Mituri și adevăruri despre îngrijirea pielii

Mituri și adevăruri despre îngrijirea pielii


Îngrijirea pielii joacă un rol important în menținerea sănătății și bunăstării generale. Pielea este prima linie de apărare împotriva factorilor de mediu dăunători, iar o rutină eficientă de îngrijire contribuie la prevenirea unor afecțiuni cutanate, la întârzierea procesului de îmbătrânire prematură și chiar și la estomparea liniilor fine și a ridurilor.

Însă, există numeroase mituri adânc înrădăcinate în conștiința colectivă, care pot influența negativ aspectul pielii sau ne pot împiedica să avem grijă de ea așa cum se cuvine, dacă ținem cont de ele.

De la ingrediente miraculoase la transformări peste noapte, îngrijirea pielii este un domeniu care abundă în dezinformări. În acest articol, încercăm să demitizăm unele dintre cele mai răspândite informații despre îngrijirea pielii, astfel încât, la final, fiecare dintre noi să se poată concentra asupra obiceiurilor sănătoase și să aleagă o abordare potrivită nevoilor pielii.

Ingrijirea pielii

Protecția solară nu e necesară în sezonul rece – FALS

În realitate, trebuie să ne asigurăm că pielea noastră este protejată de radiațiile ultraviolete 365 de zile pe an, fie că sunt nori, că e cer senin, fie că ninge, plouă sau e vreme caniculară. Mai mult decât atât, este necesar să folosim o cremă cu factor de protecție solară inclusiv când suntem în casă.

Mulți oameni cred că e nevoie de cremă cu factor de protecție solară doar vara, dar acesta este un mit. Razele ultraviolete (UV) care cauzează arsurile solare nu sunt la fel de puternice iarna, dar ele sunt întotdeauna prezente. Totodată, razele UV responsabile de apariția liniilor fine, a ridurilor și a hiperpigmentării pielii sunt prezente pe tot parcursul anului.

Este adevărat că norii blochează o parte din radiațiile ultraviolete. Însă, până la 80% din razele UV ale soarelui pot trece prin nori. De aceea, este important să aplicăm o cremă cu protecție solară cu spectru larg de acoperire și cu cel puțin SPF 30, indiferent de condițiile meteorologice.

De asemenea, razele UV se reflectă pe diferite suprafețe, precum apa, cimentul, nisipul și zăpada, cauzând probleme la nivelul pielii.

Razele UV pot afecta pielea, chiar dacă nu ieșim afară. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă stăm într-o cameră cu multe ferestre sau dacă ferestrele nu oferă protecție UV.

Încearcă:

Pielea grasă nu are nevoie de o cremă hidratantă – FALS

Toate tipurile de piele, inclusiv cea grasă, au nevoie de hidratare. Aceasta este o etapă esențială în rutina zilnică de îngrijire.

Atunci când pielea este lipsită de hidratare, producția de sebum (uleiul natural al pielii) poate crește, întrucât pielea încearcă să compenseze lipsa de hidratare.

Persoanele care au pielea grasă trebuie să aleagă creme hidratante cu o textură ușoară, fără ulei și noncomedogenice. Produsele formulate special pentru pielea grasă oferă hidratarea necesară, fără să obtureze porii sau să provoace erupții acneice. Datorită unei hidratări corespunzătoare, producția de sebum se echilibrează și astfel pielea devine mai puțin grasă.

Produsele scumpe sunt întotdeauna mai bune – FALS

Prețul nu reflectă neapărat eficiența produselor de îngrijire a pielii. Mai important decât costul unui produs sunt compoziția, sursa ingredientelor și puritatea lor. În același timp, un produs la un preț foarte mic nu e la fel de eficient ca unul care are ingrediente inovatoare în concentrații mari.

Pentru a avea rezultate bune, este important să știm ce tip de piele avem și ce nevoi specifice are, care sunt ingredientele care se potrivesc cel mai bine rutinei de îngrijire și să le alegem pe cele a căror eficiență a fost dovedită clinic.

Costul produselor de îngrijire a pielii nu reprezintă întotdeauna un indicator perfect al eficienței acestora.

Remedii pentru fata

Agresarea coșurilor le face să dispară mai repede – FALS

În realitate, stoarcerea coșurilor poate face mai mult rău decât bine. Această acțiune poate face mai accesibilă pătrunderea bacteriilor în piele, ceea ce duce la infecții și cicatrici. De asemenea, poate prelungi procesul de vindecare, deoarece comedoanele nu sunt eliminate în totalitate.

În schimb, pentru a scăpa de acnee, este indicat un tratament local cu produse care conțin ingrediente cu eficiență dovedită în tratarea acneei, precun acidul salicilic, 5 alpha-avocuta, bakuchiol și Alfa-Bisabolol, care să reducă inflamația și să susțină vindecarea.

Exfolierea zilnică menține pielea sănătoasă – FALS

Regenerarea pielii este un proces care are loc în mod natural. Însă, odată cu înaintarea în vârstă, eliminarea celulelor moarte se face mai greu, motiv pentru care este indicată exfolierea cu ajutorul unor produse cosmetice.

