Coș

0 produse în total

Niciun produs în coș.

Bakuchiol alternativa naturala la retinol

Bakuchiol, o alternativă naturală la retinol, pentru tratarea acneei și reducerea semnelor îmbătrânirii

Cuprins

Bakuchiol este un ingredient natural de îngrijire a pielii, care se găsește în frunzele și semințele plantei Psoralea corylifolia, cunoscută și sub numele de babchi. Această plantă este folosită, de secole, în medicamentele tradiționale indiene ayurvedice și chinezești, precum și în practicile Tamil Siddha, pentru a ajuta la vindecarea și calmarea pielii, dar și la tratarea și prevenirea erupțiilor acneice.

Anumite extracte din această plantă sunt deja folosite pentru a trata afecțiuni ale pielii, precum vitiligo, dar utilizarea bakuchiolului este o practică recentă.

Bakuchiol este un ingredient hidratant, care are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antibacteriene, contribuind, printre altele, la reducerea ridurilor, îmbunătățirea fermității pielii și diminuarea aspectului porilor, fiind o alternativă eficientă la retinoizi pentru tratarea acneei.

În general, bakuchiol poate fi folosit pe toate tipurile de piele, grasă sau uscată, și este recomandat a fi folosit de două ori pe zi, dimineața și seara.

Bakuchiol ingredient pentru ingrijirea pielii

Cum a devenit bakuchiol popular în rutina de îngrijire a tenului 

Ingredientul natural este folosit în produsele pentru îngrijirea pielii din anii 1970, însă, abia după ce studiile au evidențiat eficacitatea sa, bakuchiolul a început să devină popular.

Backuciolul are două întrebuințări frecvente, în tratarea acneei și ca activ antiîmbătrânire. În acnee, este folosit pentru efectul antibacterian, antiinflamator și de reducere a sebumului.

Bakuchiolul funcționează similar cu retinolul, stimulând producția de colagen și diminuând semnele de îmbătrânire, precum liniile fine și ridurile.

Deoarece are proprietăți calmante, care oferă confort pielii, bakuchiol contribuie la minimizarea problemelor asociate cu sensibilitatea. Este un antioxidant puternic, reduce vizibil decolorarea pielii cauzate de expunerea la factorii de mediu și are un efect pronunțat de calmare a pielii. Ajută la combaterea semnelor de îmbătrânire și la protejarea pielii de poluare și alți factori, care pot afecta tenul.

Bakuchiol beneficii asupra sanatatii pielii

Bakuchiol: beneficii asupra sănătății pielii

Printre beneficiile pe care bakuchiolul le are asupra sănătății pielii se numără:

  • Reduce semnele îmbătrânirii

Studii recente au arătat că bakuchiol stimulează producția de colagen, reducândastfel liniile fine și îmbunătățind textura pielii. Pe lângă faptul că ajută la refacerea celulelor pielii, bakuchiolul poate, de asemenea, să îmbunătățească fermitatea pielii și să reducă aspectul porilor, oferind un ten mai neted, cu aspect mai tânăr.

  • Uniformizează nuanța pielii

Bakuchiol pătrunde în profunzime în piele și contribuie la reducerea riscului apariției petelor pigmentare, provocate de înaintarea în vârstă ori de expunerea prelungită la soare.

  • Ajută la calmarea și vindecarea pielii

Datorită faptului că susține refacerea celulară, bakuchiol ajută la calmarea și vindecarea pielii din interior spre exterior.

  • Este blând cu pielea

În vreme ce retinolul, unul din cele mai eficiente ingrediente antiîmbătrânire, are un mare potențial iritant, bakuchiolul este blând și are o eficiență similara cu retinolul, așa cum arată studiile.

Bakuchiol: rezultate demonstrate în tratarea acneei

Bakuchiol este o alternativă eficientă la retinoizi în lupta împotriva acneei, fiind un compus derivat din plante, mult mai bine tolerat decât retinoizii.

Acneea este una dintre cele mai comune boli ale pielii, care afectează aproximativ 80% dintre adolescenții și adulții tineri. Este mai frecventă în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 12 și 24 de ani, deși poate apărea în orice moment al vieții.

Acneea se manifestă atât prin leziuni inflamatorii (papule, pustule, noduli, chisturi), cât și noninflamatorii (comedoane).

Studiile clinice au arătat că bakuchiol reduce acneea și este mai eficient atunci când este combinat cu acid salicilic. Formulările cu un conținut de 1% bakuchiol și 2% acid salicilic au evidențiat o reducere de aproape 70% a leziunilor acneice și a inflamației. Pe de altă parte, formulele cu 1% bakuchiol au redus acneea cu aproximativ 57%, în timp ce acidul salicilic în concentrație de 2% a redus acneea cu doar aproximativ 48%. Niciunul dintre participanții la studii nu a raportat vreo reacție adversă după folosirea acestor combinații de ingrediente. Ceea ce demonstrează că bakuchiolul este un ingredient eficient pentru tratarea acneei, fără să provoace iritații sau sensibilități ale pielii, și prezintă rezultate mai bune când este combinat cu un agent de exfoliere, precum acidul salicilic.

Printre principalii factori care cauzează acneea se numără producția în exces de sebum, foliculii de păr blocați de ulei și de celule moarte ale pielii, bacteriile și inflamația.

Cutibacterium acnes (cunoscută anterior ca Propionibacterium acnes) este numele bacteriei care trăiește pe piele și contribuie la apariția leziunilor acneice. Studiile au arătat că backuciolul are o activitate inhibitoare excelentă a acesteia și este, în același timp, foarte eficient în inhibarea altor microorganisme, precum stafilococul și candida.

