Vitamina E: rol și beneficii asupra sănătății generale și a pielii

Vitamina E: rol și beneficii asupra sănătății generale și a pielii


Vitamina E, cunoscută și sub denumirea tocoferol, este un nutrient important pentru buna funcționare a organismului, sprijinind vederea, sistemul reproducător și sănătatea pielii și a creierului.

Vitamina E are și proprietăți antioxidante. Antioxidanții sunt substanțe care pot proteja celulele împotriva acțiunii radicalilor liberi, acele molecule produse atunci când corpul descompune alimentele sau este expus fumului de tutun și radiațiilor ultraviolete. Potrivit studiilor, radicalii liberi au fost asociați cu afecțiuni cardiace și cancer.

Vitamina E este solubilă în grăsimi, așadar corpul o asimilează când sunt consumate alimente și suplimente nutritive care o conțin sau când sunt aplicate pe piele produse cosmetice. Fiind lipofilă, penetrează ușor pielea care conține grăsimi. Drept urmare, suprafețele pielii cu mai multe glande sebacee, precum fața, au cantități mai mari de vitamina E. Și, deoarece persoanele cu pielea grasă au mai mult sebum, au și mai multă vitamina E pe piele.

Vitamina E este utilizată de mai bine de 50 de ani în dermatologie, fiind un ingredient important în multe produse cosmetice, întrucât susține bariera naturală a organismului împotriva radicalilor liberi.

Vitamina E

Ce este vitamina E?

Vitamina E este un nutrient pe care organismul nu-l poate produce singur. Provine din anumite alimente, cum ar fi nucile și semințele, dar se găsește și în suplimente nutritive și produse cosmetice.

Vitamina E este un antioxidant, ceea ce înseamnă că poate opri sau inversa daunele celulare cauzate de radicalii liberi. De asemenea, poate reduce inflamația din corp.

Organismul stochează vitamina E în piele, atât în epidermă, cât și în straturile mai profunde ale dermului. Acesta este unul dintre motivele pentru care multe produse de îngrijire a pielii conțin vitamina E.

Vitamina E intră mai ușor în piele prin sebum, o substanță uleioasă care protejează și asigură umiditatea necesară pielii.

Atât nivelul sebumului, cât și cel al vitaminei E scad, în mod natural, odată cu înaintarea în vârsta. Cantitatea de vitamina E este, de asemenea, redusă din cauza radiației ultraviolete.

Vitamina E se găsește în numeroase alimente. Cele mai bogate surse de vitamina E sunt nucile, spanacul, cerealele integrale, uleiul de măsline și uleiul de floarea soarelui.

Vitamina E reprezintă, de fapt, un grup de vitamine liposolubile: patru tocoferoli și patru tocotrienoli. Însă, numai forma de alfa-tocoferol răspunde nevoilor organismului uman.

Deficitul de vitamina E poate provoca neuropatie, o tulburare prin care sunt afectați nervii periferici.

Cantitatea zilnică recomandată de vitamina E pentru adulți este de 15 miligrame.

Tocoferol

Beneficiile vitaminei E asupra sănătății organismului

Vitamina E are numeroase roluri în menținerea sănătății corpului. Cele mai cunoscute beneficii sunt asociate cu proprietățile sale antioxidante, care ajută la protejarea celulelor de deteriorarea oxidativă, prin neutralizarea moleculelor dăunătoare numite radicali liberi, însă poate contribui și la diminuarea riscului dezvoltării unor afecțiuni cronice.

Vitamina E poate reduce markerii stresului oxidativ

Stresul oxidativ este un dezechilibru, care apare când în organism există o cantitate mare de radicali liberi, ceea ce poate duce la deteriorarea celulelor și la dezvoltarea unor afecțiuni cronice.

Radicalii liberi se formează permanent în organism, atât din cauza unor factori externi (poluarea, radiațiile ultraviolete), cât și a unor factori interni (nivelul ridicat de zahăr în sânge, infecțiile). De aceea, antioxidanții sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi.

Deoarece vitamina E acționează ca un antioxidant puternic în organism, studiile au arătat că aceasta poate reduce markerii stresului oxidativ.

Un studiu din 2021 a arătat că adăugarea în dieta zilnică a unor suplimente de vitamina E și vitamina C, timp de opt săptămâni, poate reduce markerii stresului oxidativ la femeile care suferă de endometrioză.

Vitamina E poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni cardiace

Tensiunea arterială crescută și nivelurile ridicate de lipide din sânge, cum ar fi colesterolul LDL (colesterolul rău) și trigliceridele, pot contribui la creșterea riscului de a dezvolta boli de inimă.

Cercetările sugerează că suplimentele cu vitamina E pot ajuta la reducerea factorilor de risc pentru afecțiunile cardiace.

Unele studii arată, de asemenea, că administrarea vitaminei E împreună cu suplimente de omega 3 poate reduce nivelul de LDL și trigliceride la persoanele cu sindrom metabolic.

Vitamina E poate întârzia declinul cognitiv

Menținerea nivelurilor optime de vitamina E și administrarea unor suplimente nutritive pot contribui la protejarea organismului împotriva declinului cognitiv.

Unele cercetări au arătat că dozele mari de vitamina E ar putea întârzia progresia bolii Alzheimer la persoanele care au fost diagnosticate cu o formă uşoară până la moderată.

Vitamina E poate reduce riscul de a dezvolta afecțiuni neurodegenerative

De asemenea, unele cercetări sugerează că un aport mai mare de vitamina E din dietă – nu din suplimente nutritive – este asociat cu un risc redus de a dezvolta boala Parkinson. Însă, la persoanele care suferă deja de această afecțiune, suplimentarea dozelor de vitamina E nu încetinește progresia bolii.