Cu toate acestea, exfolierea excesivă poate perturba bariera naturală a pielii. Folosirea unor produse agresive poate provoca iritații, dar poate duce și la inflamații, întrucât vulnerabilizează pielea și oferă microorganismelor o cale de a pătrunde în piele.

Specialiștii recomandă exfolierea de două-trei ori pe săptămână, folosind produse adecvate tipului de piele și nevoilor acesteia.

Exfolierea nu trebuie privită ca o soluție instantanee, ci, mai degrabă, ca un proces constant și pe termen lung al rutinei de îngrijire a pielii.

Produsele de îngrijire a pielii pot micșora porii – FALS

Genetica este principalul factor care determină dimensiunea porilor, astfel că mărimea lor nu poate fi schimbată. Însă, există anumite ingrediente, precum acidul salicilic și retinolul, care pot contribui la minimizarea aspectului porilor.

Curățarea pielii, atât dimineața, cât și seara, precum și hidratarea pielii sunt esențiale pentru ca porii să pară mai mici și mai puțin vizibili.

Apa fierbinte este recomandată pentru o piele sănătoasă – FALS

Există acest mit cum că apa fierbinte deschide porii, de aceea ar trebui să ne spălăm cu apă la o temperatură ridicată. De fapt, apa în sine poate deschide porii, indiferent de temperatura sa. Porii nu sunt sensibili la temperatură. Însă, apa fierbinte elimină uleiurile naturale ale pielii, ceea ce duce la uscăciune și prurit (mâncărime).

Pentru a spăla și a curăța pielea este recomandată apa caldă și folosirea unor produse fără parfum și alcool.

Tipuri de ten

Doar adolescenții au acnee – FALS

Acneeaeste una dintre afecțiunile pielii care poate apărea la orice vârstă. Este adevărat că, în perioada pubertății, acneea este mai frecventă, deoarece atunci au loc cele mai multe schimbări hormonale.

Factorii declanșatori ai acneei nu depind de vârstă. Aceștia pot varia de la obiceiuri alimentare nepotrivite și lipsa unei rutine de îngrijire adecvate până la stres și poluare. Când există niveluri fluctuante ale hormonilor, riscul de a dezvolta acnee este mai mare. Acest lucru se întâmplă, de regulă, în perioada adolescenței, în timpul sarcinii și a menopauzei.

Obiceiurile de bază, cum ar fi curățarea de două ori pe zi, demachierea seara și o alimentație corectă, pot contribui la menținerea unui ten luminos, fără acnee.

Cearcănele apar doar din cauza oboselii – FALS

Lipsa somnului poate exacerba problema cearcănelor, dar nu este singura cauză. Genetica, procesul natural de îmbătrânire, hiperpigmentarea și lipsa hidratării sunt factori care pot influența aspectul cearcănelor. Totodată, acestea sunt mai proeminente când pielea este mai subțire.

Modul în care îmbătrânește pielea ține doar de genetică – FALS

Este adevărat că genetica joacă un rol esențial în procesul de îmbătrânire a pielii, însă atât numărul liniilor și al ridurilor, cât și momentul apariției lor depind de mulți alți factori intrinseci și extrinseci.

De pildă, semne ale îmbătrânirii pot apărea din cauza expresiilor faciale repetate, cum ar fi încruntarea și zâmbetul. Totodată, rutina de îngrijire a pielii contează foarte mult. Deși este un proces natural – toată lumea îmbătrânește, pe măsură ce trec anii -, acesta poate fi întârziat, cu ajutorul unor obiceiuri sănătoase.

Expunerea la soare este unul dintre factorii care provoacă îmbătrânirea prematură a pielii. Radiațiile ultraviolete afectează pielea, de aceea este necesar să aplicăm cremă cu factor de protecție solară în fiecare zi, iar în zilele caniculare să limităm expunerea la soare.

Totodată, stresul și fumatul sunt printre factorii care accelerează procesul de îmbătrânire. De aceea, este bine să găsim modalitățile potrivite pentru a gestiona stresul (exerciții fizice, mediație, lectură) și de a renunța la vicii.

Alimentația este un factor foarte important care influențează vârsta metabolică și felul în care organismul și pielea îmbătrânesc. Gradul de hidratare al corpului, prin apă, fructe și legume, e esențial pentru un aspect tânăr al pielii.

De asemenea, somnul este un factor esențial care elimina stresul din organism și contracarează efectele lui în îmbătrânirea pielii. Echilibrul emoțional s-a dovedit a fi și el un indicator al unui nivel redus de stres și de inflamație în organism.

Un organism tanar este mai sanatos, iar acest lucru este foarte vizibil la nivelul pielii.

În concluzie, este important să avem grijă de pielea noastră în fiecare zi și să alegem produse cosmetice ținând cont de necesitățile tenului și la recomandarea medicilor dermatologi.

Resurse:

https://www.health.com/beauty/skincare/skincare-myths-to-stop-believing

https://www.forbes.com/sites/jonisweet/2021/12/28/11-skincare-myths-you-should-stop-believing-according-to-dermatologists/?sh=68c79f213611

https://healthy-skin.me/11-common-skin-care-myths-vs-health-facts/

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.