Prebiotice, probiotice și postbiotice: ce sunt și ce rol au în menținerea sănătății pielii

Prebiotice, probiotice și postbiotice: ce sunt și ce rol au în menținerea sănătății pielii


Cu toate că au denumiri asemănătoare, prebioticele, probioticele și postbioticele îndeplinesc funcții diferite în organismul uman, însă toate sunt benefice pentru o stare bună de sănătate.

În organismul uman, trăiesc atât bacterii benefice, cât și bacterii dăunătoare, iar bioticele înclină balanța în direcția pozitivă.

Microbiota intestinală, compusă din trilioane de bacterii, joacă un rol important în digestie, sprijină funcția imunitară și sănătatea mintală.

De asemenea, pielea este alcătuită dintr-o multitudine de microorganisme, care formează microbiomul pielii și reprezintă un factor cheie în menținerea sănătății generale. Microbiomul contribuie la combaterea infecțiilor, la sprijinirea sistemului imunitar, la vindecarea rănilor și ținerea sub control a inflamațiilor.

Probioticele, care sunt cele mai cunoscute și cele mai studiate, reprezintă bacteriile bune, care se găsesc, în mod natural, în organismul nostru și ajuta la asimilarea substanțelor nutritive, având un rol important asupra funcției imunitare, precum și în menținerea sănătății pielii.

Prebioticele hrănesc probioticele, iar postbioticele produc metaboliți, astfel încât să existe un echilibru la nivelul microbiomului pielii.

Probiotice

Probioticele: ce sunt și cum influențează sănătatea pielii

Probioticele sunt microorganisme vii, care aduc numeroase beneficii stării de sănătate. Aceste bacterii benefice locuiesc în intestinul nostru și ajută la menținerea unui mediu microbian echilibrat. Probioticele susțin digestia, îmbunătățesc absorbția nutrienților, întăresc sistemul imunitar și pot ameliora simptomele anumitor tulburări gastrointestinale.

Având în vedere că în corpul uman există atât bacterii bune, cât și bacterii rele, scopul este ca probioticele să le țină sub control pe cele rele.

Printre cele mai cunoscute probiotice se numără Lactobacillus și Bifidobacterium, dintre care există zeci de tulpini.

Pielea găzduiește un ecosistem divers de microorganisme. Factori din mediul înconjurător, produsele de îngrijire dure și nivelurile dezechilibrate ale pH-ului pot perturba microbiomul pielii, ducând la diverse probleme cutanate Prebioticele pot ajuta la restabilirea și menținerea unui echilibru sănătos al bacteriilor benefice din piele, susținând o barieră cutanată mai puternică.

De asemenea, prebioticele și postbioticele au proprietăți antiinflamatoare, care pot ajuta la calmarea pielii iritate și inflamate. Ele pot modula răspunsul imunitar al pielii, reducând roșeața, pruritul (mâncărimea) și disconfortul asociate cu afecțiunile inflamatorii ale pielii, cum ar fi acneea, rozaceea și eczema.

Nu în ultimul rând, pre si probioticele ajută la îmbunătățirea nivelului de hidratare.

Lactobacillus Ferment

Lactobacillus Ferment este un ingredient creat în laborator, prin fermentarea microorganismului Lactobacillus. Folosit în produsele cosmetice, Lactobacillus Ferment are un puternic efect calmant și întărește capacitatea pielii de a se apăra de agresori.

Lactobacillus Ferment ajută la refacerea și echilibrarea microbiomului pieli, ceea ce poate contribui la îmbunătățirea funcției de barieră a pielii și la reducerea inflamației. De asemenea, poate ajuta la exfolierea celulelor moarte ale pielii, la îmbunătățirea hidratării și la reducerea aspectului liniilor fine și al ridurilor. Este potrivit pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru pielea sensibilă.

Adaugă în rutina zilnică de îngrijire a pielii:

  • ivaRG Crema de zi regenerantă SPF30 asigură protecție solară ridicată și previne fotoîmbătrânirea. Este formulată cu Lactobacillus Ferment, extras din prună Kakadu, acid hialuronic cu masă moleculară mică, Swis Pine Extract, filtre solare și apă termală Herculane
  • ivaRG Cremă de noapte regenerantă acționează asupra semnelor de îmbătrânire, uniformizează nuanța pielii și corectează petele de vârstă. Este fomulată cu Lactobacillus Ferment, Granactive Retinoid 2%, acid hialuronic cu masă moleculară mică, unt de Shea și apă termală Herculane.
  • ivaRG Cremă contur de ochi regenerantă acționează asupra ridurilor din jurul ochilor, pungilor și cearcănelor. Este formulată cu Lactobacillus Ferment, Swiss Pine Extract, acid hialuronic cu masă moleculară mică, extract de ciupercă Chaga și apă termală Herculane.

Bifidobacterium bifidum

Această tulpină este cunoscută pentru capacitatea sa de a întări bariera cutanată, de a îmbunătăți hidratarea și de a reduce sensibilitatea pielii. De asemenea, poate contribui la ameliorarea simptomelor anumitor afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopică.

