Coș

0 produse în total

Niciun produs în coș.

Ce este acidul salicilic si ce beneficii are pentru ten

Ce este acidul salicilic și ce beneficii are pentru ten

Cuprins

Acidul salicilic este un ingredient frecvent folosit în produsele de îngrijire a pielii. Este un beta-hidroxi acid (BHA) utilizat, cu precădere, în tratarea acneei, întrucât are proprietăți exfoliante pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii, deblocând astfel porii, dar este și antiinflamator și antibacterian.

Acidul salicilic se găsește, în mod natural, în scoarța de salcie și în scoarța de mesteacăn, dar în produsele de îngrijire a pielii sunt folosite inclusiv versiunile sintetice ale acestui ingredient.

Multe produse de spălare ori curățare a feței, precum și numeroase produse destinate tratării acneei conțin acid salicilic, în diferite concentrații. Însă, acidul salicilic este disponibil și în formule care se prescriu pe bază de rețetă medicală.

Potrivit pentru pielea grasă, predispusă la acnee, acidul salicilic este cel mai bine cunoscut pentru capacitatea sa de a curăța în profunzime excesul de sebum din pori și de a reduce producția de ulei pe viitor. Deoarece acidul salicilic menține porii curați și neînfundați, previne apariția comedoanelor. De asemenea, acidul salicilic exfoliază celulele moarte de la suprafata pielii, iar proprietățile sale antiinflamatoare îl fac un ingredient cu rol important în tratarea psoriazisului.

Acid salicilic

Ce este acidul salicilic?

Acidul salicilic este folosit pentru a trata diverse afecțiuni ale pielii de mai bine de 2.000 de ani. Capacitatea acidului salicilic de a exfolia stratul cornos (partea exterioară a epidermului, care protejează corpul împotriva agresorilor externi) îl face un bun agent pentru peeling.

Acidul salicilic, cunoscut și sub denumirea de acid orto-hidroxibenzoic, aparține unei clase de ingrediente numite salicilați. Acidul salicilic este folosit, în principal, pentru prepararea aspirinei și a altor produse farmaceutice.

Când vine vorba de produsele de îngrijire a pielii, există două clase de acizi folosiți în tratamentele dermatologice: alfa-hidroxi acizii (AHA) și beta-hidroxi acizii (BHA) – categorie din care face parte și acidul salicilic.

În cazul beta-hidroxi acizilor, partea hidroxi a moleculei este separată de partea acidă de doi atomi de carbon, spre deosebire de alfa-hidroxi acizii, unde partea hidroxi este separată de un atom de carbon. Această structură este importantă pentru că face acidul salicilic solubil în ulei, astfel încât să poată pătrunde în porii pielii.

Atât beta-hidroxi acizii (BHA), cât și alfa-hidroxi acizii (AHA) exfoliază pielea, însă primii sunt solubili în ulei, iar cei din urmă, în apă.

În general, ingredientele solubile în ulei pătrund mai ușor prin straturile lipidice dintre celulele pielii.

Acidul salicilic funcționează cel mai bine pentru tratarea unor forme ușoare de acnee (se manifestă, de regulă, prin apariția câtorva comedoane) și contribuie la prevenirea unor viitoare erupții acneice.

Acid salicilic pentru fata

Proprietățile acidului salicilic

Când unitățile pilosebacee (foliculii de păr și glanda sebacee însoțitoare) sunt blocate de celule moarte ale pielii și sebum (ulei), apar comedoane deschise (puncte negre), comedoane închise (puncte albe) și pustule (vezicule purulente).

Acidul salicilic are câteva proprietăți care ajută la tratarea acneei și la prevenirea apariției erupțiilor.

  • Acidul salicilic este un ingredient comedolitic – ceea ce înseamnă că „deconectează“ celulele moarte ale pielii și uleiurile acumulate în pori, reducând astfel riscul de formare a comedoanelor.
  • Acidul salicilic este un ingredient desmolitic – ceea ce înseamnă că are capacitatea de a exfolia celulele pielii, prin perturbarea conexiunilor intercelulare.

În concentrații scăzute, acidul salicilic are un efect antiinflamator asupra pielii. Poate dura până la șase săptămâni pentru ca efectele acidului salicilic asupra pielii să fie vizibile.

În concentrații mai mari, acidul salicilic este utilizat ca agent de peeling pentru tratamentul:

Acidul salicilic pentru ten

Beneficiile acidului salicilic asupra pielii

Datorită proprietăților sale benefice pentru organismul uman, acidul salicilic este folosit pentru a trata o gamă largă de afecțiuni ale pielii, pe lângă acnee, fiind util pentru ameliorarea simptomelor unor probleme cutanate, precum negii, mătreața și psoriazisul. Produsele pe bază de acid salicilic pot fi utilizate zilnic, dacă sunt folosite conform indicațiilor unui medic specialist și sunt bine tolerate de piele.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre beneficiile acidului salicilic asupra pielii:

Îndepărtează excesul de sebum din pori

Multe dintre ingredientele folosite pentru tratarea acneei reușesc să îndepărteze celulele moarte și sebumul de pe partea superioară a porilor. În schimb, acidul salicilic oferă o curățare în profunzime și, în același timp, împiedică sebocitele (celulele care se dizolvă și eliberează uleiul natural al pielii în glandele sebacee) să producă sebum în exces.

Așadar, deoarece acidul salicilic este solubil în ulei, poate pătrunde sub suprafața pielii, pentru a îndepărta excesul de sebum din pori și pentru a reduce producția de ulei. Acest lucru poate duce la îmbunătățirea aspectului porilor.