De asemenea, datorită efectelor antiinflamatoare și antibacteriene, backuciolul contribuie la deblocarea porilor și la reducerea activității enzimei 5 alpha-reductase în glandele sebacee, ceea ce previne înfundarea porilor și, implicit, o producție mai mică de ulei.

Nu în ultimul rând, backuciolul este un antioxidant puternic, fiind eficient în prevenirea daunelor provocate de agresorii externi.

Ivatherm folosește backuciolul în produsele special create pentru tratarea acneei. Printre cele care conțin acest ingredient se numără Ivapur A.I. Akne-Syt Cremă pentru pielea grasă cu imperfecțiuni severe. Această cremă acționează eficient asupra tuturor mecanismelor acneei: reduce secreția de sebum și inflamația și are activitate antibacteriană excelentă.

Bakuchiol versus retinol

Bakuchiol și retinol: diferențe și asemănări

Principala diferență dintre retinol și bakuchiol este că cel din urmă este mai puțin iritant. Un studiu publicat în British Journal of Dermatology a arătat că bakuchiolul funcționează la fel de bine ca retinolul în ceea ce privește reducerea semnelor de îmbătrânire, dar este mai puțin iritant. Este, așadar, o alternativă naturală, non-iritantă, la retinol. Drept urmare, bakuchiolul poate fi introdus, fără probleme, și în rutina de îngrijire a persoanelor cu ten sensibil.

O cercetare din 2019, a subliniat că nu există nicio diferență între retinol și bakuchiol în tratarea ridurilor și hiperpigmentarii. Cu toate acestea, persoanele care au folosit retinol au experimentat mai multă uscăciune și usturime a pielii.

Dacă în cazul retinolului, eficiența sa este influențată de lumină, bakuchiolul este fotostabil, ceea ce înseamnă că își păstrează proprietățile active și sub acțiunea razelor ultraviolete. Este recomandat însă ca după aplicarea produselor cosmetice care au în componența lor bakuchiol să fie aplicat factor de protecție solară.

Unul dintre avantajele bakuchiolului este că e considerat sigur și eficient pentru majoritatea tipurilor de piele. În studiile clinice, bakuchiolul a fost mai bine tolerat decât retinolul, prezentând mai puține descuamări și înțepături la nivelul pielii, două dintre efecte secundare care pot determina un pacient să renunțe la un anumit ingredient, înainte ca acesta să acționeze în profunzime. Pentru retinol, e nevoie de o perioadă de acomodare a tenului cu ingredientul, înainte ca efectele să fie vizibile.

Bakuchiol beneficii anti aging

Cum se folosește bakuchiol

Ca și alte produse cu retinol, bakuchiolul poate fi aplicat local fie sub formă de ser, fie sub formă de cremă hidratantă. Cu toate acestea, spre deosebire de retinol, bakuchiol nu prezintă sensibilitate crescută la soare, ceea ce înseamnă că poate fi folosit și în rutina de îngrijire de dimineață.

Totodată, datorită compoziției naturale a bakuchiolului, este sigur de utilizat alături de alte substanțe active, inclusiv niacinamidă, acid hialuronic, vitamina C și chiar și retinol. De fapt, unele studii sugerează că bakuchiol are efect stabilizator asupra retinolului, crescând astfel eficacitatea acestuia, când sunt combinate. Un alt beneficiu al utilizării produselor care conțin atât bakuchiol, cât și retinol este că, datorită proprietăților de calmare ale bakuchiolului, pielea poate tolera retinolul în cantități mai mari.

La fel ca în cazul altor ingrediente utilizate în îngrijirea pielii, este recomandată efectuarea unui test de sensibilitate, înaintea introducerii bakuchiolului în rutina zilnică. Pentru aceasta, o cantitate mică de produs este aplicată pe antebraț și lăsată să acționeze timp de 24 de ore. Dacă pielea se înroșește și apare pruritul, zona trebuie curățată rapid și produsul evitat. Dacă nu apar reacții adverse, ingredientul poate fi utilizat fără probleme.

Produsele de îngrijire a pielii care conțin extract de bakuchiol pot fi aplicate pe față și pe gât. Înaintea aplicării, zona trebuie curățată și tonifiată. Dacă produsul cu bakuchiol este un ser ușor, trebuie aplicat înainte de crema hidratantă. Dacă este vorba despre o cremă hidratantă cu bakuchiol, aceasta trebuie aplicată după ser. Totodată, dacă bakuchiol este folosit în rutina de dimineață, trebuie aplicată cremă cu factor de protecție solară SPF 30 sau mai mare.

Cercetările au arătat că produsele care conțin bakuchiol cu o concentrație între 0,5-2% sunt benefice pentru sănătatea pielii. În cazul produselor cu 0,5% bakuchiol, aplicate de două ori pe zi, îmbunătățirile vizibile în ceea ce privește elasticitatea pielii și reducerea liniilor fine și a ridurilor, se pot observa în decurs de 12 săptămâni.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, este important ca produsele care conțin bakuchiol să fie depozitate într-un loc răcoros și uscat, ferit de lumina directă a soarelui.

În concluzie bakuchiol este un ingredient natural, care contribuie la reducerea ridurilor și liniilor fine, fiind considerat o alternativa sigură, mai puțin iritantă, pentru retinol. Datorită proprietăților sale calmante, poate avea efecte benefice asupra sănătății pielii persoanelor care suferă de acnee.

Articole recomandate