Ce sunt peptidele și ce rol au în îngrijirea tenului

Ce sunt peptidele și ce rol au în îngrijirea tenului


Peptidele sunt aminoacizi care susțin formarea anumitor proteine de care pielea are nevoie. Colagenul, de exemplu, este o proteină constituită din trei lanțuri de polipeptide, astfel că includerea acestora în produsele cosmetice poate stimula pielea să producă mai mult colagen. Iar acest lucru se traduce printr-o piele vizibil mai fermă, cu aspect tânăr și sănătos.


Chiar dacă organismul uman produce colagen în mod natural, cantitatea acestuia scade  pe măsura înaintării în vârstă. De aceea, producția de colagen trebuie susținută cu ajutorul unor ingrediente precum peptidele.

Ce sunt peptidele

Peptidele sunt lanțuri scurte de aminoacizi. În mod obișnuit, acestea sunt formate din doi până la 50 de aminoacizi, care, la rândul lor, susțin formarea proteinelor. Peptidele se absorb mai ușor în organism decât proteinele, datorită dimensiunilor mai mici și structurii mai simple. Pot penetra cu ușurință pielea și intestinele, astfel că traseul lor către fluxul sangvin este mai rapid.


Corpul uman are capacitatea de a produce peptide în mod natural, însă există și peptide produse în laborator, care le mimează pe cele prezente în mod obișnuit în organism. Unele dintre ele sunt folosite pentru tratarea anumitor afecțiuni medicale, precum diabetul sau scleroza multiplă.


Studiile arată că anumite tipuri de peptide au numeroase beneficii pentru sănătatea pielii, a mușchilor și pot contribui la menținerea unei greutăți corporale optime. De aceea, se folosesc adesea pentru crearea produselor cosmetice și a suplimentelor alimentare.

Tipuri de peptide

În funcție de reziduurile de aminoacizi conținuți și de rolul acestora, peptidele se clasifică în mai multe tipuri:

  • Dipeptide – compuși formați din doi aminoacizi și o legătură peptidică (carnozina, anserina, aspartamul);
  • Tripeptide – compuși formați din trei aminoacizi și două legături peptidice (glutationul, acidul oftalmic);
  • Oligopeptide – compuși formați din doi până la 20 de aminoacizi conectați prin legături peptidice (în această categorie intră tetrapeptidele, pentapeptidele, hexapeptidele, heptapeptidele, nonapeptidele, decapeptidele);
  • Polipeptide – compuși care se formează din peste 20 de aminoacizi conectați prin legături peptidice sau amidice.

Peptidele intră în componența mai multor structuri cunoscute, precum:

  • Proteinele – lanțuri constituite din peste 50 de aminoacizi sau mai multe polipeptide;
  • Lipopeptidele – structuri constituite dintr-o peptidă și o lipidă;
  • Neuropeptidele – peptide active în țesuturile neuronale;
  • Agenții peptidergici – substanțe care modulează activitatea peptidelor;
  • Proteaze – enzime care catalizează (cresc viteza de reacție sau „accelerează“) proteoliza, descompun proteinele în polipeptide mai mici sau aminoacizi unici și stimulează formarea de noi produse proteice. Acest lucru are loc prin scindarea legăturilor peptidice din proteine prin hidroliză, o reacție în care apa rupe legăturile.

Clase de peptide, în funcție de rolul lor

După funcțiile pe care le îndeplinesc, peptidele active biologic se împart în mai multe clase. Cele mai importante dintre acestea sunt următoarele:

  • Peptide antibiotice
  • Peptide bacteriene
  • Peptide fungice
  • Peptide vaccinale
  • Peptide veninoase
  • Peptide cardiovasculare
  • Peptide endocrine
  • Peptide gastrointestinale
  • Peptide renale
  • Peptide respiratorii
  • Peptide cerebrale
  • Peptide opiacee
  • Peptide anticanceroase
  • Peptide vegetale
  • Peptide nevertebrate

Diferențele dintre peptide și proteine

peptide pentru ten


Atât proteinele, cât și peptidele sunt componente fundamentale ale celulelor care îndeplinesc funcții biologice importante. Proteinele pot dicta forma unei celule și răspund la semnale transmise din mediul extracelular. Anumite tipuri de peptide joacă un rol esențial în reglarea activității altor molecule. Din punct de vedere structural, proteinele și peptidele se aseamănă, ambele fiind constituite din lanțuri de aminoacizi conectați prin legături peptidice. Așadar, care este diferența dintre proteine și peptide?

