Totul despre acidul hialuronic: ce este, ce rol are, beneficii, utilizări, contraindicații

Totul despre acidul hialuronic: ce este, ce rol are, beneficii, utilizări, contraindicații


acidul hialuronic beneficii

Ce este acidul hialuronic

Acidul hialuronic este o polizaharidă, care se găsește, în mod natural, în organism, cu precădere la nivelul ochilor, articulațiilor și al pielii. Această substanță ajută la sinteza colagenului și reținerea unei mari capacități de apă. Drept urmare, pielea este hidratată în profunzime și își păstrează elasticitatea și strălucirea mai mult timp.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pierdem din colagenul și acidul hialuronic care se găsesc, în mod natural, în organism, astfel că pielea se poate deshidrata cu mai multă ușurință. Vârsta este așadar un factor pentru pierderea resurselor de acid hialuronic, dar acesta nu este singurul.

Există, de asemenea, și factori externi care pot avea același efect asupra tenului. Vremea nefavorabilă și aerul uscat, în timpul sezonului rece, anumite produse cosmetice de îngrijire a tenului, aerul poluat și fumatul, precum și unele afecțiuni ale pielii pot provoca mici rupturi în bariera cutanată protectoare a pielii. Vestea bună este că există produse cosmetice care au în componența lor acid hialuronic și care pot ajuta la reconstrucția acestor rezerve epuizate. De aceea, formarea unei rutine de îngrijire a pielii, utilizând produse de hidratare, poate prezenta beneficii semnificative asupra îmbunătățirii aspectului tenului.

Acidul hialuronic este benefic pentru toate tipurile de ten. În mod normal, ingredientul nu irită și nu declanșează acnee, rozacee sau reacții alergice, însă, în anumite cazuri, pot apărea efecte adverse.

Tipuri de acid hialuronic

Există trei tipuri de acid hialuronic:

Acidul hialuronic hidrolizat este acidul care a fost descompus în elemente suficient de mici pentru a pătrunde în piele. Este hidratant, dar nu excelează la acest capitol, deci este mai potrivit pentru persoanele cu ten gras sau mixt, pentru că acestea ar trebui să evite suprahidratarea.

Hialuronatul de sodiu pătrunde mai adânc în piele și oferă rezultate mai bune, deși efectele nu sunt de lungă durată. Acest tip de acid hialuronic este potrivit persoanelor care au piele normală și este un ingredient care se găsește, cu precădere, în serumuri.

Hialuronatul acetilat de sodiu are beneficiile hialuronatului de sodiu, dar cu rezultate de lungă durată. Este cel mai potrivit pentru persoanele care au nevoie de hidratare intensă, respectiv cele cu piele uscată, cele care locuiesc în zone cu climat uscat sau cele care au nevoie de hidratare suplimentară în lunile de iarnă.

Acidul hialuronic este un ingredient care se găsește în numeroase produse cosmetice, printre care:

  • serumuri;
  • măști;
  • creme pentru ochi;
  • creme hidratante;
  • demachiante;
  • tratamente pentru buze.

Acidul hialuronic: rol

Mai bine de jumătate din producția de acid hialuronic din organism se găsește în piele. Unul dintre rolurile acidului hialuronic este acela că formează legături cu apa, iar rezultatul este menținerea pielii hidratate. Acidul hialuronic (HA) din pielea noastră reține de o mie de ori greutatea sa în apă.

O altă funcție pe care o are acidul hialuronic este aceea că stimulează producția de colagen, ceea ce asigură elasticitatea pielii și previne apariția ridurilor.

Nu în ultimul rând, acidul hialuronic are efect lubrifiant și protejează cartilajele și articulațiile. Acționând ca un un „amortizor“, acidul hialuronic reduce fricțiunea oaselor în timpul mișcării.

