Dermatita seboreică este o afecțiune comună a pielii, care provoacă roșeață, scuame și mătreață. Cel mai frecvent, dermatita seboreică afectează scalpul, dar se poate dezvolta și pe fața, pe partea superioară a pieptului și pe spate.
Când sugarii dezvoltă această afecțiune, poartă denumirea de crustă de lapte. De obicei, se dezvoltă în primele câteva săptămâni după naștere și dispare, treptat, până la vârsta de 6 sau 12 luni.
Cuprins
Ce este dermatita seboreică?
Considerată o formă cronică de eczemă, dermatita seboreică apare pe zonele corpului unde există numeroase glande sebacee, precum partea superioară a spatelui, nasul și scalpul.
Fiind o condiție medicală inflamatorie cronică, poate afecta diferite părți ale corpului în același timp.
Dermatita seboreică poate afecta persoane de orice vârstă, dar este cel mai frecventă la sugari și adulți, în special bărbați, cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani.
Mătreața este cea mai ușoară formă de dermatită seboreică și se manifestă prin prezența unor scuame fine, împrăștiate în zonele scalpului cu păr.
Simptome dermatită seboreică
Simptomele dermatitei seboreice se observă în special pe scalp și pe față. În cazuri rare, această boală de piele poate afecta și alte zone ale corpului, precum partea superioară a pieptului și spatelui, axilele și zona inghinală.
Printre simptomele specifice dermatitei seboreice se numără:
- Scuame fine, mărunte și albe (mătreață) pe scalp, sprâncene, barbă și mustață
Mătreața reprezintă descuamarea pielii. Celulele moarte se acumulează și, la un moment dat, devin vizibile. Pe scurt, mătreața reprezintă eliminarea celulelor moarte ale pielii scalpului într-un ritm alert. În cele mai multe cazuri, mătreața se observă doar în momentul în care cade de pe scalp – în păr, pe umeri, pe gât, pe sprâncene.
- Roșeață și uneori coji pe piele
Pielea inflamată se prezintă, adesea, sub forma unor pete roșii, uneori solzoase.
- Pete roșii pe față
Porțiuni cu piele groasă, rozalie, pot apărea pe ambele părți ale feței, în special în jurul nasului.
- Pete de piele grasă
Acestea pot apărea sub pielea solzoasă și descuamată. Cei care au pielea excesiv de grasă sunt mai predispuși la dermatită seboreică.
- Blefarită
Blefarita este o inflamație a pleoapelor. Blefarita seboreică poate provoca roșeață pe marginile pleoapelor și scuame asemănătoare mătreții pe gene. De asemenea, poate cauza mâncărime la nivelul ochilor.
- Foliculi de păr inflamați
Uneori, dermatita seboreică poate duce la inflamarea foliculilor de păr pe obraji sau pe partea superioară a corpului. În cazuri foarte rare, dermatita seboreică poate contribui la deteriorarea foliculilor de păr de pe scalp și poate duce la căderea temporară a părului.
Dermatita seboreică provoacă, de obicei, mâncărime (prurit) și iritație. Gratajul (scărpinatul) poate provoca iritații suplimentare în zona afectată, ducând, în unele cazuri, la sângerări. Astfel, riscul de a dezvolta infecții ușoare crește.
- Roșeață în pliurile și cutele organelor genitale, axilelor și sub sâni
- Coji cu crustă pe scalp
Acest simptom apare în rândul copiilor care dezvoltă dermatită seboreică. Spre deosebire de manifestările adulților, dermatita seboreică infantilă nu provoacă decât în cazuri rare mâncărime.
Simptomele pot fi mai severe în perioadele în care nivelul de stres este crescut și se manifestă, în special, în anotimpurile reci și secetoase.
Tipuri de dermatită seboreică
Dermatita seboreică se manifestă în rândul bebelușilor sau în rândul adulților, având simptome diferite.
Dermatita seboreică la bebeluși
Dermatita seboreică infantilă afectează copiii mai mici de 3 luni. De regulă, forma de dermatită seboreică pe care o dezvoltă bebelușii, cunoscută și sub numele de crustă de lapte, nu necesită tratament medical. Cel mai adesea, dispare, de la sine, în maximum șase luni de la apariție.
Dermatita seboreică infantilă se manifestă prin apariția unor cruste de culoare galbenă, solzoase, la nivelul scalpului. De asemenea, zonele afectate se înroșesc. Erupția cutanată poate apărea și în pliurile axilei sau în zona inghinală (de multe, ori este confundată cu dermatita de scutec).
