Mătreața: cauze, factori de risc, tratament

Mătreața: cauze, factori de risc, tratament


Mătreața este o afecțiune comună și, deși este inofensivă, este deranjantă. Este cea mai ușoară formă de dermatită seboreică și se manifestă prin prezența unor scuame fine, împrăștiate în zonele scalpului cu păr. Acestea sunt, de fapt, straturi epidermice subțiri, de culoare albicioasă, care se desprind de pe pielea capului.

Problema este reprezentată de celulele pielii, care se dezvoltă și mor prea repede. Motivul exact pentru care se întâmplă acest lucru nu este clar. O ciupercă foarte comună, numită Malassezia, poate contribui la apariția mătreții. Această trăiește pe scalpul majorității adulților, fără a cauza probleme. Se presupune că sistemul imunitar poate reacționa exagerat la această ciupercă și de aceea apare mătreața, însă cercetările nu sunt concludente în privința cauzei exacte a acestei probleme dermatologice.

Matreata

Ce este mătreața?

Mătreața este o afecțiune frecventă, care provoacă descuamarea pielii de pe scalp. Este asemănătoare fulgilor de nea și, de regulă, se observă doar în momentul în care cade de pe scalp: în păr, pe umeri, pe gât, pe sprâncene. Nu este contagioasă sau gravă, dar poate fi jenantă și dificil de tratat.

Mătreața este o formă ușoară de dermatită seboreică. Uneori, mătreața provoacă prurit (mâncărime). Este atât de frecventă încât afectează aproximativ jumătate din populația adultă de pe întreg globul.

Tipuri de mătreață

Există două tipuri de mătreață:

  • Grasă – producția excesivă de sebum (ulei) poate cauza mătreață. Acest tip de mătreață apare sub formă de scuame mai mari, gălbui și uleioase.
  • Uscată – pielea uscată de pe scalp poate duce la descuamare. Acest tip de mătreață apare, adesea, sub formă de scuame mici, albe sau gri și este mai vizibilă în lunile reci, când pielea este predispusă la deshidratare.

Simptomele mătreții

Simptomele mătreții includ:

  • scuame care variază ca mărime și culoare: de la mici și albe la mari și gălbui;
  • scuame însoțite de mâncărime, care apar, cu precădere, pe scalp și pe sprâncene;
  • eritem, respectiv pete roșii pe scalp și, uneori, pe față.

Simptomele mătreții pot fi mai severe în perioadele cu un nivel ridicat de stres și tind să se acutizeze în anotimpurile reci și uscate.

Matreata cauze

Cauzele apariției mătreții

Mulți factori pot contribui la apariția mătreții, astfel încât identificarea exactă a cauzei apariției scuamelor și a pruritului poate fi dificilă.

Important de subliniat este faptul că mătreața nu este cauzată de o igienă precară, deși poate fi mai evidentă dacă părul nu este spălat în mod regulat. Hiperactivitatea glandelor sebacee, care duce la o acumulare de ulei și celule moarte, pielea uscată, anumite tulburări neurologice, precum și un sistem imunitar slăbit pot duce la apariția mătreții. Totodată, dieta, stresul și vremea rece pot să agraveze mătreața.

Ciuperca Malassezia

Cea mai frecventă cauză a mătreții este dezvoltarea în exces a ciupercii Malassezia, care se găsește, în mod natural, pe scalp. Această ciupercă se hrănește cu uleiurile naturale de pe scalp, provocând iritații și o desprindere excesivă a celulelor pielii. Organismul unor persoane percepe această descompunere a sebumului ca pe un iritant, astfel încât scalpul reacționează prin creșterea vitezei de reînnoire a celulelor pielii, cauzând mătreață.

În general, este nevoie de o lună pentru ca noile celule de piele de pe scalp să se maturizeze, să moară și să se desprindă. Însă, pentru cei cu mătreață, acest proces are loc în maximum șapte zile.

Dermatita seboreică

Mătreața este cea mai ușoară formă de dermatită seboreică, care este un tip de eczemă ce afectează zonele corpului care secretă cel mai mult sebum. Persoanele cu pielea grasă sunt, adesea, mai predispuse la mătreață.

