Mituri despre rozacee

Mituri despre rozacee


Rozaceea este o afecțiune cronică a pielii ce vizează mai ales zona feței, caracterizată în principal prin roșeață persistentă. Simptomele sale, care pot varia ca intensitate, pot apărea în puseuri și sunt adesea declanșate de factori precum stresul, schimbările de temperatură, anumite alimente ori expunerea la soare.

Contrar unor păreri neavizate, rozaceea este o afecțiune complexă, nu doar o roșeață a pielii cauzată de timiditate, jenă, consumul de alcool ori igiena necorespunzătoare. Mai mult, aceasta poate avea un impact negativ deosebit asupra calității vieții persoanelor afectate, putând provoca anxietate socială, o scădere a stimei de sine și chiar depresie. Descoperă în cele ce urmează care sunt miturile care circulă cel mai frecvent despre rozacee, o afecțiune care necesită o atenție și o gestionare deosebite.

Ce este rozaceea?

Înainte de a explora miturile apărute în jurul acestei afecțiuni, este important de înțeles ce este rozaceea, care sunt cauzele și factorii de risc și care sunt simptomele sale.

Rozaceea este o afecțiune cronică incurabilă a pielii. Potrivit unui studiu publicat în British Journal of Dermatology, la nivel mondial, aproximativ 415 milioane de persoane ar suferi de rozacee. Cele mai afectate sunt persoanele cu pielea albă și ochi de culoare deschisă, de obicei de vârstă mijlocie (între 30 și 60 de ani), deși boala poate apărea și la adulții foarte tineri. De asemenea, deși femeile sunt cel mai frecvent diagnosticate cu această afecțiune, bărbații prezintă un risc mai mare de a avea simptome mai severe.

Află de aici tot ce trebuie să știi despre piele.

Care sunt cauzele rozaceei?

Deși, până în prezent, au fost studiate mai multe ipoteze, cauzele exacte ale afecțiunii nu sunt cunoscute. Specialiștii indică însă o combinație de factori genetici și de mediu. Printre posibilele cauze ale rozaceei se numără:

  • tulburări ale vaselor de sânge de la nivelul feței;
  • infecții gastrointestinale;
  • un sistem imunitar hiperactiv;
  • microorganisme care se dezvoltă de obicei la nivelul pielii, precum acarienii.

Totuși, niciuna dintre cauze nu pare să fie unanim acceptată de specialiști în acest moment. Deși nu sunt cauze directe ale acestei boli, se cunosc o serie de factori declanșatori:

  • expunerea neprotejată la soare;
  • băuturile fierbinți;
  • alcoolul și cofeina;
  • alimentele picante;
  • condițiile meteorologice extreme (canicula, frigul);
  • stresul;
  • activitățile fizice foarte intense.
Rozacee pe fata

Care sunt simptomele rozaceei?

Boala debutează frecvent prin roșeață persistentă a feței și bufeuri și se manifestă în puseuri. Pe măsură ce se agravează, episoadele de roșeață sunt mai lungi, nuanța pielii putând varia chiar către violet. În plus, pot apărea simptome ca:

  • vase mici de sânge vizibile pe față (telangiectazii);
  • erupții cutanate (umflături roșii, pline de puroi, pe nas, obraji, frunte și/ sau bărbie);
  • pori dilatați;
  • o creștere a volumului țesuturilor nasului și obrajilor (rinofimă, tulburare care apare în stadiul avansat al rozaceei și care afectează mai ales bărbații);
  • senzația de arsură sau nisip în ochi (rozacee oculară);
  • piele uscată;
  • senzație de arsură sau înțepături la nivelul feței;
  • sensibilitate crescută a pielii.

În toate etapele bolii, pot fi afectate și alte zone ale corpului, de exemplu, gâtul și pieptul. Este recomandat să faci o programare la un medic dermatolog cât mai curând posibil după ce apar primele semne de rozacee pe față. Acesta va stabili diagnosticul și poate recomanda un plan de tratament, care are ca scop reducerea simptomelor.

Care sunt cele mai comune mituri despre rozacee

Deși este o afecțiune relativ comună, rozaceea nu pare a fi la fel de cunoscută în rândul populației generale la fel de mult cum sunt alte tulburări ale pielii, precum acneea, eczema ori dermatita de contact. Iată care sunt cele mai frecvente mituri care circulă despre rozacee:

Tenul se înroșește mai ușor

Rozaceea înseamnă mai mult decât simpla înroșire a obrajilor pe fondul jenei, timidității sau al unui acces de furie. Reducerea importanței acestei afecțiuni poate avea drept consecință o proastă gestionare, care va duce la agravarea ei. În plus, impactul asupra stimei de sine și imaginii despre propriul corp poate fi unul semnificativ.

Doar persoanele adulte cu pielea albă pot dezvolta rozacee

Este adevărat că adulții cu pielea deschisă sunt mai predispuși să sufere de rozacee. Însă boala poate afecta persoane de toate rasele, indiferent de culoarea pielii. În cazuri rare, pot fi afectați și copii.

Rozaceea este o boală contagioasă

Rozaceea nu este o boală infecțioasă și nu poate fi transmisă la contactul cu pielea sau prin inhalarea bacteriilor din aer.

Rozaceea este la fel ca acneea

Printre simptomele acestei afecțiuni se numără mici umflături roșii umplute cu puroi, iar acesta este motivul pentru care rozaceea este frecvent confundată cu acneea la adulți. Totuși, rozaceea și acneea sunt două afecțiuni distincte, care necesită tratamente diferite. De exemplu, dacă rozaceea este tratată cu ingrediente antiacneice (acid salicilic, vitamina A, exfolianți), pielea se usucă și se irită excesiv, devine hipersensibilă, iar roșeața se agravează. Un medic dermatolog poate stabili cu exactitate despre ce afecțiune a pielii este vorba și să conceapă un plan de tratament personalizat.

