Ce este colagenul și ce beneficii are pentru sănătatea generală și a pielii

Ce este colagenul și ce beneficii are pentru sănătatea generală și a pielii


În ultimii ani, interesul față de rolul și beneficiile aminoacizilor a devenit mai complex și mai intens. De la suplimentele alimentare cu colagen până la adoptarea unui regim alimentar bogat în proteine și utilizarea produselor dermatocosmetice care conțin peptide de colagen, se remarcă tot mai mult nevoia de a stimula producția naturală a acestuia și de a suplini eventualele carențe.

Ce este colagenul

Există o mulțime de tipuri diferite de aminoacizi în organismul uman, dar cei prezenți în cantități abundente sunt responsabili de producția de colagen. Colagenul este, de altfel, proteina structurală principală a țesuturilor conjunctive și a pielii.

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, producția endogenă de colagen scade, însă acesta este în continuare extrem de important pentru sănătatea oaselor, a articulațiilor și a pielii. Tocmai de aceea, colagenul ca supliment alimentar și ingredient cosmetic devine o necesitate.

Collagen powder in spoon on glass of water, collagen capsules on light background, healthy and antiage concept View from above
Collagen powder in spoon on glass of water, collagen capsules on light background, healthy and anti-age concept. Top view

Colagenul natural sau endogen este acela pe care îl produce organismul. Colagenul exogen este cel sintetic, provenit din surse externe precum suplimentele alimentare. Colagenul endogen îndeplinește o serie de funcții importante, pe când cel exogen se folosește în scopuri medicale și cosmetice, precum menținerea sănătății articulațiilor și a frumuseții pielii.

Definiția colagenului

Colagenul este o substanță solidă, insolubilă și fibroasă și totodată proteina cu cea mai mare prezență în organismul uman – o treime din totalul proteinelor. În cazul celor mai multe tipuri de colagen, moleculele acestuia compun fibre lungi, care acționează ca structuri de sprijin și ancorează celulele între ele. Colagenul este cel care dictează rezistența și elasticitatea pielii.

Tipuri de colagen și rolul acestora

colagen de tip I II III IV

Există cel puțin 16 tipuri diferite de colagen, care au structuri distincte și îndeplinesc funcții variate. Cele mai importante dintre acestea reprezintă peste 90% din totalul de colagen din corpul uman:

 • Colagenul de tip I se caracterizează prin fibrele lungi și dense care asigură structura pielii, a oaselor, a tendoanelor, a cartilajelor fibroase, a țesuturilor conjunctive și a dinților.
 • Colagenul de tip II are fibre mai puțin compacte și dense și se găsește în cartilajele elastice care asigură amortizarea articulațiilor.
 • Colagenul de tip III sprijină structura mușchilor, a organelor și a arterelor.
 • Colagenul de tip IV se găsește în straturile epidermei și contribuie la funcția de filtrare a substanțelor care pătrund în piele.

Funcțiile și beneficiile colagenului pentru organism

Colagenul îndeplinește o serie variată de funcții în organism. Acesta susține starea generală de sănătate și are o contribuție importantă într-o mulțime de sisteme și țesuturi din organismul uman:

Colagenul și sistemele osos și articular

colagen pentru articulatii

Colagenul îndeplinește mai multe roluri în cadrul acestor sisteme. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea:

 • Lubrifiază articulațiile, alături de acidul hialuronic, asigurând textura vâscoasă a lichidului sinovial și contribuind astfel la amortizarea fricțiunii cartilajelor în timpul mișcării;
 • Contribuie la refacerea cartilajelor;
 • Atenuează inflamațiile de la nivelul articulațiilor și reduce, astfel, durerea resimțită la nivelul acestora;
 • Are rol preventiv pentru afecțiuni cum sunt artrita reumatoidă, osteoartrita, artroza, osteoporoza sau guta;
 • Sprijină regenerarea celulară la nivelul ligamentelor, al tendoanelor, al fasciilor și al articulațiilor;
 • Asigură motricitatea, mobilitatea și flexibilitatea corpului;
 • Susține mineralizarea optimă a sistemului osos, inclusiv a danturii.

Colagenul și sistemul muscular

Peptidele de colagen contribuie la recuperarea musculară post-efort, susținând regenerarea fibrelor suprasolicitate și hidratarea acestora.