Un studiu la care au participat 112 femei însărcinate a arătat că Bifidobacterium bifidum poate juca un rol în prevenirea eczemelor la bebeluși. În cadrul studiului, cercetătorii au oferit mamelor cu antecedente familiale de eczemă fie tratament placebo, fie tratament cu Bifidobacterium bifidum, cu patru până la opt săptămâni înainte de naștere. După naștere, sugarii au primit câte o pastilă de Bifidobacterium bifidum pe zi, timp de șase luni. Doar 18,2% dintre sugarii care au luat pastila au dezvoltat eczemă. În schimb, aproximativ 40% dintre sugarii din grupul placebo au dezvoltat eczeme. Rezultatele acestui studiu sunt promițătoare, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Lactobacillus acidophilus

Lactobacillus acidophilus este un tip de bacterie, care se găsește, în mod obișnuit, în tractul gastrointestinal. Deși rolul său principal este de a susține sănătatea digestivă, există unele dovezi care sugerează că ar putea avea beneficii și pentru piele.

Lactobacillus acidophilus poate îmbunătăți funcția de barieră a pielii, care ajută la menținerea umidității în interior și a substanțelor iritante la exterior. O barieră cutanată sănătoasă este esențială pentru a proteja pielea de factorii de stres din mediul înconjurător.

Anumite tulpini de Lactobacillus acidophilus au proprietăți antiinflamatoare, care pot ajuta la calmarea inflamației pielii. Unele studii sugerează că Lactobacillus acidophilus poate accelera procesul de vindecare a rănilor.

Totodată, Lactobacillus acidophilus produce substanțe antimicrobiene, care pot ajuta la inhibarea dezvoltării bacteriilor dăunătoare pe piele.

Prebioticele: ce sunt și cum influențează sănătatea pielii

Prebioticele sunt fibre nedigerabile, care servesc drept hrană pentru bacteriile benefice din organism, permițând pielii să funcționeze la un nivel optim și inhibând, în același timp, bacteriile rele. Ele sprijină creșterea și activitatea probioticelor. Printre sursele comune de prebiotice se numără usturoiul, ceapa, bananele și cerealele integrale.

Cercetările au arătat că prebioticele pot îmbunătăți absorbția mineralelor și reglarea zahărului din sânge, grăbesc digestia, îmbunătățesc funcția imunitară și reduc riscul de boli cardiovasculare.

Prebioticele folosite în produsele cosmetice includ, în principal, molecule de zahăr de origine vegetală și uleiuri cu carbohidrați sănătoși. Aceste elemente servesc drept hrană pentru bacteriile bune, pentru a menține sănătos microbiomul pielii.

Prin furnizarea nutrienților necesari, prebioticele ajută la stimularea creșterii acestor bacterii, menținând un microbiom echilibrat și divers. Acest lucru, la rândul său, susține o barieră cutanată mai puternică, o hidratare îmbunătățită și o reducere a inflamației și a sensibilității pielii.

Prebioticele pot spori capacitatea pielii de a reține umiditatea. Prin îmbunătățirea funcției de barieră a pielii și prin susținerea creșterii bacteriilor benefice, prebioticele ajută la menținerea pielii hidratate și la prevenirea uscăciunii.

Nu în ultimul rând, prebioticele pot îmbunătăți eficacitatea altor produse de îngrijire a pielii, prin crearea unui mediu favorabil pentru absorbția și utilizarea ingredientelor active.

Probiotice și prebiotice

Postbioticele: ce sunt și cum influențează sănătatea pielii

Postbioticele sunt metaboliți ai probioticelor sau ai altor microorganisme. Sunt compuși bioactivi produși de bacteriile probiotice în timpul fermentării. Acești compuși, precum sunt acizii grași cu lanț scurt, enzimele, peptidele și acizii organici, oferă numeroase beneficii pentru piele.

Postbioticele au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, ajută la întărirea barierei cutanate, sprijină sinteza colagenului și conferă luminozitate pielii.

Odată cu înaintarea în vârstă, producția de colagen și elastină scade, ceea ce duce la apariția liniilor fine și a ridurilor.

Multe postbiotice au activitate antioxidantă, ceea ce înseamnă că pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi și la protejarea pielii împotriva stresului oxidativ.

Și, la fel ca probioticele și prebioticele, postbioticele au capacitatea de a consolida bariera cutanată, prin sprijinirea producției de lipide și proteine esențiale.

Un microbiom sănătos al pielii se poate obține și cu ajutorul prebioticelor, probioticelor și postbioticelor. Acestea pot întări funcția de barieră cutanată, pot reduce inflamația și pot îmbunătăți sănătatea generală a pielii.

Resurse:

https://www.healthline.com/health/bifidobacterium-bifidum#where-to-find-it

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24583611/

https://www.nationalgeographic.com/science/article/probiotics-prebiotics-postbiotics-the-difference-microbiome-fermentation-yogurt

https://www.byrdie.com/probiotic-vs-prebiotic-skincare-6834767

https://synergieskin.com/blogs/all/the-role-of-prebiotics-probiotics-postbiotics-in-skincare#

https://weheartthis.com/best-probiotic-for-acne/

https://skincarebutik.com/what-are-pre-pro-and-postbiotics/

https://purecultureph.com/blogs/news/postbiotics-the-future-of-skincare

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.