În majoritatea cazurilor, sugarii nu sunt deranjați de această afecțiune, întrucât nivelul de mâncărime este minim. Pentru o mai bună gestionare a simptomelor bebelușului, sunt recomandate anumite obiceiuri în rutina zilnică:
- masarea scalpului bebelușului, fie cu podul palmelor, fie cu o perie specială, cu peri moi;
- spălarea părului bebelușului cu un șampon delicat;
- clătirea cu apă din abundență a părului și a scalpului;
- perierea părului bebelușului cu o perie curată, cu peri moi.
Șampoanele care conțin acid salicilic nu sunt, de obicei, recomandate pentru sugari. De asemenea, produsele cu cortizol sau cremele antifugice pot fi toxice pentru sugari când sunt absorbite prin piele. Înaintea utilizării oricăror produse pentru tratarea dermatitei seboreice la copii, este indicat un consult dermatologic.
Dermatita seboreică la adulți
Primele simptome ale dermatitei seboreice specifice adulților tind să apară la sfârșitul adolescenței. Prevalența este cea mai mare la adulții tineri și la persoanele în vârstă. Este mai frecventă la bărbați decât la femei.
Dermatita seboreică afectează scalpul, fața, în special în jurul nasului și în interiorul sprâncenelor, spatele urechilor, precum și trunchiul superior.
Printre manifestările dermatitei seboreice la adulți se numără:
- erupții exacerbate de stres;
- mâncărime;
- piele grasă și solzoasă în centrul feței;
- blefarită (inflamaţia marginilor pleoapelor);
- mătreață;
- erupții cutanate în zona axilei, sub sâni, în pliurile inghinale;
- foliculită superficială (foliculi de păr inflamați) pe obraji și pe trunchiul superior.
Dermatita seboreică extinsă, care afectează scalpul, gâtul și trunchiul, este, deseori, numită seboree pitiriaziformă.
Care sunt cauzele apariției dermatitei seboreice?
Deocamdată, nu se cunoaște cauza exactă pentru apariția dermatitei seboreice, însă au fost identificați mai mulți potențiali factori declanșatori:
- o ciupercă numită Malassezia furfur, care se află pe pielea tuturor oamenilor, dar în cazul unora se dezvoltă mai mult;
- un nivel crescut de androgeni;
- un nivel crescut de lipide ale pielii;
- o reacție inflamatorie;
- factorul genetic;
- un răspuns neconform al sistemului imunitar.
De asemenea, există mai mulți factori care pot duce la creșterea riscului de a declanșa dermatită seboreică sau de a agrava simptomele acesteia:
- afecțiuni neurologice și psihice, cum ar fi boala Parkinson și depresia;
- un sistem imunitar slăbit (persoanele care au fost supuse unui transplant de organe, cele infectate cu HIV/SIDA, precum și cele care suferă de pancreatită alcoolică și unele tipuri de cancer sunt în categoria de risc);
- obezitatea;
- recuperarea după afecțiuni medicale stresante, cum ar fi un atac de cord;
- pielea grasă;
- stresul;
- îngrijirea deficitară a pielii.
Dermatita seboreica: diagnostic, tratament, prevenție
Dermatita seboreica este o problemă dermatologică ușor de diagnosticat datorită modului în care se schimbă aspectul pielii afectate. Tipul de tratament pe care îl recomandă medicul depinde de severitatea afecțiunii, precum și de zona afectată. Există anumite obiceiuri care pot diminua simptomele dermatitei sau preveni dezvoltarea afecțiunii.
Dermatita seboreică: diagnostic
Pentru a pune un diagnostic precis, medicul va efectua un examen clinic și va inspecta cu atenție zonele afectate. De asemenea, pentru a înțelege mai bine dacă este vorba despre dermatită seboreică, medicul dermatolog va pune întrebări legate de simptome: când au apărut și cum se manifestă.
Deși nu sunt necesare teste de sânge, urină sau alergii, în unele cazuri, înainte de a stabili diagnosticul, medicul poate efectua un test microbiologic, astfel încât să fie eliminate alte afecțiuni ale pielii care pot avea simptome asemănătoare. Printre bolile de piele care au manifestări similare cu dermatita seboreică se numără psoriazisul, rozaceea și dermatita de contact.
Dermatita seboreică se vindecă cu ajutorul unor tratamente aplicate local, însă e nevoie obligatoriu de un consult medical dacă:
- simptomele nu se ameliorează după folosirea unui șampon pentru mătreață;
- zonele afectate sunt foarte roșii;
- durerea e persistentă;
- apar cruste sau puroi;
- disconfortul este mare.
Dermatita seboreica: tratament
De regulă, la adolescenți și adulți, dermatita seboreică nu dispare de la sine, fără tratament. Tipul de tratament depinde de zona corpului care este afectată și de cât de grave sunt simptomele.