Colagenul și sistemul respirator

Colagenul este prezent în țesuturile și membranele pulmonare. Acesta acționează în sinergie cu elastina, pentru a asigura elasticitatea plămânilor și funcționarea lor optimă.

Colagenul și sistemul circulator

Colagenul prezent în mod natural la nivelul sistemului circulator fortifică vasele de sânge și susține regenerarea celulară, sprijinindu-le totodată elasticitatea.

Colagenul și sistemul gastrointestinal

Această proteină contribuie la echilibrarea secrețiilor și a acidului gastric, prevenind deshidratarea și stimulând digestia. Colagenul susține regenerarea celulelor de la nivelul peretelui intestinal și a membranelor intestinelor. În plus, ajută în procesul de metabolizare a grăsimilor și i se atribuie, în acest fel, un rol dietetic.

Alte beneficii ale colagenului

Collagen powder on a pink background Extra protein intake Natural cosmetic supplement for skin, bones, joints and intestines A plant or fish based
Collagen powder on a pink background. Extra protein intake. Natural cosmetic supplement for skin, bones, joints and intestines. A plant or fish based. Side view. Copy space

Această proteină este esențială pentru o serie de funcții ale organismului precum:

 • Menținerea sănătății oculare și a vederii – colagenul hidratează și lubrifiază corneea și tonifică globul ocular.
 • Refacerea țesuturilor – colagenul este prezent la nivelul celor mai multe țesuturi și face posibilă regenerarea celulară.
 • Contracararea efectelor nocive pe care le au factorii externi – colagenul îndeplinește funcții de cicatrizare, creștere și regenerare la nivelul pielii, al părului și al unghiilor.
 • Menținerea sănătății și a frumuseții pielii – colagenul asigură elasticitatea pielii și are un rol preventiv când vine vorba despre apariția ridurilor, a celulitei și a vergeturilor.

Colagenul pentru ten: efecte și beneficii

colagenul pentru piele si ten

Colagenul este o componentă majoră a pielii. Acesta are rolul de a o face mai rezistentă, de a-i asigura elasticitatea și de a o hidrata. Pentru că producția colagenului endogen scade odată cu înaintarea în vârstă, pielea are tendința de a deveni mai uscată, mai puțin fermă și de a-și pierde hidratarea și elasticitatea permițând formarea ridurilor.

Peptidele de colagen și suplimentele care le conțin pot încetini procesul de îmbătrânire, reducând aspectul ridurilor și prin hidratare. Colagenul îmbunătățește, așadar, elasticitatea pielii și îi asigură hidratarea necesară. Totodată, colagenul exogen poate stimula și producția celui endogen. În plus, acesta susține și la regenerarea altor proteine care intră în structura pielii, așa cum sunt elastina și fibrilina.

Collagen Elastin este primul supliment alimentar de frumusețe lansat de Ivatherm, care reduce vizibil ridurile în 28 de zile.

Parte din gama IvaRG, suplimentul alimentar de la Ivatherm conține peptide de colagen și elastină de origine marină, L-lizina, un aminoacid esențial care contribuie la sinteza și stabilizarea rețelei de colagen, vitamina C naturală din Acerola, care are puternice proprietăți antioxidante și contribuie la sinteza colagenului, și zinc, mineral cu rol antioxidant pentru piele.

Beneficiile noului supliment alimentar de la Ivatherm derivă din formula sa unică de ingrediente obținute din surse protejate, sigure și sustenabile.

Peptidele de colagen și elastină sunt obținute din piele de pește sălbatic, din Boulogne-sur-Mer, un oraș pitoresc din Nordul Franței, prin hidroliză enzimatică, o metodă complet naturală prin care proteinele sunt scindate în peptide de dimensiuni mai mici, fără a apela la solvenți chimici. Proporția ideală de peptide de colagen și elastină cu masă moleculară mică, similară celei din pielea umană, potențează absorbția și eficiența produsului, asigurându-i biodisponibilitate crescută. Peptidele sunt absorbite rapid în fluxul sangvin, ajung direct în țesuturile țintă și stimulează fibroblaștii din piele să producă fibre de colagen, îmbunătățind astfel elasticitatea și fermitatea pielii.