Acidul hialuronic (HA) este un ingredient de bază, atât în tratamentele topice, cât și în cele injectabile. Deși se găsește în mod normal în organism, cantitatea de acid hialuronic din corp scade pe măsură ce îmbătrânim. Același lucru se întâmplă cu elastina și colagenul. Există însă modalități de a stimula producția de acid hialuronic.

acidul hialuronic

Acidul hialuronic: beneficii

Beneficiul cheie al acidului hialuronic este hidratarea, prin capacitatea de a reține apa. Când pielea este deshidratată, respectiv când stratul superior al pielii nu are suficientă apă, are un aspect uscat, aspru și descuamat. Iar aceasta nu este doar o problemă estetică. Pielea slab hidratată nu poate menține o barieră cutanată intactă, lăsând pielea mai vulnerabilă la daune din surse externe și de mediu. Când bariera pielii nu este intactă, bacteriile pot pătrunde cu mai multă ușurință, ceea ce poate duce la infecții.

Bariera cutanată compromisă poate avea un rol în dezvoltarea mai multor afecțiuni ale pielii, inclusiv pielea uscată, dermatita atopică, rozaceea și acneea.

Beneficiile acidului hialuronic au fost observate atât în domeniul cosmetic, cât și în medicină. De la reducerea liniilor fine până la diminuarea durerii și rigidității articulațiilor, acidul hialuronic este utilizat în scopuri diverse, cu rezultate pozitive.

Beneficiile acidului hialuronic pentru piele

Acidul hialuronic a devenit un tratament popular de îngrijire a pielii. Dovezile arată că acidul hialuronic influențează creșterea țesuturilor moi, ajută corpul să producă mai mult colagen și elastină, păstrează pielea hidratată și reduce cicatricile.

Hidratarea pielii este importantă deoarece astfel tenul arată mai sănătos, mai tânăr și mai vibrant.

Totodată, acidul hialuronic reduce semnele îmbătrânirii. Injecțiile cu acid hialuronic pot contribui la reducerea ridurilor. Acestea ar trebui aplicate numai de specialiști, pentru a obține cele mai eficiente rezultate.

Potrivit unor cercetări, îmbătrânirea pielii este asociată cu pierderea volumului pielii, iar acidul hialuronic este un ingredient cheie când vine vorba de combaterea sau inversarea acestor semne.

Pentru a preveni și corecta semnele îmbătrânirii, adaugă în rutina zilnică de îngrijire a pielii ivaRG Cremă de zi regenerantă SPF30, formulată cu acid hialuronic cu masă moleculară mică, Swiss Pine Extract, extras din prună Kakadu, Lactobacillus Ferment, filtre solare și Apă Termală Herculane. Toate aceste ingrediente contribuie la estomparea liniilor fine, a ridurilor și a petelor pigmentare, deoarece combat stresul oxidativ la nivel celular, și ajută pielea să-și păstreze sau să-și recupereze fermitatea și luminozitatea, prin stimularea sintezei de acid hialuronic și colagen.

Beneficiile acidului hialuronic pentru ochi

Acidul hialuronic este folosit în anumite operații oculare, precum cataracta. Poate reduce inflamația și poate accelera vindecarea după intervenția oculară. De asemenea, este util persoanelor care suferă de ochi uscați. Când este folosit în picături pentru ochi sau în lentile de contact, acidul hialuronic poate menține ochii umezi, păstrând astfel sănătatea acestora.

Beneficiile acidului hialuronic pentru oase și articulații

Injecțiile cu acid hialuronic pot ajuta la osteoartrita genunchiului, una dintre cele mai frecvente forme de artrită. Osteoartrita apare când cartilajul care protejează și învelește suprafețele articulare se deteriorează.

Pentru atenuarea durerii, medicii specialiști pot sugera injecții sau gel cu acid hialuronic. Deși e posibil să fie nevoie de câteva repetări pentru a observa rezultatele, beneficiile pot persista de la șase luni la un an. Acest tratament este mai eficient dacă e vorba despre o osteoporoză ușoară sau moderată.

Beneficiile potențiale ale acidului hialuronic pentru refluxul gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian constă în deplasarea conținutului gastric din stomac către esofag. Este un simptom al bolii de reflux gastroesofagian. Cercetările sugerează că acidul hialuronic poate ameliora iritația esofagului cauzată de acidul din stomac și susține un proces de vindecare mai rapid.

