Colagen și elastină: diferențe și asemănări

Colagen și elastină: diferențe și asemănări


Colagenul și elastina sunt două proteine esențiale pentru menținerea sănătății pielii, rezistenței, elasticității și aspectului tânăr. Ele îndeplinesc funcții distincte, dar acționează sinergic pentru a susține structura și integritatea pielii.

Suplimente cu colagen si elastina

Diferențe între colagen și elastină

Pielea are nevoie de ambele proteine pentru a funcționa optim, însă între cele două există câteva diferențe notabile atât în privința proprietățile lor, cât și la nivel structural.

Ce este colagenul?

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul uman, reprezentând aproximativ 30% din totalul proteinelor. La nivelul pielii, colagenul reprezintă 70% din totalul proteinelor din derm.

Colagenul se găsește predominant în țesutul conjunctiv și este componenta structurală a pielii (scheletul), oferindu-i rezistență și fermitate. Această proteină este alcătuită din trei lanțuri polipeptidice, care se împletesc sub forma unui triplu helix. Fibrele de colagen acționează ca structuri de sprijin pentru celule, oferindu-i pielii rezistență și împiedicând îmbătrânirea prematură.

Însă, odată cu înaintarea în vârstă, producția de colagen endogen (natural) scade, ceea ce duce la pierderea fermității pielii și la formarea liniilor fine și a ridurilor.

Producția de colagen începe să scadă treptat, începând cu vârsta de 20 de ani. Anual, nivelul colagenului scade cu aproximativ 1%.

Colagenul poate fi completat cu ajutorul produselor cosmetice și a suplimentelor alimentare.

➡️ Citește și: Zece ingrediente care sprijină producția de colagen.

Ce este elastina?

Elastina este, la rândul său, o proteină esențială pentru menținerea sănătății pielii, deși este mai puțin abundentă decât colagenul.

Elastina este creată de fibroblaste, care formează un lanț de fibre elastice. Aceste fibre mențin elasticitatea pielii, adică proprietatea pielii de a se întinde și de a reveni la forma inițială se datorează elastinei.

Această proteină reprezintă între 2% și 4% din substanța uscată din dermul adulților și este cea mai longevivă componentă din matricea extracelulară.

Care sunt principalele diferențe între colagen și elastină?

 • Colagenul oferă rezistență și fermitate pielii, contribuind la menținerea structurii acesteia. Elastina asigură elasticitate și flexibilitatea pielii, permițându-i acesteia să se întindă și să revină la forma inițială.
 • Fibrele de colagen nu sunt foarte flexibile. Elastina este cunoscută pentru flexibilitatea sa, fiind de aproape o mie de ori mai flexibilă decât colagenul.
 • În ceea ce privește culoarea acestor două proteine, colagenul este alb, în timp ce elastina este galbenă.
 • Colagenul este a treia cea mai abundentă proteină din organism, în vreme ce elastină nu este atât de răspândită. Raportul dintre colagen și elastină este de aproximativ 10:1.
 • Colagenul este produs pe tot parcursul vieții, dar într-o cantitate mai mică după vârsta de 20 de ani. Producția de elastină este realizată preponderent în viața intrauterină.
 • Nivelul de colagen poate fi influențat de consumul excesiv de zahăr, de expunerea la lumina soarelui, de anumite vicii (fumatul) sau din cauza unor afecțiuni, precum tulburările autoimune. Fibrele de elastină pot fi afectate de creșterea/pierderea bruscă în greutate, deshidratare, lipsa somnului, fumatul și razele UVA sau UVB.
 • Colagenul se găsește în cartilaje, tendoane, ligamente, oase și piele. Elastina se găsește în vase de sânge, plămâni, ligamente elastice, tendoane și piele.
 • Colagenul formează o rețea fibroasă în jurul unor celule numite fibroblaste. Spre deosebire de colagen, fibrele de elastină nu prezintă o organizare ierarhică pronunțată și își schimbă permanent forma.
 • Deficitul de colagen se manifestă prin linii fine și riduri, dureri articulare și musculare, oase, păr și unghii fragile, recuperare lentă în urma unei leziuni, probleme gastrointestinale. Deficitul de elastină are următoarele simptome: piele lăsată, flască, recuperare lentă în urma unei leziuni, dificultăți de respirație, oboseală, probleme vasculare, înrăutățirea cicatricilor și a vergeturilor.