Suplimentul alimentar Collagen Elastin completează rutina zilnică de îngrijire cu dermocosmeticele din gama IvaRG, care previne și corectează semnele de îmbătrânire ale pielii.

Diminuarea producției naturale de colagen: factori determinanți

colagen natural

Sunt câțiva factori determinanți în ceea ce privește declinul producției naturale de colagen în organism:

Vârsta

Cel mai important factor care duce la scăderea producției de colagen endogen este înaintarea în vârstă. Pe de o parte, acest lucru se întâmplă ca urmare a procesului natural de îmbătrânire a celulelor și țesuturilor, iar pe de altă parte, schimbările hormonale asociate menopauzei și andropauzei au un impact negativ asupra producției naturale de colagen. După vârsta de 20 de ani, colagenul endogen scade, în medie, cu aproximativ 1% în fiecare an.

Expunerea la radiațiile ultraviolete

Există o legătură dovedită între declinul producției naturale de colagen și expunerea la soare. Radiațiile UV au un impact negativ asupra colagenului endogen prin mai multe mecanisme, fiind responsabile inclusiv de modificări ale ADN-ului celulelor care produc colagen și ale acelora care produc radicalii liberi ce pot afecta colagenul prin stres oxidativ.

Fumatul

Fumatul a fost adesea asociat cu îmbătrânirea prematură. Acest lucru se întâmplă deoarece obiceiul de a fuma are un impact negativ direct asupra colagenului. Prin reducerea cantității de oxigen destinată să ajungă către țesuturi, acest obicei împiedică regenerarea celulară a acestora, iar substanțele chimice conținute de țigări contribuie la creșterea stresului oxidativ. Toate aceste acțiuni duc la apariția prematură a ridurilor.

Alimentația care stimulează inflamațiile

Inflamația este unul dintre cei mai mari inamici ai tuturor țesuturilor, inclusiv a celor conjunctive. Un regim alimentar dezechilibrat, care include multe zaharuri, carbohidrați simpli și carne procesată poate activa sistemul imunitar și stimula apariția inflamațiilor. O astfel de alimentație poate interfera inclusiv cu capacitatea de vindecare a țesuturilor lezate. Zahărul, în special, poate fi considerat inamicul principal al colagenului. Acesta poate duce la fragmentarea acestei proteine, slăbind fundația epidermei și dermului, provocând îmbătrânirea prematură a pielii.

Stresul

Stresul poate avea efecte inflamatorii și poate contribui la descreșterea producției naturale de colagen. În plus, stresul provoacă creșteri hormonale disproporționate ale unor hormoni precum cortizolul – iar atunci când resursele organismului sunt utilizate pentru a combate stresul și inflamația pe care o generează, producția de colagen endogen scade considerabil.

Factorii genetici

Moștenirea genetică este determinantă pentru a-ți putea da seama cât colagen poate să producă propriul tău corp. Dacă pielea părinților și a bunicilor tăi a arătat bine și și-a menținut elasticitatea până la o vârstă înaintată, ai toate șansele să moștenești acest lucru. Însă, în caz contrar, este indicat să te orientezi către soluționarea acelor factori pe care îi poți influența, cum ar fi dieta și stilul de viață.

Cum să tratezi carențele de colagen și să stimulezi producția naturală a acestuia

Sunt nenumărate feluri în care poți crește nivelul de colagen. De la administrarea suplimentelor alimentare cu colagen sub formă de fiole, capsule sau pudră până la introducerea în alimentație a unor ingrediente care conțin colagen sau care stimulează producția acestuia prin aportul altor vitamine și minerale, poți introduce noi practici în rutina ta zilnică pentru a combate carențele de colagen. Iată câțiva aliați în această misiune:

Acidul hialuronic

Acidul hialuronic este un compus important pentru colagenul care intră în componența pielii. Se găsește în alimentele bogate în aminoacizi, așa cum sunt leguminoasele și rădăcinoasele. Introducerea acestora în regimul alimentar poate crește nivelul de colagen. Acidul hialuronic este, de asemenea, disponibil sub forma suplimentelor alimentare.

Vitamina C

Vitamina C nu poate fi produsă de către organismul uman și se absoarbe strict prin alimentație. Aceasta se găsește în cantități mari în citrice și legume cu frunze verzi și joacă un rol important în protejarea barierei naturale a pielii, precum și în stimularea producției de colagen. Este, de altfel, un ingredient cosmetic tot mai popular, datorită proprietăților sale. Ea poate fi administrată și ca supliment alimentar.