Factorii diferențiatori de bază sunt dimensiunea și structura. Peptidele sunt mai mici decât proteinele. În mod tradițional, peptidele sunt definite ca molecule formate din doi până la 50 de aminoacizi, pe când proteinele conțin un număr mai mare de aminoacizi. În plus, peptidele au o structură mai puțin definită decât a proteinelor, care poate adopta conformații complexe cunoscute drept structuri secundare, terțiare sau cuaternare. Între peptide și proteine există însă și diferențe de funcționalitate.

Proteinele sunt formate din una sau mai multe polipeptide unite între ele. Asta înseamnă că proteinele sunt, de fapt, peptide de dimensiuni mai mari.

Utilizările și beneficiile peptidelor

creme cu peptide
  • Contribuie la reglarea tensiunii arteriale crescute;
  • Au proprietăți antimicrobiene;
  • Reduc inflamația;
  • Previn formarea cheagurilor de sânge și, implicit, previn trombozele;
  • Îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar;
  • Au proprietăți antioxidante.

Cel mai adesea, peptidele sunt folosite pentru o serie de efecte benefice:

Peptidele încetinesc procesul de îmbătrânire

Colagenul este o proteină prezentă în piele, păr și unghii. Peptidele de colagen sunt proteine de colagen descompuse, pe care corpul le poate absorbi cu ușurință. Suplimentele alimentare și produsele cosmetice pe bază de peptide, așa cum sunt cremele antirid pot îmbunătăți sănătatea pielii și încetini procesul de îmbătrânire, reducând ridurile și îmbunătățind elasticitatea pielii, care devine mai fermă și mai hidratată. Totodată, peptidele au un rol în stimularea producției de melanină, îmbunătățind astfel protecția pielii împotriva radiațiilor solare. Cremele și alte produse cosmetice care conțin peptide au capacitatea de a reduce ridurile, de a îmbunătăți fermitatea pielii și de a susține fluxul sangvin.

Peptidele contribuie la vindecarea mai rapidă a leziunilor și rănilor superficiale

Deoarece colagenul este o componentă esențială a pielii sănătoase, peptidele de colagen au efectul de a facilita vindecarea leziunilor pielii. Peptidele bioactive pot, de asemenea, reduce inflamația și se comportă ca antioxidanți, aceste efecte contribuind, de asemenea, la o vindecare mai rapidă a rănilor superficiale. Datorită proprietăților antimicrobiene ale anumitor peptide, acestea ar putea să prevină infecțiile și inflamațiile . O cantitate scăzută sau foarte ridicată de peptide antimicrobiene poate duce la apariția unor afecțiuni precum psoriazisul, rozaceea sau eczema.

Peptidele previn reducerea densității osoase asociate cu înaintarea în vârstă

Administrarea unei doze moderate de peptide de colagen este asociată cu menținerea densității osoase. Deși acest efect este încă în cercetare, studiile realizate până în prezent, pe animale, susțin ipoteza conform căreia peptidele de colagen previn reducerea densității osoase asociate cu înaintarea în vârstă.

Peptidele ajută la formarea masei musculare

Suplimentele cu peptide de colagen, dar și o alimentație bogată în astfel de peptide pot contribui la creșterea forței fizice și a masei musculare. Peptidele cu creatină au un efect similar și devin tot mai populare în rândul persoanelor care fac sport. Acestea sunt ușor de digerat și, spre deosebire de proteinele cu creatină, nu provoacă efecte digestive nedorite.

Beneficiile pentru ten ale cremelor și produselor cosmetice cu peptide

peptide

Moleculele de proteine de colagen sunt prea mari pentru a putea fi absorbite eficient în piele. De aceea, tot mai multe persoane  optează pentru obținerea colagenului atât din suplimente alimentare, cât și din alimentație. Peptidele de colagen se absorb rapid în epidermă și au o serie de beneficii pentru piele:

Peptidele susțin bariera protectoare a pielii

Bariera protectoare a pielii reprezintă linia de protecție împotriva bacteriilor, a radiațiilor ultraviolete, a poluării și a altor toxine sau agenți iritanți. Bariera protectoare a pielii poate avea de suferit în urma exfolierii repetate, dar și din cauza poluării, a fumatului și a lipsei  de odihnă. Peptidele susțin refacerea acesteia, contribuind astfel la o mai bună protecție împotriva factorilor externi care pot afecta pielea.

Peptidele reduc vizibil ridurile

Peptidele de colagen au efectul de ”reumplere“ a  pielii  și buzelor. De aceea, produsele cosmetice care le conțin au efectul de a conferi fermitate pielii, de a reduce aspectul ridurilor vizibile, al liniilor fine și de a face pielea să arate mai tânără.

