Exfolierea pielii: tipuri, beneficii și recomandări

Exfolierea pielii: tipuri, beneficii și recomandări


Pielea este cel mai mare organ al corpului, rolul său fiind de a oferi protecție. Drept urmare, pentru a-ți putea îndeplini funcția principală, aceea de a proteja organismul de factorii dăunători, are nevoie de îngrijire specială.

Pielea are nevoie de o curățare profundă, iar exfolierea este una dintre cele mai bune metode pentru a-i oferi această îngrijire. Exfolierea face parte din rutina de îngrijire a pielii și poate fi un instrument important pentru menținerea pielii sănătoase.

Exfolierea pielii

Ce este exfolierea?

Exfolierea este procesul de îndepărtare a celulelor moarte ale pielii. Se poate face utilizând exfolianți fizici (mecanici), care folosesc particule mici pentru a îndepărta mecanic celulele moarte ale pielii, sau exfolianți chimici, care folosesc enzime sau acizi pentru a rupe legăturile dintre celulele moarte ale pielii.

Exfolierea regulată are multe beneficii, de la luminarea nuanței pielii până la reducerea acneei. Exfolierea ajută la îmbunătățirea texturii și aspectului pielii, prin îndepărtarea celulelor terne și moarte ale pielii și dezvăluindu-le pe cele sănătoase. De asemenea, poate ajuta la desfundarea porilor și la prevenirea acumulării de sebum și bacterii.

Exfolierea este o etapă importantă în rutina de îngrijire a pielii. Însă, când este realizată în exces, poate deteriora bariera protectoare a pielii, cauzând iritații.

Exfolierea pielii ar trebui introdusă în rutina de noapte, deoarece acizii fac pielea mai sensibilă la soare. Cel mai bun moment pentru a aplica produsele exfoliante este după demachierea și curățarea feței. Odată ce au fost îndepărtate celulele moarte ale pielii, este nevoie să fie aplicate produse hidratante, precum serumuri și creme. Întotdeauna, a doua zi după exfoliere, trebuie aplicat un produs cu factor de protecție solară.

Exfoliant

Cum alegem corect exfolianții?

Există multe produse cu rol exfoliant, iar alegerea celui potrivit depinde, în primul rând, de tipul de piele și de nevoile sale.

Însă, ce este important de știut este că exfolianții se împart în două mari categorii:

  • exfolianți mecanici, care folosesc particule mici, aspre și granuloase, pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii;
  • exfolianții chimici, care folosesc enzime sau acizi, pentru a descompune legăturile dintre celulele pielii.

Pentru a alege corect un produs exfoliant, trebuie să ținem cont de mai mulți factori. În primul rând, tipul de piele este cel mai important aspect. Nu toți exfolianții se potrivesc nevoilor tenului. De pildă, persoanele cu pielea sensibilă pot opta pentru un exfoliant fizic, delicat, în timp ce persoanele cu pielea grasă sau cu tendință acneică pot prefera un exfoliant chimic, mai puternic.

Totodată, este bine de luat în calcul și frecvența exfolierii. Unele produse exfoliante sunt potrivite pentru utilizare zilnică, în timp ce altele ar trebui folosite doar de câteva ori pe săptămână.

De asemenea, când alegem produsele exfoliante trebuie să ținem cont de ingrediente potrivite pentru tipul și nevoile pielii. De exemplu, persoanele cu pielea uscată sau sensibilă pot opta pentru exfoliante care conțin ingrediente hidratante.

Este important ca exfoliantul ales să fie blând și noniritant și să fie utilizat conform instrucțiunilor, pentru a evita supraexfolierea și, drept consecință, deteriorarea pielii.

Un medic dermatolog ne poate ajuta să determinăm care este cel mai bun exfoliant pentru tipul și nevoile pielii.

Produse pentru exfolierea tenului

Care sunt cei mai buni exfolianți pentru piele?

