosmetice, vopsele, precum și diverși poluanți din atmosferă.
  • Cicaderm Cremă Reparatoare cu Mimosa Tenuiflora ajută la vindecarea rapidă a leziunilor pielii și reduce riscul formării cicatricilor. Aplicată imediat pe leziune, oprește sângerarea, reduce inflamația și ajută la reconstrucția integrității pielii.
  • Cicaderm Spray cu Mimosa Tenuiflora repară rapid leziunile umede ale pielii, zonele greu accesibile sau care nu suportă atingere, cu efect intens antibacterian, antimicrobian și antiinflamator.

De asemenea, pentru calmarea pielii iritate și hidratarea în profunzime a acesteia, poate fi folosit Apa Termală Herculane Spray, benefic pentru toate tipurile de piele.

Pielea traumatizată se vindecă în ritmuri diferite, în funcție de factorii individuali și de mediu, care includ:

  • starea generală de sănătate a persoanei lezate;
  • vârsta – pielea matură se repară singură într-un ritm mai lent decât pielea tânără;
  • funcționarea sistemului imunitar;
  • alimentația – pielea are nevoie de o nutriție adecvată pentru a se reface;
  • afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi unele tipuri de boli vasculare.

Când vine vorba despre leziuni grave, sprijinul medical profesional este recomandat, pentru evitarea infectării și pentru oprirea sângerării.

În cazul infecțiilor, timpul de vindecare poate fi mai mare. Unele persoane sunt expuse unui risc mai mare de infecție și pot necesita sprijin profesional. Printre acestea se numără;

  • cele cu un  sistem imunitar slăbit (de exemplu, din cauza medicamentelor pentru chimioterapie folosite pentru a trata cancerul);
  • cele care iau medicamente care usucă și fragilizează pielea;
  • cele care iau medicamente care încetinesc coagularea sângelui;
  • cele care suferă de diabet.

Organismul începe să repare o rană imediat, însă procesul poate dura zile, săptămâni, luni sau chiar ani, în funcție de gravitatea leziunii. Pielea este supusă zilnic unor riscuri de rănire, de aceea adoptarea unui stil de viață sănătos, care să cuprindă o dietă echilibrată și o rutină de îngrijire corectă, este necesară pentru a sprijini vindecarea cutanată. Totodată, mijloacele de protecție, precum folosirea cremelor cu SPF și a echipamentului adecvat activităților desfășurate, limitează riscul unor leziuni grave.

Resurse:

https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/skin-cuts-and-abrasions

https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/skin-injury/

https://medlineplus.gov/woundsandinjuries.html

https://www.woundscanada.ca/docman/public/patient-or-caregiver/1826-home-safe-managing-skin-injuries-minor-trauma-1946e/file

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17505244/

https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/injuries/skin-injuries/cuts-and-grazes

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.