Pielea din jurul ochilor: probleme, cauze și îngrijire adecvată

Pielea din jurul ochilor: probleme, cauze și îngrijire adecvată


Pielea din jurul ochilor este cea mai subțire de pe întregul corp, motiv pentru care este și foarte sensibilă și predispusă la iritații, uscăciune și îmbătrânire. Cea mai subțire este pielea de pe pleoape, care are o grosime de doar 0,2 mm.

Conturul ochilor poate oferi indicii despre cât de odihnită este o persoană, cât de stresată, dacă s-a expus la soare sau dacă a râs foarte mult de-a lungul vieții.

Potrivit unui studiu publicat în 2015, pielea din zona ochilor nu are atât de multe glande uleioase și colagen ca restul feței și corpului, făcând-o mai predispusă la uscăciune, linii fine și riduri.

În zona ochilor, pielea este mai delicată și mai sensibilă decât în alte părți ale corpului. Din acest motiv, semnele oboselii și ale îmbătrânirii se văd, de regulă, mai întâi la conturul ochilor. Efectele pot fi mai proeminente la unii oameni. De exemplu, la persoanele cu pielea mai deschisă la culoare, capilarele și venele de sub piele pot fi mai vizibile.

Riduri sub ochi

Semne ale oboselii și îmbătrânirii pielii din jurul ochilor

Pentru că pielea din jurul ochilor este foarte subțire și devine din ce în ce mai subțire odată cu înaintarea în vârstă, este cea mai ușor afectată de factori externi și interni. Drept urmare, semnele oboselii, ale îmbătrânirii, precum și urmele expresiilor faciale sunt vizibile mai întâi în zona ochilor.

Printre semnele oboselii și îmbătrânirii pielii din jurul ochilor se numără:

  • liniile fine;
  • ridurile;
  • cearcănele;
  • pungile sub ochi.

Liniile fine

Pielea își pierde din elasticitate, odată cu înaintarea în vârstă. Factorii de mediu, cum ar fi expunerea la soare și poluarea, contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii. Drept urmare, apar primele semne: liniile fine.

Pielea din jurul ochilor este o zonă care prezintă timpuriu semne de îmbătrânire, deoarece este subțire și prezintă numeroase vase de sânge.

De asemenea, hidratarea ineficientă poate agrava aspectul liniilor fine din jurul ochilor. Produsele cosmetice care conțin retinol sau bakuchiol, peptide ori acid hialuronic oferă hidratare și contribuie la regenerarea celulară, ceea ce poate preveni apariția liniilor fine.

Liniile fine apar, de regulă, între 20 și 35 de ani.

Ridurile

Dacă liniile fine sunt superficiale și, de multe ori, insesizabile, ridurile sunt cele care afectează cel mai tare pielea, fiind din ce în ce mai vizibile odată cu trecerea anilor.

Cu toate că, în primul rând, factorul genetic determină structura și textura pielii, expunerea la soare este o cauză majoră a apariției ridurilor, în special în rândul persoanelor cu pielea deschisă la culoare. Poluarea și unele vicii, precum fumatul, contribuie, de asemenea, la apariția ridurilor.

Mișcările și expresiile faciale, cum sunt încruntarea, zâmbetele și râsetele, reprezintă o cauză a apariției liniilor fine, care, ulterior, se adâncesc și devin riduri.

Despre ridurile „laba gâștei“, primele semne ale îmbătrânirii pielii, se spune că sunt o etichetă a unei vieți fericite, din care nu au lipsit zâmbetele zilnice. Aceste încrețituri care se formează la colțurile exterioare ale ochilor sunt, în mare parte, rezultatul mișcărilor musculare care au loc când o persoană zâmbește sau râde.