Dermatita de contact

Dermatita de contact este o iritație a pielii cauzată fie de un alergen, fie de un iritant, care are ca rezultat o erupție cutanată cu mâncărimi, eventual dureroasă. În cazul mătreții, această reacție se manifestă la nivelul scalpului și apare, în general, din cauza produselor de îngrijire a părului sau a vopselelor.

Persoanele care au pielea reactivă (sensibilă) pot observa apariția mătreții după ce folosesc anumite produse de îngrijire a părului. Totodată, și factorii de mediu pot cauza mătreață celor cu pielea sensibilă.

Pielea uscată

Pielea uscată poate duce la apariția mătreții, mai ales în anotimpurile reci. Atunci când pielea de pe scalp devine prea uscată, aceasta se poate descuama.

Șamponarea incorectă

Cu cât frecvența șamponării este mai redusă, cu atât se acumulează mai mult ulei și celule moarte pe scalp, ceea ce duce la apariția mătreții.

Pe de altă parte, șamponarea excesivă poate îndepărta uleiurile naturale ale pielii, provocând uscarea excesivă a scalpului.

Obiceiurile de îngrijire a scalpului și a părului ar trebui să țină cont de tipul de piele (uscată, grasă, cu sau fără anumite sensibilități).

Dieta și stresul

O dietă săracă și un nivel ridicat de stres pot slăbi sistemul imunitar, făcând scalpul mai sensibil la mătreață.

Afecțiunile neurologice și psihiatrice

Boala Parkinson, boala Alzheimer, epilepsia, leziunile cerebrale traumatice și leziunile măduvei spinării se numără printre afecțiunile care cresc riscul de mătreață.

Mătreața afectează aproximativ 50% din populația adultă la nivel mondial și este mai răspândită la bărbați decât la femei. Există, așadar, câțiva factori de risc pentru apariția mătreții:

  • Vârsta. Mătreața apare, cel mai frecvent, la pubertate și atinge un vârf în jurul vârstei de 20 de ani. Este mai puțin răspândită în rândul persoanelor de peste 50 de ani, astfel că adulții tineri fac parte din categoria de risc. Pentru unii oameni, problema poate persista pe tot parcursul vieții.
  • Sexul. Hormonii androgeni, cum ar fi testosteronul, stimulează activitatea glandelor sebacee. Mai mult sebum înseamnă un risc crescut de reacție inflamatorie și, implicit, mătreață. Prin urmare, bărbații sunt mai des afectați de mătreață decât femeile.
  • Sistemul imunitar slăbit. Mătreața este mai răspândit la persoanele care au suferit un transplant de organe și la cele care suferă de SIDA, hepatita C sau pancreatită alcoolică.
Tratament matreata

Tratament pentru mătreață

De obicei, un medic dermatolog poate diagnostica mătreața prin simpla examinare a scalpului. În cazul în care mătreața nu răspunde la tratament, medicul poate efectua o biopsie a pielii, pentru a exclude alte probleme posibile.

Mătreața asociată dermatitei seboreice este o problemă cronică, pentru care e nevoie, de obicei, de un tratament repetat sau pe termen lung. În ceea ce privește mătreața care apare din cauza dermatitei de contact, a pielii uscate sau a tehnicii de șamponare, o schimbare a obiceiurilor ar trebui să elimine destul de repede scuamele.

Tratamentele pentru mătreață ajută la eliminarea scuamelor, precum și la ținerea sub control a descumării și pruritului.

Există mai multe metode prin care mătreața poate fi ținută sub control și chiar eliminată.

Folosirea unui șampon antimătreață

Șampoanele antimătreață, cu sau fără prescripție medicală, conțin diferite ingrediente active, care ajută la îndepărtarea scuamelor și prevenirea descumării.