Exfolianții fizici folosesc particule foarte fine, pentru a îndepărta impuritățile și celulele moarte. Pot fi sub forma unor loțiuni de curățare sau scrub-uri. Acestea pot avea în componența lor zahăr granulat, care, pe lângă faptul că îndepărtează celulele moarte, hidratează pielea, dar și sare grunjoasă ori coji de nucă măcinate, care sunt mai abrazive. De asemenea, exfolianții fizici pot conține semințe de măslin și particule de piatră ponce, dar și unele ingrediente folosite, cu precădere, la exfolierea chimică, precum acidul glicolic, acidul salicilic și acidul mandelic.

Datorită conținutului ridicat de microparticule, scrub-urile ajută la netezirea pielii și la îndepărtarea impurităților. Totodată, unele dintre produsele cosmetice destinate exfolierii pielii au ingrediente cu rol de hidratare, precum acidul hialuronic.

În ceea ce privește exfolianții chimici, există două categorii principale: alfa-hidroxi acizii (AHA) și beta-hidroxi acizii (BHA).

Alfa-hidroxi acizii (AHA) sunt exfolianți chimici, solubili în apă, utilizați pentru a îmbunătăți textura și nuanța pielii. Acizii AHA sunt derivați din fructe și lapte și sunt disponibili într-o varietate de concentrații și formulări. Aceștia acționează prin dizolvarea legăturilor dintre celulele moarte ale pielii, ceea ce permite îndepărtarea cu ușurință a acestora. Acest lucru poate ajuta la desfundarea porilor, la reducerea aspectului liniilor fine și al ridurilor și la îmbunătățirea texturii și nuanței pielii.

Alfa-hidroxi acizii sunt, de obicei, bine tolerați și sunt potriviți pentru majoritatea tipurilor de piele. Printre cei mai cunoscuți și utilizați acizi AHA se numără acidul glicolic și acidul lactic.

Acidul glicolic se numără printre ingredientele folosite în produsele Ivatherm:

  • Ivapur Exfoliant purifiant delicat exfoliază delicat straturile de celule moarte, fără a produce iritații sau sensibilizarea pielii, pregătește tenul pentru aplicarea eficientă a cremei de îngrijire, previne inflamațiile și conferă tenului un aspect luminos și uniform.
  • Gel de curatare cu acid glicolic îndepărtează celulele moarte, elimină impuritățile și redă luminozitatea pielii fără sa o usuce. Acidul glicolic are un pH de 3,8, exfoliază blând și duce la accelerarea turnoverului celular. În același timp, el crește proliferarea fibroblastelor și sinteza de colagen, îmbunătățind elasticitatea și fermitatea pielii. Este folosit în tratarea acneei, pentru efectul exfoliant, în xeroze, ihtioze și piele foarte uscată, unde reface stratul cornos, intensifică descuamarea și creșterea grosimii dermului papilar.

Beta-hidroxi acizii (BHA) sunt exfolianți chimici, solubili în ulei, care pot pătrunde mai adânc în pori, pentru a îndepărta excesul de sebum și celule moarte ale pielii. BHA sunt agenți cheratolitici, ceea ce înseamnă că ajută la descompunerea și dizolvarea proteinei care ține unite celulele moarte ale pielii. Astfel, contribuie la desfundarea porilor, la reducerea aspectului liniilor fine și al ridurilor și la îmbunătățirea texturii și nuanței pielii.

Exfoliere ten sensibil

Beta-hidroxi acizii, precum acidul salicilic, sunt potriviți pentru persoanele cu piele grasă sau cu tendință acneică.

Printre produsele Ivatherm care conțin acid salicilic se numără Ivapur A.I. Akne-Syt Cremă pentru piele acneică, care curăță porii în profunzime și elimină celulele moarte care îi acoperă.

Exfolierea este o etapă importantă din rutina de îngrijire a pielii, contribuind la îndepărtarea impurităților și a celulelor moarte. Realizată corect și cu produsele adecvate nevoilor pielii, exfolierea ne poate ajuta să avem un ten luminos, cu aspect sănătos.

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.