Scopul tratamentului este de a reduce semnele vizibile ale dermatitei seboreice, precum și mâncărimea. Tratamentul include atât utilizarea produselor fără prescripție medicală (în cazul formelor ușoare), cât și a produselor eliberate pe bază de rețetă (în cazul formelor grave).
Pentru formele ușoare de dermatită seboreică, șampoanele antimătreață pot contribui la îndepărtarea scuamelor. De asemenea, cremele și gelurile de curățare ajută la calmarea pielii iritate și la decongestionarea zonelor seboreice cu roșeață și scuame.
Ivatherm a dezvoltat o gamă de produse dedicate pielii bogate în sebum, cu roșeață și scuame. Produsele din gama Ivadermaseb contribuie la reducerea activității glandelor sebacee, diminuare inflamației și reducerea pruritului, întărirea funcției de barieră a pielii, tratarea și curățarea scalpului și feței afectate de dermatită seboreică, având, totodată, și acțiune antifungică.
Ivadermaseb Șampon intensiv antimătreață – reglează descuamarea, roșeața, excesul de sebum și senzația de mâncărime la nivelul scalpului; are efect reparator, antimicotic, antiinflamator, calmant și hidratant.
Ivadermaseb Ser intensiv antimătreață pentru scalp iritat – reechilibrează microbiota scalpului, reglează producția de sebum și are acțiune antifungică, antibacteriană, antiminflmatoare și antimătreață, imediată și de lungă durată; este potrivit persoanelor care se confruntă cu mătreață serveră sau scuame asociate scalpului cu dermatită seboreică.
Ivadermaseb Gel de spălare calmant – curăță fară să usuce pielea, reglează descuamarea, calmează iritațiile și decongestionează zonele seboreice cu roșeață și scuame de pe față și corp; are proprietăți antifungice, antibacteriene, antiinflamatoare excelente.
Ivadermaseb Cremă de față anti-scuame – asigură îngrijirea completă a zonelor cu dermatită seboreică: aripile nasului, frunte, sprâncene, bărbie (adulți) și pielea capului și frunte (crustele de lapte la sugari); are acțiune antiinflamatorie, antifungică și antibacteriană, reglează descuamarea excesivă și reduce producția de sebum.
Dermatita seboreică: prevenție
O rutină de îngrijire a pielii poate ajuta la menținerea simptomelor sub control. Astfel, este recomandată spălarea zilnică a zonelor afectate cu un produs de curățare delicat, care conține zinc, și aplicată o cremă hidratantă. Obiceiurile unui stil de viață sănătos, cum ar fi gestionarea stresului și odihna suficientă (între 7 și 9 ore pe noapte), pot, de asemenea, îmbunătăți aspectul pielii.
Prevenția și tratamentul dermatitei seboreice urmăresc ameliorarea simptomelor, prin eliminarea scuamelor, reducerea mâncărimii și calmarea inflamației care provoacă roșeață și umflare.
Îngrijirea poate fi mai complicată pentru adulți, care, de cele mai multe ori, au nevoie de tratament continuu și de autoîngrijire pentru a preveni reapariția manifestărilor.
Aerul uscat, din timpul lunilor de iarnă, agravează dermatita seboreică. Pe de altă parte, această afecțiune se comportă cel mai bine în timpul verii. S-a demonstrat că razele soarelui ucid tipul de ciupercă ce crește excesiv pe pielea persoanelor care suferă de dermatită seboreică. Însă, expunerea la soare trebuie realizată cu precauție, întrucât razele ultraviolete pot provoca alte afecțiuni ale tenului, printre care petele pigmentare și rozaceea.
Dermatita seboreică este o afecțiune cronică, ceea ce înseamnă că unii pacienți se confruntă cu anumite simptome toată viața. Uneori, manifestările sunt minime, alteori, sunt severe. Identificarea unei rutine eficiente de îngrijire a pielii minimizează impactul pe care această afecțiune îl are asupra epidermei. Totodată, recunoașterea și eliminarea factorilor declanșatori este un pas important în prevenirea dermatitei seboreice.
Resurse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seborrheic-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352710#
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14403-seborrheic-dermatitis
https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/seborrheic-dermatitis/
https://dermnetnz.org/topics/seborrhoeic-dermatitis
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/eczema/seborrheic-dermatitis-medref
https://www.aafp.org/afp/2000/0501/p2703.html
https://www.aad.org/public/diseases/a-z/seborrheic-dermatitis-overview
https://www.healthline.com/health/skin/seborrheic-dermatitis#symptoms
https://emedicine.medscape.com/article/1108312-overviewhttps://www.verywellhealth.com/seborrheic-dermatitis-symptoms-4769659