Rozaceea este cauzată de consumul excesiv de alcool

O preconcepție dificil de evitat când suferi de rozacee este asocierea roșeții cu consumul regulat de alcool. Acesta nu provoacă rozacee, însă, la unele persoane, poate fi un factor declanșator, mai ales când este vorba despre vinul roșu. În acest caz se recomandă evitarea sau limitarea consumului de alcool.

Rozaceea este cauzată de expunerea la soare sau la frig

Această idee falsă a apărut pentru că pielea afectată de rozacee seamănă cu cea arsă de soare sau de frig. Însă rozaceea debutează cel mai adesea prin tendința de a roși frecvent, apoi, în timp, pe obraji și nas apar zone de roșeață persistentă. În plus, acest simptom este asociat cu furnicături și senzația de arsură. Pe de altă parte, expunerea neprotejată la soare este considerată unul dintre factorii declanșatori majori pentru puseurile de rozacee.

 Află de aici care sunt diferențele dintre filtrele minerale și cele chimice în produsele de protecție solară.

Rozaceea este provocată de igiena necorespunzătoare

Rozaceea este o boală inflamatorie și nu este rezultatul unei igiene proaste. Dimpotrivă, curățarea excesivă a tenului, mai ales cu produse ce conțin ingrediente agresive, care usucă pielea, poate agrava rozaceea.

Nu are rost să mergi la medic, rozaceea este incurabilă

Este adevărat că nu există un tratament pentru vindecarea completă a bolii, dar simptomele acesteia pot afecta viața cotidiană, nemaivorbind despre latura psihologică. Este important să stabilești un consult cu medicul dermatolog, pentru confirmarea diagnosticului și un plan de tratament corect.

Trebuie să renunți la toți factorii declanșatori dacă suferi de rozacee

De fapt, factorii declanșatori diferă de la o persoană la alta. Important este să-ți cunoști pielea și să-i elimini pe cei care provoacă sau agravează puseurile de rozacee.

Produsele de machiaj agravează rozaceea

Specialiștii spun că nu există niciun motiv pentru care persoanele care suferă de rozacee să nu poată folosi produse de machiaj. În plus, machiajul te poate face să te simți mai bine în pielea ta, pentru că poate ajuta la camuflarea roșeții. Totuși, produsele de make-up trebuie alese cu grijă. La unele persoane, anumite produse de machiaj, de exemplu, cele pe bază de minerale, provoacă mai puține iritații. Folosirea unui primer într-o nuanță de verde sub fondul de ten poate ajuta la camuflarea roșeții. Indiferent dacă alegi să te machiezi sau nu, demachierea este esențială pentru menținerea sănătății pielii.

Tratamentul pentru rozacee este același pentru toată lumea

Tratamentele variază în funcție de simptomele fiecăruia și de cât de gravă este afecțiunea. Opțiunile de tratament pot include medicamente topice, antibiotice, terapie cu laser și trebuie să fie asociate cu modificări ale stilului de viață. În ceea ce privește prevenirea rozaceei, aceasta implică în principal evitarea factorilor declanșatori și controale medicale regulate.

Tratament rozacee fata

Cum să ai grijă de pielea ta dacă suferi de rozacee

Este foarte important să adopți o rutină de îngrijire a pielii personalizată dacă suferi de rozacee. Astfel, este recomandat:

  • să-ți cureți fața zilnic cu un produs hidratant blând. După curățarea și clătirea feței cu apă curată, pielea se tapotează ușor cu un prosop moale, evitând frecarea.

Folosește Rosederm Apă termală micelară anti-roșeață special concepută pentru tenul afectat de rozacee. Are o formulă blândă, curăță delicat pielea, echilibrează pH-ul și nu conține săpun, parfum, alcool ori parabeni.

  • să aplici zilnic pe piele o cremă hidratantă hipoalergenică, fără parfum, aleasă și în funcție de tipul tău de ten. Pentru sezonul rece, când pielea se usucă mai repede, alege o cremă hidratantă cu textură mai densă. De asemenea, în timpul puseurilor de rozacee, este indicat să folosești un produs topic antiinflamator și antiroșeață recomandat de medicul dermatolog.

Alege Rosederm Cremă pentru piele sensibilă cuperozică, care poate reduce roșeața cu până la 93%, iritația, precum și numărul și dimensiunea venelor mici vizibile, prevenind formarea altora noi. Cu o acțiune reparatorie și antiinflamatoare, crema poate să calmeze pielea fragilă și iritată.

  • să folosești mereu, indiferent de vreme, un produs de protecție solară cu spectru larg de acoperire, cu SPF de minimum 30. Cele mai potrivite sunt cele pe bază de oxid de zinc și dioxid de titan.

Încearcă Rosederm Cremă pentru rozacee cu SPF 30, care poate repara și calma pielea foarte fragilă. Filtrele solare UVA și UVB protejează pielea de efectele radiațiilor ultraviolete. Crema poate reduce roșeața, iritația și ameliora aspectul venelor vizibile specifice rozaceei.

  • să eviți produsele de gomaj sau exfoliante, pentru a nu irita pielea suplimentar.
  • să eviți produsele care usucă pielea, care conțin alcool, parfum sau alte ingrediente iritante.

Rozaceea este o afecțiune a pielii complexă, iar o bună înțelegere a simptomelor, cauzelor și a factorilor declanșatori este indispensabilă pentru gestionarea ei corectă. Prin educarea populației și apelarea la surse de informare corecte, respectiv medici dermatologi, se poate contribui la distrugerea miturilor și a fenomenului stigmatizării, precum și la îmbunătățirea calității vieții persoanelor care suferă de rozacee.

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.