Printre ingredientele care ajută la eliminarea scuamelor și la reducerea dezvoltării ciupercii Malassezia se numără:

  • exfolianți aicelulelor moarte de pe scalp;
  • agenți antifungici care vizează ciuperca Malassezia;
  • agenți antiinflamatori;
  • agenți reparatori, calmanți și hidratanți;
  • piritionă de zinc (eficientă împotriva ciupercii responsabile de apariția mătreții) sau alternative naturale ale acesteia.

Pentru a reduce acumularea de ulei și de celule cutanate, este bine ca părul să fie spălat regulat, cu un șampon blând, masând ușor scalpul. Acest lucru poate ajuta la creșterea circulației sângelui și la reducerea mătreții.

Încearcă produsele Ivatherm pentru îngrijirea părului cu mătreață:

  • Ivadermaseb Șampon intensiv anti-mătreață reglează descuamarea, roșeața, excesul de sebum și senzația de mâncărime la nivelul scalpului, are efect reparator, antimicotic, antiinflamator, calmant și hidratant. Textura adaptată îngrijirii scalpului și părului.
  • Ivadermaseb Ser intensiv antimatreata pentru scalp iritat reface echilibrul microbiotei scalpului, elimină mătreața și scuamele, reduce pruritul, hrănește și hidratează în profunzime scalpul, are acțiune antiinflamatoare, antifungică și calmantă.

Perierea frecventă a părului

Perierea părului de la scalp în jos, cu mișcări constante și ferme, îndepărtează uleiul de pe scalp, unde acumularea acestuia și a celulelor pielii poate provoca mătreața. Trecerea sebumului de-a lungul firelor de păr ajută la menținerea părului strălucitor și sănătos.

Gestionarea nivelului de stres

Reducerea nivelului de  stres, prin tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau yoga, poate ajuta la îmbunătățirea sănătății generale a scalpului.

Evitarea produselor de păr dure

Este bine ca din rutina de îngrijire a părului să fie eliminate produsele cosmetice care conțin substanțe chimice dure, deoarece acestea pot exacerba mătreața la persoanele cu piele sensibilă.

De asemenea, folosirea în exces a produselor de îngrijire a părului cu conținut crescut de ingrediente sintetice poate duce la apariția mătreții.

În cazul persoanelor care au avut mătreață, rutina de îngrijire și stilul de viață joacă un rol important în prevenirea descuamării.

  • Șamponarea zilnică. Persoanele care au pielea grasă ar trebui să folosească, zilnic, un șampon delicat și să maseze ușor scalpul, pentru a preveni mătreața. Însă, dacă părul tinde să fie uscat și scalpul este sensibil, spălarea mai rară este mai benefică.
  • O bună igienă. E nevoie de un echilibru în ceea ce privește spălarea scalpului. E bine ca pielea capului să fie șamponată suficient de des pentru a menține uleiurile la distanță, dar fără să fie folosite prea multe produse cosmetice, deoarece acest lucru poate irita scalpul. De asemenea, în cazul în care apare pruritul, este bine să fie ignorat impulsul de a scărpina pielea, întrucât problema poate fi agravată.
  • Reducerea nivelului de stres. Stresul poate agrava mătreața pentru unele persoane. Ciuperca Malassezia se poate dezvolta într-un ritm alert, dacă sistemul imunitar este compromis, ceea ce este exact ceea ce face stresul asupra corpului.
  • Consumul alimentelor sănătoase. O dietă bogată în acizi grași esențiali, vitamine și minerale poate sprijini sănătatea scalpului. În special, acizii grași omega-3 sunt cunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatoare.
  • Evitarea folosirii produselor de coafat. Produsele pentru hairstyling se pot acumula pe păr și scalp, făcându-le mai uleioase și mai predispuse la mătreață.

Mătreața este deranjantă și, în unele cazuri, poate afecta stima de sine. De obicei, nu indică o problemă de sănătate mai gravă și, cu tratamentele potrivite, poate fi eliminată. Este important însă ca produsele de îngrijire folosite să fie adecvate tipului de piele, astfel încât rezultatele să fie favorabile.

Publicat în categoria IvaStories,Uncategorized @ro
Etichete ,,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.