Crema antirid Ivatherm conține vitaminele C, A și E, care acționează împotriva radicalilor liberi și previn îmbătrânirea prematură a pielii.

Aloe vera

Extractul de aloe vera  are proprietăți calmante asupra pielii, fiind adesea recomandat pentru tratarea arsurilor solare și a iritațiilor. Administrat ca supliment alimentar, acest extract poate dubla cantitatea de acid hialuronic și colagen produsă de organism, conform unui studiu publicat în 2015 în Jurnalul de dermatologie clinică, cosmetică și investigațională. Se pare că acest ingredient stimulează regenerarea celulelor atât atunci când se administrează extern (aloe gel, creme și loțiuni cu aloe vera etc.), cât și atunci când este ingerat.

Ginsengul

Ginsengul și-a câștigat reputația încă de la începuturile medicinei tradiționale. Acesta are proprietatea de a crește cantitatea de colagen din sânge, are acțiune antiinflamatoare și proprietăți antioxidante. Poate fi consumat sub formă de ceai, tincturi sau suplimente alimentare.

Antioxidanții

Antioxidanții sunt substanțe care ajută corpul să se protejeze împotriva radicalilor liberi, moleculele cu potențial nociv care contribuie la îmbătrânirea prematură. Nu toți antioxidanții stimulează producția naturală de colagen, însă asigură îndeplinirea optimă a funcțiilor acestuia. Antioxidanții cu rol protector și care ajută la rejuvenarea pielii se găsesc din abundență în alimente și ingrediente naturale cum sunt ceaiul verde, fructele de pădure, rodiile, extractele de cafea, scorțișoara și uleiurile esențiale de busuioc, oregano sau cimbru.

Retinolul

Retinolul face parte dintr-o tipologie de antioxidanți folosiți pentru stimularea producției de colagen endogen la nivelul pielii. Acesta contribuie la longevitatea fibrelor de colagen și inhibă enzimele care le-ar putea distruge. Tocmai de aceea, este un ingredient cosmetic ce nu ar trebui să lipsească din rutina ta de îngrijire a tenului.

Coenzima Q10

Un studiu din 2020, care a constat în administrarea, timp de 12 săptămâni, a unui supliment care conținea combinația de coenzima Q10 solubilă și colagen marin, a concluzionat că acest mix are o serie de beneficii asupra pielii. Densitatea îmbunătățită a dermei, reducerea vizibilă a ridurilor din zona ochilor și textura ameliorată a pielii au fost câteva dintre efectele dovedite.

Crema contur de ochi, antirid și anticearcăn Ivatherm conține aminoacizi care previn degradarea fibrelor de colagen și elastină, reduc inflamația și îmbunătățesc microcirculația sangvină din zona sensibilă din jurul ochilor.

Terapia cu lumină roșie

Anumite tratamente pentru ten, așa cum sunt microdermabraziunea, peelingul chimic sau procedura de resurfațare (resurfacing) cu laser prezintă riscul mai multor complicații și impun o perioadă ulterioară de vindecare a pielii. Terapia cu lumină roșie, în schimb, este o modalitate rapidă și sigură prin care poți stimula producția de colagen din piele. Aceasta mai este cunoscută și drept terapie cu lumină laser de nivel redus (LLLT) și îmbunătățește elasticitatea pielii, reduce aspectul liniilor fine și al ridurilor și stimulează colagenul endogen. Este o metodă non-invazivă, care nu are efecte secundare și poate fi realizată inclusiv acasă, cu ajutorul unor kituri special concepute în acest sens.

Protejarea pielii în fața factorilor de mediu

Este important să protejăm pielea de radiațiile ultraviolete și să prevenim arsurile solare. Celulele epidermei sunt într-un ciclu continuu de distrugere și regenerare, însă factorii externi precum radiațiile ultraviolete pot contribui la distrugere și încetini regenerarea. Astfel de factori de mediu mai sunt temperaturile extreme, poluarea și praful.