Peptidele conferă elasticitate pielii

Pe lângă colagen, peptidele susțin și producția naturală a fibrelor de elastină, o altă proteină importantă pentru piele. Aceste fibre de elastină fac pielea să arate mai fermă și să aibă o elasticitate crescută.

Peptidele reduc inflamațiile locale ale pielii

Datorită proprietăților antiinflamatoare, peptidele pot reduce inflamațiile locale de la nivelul pielii, contribuie la vindecarea mai rapidă a acesteia și au chiar și efectul de a uniformiza colorația  tenului.

Peptidele sunt eficiente împotriva acneei

Anumite peptide au efecte antimicrobiene, eficiente împotriva bacteriilor care determină apariția acneei. Cosmeticele împotriva acneei care conțin peptide pot trata infecția și reduce vizibil coșurile, tenul devenind mai curat, cu o nuanță uniformă și o textură omogenă.


Peptidele pot penetra straturile superficiale ale pielii și pătrunde eficient în aceasta. Pot fi considerate mesageri pentru alte celule, deoarece trimit semnale care duc la producția naturală eficientă de colagen și elastină.

Cum alegi produsele cosmetice care conțin peptide

Atunci când alegi creme și alte produse cosmetice care conțin peptide, este important să ții cont de câteva criterii importante de selecție. Iată recomandările noastre:

  • Optează pentru formele care au contact prelungit cu pielea. În vreme ce un cleanser, de exemplu, este clătit imediat de pe ten, forme precum serumurile sau cremele hidratante cu peptide rezistă mai mult pe piele și au suficient timp la dispoziție pentru a ajunge în straturile profunde ale acesteia.
  • Acordă o atenție sporită ingredientelor. Peptidele funcționează în sinergie cu alte ingrediente cosmetice.
  • Cercetează eticheta. Dacă îți dorești produse cosmetice cu peptide care să acționeze eficient împotriva ridurilor, este important ca peptidele să se numere printre primele ingrediente.

Rutina zilnică de îngrijire a tenului: ce alte ingrediente acționează în sinergie cu peptidele

Peptidele funcționează în sinergie  cu alte ingrediente cosmetice precum antioxidanții, vitamina C, acidul hialuronic, retinolul, coenzima Q10 și niacinamida . Acizii AHA pot, în schimb, să scadă eficiența produselor cosmetice cu peptide.


Serumurile, măștile faciale și cremele cu peptide pot fi incluse în ritualul de îngrijire a tenului dimineața și seara, în asociere cu un cocktail de alte substanțe și ingrediente active, care susțin revitalizarea pielii, așa cum sunt cele menționate anterior.

Îngrijirea pielii și folosirea peptidelor

Serumurile și cremele cu peptide se folosesc seara, după curățarea tenului sau dimineața, înainte de folosirea cremei cu factor de protecție solară. Acestea trebuie alese în funcție de tipul și nevoile tenului tău. Iată ce variante eficiente ai la dispoziție:

  • Peptide de semnalizare și peptide purtătoare – dacă primele stimulează producția naturală de colagen și elastină, cele purtătoare asigură absorbția de minerale în piele, pentru ca producția proteinelor menționate să aibă resursele necesare de minerale.
  • Peptide care inhibă enzimele – care încetinesc degradarea proteinelor de colagen de la nivelul pielii.
  • Peptide cu rol neurotransmițător – acestea, asemenea botoxului, previn contracțiile musculare responsabile pentru apariția ridurilor de expresie.

Alimente care conțin peptide

Peptidele pot fi obținute și cu ajutorul unei alimentații echilibrate, bogate în proteine. Alimentele care conțin peptide în cantități mari sunt:

  • Laptele;
  • Ouăle;
  • Leguminoasele (soia, mazărea, fasolea, năutul);
  • Peștele și fructele de mare;
  • Carnea;
  • Ovăzul;
  • Semințele de in.

Aceste surse alimentare de peptide sunt recomandate atât pentru îmbunătățirea sănătății pielii, cât și pentru creșterea performanțelor fizice la sportivi.

Reacții adverse ale utilizării peptidelor

În cazul persoanelor sănătoase clinic, suplimentele cu peptide nu provoacă efecte secundare, deoarece conțin, de regulă, ingrediente prezente în alimentația obișnuită și pot fi descompuse de organism în aminoacizi individuali.


Peptidele au o serie de beneficii pentru ten, dar și pentru sistemele osos și muscular. Acestea pot fi utilizate în siguranță de cele mai multe ori, însă o discuție cu medicul, prealabilă administrării, ar putea preveni orice riscuri.
 
Sursă foto: Motionarray

Publicat în categoria IvaStories

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.