Adaugă în rutina zilnică de îngrijire a pielii:

UNA cremă anti-aging contur de ochi cu celule stem vegetale reduce vizibil adâncimea și numărul ridurilor „laba gâștei“, crește luminozitatea pielii și redă suplețea și finețea pielii mature.

ivaRG Cremă contur de ochi regenerantă ajută la diminuarea liniilor fine și a ridurilor, prin stimularea sintezei de colagen și elastină, dar contribuie și la reducerea cearcănelor și pungilor de sub ochi, prin îmbunătățirea microcirculației.

Cum scapam de cearcane

Cearcănele

Îmbătrânirea, factorul genetic, oboseala sunt câteva dintre cauzele apariției cearcănelor. Deși, de obicei, nu reprezintă un motiv de îngrijorare, cearcănele pot fi inestetice.

Când vine vorba despre cearcăne, pielea de sub ochi este mai întunecată decât în mod normal. În funcție de culoarea naturală a pielii, cearcănele pot fi în nuanțe de albastru, violet, maro sau negru. Cearcănele pot face o persoană să arate obosită sau mai în vârstă decât este.

Cearcănele pot apărea la oameni de toate vârstele, rasele și sexele. Totuși, sunt mai frecvente la anumite grupuri de persoane: vârstnici, persoane cu antecedente familiale de cearcăne și cele cu nuanța pielii mai închisă.

Cremă contur de ochi antirid și anticearcăn acționează eficient asupra cearcănelor. De asemenea, reduce și previne atât ridurile de expresie, cât și pe cele profunde.

Pungile sub ochi

Pungile sub ochi, denumite științific edem periorbital, se manifesta sub forma unor umflături în țesuturile din jurul ochilor. Una dintre cauza apariției lor poate fi vârsta înaintată, însă pungile sub ochi pot apărea și din pricina unei inflamații la nivelul ochiului sau a oboselii.

Aquafil Hydra Complex Gel cremă contur de ochi oferă o îngrijire globală zonei delicate din jurul ochilor datorită combinației puternice de ingrediente active cu triplu efect: hidratant, anticearcăn și antipungi.

Riduri de expresie

Cauze ale modificării aspectului pielii din jurul ochilor

Ca regulă generală, pielea din jurul ochilor este mai subțire decât pielea de pe restul feței. Nu conține atât de multă grăsime subcutanată și, de asemenea, nu are atât de multe glande uleioase și colagen.

Dar există și alte motive pentru care pielea poate părea mai subțire în zona ochilor.

  • Procesul de îmbătrânire
    Odată cu înaintarea în vârstă, pielea devine mai subțire și mai uscată. Corpul produce mai puțin colagen, proteina cu cea mai mare prezență în organismul uman, care are rolul de a o face mai rezistentă, de a-i asigura elasticitatea și de a o hidrata.
  • Privarea de somn
    Pielea, la fel ca restul organismului, se regenerează în timpul somnului. Persoanele care nu se odihnesc suficient pot observa schimbări ale aspectului pielii din jurul ochilor. Cearcănele, liniile fine și ridurile sunt câteva dintre efectele negative ale privării de somn.
  • Expunerea la soare
    Expunerea la soare poate provoca îmbătrânirea prematură a pielii. Deoarece pielea este deja mai subțire în jurul ochilor, expunerea la radiațiile ultraviolete poate accelera apariția liniilor fine și a ridurilor.
Cearcane

Îngrijirea pielii din jurul ochilor

Pielea are nevoie de apă și uleiuri, pe care organismul le produce în mod natural, pentru a rămâne sănătoasă și pentru a-și menține elasticitatea. Când hidratarea nu este suficientă sau când pielea este expusă la diverși factori dăunători, precum radiațiile ultraviolete, devine uscată, iar semnele îmbătrânirii premature nu întârzie să apară.

Pentru a avea conturul ochilor frumos și sănătos, e nevoie de câteva măsuri de prevenție, astfel încât pielea să își păstreze fermitatea și aspectul tânăr.

Evitarea expunerii prelungite la soare și folosirea protecției solare

Pentru a preveni formarea liniilor fine, este indicată expunerea limitată la razele ultraviolete. De asemenea, protecția solară contribuie la limitarea efectelor solare. Drept urmare, este bine să fie aplicate produse cu factor de protecție solară de cel puțin 30 SPF, cu jumătate de oră înainte de a ieși afară, chiar dacă este înnorat.