Vitamina E pentru ten

Vitamina E: beneficii pentru ten

Beneficiile vitaminei E asupra tenului derivă din două caracteristici cheie ale acesteia: proprietățile sale antioxidante, care ajută organismul să lupte împotriva inflamației și a radicalilor liberi, și proprietățile sale de hidratare.

Astfel, vitamina E are următoarele beneficii asupra tenului:

Contribuie la estomparea hiperpigmentării

Petele întunecate de pe piele apar când cantitatea de melanină din organism se modifică. Acest lucru se poate întâmpla atât din cauza unor schimbări hormonale, cât și din alte cauze, precum expunerea prelungită la razele ultraviolete și înaintarea în vârstă. Aplicarea pe piele a unor produse care conțin vitamina E poate contribui la estomparea hiperpigmentării. Cercetările au arătat că vitamina E are rezultate mai bune în tratarea petelor pigmentare când este folosită împreună cu vitamina C.

Diminuează semnele îmbătrânirii

Pielea uscată tinde să arate mai ridată decât pielea bine hidratată. Beneficiile hidratante ale vitaminei E pot ajuta pielea să arate mai tânără, prin estomparea semnelor îmbătrânirii, respectiv liniile fine și ridurile. Vitamina E protejează pielea de razele ultraviolete, responsabile de îmbătrânirea prematură a pielii.

Hidratează pielea

Cercetătorii au descoperit că produsele care conțin vitamina E pot hidrata pielea. Vitamina E se găsește în multe produse cosmetice hidratante, destinate prevenirii sau tratării pielii uscate și descuamate.

Reduce pruritul

Vitamina E nu poate trata reacțiile alergice, infecțiile și alte probleme care provoacă mâncărimi ale pielii (prurit).

Cu toate acestea, deoarece hidratează pielea, poate reduce intensitatea mâncărimii cauzate de pielea uscată.

Menținerea pielii bine hidratate poate ajuta la prevenirea pielii uscate și a simptomelor asociate acesteia, cum este mâncărimea.

Ameliorează simptomele unor afecțiuni ale pielii

Vitamina E poate atenua uscăciunea, mâncărimea și descuamarea, simptome asociate cu eczema, cunoscută sub numele medical dermatită.

Un studiu din 2015 a arătat că vitamina E reduce semnificativ simptomele eczemei. Uleiul de vitamina E poate crește eficacitatea cremelor hidratante aplicate local.

De asemenea, cercetările au arătat o legătură între vitamina E topică și reducerea simptomelor psoriazisului. Alte studii au indicat rolul vitaminei E în accelerarea vindecării rănilor.

Vit E

Cum se folosește vitamina E?

Vitamina E este foarte benefică atunci când este adăugată în rutina de îngrijire a pielii. Nu doar că poate îmbunătăți aspectul pielii, dar are și un rol protector împotriva factorilor dăunători, precum expunerea la soare și poluarea. Acest nutrient, cu proprietăți antioxidante, se găsește în numeroase produse cosmetice.

Produsele Ivatherm care conțin vitamina E oferă hidratare pielii și sunt benefice în tratarea anumitor afecțiuni, precum dermatita atopică. Astfel, în rutina zilnică de îngrijire a pielii pot fi adăugate produse din gamele Cicaderm și Ivahidra+, pentru a oferi pielii hidratarea necesară, precum și pentru a restabili integritatea pielii, a calma și a asigura confortul pielii pe termen lung.

Ivahidra + A.D Cremă-balsam intens emolientă, cu o formulă inovatoare pentru pielea foarte uscată, iritată, cu uscăciune severă și senzație de mâncărime. Reface funcția de barieră și microbiomul pielii, hidratează intens și de durată, reduce roșeața și iritațiile asociate pielii cu uscăciune severă, reduce senzația de mâncărime.

Ivahidra + Cremă hidratantă pentru corp asigură hidratarea profundă, imediată și pe termen lung. Calmează senzația de disconfort și mâncărime.

Ivahidra + Cremă intens hidratantă pentru față asigură hidratarea profundă, redând suplețea pielii uscate și agresate din cauze diverse. Are efect nutritiv, antiinflamator și antibacterian.

Cicaderm Cremă Barieră izolează, repară și protejează pielea expusă accidental sau constant la substanțe iritante sau alergene. Previne și reduce riscul de a dezvolta dermatită de contact.

Cicaderm Cremă cu Mimosa Tenuiflora ajută la vindecarea rapidă a leziunilor pielii și reduce riscul formării cicatricilor. Reduce inflamația și ajută la reconstrucția integrității pielii.

Vitamina E este un nutrient important pentru buna funcționare a organismului. Datorită proprietăților sale antioxidante sprijină sistemul imunitar și oferă pielii protecție împotriva radicalilor liberi. Folosirea produselor cosmetice care conțin vitamina E contribuie la reducerea riscului de apariția a semnelor îmbătrânirii premature și protejează pielea de efectele dăunătoare ale razelor ultraviolete.

Resurse:

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-e/art-20364144#

https://www.healthline.com/health/all-about-vitamin-e#3

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-e/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/318168

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4755091/

https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-vitamin-e

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530/

https://www.verywellfit.com/vitamin-e-supplements-what-you-need-to-know-90042

https://health.clevelandclinic.org/vitamin-e-for-skin-health/

https://www.healthline.com/health/vitamin-e-for-face#

https://www.medicalnewstoday.com/articles/vitamin-e-for-skin#how-to-use

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/

Publicat în categoria IvaStories
Etichete

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.