O soluție poate fi menținerea igienei pielii – curățarea delicată și exfolierea zilnică pot, așadar, proteja colagenul deja prezent la nivelul pielii. Aplicarea unor creme și loțiuni cu factor de protecție solară eficient, cu spectru larg pot, de asemenea, preveni pierderea colagenului, la fel și ochelarii de soare, hainele și accesoriile care protejează pielea de radiațiile solare nocive.

Surse alimentare bogate în colagen

alimente care contin colagen

Există mai multe alimente care au proprietatea de a îmbunătăți elasticitatea pielii, au efecte anti-aging și susțin sănătatea articulară. Specialiștii în nutriție susțin că, în general, menținerea unei diete echilibrate, cu un aport suficient de proteine, poate fi la fel de benefică. Ce trebuie să știi însă este faptul că, deși prezent în alimente, colagenul nu este absorbit în organism, ci se descompune în aminoacizi. Iată, totuși, care sunt alimentele bogate în colagen pe care le poți introduce în regimul tău alimentar obișnuit:

 • Albușul de ou;
 • Fructele din familia citricelor;
 • Fructele de pădure;
 • Legumele roșii și cele galbene;
 • Usturoiul;
 • Ceaiul alb;
 • Legumele cu frunze verzi;
 • Nucile caju;
 • Fasolea, mazărea, năutul, lintea și soia;
 • Fructele de avocado.

Colagenul: contraindicații și efecte adverse ale abuzului

Suplimentele alimentare cu colagen sunt, în general, bine tolerate. În cazuri foarte rare, pot exista și reacții adverse ale administrării acestora.

De cele mai multe ori, aceste suplimente conțin ingrediente cu potențial alergenic, așa cum sunt peștele, fructele de mare sau ouăle. Persoanele care suferă de alergii la aceste alimente ar trebui să evite ingerarea lor inclusiv în forma suplimentelor alimentare.

Un alt efect advers posibil îl reprezintă stările de greață și balonarea. Mai mult, suplimentele cu colagen pot provoca reacții adverse la nivelul sistemului digestiv, precum sunt arsurile gastrice  sau o falsă senzație de sațietate.

FAQ: întrebări și răspunsuri despre colagen

peptide de colagen

Există o serie de mituri, precum și una de întrebări și răspunsuri despre colagen. Iată-le pe cele mai importante:

Ce nutrienți favorizează producția naturală de colagen?

Așa cum am menționat anterior, există o serie de nutrienți care pot susține producția colagenului endogen. Vitamina C, acidul hialuronic sau coenzima Q10 sunt câțiva dintre aceștia.

Ce alimente inhibă producția naturală de colagen?

Zahărul este cel mai mare dușman al colagenului. Alături de acesta, carbohidrații simpli și alimentele procesate, în special cele pe bază de carne, pot duce la diminuarea producției de colagen, atunci când sunt consumate în exces.

Sub ce forme se găsesc suplimentele cu colagen?

Cele mai populare suplimente alimentare cu colagen sunt colagenul hidrolizat sau pudră și gelatina. Aceasta din urmă se obține prin procesare termică a pulberii sau foițelor de colagen (dizolvare în apă caldă) și implică descompunerea colagenului în peptide care pot fi absorbite prin digestie.

Cum funcționează peptidele de colagen?

Peptidele de colagen rezultă din descompunerea proteinelor de colagen. Administrate oral, aceste peptide contribuie la sănătatea pielii și a articulațiilor. De aceea, peptidele de colagen sunt adesea folosite pentru proprietățile antirid, dar și ca remedii complementare în tratarea afecțiunilor articulare.

Cum alegi cel mai bun supliment cu colagen de pe piață?

FDA (Food and Drug Administration), instituția din Statele Unite ale Americii care se ocupă cu reglementarea suplimentelor alimentare și a medicamentelor, nu a reglementat până în prezent suplimentele pe bază de colagen. Pentru a te asigura că alegi un supliment de calitate, verifică ingredientele și sursa de proveniență a acestora și, bineînțeles, validează administrarea acestuia cu medicul tău.

În concluzie, colagenul este esențial pentru sănătatea articulațiilor și a pielii. Acesta este responsabil de aspectul tânăr al tenului, de elasticitatea sa și de netezime. Pentru efecte optime, alege produsele cosmetice care conțin ingrediente complementare precum vitamina C, retinolul sau coenzima Q10.

Publicat în categoria IvaStories
Etichete

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.