Asemănări între colagen și elastină

În ciuda diferențelor dintre cele două proteine, există și asemănări între colagen și elastină:

 • Ambele sunt proteine esențiale pentru menținerea sănătății și integrității pielii.
 • Ambele sunt produse de celulele fibroblaste din derm.
 • Ambele sunt componente cheie ale țesuturilor conjunctive.
 • Un nivel scăzut al producției de colagen și elastină duce la semne vizibile de îmbătrânire, cum ar fi liniile fine, ridurile și pielea flască.
 • Deficitul de colagen și elastină duce la îmbătrânire prematură, dar poate afecta, de asemenea, performanța fizică și cauza probleme de sănătate, colagenul și elastina fiind prezente în aproape toate organele, nu doar la nivelul pielii.

Mix perfect: colagen + elastină

Colagenul și elastina sunt două proteine esențiale ale matricei extracelulare, care sunt secretate de fibroblastele din derm. Producția lor este ridicată când există un nivel suficient de tensiune mecanică asupra fibroblastelor. Pe de altă parte, când această tensiune este redusă, de exemplu, odată cu înaintarea în vârstă, producția proteinelor scade și crește activitatea enzimelor de degradare a matricei.

Colagenul și elastina acționează sinergic pentru a susține sănătatea și integritatea pielii. Pentru a avea un aspect tânăr și luminos, pielea are nevoie de ambele proteine.

Colagenul asigură cadrul structural al pielii, în timp ce elastina îi permite acesteia să se întindă și să-și revină la forma inițială. Împreună, colagenul și elastina contribuie la menținerea fermității, elasticității și aspectului sănătos al pielii.

Interacțiunea dintre fibrele de colagen și elastină din derm conferă pielii rezistență, flexibilitate și elasticitate.

Cu toate că producția endogenă a celor două proteine scade sau încetează la un moment dat, ele pot fi completate din exterior, produsele cosmetice și suplimentele alimentare fiind două dintre cele mai eficiente modalități de a crește nivelul colagenului și elastinei din organism. Studiile au arătat că suplimentele alimentare cu peptide de elastină și colagen pot preveni îmbătrânirea pielii, pot crește nivelul colagenului și elastinei din piele și au un efect sinergic.

Collagen Elastin Ivatherm

Încearcă Collagen Elastin de la Ivatherm!

Collagen Elastin este un supliment alimentar special conceput pentru a menține fermitatea și elasticitatea pielii, reduce riscul de apariție a liniilor fine și a ridurilor, precum și numărul celor deja existente, îmbunătățește hidratarea, susține producția de colagen și elastină și hrănește părul, pielea și unghiile.

Suplimentul alimentar anti-aging de la Ivatherm conține peptide de colagen și elastină de origine marină, obținute prin hidroliză enzimatică din piele de pește, extracție naturală, fără solvenți. Proporția celor două proteine din suplimentul alimentar Collagen Elastin este similară celei regăsite în pielea umană (94% colagen de tip I și 6% elastină).

Suplimentul Collagen Elastin mai conține și L-lizină (un aminoacid esențial, care asigură producția endogenă de colagen și stabilizează lanțurile de colagen), vitamina C obținută din pulbere de Acerola (un nutrient esențial, pe care corpul nu-l poate produce, motiv pentru care e nevoie de un aport extern, și care este esențial în sinteza colagenului), dar și zinc (care are acțiune antiinflamatoare și calmantă asupra pielii).

Un studiu care a vizat acțiunea colagenului și a elastinei asupra semnelor de îmbătrânire a arătat că ridurile s-au redus în proporție de 19% la subiecții cărora li s-au administrat colagen și elastină, spre deosebire de cei din grupul placebo, cărora li s-a administrat doar maltodextrină și la care s-a observat o creștere cu 28% a numărului de riduri.

În plus, la sfârșitul studiului s-a observat o menținere a efectului de reducere a numărului de riduri din primele 28 de zile, evidențiind astfel efectul protector de lungă durată al suplimentului alimentar.

Îndulcit cu glicozide steviol din Stevia și îmbogățit cu o aromă naturală de fructe de pădure, Collagen Elastin este solubil în apă și ușor de administrat pe cale orală.

Collagen Elastin este recomandat alături de produsele din gama IvaRG, însă poate fi utilizat și împreuna cu produsele din gamele UNA sau Glykolift.

În concluzie, colagenul și elastina sunt două proteine esențiale, care, împreună, ajută la menținerea sănătății pielii și integrității sale structurale. În timp ce colagenul asigură rezistența și fermitatea, elastina este responsabilă cu elasticitatea și flexibilitatea. Cele două acționează sinergic pentru a susține structura și funcția pielii, ajutând la menținerea unui ten tânăr și radiant.

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,,,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.