Un studiu a arătat că persoanele care au luat suplimente cu acid hialuronic și sulfat de condroitin, împreună cu medicamente anti-reflux, au avut mai puține simptome asociate acestei probleme medicale. Deși cercetările arată promițător, experții încă studiază beneficiile pe care acidul hialuronic le poate avea în tratarea refluxului gastroesofagian.

Beneficiile potențiale ale acidului hialuronic pentru problemele urinare

Cistita interstițială sau sindromul vezicii dureroase are loc când pereții vezicii urinare devin inflamați și iritați. Acest lucru poate cauza sensibilitate și durere. Acidul hialuronic intravezical, un tratament aplicat direct în vezica urinară, poate diminua atât durerea asociată acestei manifestări, cât și nevoia de a urina.

În cadrul unui studiu, care a avut o durată de trei luni, experții au tratat cu acid hialuronic persoane care suferă de sindromul vezicii urinare. Nevoia de a urina în timpul nopții a scăzut cu 40%, iar durerea, cu 30%. Astfel, s-a diminuat și nevoia pentru calmante.

Cum poate fi folosit acidul hialuronic

Specialiștii recomandă aplicarea produselor cu acid hialuronic în special în timpul iernii, când pielea are tendința să fie mai uscată, din cauza temperaturilor scăzute. Chiar și persoanele care nu se confruntă cu această problemă este bine să folosească produse cu acid hialuronic, pentru că astfel vor avea pielea mai strălucitoare.

Uneori, acidul hialuronic poate cauza reacții alergice. De aceea, este important să fie administrat sub supravegherea sau la indicațiile unui medic specialist. Acesta poate face teste de alergii înainte de a-l prescrie.

Totodată, este esențial ca medicul specialist să fie informat cu privire la medicamentele pe care le luăm. Unele dintre acestea pot provoca reacții adverse când intră în contact cu acidul hialuronic.

Acidul hialuronic este compatibil cu multe alte ingrediente, astfel că poate fi asociat cu retinol, vitamine și alți acizi.

Acid hialuronic: contraindicații

Acidul hialuronic este produs, în mod natural, de către organism, astfel că reacțiile alergice la cel fabricat sunt rare.

În cazul unor boli ale pielii, precum sclerodermia, aplicarea acidului hialuronic pe piele poate agrava ulcerele cutanate.

tipuri de acid hialuronic

Alimente care stimulează producerea de acid hialuronic

Dieta afectează pielea în mod semnificativ. Consumul de fructe și legume cu mulți antioxidanți potejează pielea de înflamații și ajută la o mai bună reținere a apei.

Există câteva alimente care stimulează producerea de acid hialuronic.

  • Supa de oase. Se realizează prin fierberea în lichid a oaselor și țesutului conjunctiv al animalelor timp de 12-48 de ore. Rezultatul este un produs aromat, bogat în nutrienți, inclusiv acid hialuronic.
  • Portocalele. Deși nu conțin acid hialuronic, aceste fructe conțin naringenină, o substanță cu proprietăți antioxidante. Este găsită în mod natural și în alte citrice, dar și în roșii și în smochine. Această substanță ajută la păstrarea acidului hialuronic în organism pentru mai mult timp.
  • Tofu. Cu toate că nu conține acid hialuronic, tofu este bogat în fitoestrogeni, substanțe care imită efectele hormonului estrogen, despre care există dovezi că ajută la creșterea nivelului de acid hialuronic din organism și sprijină sănătatea pielii.
  • Varza Kale. Aceasta este bogată în fibre, vitamina A, vitamina K, calciu, cupru și mangan. De asemenea, este bogată în magneziu, un mineral necesar pentru producerea acidului hialuronic.
  • Migdalele. Bogate în fibre, proteine, grăsimi sănătoase și vitamina E, migdalele sunt și o sursă de magneziu, un mineral implicat în producția de acid hialuronic.

În concluzie, acidul hialuronic este o substanță pe care organismul o produce, în mod natural, dar care se găsește, totodată, în alimente, suplimente alimentare și produse cosmetice. Acidul hialuronic prezintă numeroase beneficii asupra pielii, dar și asupra ochilor, oaselor și articulațiilor.

Publicat în categoria IvaStories
Etichete

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.