În perioadele caniculare, este recomandată evitarea expunerii la soare în timpul orelor de vârf, respectiv 10.00 – 16.00, când radiațiile ultraviolete sunt mai puternice.

Nu în ultimul rând, folosirea pălăriilor cu boruri largi și a ochelari de soare contribuie la menținerea sănătății pielii din jurul ochilor.

Setarea unui program de odihnă

Pentru că în timpul somnului are loc regenerarea celulară, setarea unui program de odihnă este o măsură esențială. Specialiștii recomandă între 7 și 9 ore de somn în fiecare noapte, dar este important și intervalul de odihnă. Astfel, ar trebui ca ora de culcare și ora de trezire să fie aceleași în fiecare zi.

Setarea unui program de odihnă și menținerea acestuia reduce riscul de apariție a cearcănelor, a pungilor sub ochi, dar și a liniilor fine și a ridurilor.

Adoptarea unei diete sănătoase

Vitaminele A, C și E se numără printre ingredientele frecvent utilizate în produsele de îngrijire a pielii, datorită proprietăților lor antioxidante. Consumul alimentelor bogate în aceste vitamine ajută pielea, dar și restul organismului, să formeze celule noi sănătoase. Citricele, morcovii și dovleceii sunt câteva dintre fructele și legumele care pot fi integrate în alimentația zilnică, pentru a sprijini bunăstarea cutanată.

Renunțarea la vicii

Fumatul poate accelera procesul normal de îmbătrânire, deoarece afectează vasele de sânge responsabile de transportul oxigenului către piele. Totodată, contribuie la deteriorarea nivelului de colagen și elastină, responsabile cu elasticitatea pielii. Astfel, pielea este mai predispusă la riduri.

Nici consumul de alcool în exces nu ajută pielea. Băuturile alcoolice reprezintă o sursă de deshidratare a organismului. Pielea deshidratată este mai predispusă la uscăciune și la formarea ridurilor.

Respectarea unei rutine corecte de îngrijire a pielii

Rutina de îngrijire joacă un rol important în menținerea sănătății pielii. Curățarea și hidratarea sunt doi pași care nu trebuie ignorați pentru a avea o pielea sănătoasă în jurul ochilor. Din cauza factorilor de mediu, precum radiațiile ultraviolete și poluarea, pielea are de suferit, de aceea este necesară aplicarea unor produse cosmetice care să hidrateze și să protejeze pielea pe parcursul zilei. Cremele și serumurile cu acid hialuronic și vitamina C protejează celulele sănătoase și neutralizează radicalii liberi, hidratează zona sensibilă din jurul ochilor și contribuie la estomparea cearcănelor și a pungilor.

Totodată, pentru a evita îmbătrânirea prematură a conturului ochilor, este indicat sa seara, în rutina de îngrijire a feței, să fie introdusă o etapă importantă: demachierea. Îndepărtarea impurităților și a machiajului se face corect în doi pași: demachiere și curățare.

Un stil de viață echilibrat, care cuprinde o alimentație sănătoasă și un somn odihnitor, o rutină de îngrijire a pielii adecvată, precum și evitarea factorilor care pot afecta sănătatea pielii, printre care se numără razele ultraviolete, poluanții, țigările și alcoolul, contribuie la reducerea riscului de apariție a semnelor îmbătrânirii și oboselii.

Resurse:

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/eye-care#Treat-yourself-to-a-massage

https://www.healthline.com/health/beauty-skincare/thin-skin-under-eyes

https://www.everydayhealth.com/skin-beauty/specific-guide-to-caring-for-the-skin-around-your-eyes/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/dry-skin-around-eyes

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320896

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/23128-dark-circles-under-eyes#

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/wrinkles/symptoms-causes/syc-20354927

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,,,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.