Elimină pielea moartă și impuritățile

Acidul salicilic este un agent de peeling care exfoliază celulele moarte ale pielii și accelerează reînnoirea celulară. Datorită faptului că este un ingredient desmolitic, contribuie la îndepărtarea celulelor moarte de pe piele, prin slăbirea legăturilor dintre corneocite (celulele care alcătuiesc stratul exterior al pielii), și împiedică apariția comedoanelor. Este, totodată, un exfoliant blând, în procesul de desfundare a porilor.

Păstrează porii curați și previne acneea

Acidul salicilic este un ingredient comedolitic, ceea ce înseamnă că previne formarea comedoanelor, respectiv punctelor albe și negre, specifice acneei. Menținând porii curați, punctele albe și punctele negre nu se vor dezvolta din excesul de ulei sau din celulele moarte care se ascund în piele.

Deoarece este lipofil (solubil în ulei), acidul salicilic poate pătrunde adânc în pori, pentru a preveni formarea acneei. Totodată, fiind un produs astringent, acidul salicilic reduce aspectul porilor.

Calmează inflamația

Acidul salicilic conține o substanță chimică numită salicină, care are efect analgezic și antiinflamator. Drept urmare, acidul salicilic poate calma pielea iritată și inflamată. În cazul persoanelor care suferă de acnee, folosirea produselor pe bază de acid salicilic contribuie la reducerea roșeții și a durerii, iar, pentru pacienții cu psoriazis, acest ingredient folosit local ajută la diminuarea inflamației.

Combate bacteriile acneice

Bacteriile reprezintă unul dintre factorii care cauzează acnee. Când celulele pielii, sebumul și foliculii de păr se adună într-un „dop“ și blochează porii, suprafața se infectează cu bacterii și rezultă inflamarea. De regulă, bacteriile prosperă în zonele slab oxigenate, respectiv sub porii înfundați. Acidul salicilic exfoliază porii, lăsând aerul proaspăt să pătrundă în piele și creând astfel un mediu oxigenat, mai puțin prietenos cu bacteriile.

Creme cu acid salicilic

Cum se folosește acidul salicilic?

În primul rând, înaintea folosirii produselor pe bază de acid salicilic, este recomandată realizarea unui test. Pentru a verifica dacă ești alergic la acid salicilic, aplică o cantitate mică de produs pe una sau două zone afectate, timp de trei zile. Dacă apar reacții alergice, produsul nu este recomandat pentru folosire ulterioară. În cazul în care nu apare niciun disconfort, acesta poate fi aplicat în continuare, conform specificațiilor.

Medicul dermatolog poate recomanda forma de acid salicilic potrivită, precum și doza necesară, ținând cont de tipul de piele și de starea acesteia.

Acidul salicilic se folosește topic, ceea ce înseamnă că trebuie aplicat doar pe piele. În unele situații, medicul dermatolog poate recomanda folosirea acidului salicilic cu un pansament ocluziv, pentru ca produsul să fie mai bine absorbit de piele.

Totodată, este important ca produsele pe bază de acid salicilic să fie păstrate la temperatura camerei (ferite de surse puternice de căldură sau de îngheț), în încăperi fără umiditate și fără lumină puternică.

Gama Ivapur este dedicată tenului cu tendință acneică și conține produse special create pentru tratarea acneei, cu ingrediente care și-au dovedit eficacitatea în ameliorarea simptomelor acestei afecțiuni cutanate. Printre produsele marca Ivatherm care conțin acid salicilic și care pot fi adăugate în rutina de îngrijire a tenului se numără:

Poate fi combinat acidul salicilic cu alte ingrediente cosmetice?

Se folosește frecvent asocierea de AHA și BHA, dar concentrația de acizi trebuie atent dozată pentru a nu avea efect iritant. Deoarece alfa-hidroxi acizii (cum ar fi acidul glicolic sau acidul lactic) sunt exfolianți cu pH scăzut, combinarea acestora cu un beta-hidroxi acid (un alt exfoliant cu pH scăzut) poate supraexfolia pielea în mod negativ, producând iritații severe: roșeață, uscăciune, descuamare, usturime.

De asemenea, nu este recomandată utilizarea, în același timp, a acidului salicilic și a retinolului. Amândouă sunt ingrediente folosite pentru tratarea acneei, întrucât ajută la refacerea celulelor pielii și la menținerea porilor curați. Însă, aceste substanțe pot usca pielea, de aceea trebuie combinate cu prudență.

Acidul salicilic poate fi folosit, în schimb, cu niacinamida, funcționând foarte bine împreună. În timp ce niacinamida acționează la suprafața pielii, pentru a reduce sebumul, acidul salicilic controlează și reduce producția de ulei din interiorul porilor.

Totodată, acidul salicilic poate fi folosit în combinație cu acidul hialuronic. Dacă acidul salicilic elimină celulele moarte și excesul de sebum, ceea ce poate duce, în unele cazuri, la uscarea tenului, acidul hialuronic reține apa, hidratând astfel pielea.

Acidul salicilic utilizari

Acid salicilic: efecte secundare

Acidul salicilic este indicat pentru tipurile de piele grasă, mixtă sau normală și, în general, poate fi folosit pentru utilizare locală în concentrații de până la 2% în produsele de îngrijire a pielii, fără să creeze probleme.

Însă, la primele utilizări, poate provoca anumite reacții adverse, până ce pielea se obișnuiește cu ingredientul:

  • furnicături sau înțepături;
  • roșeață sau iritații minore;
  • mâncărime;
  • descuamare;
  • urticarie;
  • hiperpigmentare postinflamatoare;
  • agravarea acneei.

În concluzie, acidul salicilic este un ingredient folosit frecvent în produsele de îngrijire a tenului, datorită proprietăților sale benefice, cu precădere, în tratarea acneei. Pentru a obține rezultate bune, este nevoie de utilizarea topică a acidului salicilic cel puțin șase săptămâni.

Articole recomandate