Ce este sebumul și care este rolul său în menținerea sănătății pielii

Ce este sebumul și care este rolul său în menținerea sănătății pielii


Sebumul este o substanță uleioasă, produsă de glandele sebacee, care se află pe toată suprafața corpului.

Sebumul este alcătuit din lipide, care ajută la hidratarea pielii și la protejarea acesteia împotriva agenților patogeni dăunători, cum ar fi bacteriile. Așadar, sebumul are proprietăți antibacteriene și reprezintă prima linie de apărare a organismului împotriva infecțiilor.

Deși sebumul este important pentru sănătatea pielii, o cantitate prea mare sau prea mică de ulei poate provoca acnee, piele grasă, prurit (mâncărime intensă) și iritații.

Sebum

Ce este sebumul?

Sebumul este o substanță naturală, uleioasă, produsă de glandele sebacee, care se găsesc în stratul mijlociu al pielii (dermul), în apropierea foliculilor de păr. Aceste glande se găsesc pe tot corpul, însă au concentrații mai mari în anumite zone, precum fața, scalpul și partea superioară a spatelui.

Există două tipuri de glande sebacee:

  • glande sebacee atașate la foliculii de păr;
  • glande sebacee care nu sunt atașate de foliculii de păr.

Majoritatea glandelor sebacee sunt conectate la foliculii de păr. Unele glande sebacee funcționează împreună cu glandele sudoripare și se deschid la suprafața pielii în loc să se deschidă la foliculii de păr. Ambele tipuri îndeplinesc aceeași funcție: de a crea și elibera sebum.

Sebumul este compus din mai multe tipuri de molecule de grăsime (lipide), respectiv trigliceride (30% până la 50%), acizi grași (15-30%), esteri de ceară (26%-30%), squalene (12-20%), esteri de colesterol (3% până la 6%) și colesterol (1,5% până la 2,5%).

Aceste lipide lucrează împreună pentru a hidrata pielea și a apăra organismul. De pildă, lipidele sigilează umiditatea în piele, lăsând pielea hidratată și oferă protecție împotriva radiațiilor ultraviolete. De asemenea, sebumul transportă antioxidanți liposolubili, cum ar fi vitamina E, la suprafața pielii. Această acțiune poate ajuta la prevenirea deteriorării oxidative a pielii. Multe componente ale sebumului au proprietăți antiinflamatoare.

În plus față de aceste componente, în sebum se găsește, în mod natural, o bacterie numită Cutibacterium acnes (cunoscută anterior ca Propionibacterium acnes). După cum sugerează și numele, aceasta este bacteria care provoacă acneea.

Sebumul este inodor. Cu toate acestea, atunci când este descompus de bacterii, împreună cu transpirația și cheratina (proteina care intră în structura pielii, a părului și a unghiilor), capătă mirosul distinctiv al corpului. Acesta este motivul pentru care copiii au tendința de a nu avea un miros specific până la pubertate, când are loc o creștere semnificativă a producției de sebum.

Glande sebacee

Care este rolul sebumului?

Sebumul este o componentă necesară pentru o piele sănătoasă. Acesta hidratează și protejează suprafața întregului corp.

Una dintre funcțiile principale ale sebumului este de a hidrata pielea. Acesta formează un strat subțire, protector, care ajută la menținerea umidității în interiorul pielii, ceea ce favorizează hidratarea. Este important însă ca nivelurile de lipide secretate să fie corect echilibrate, pentru a preveni iritarea pielii.

Totodată, sebumul acționează ca o barieră naturală, protejând pielea de agresorii din mediul înconjurător, cum ar fi poluanții, bacteriile și alte substanțe potențial dăunătoare. Acesta creează un mediu ușor acid la suprafața pielii. Sebumul are un pH cuprins între 4,5 și 6,0. Ca urmare, ajută la prevenirea pătrunderii în piele a agenților patogeni dăunători, cum ar fi bacteriile și virusurile, prin susținerea mecanismelor naturale de apărare ale pielii și a unui microbiom sănătos.

Nu în ultimul rând, sebumul transportă antioxidanții liposolubili la suprafața pielii. Antioxidanții sunt compuși naturali care protejează organismul împotriva radicalilor liberi, care pot cauza stres oxidativ, responsabil cu îmbătrânirea prematură a pielii.

Producția de sebum – de la exces la deficit

Fața, scalpul și pieptul au cele mai mari concentrații de glande sebacee, fiecare zonă de piele poate avea până la 900 de glande pe centimetru pătrat.

Glandele sebacee produc sebum prin secreție holocrină, un proces de moarte celulară programată. Celulele specializate, numite sebocite, dizolvă și eliberează sebumul în glandele sebacee.

Sebumul se deplasează prin canalul folicular, care leagă glanda sebacee de foliculul pilos. Firul de păr în creștere împinge sebumul la suprafața pielii.

Producția de sebum fluctuează în funcție de schimbările hormonale. Hormonii sexuali considerați în mod tradițional ca fiind masculini (androgeni), în special testosteronul, joacă un rol important în reglarea activității glandelor sebacee.

Hormonii androgeni sunt produși de glandele suprarenale și de ovare sau testicule. Aceste glande sunt, la rândul lor, reglementate de glanda pituitară din creier. Glanda hipofiză este responsabilă de întregul sistem endocrin (hormonal) al organismului. Cu cât hormonii androgeni sunt mai activi, cu atât mai mult sebum poate produce corpul.

Producția de sebum atinge un vârf la scurt timp după naștere și scade în prima săptămână de viață. În timpul pubertății, testosteronul inundă organismul, declanșând un alt vârf al producției de sebum. Nivelul de testosteron și de sebum scade, în mod natural, odată cu vârsta.

Toți bebelușii se nasc cu glande sebacee pe cea mai mare parte a corpului, cu excepția palmelor, a tălpilor și a buzei inferioare. Glandele produc cantități semnificative de sebum, imediat după naștere. Acest lucru se întâmplă pentru că nou-născuți au un nivel ridicat de testosteron.

În copilărie, nivelul hormonal se echilibrează și glandele sebacee devin mai puțin active. Copiii produc foarte puțin sebum între 2 și 6 ani. Odată cu apropierea pubertății, hormonii androgeni inundă din nou organismul, iar glandele pompează cantități constante de sebum. Producția de sebum începe să scadă de la vârsta de 20 de ani și ajunge la cantități normale în timpul maturității. După vârsta de 70 de ani, producția de sebum a organismului încetinește treptat.

Fața, scalpul, partea superioară a gâtului și pieptul au cele mai multe glande sebacee, așa că, atunci când există o creștere a producției de sebum, aceste zone sunt predispuse la erupții acneice sau la piele grasă.

Supraproducția de sebum

Producția de sebum are legătură cu fluctuațiile hormonale legate de vârstă, de consumul anumitor medicamente ori de stilul de viață.

O supraproducție de sebum poate duce la piele grasă. În cazul persoanelor cu pielea grasă, aspectul porilor este mai mare, iar pielea lor este strălucitoare.

Tot din cauza supraproducției de sebum, pot apărea erupțiile acneice. Acestea se ivesc atunci când foliculii de păr se blochează, iar uleiul se acumulează sub piele. Celulele pielii, sebumul și părul se pot aduna într-un „dop“, care se infectează cu bacterii și rezultă inflamarea. Când foliculul obturat este aproape de suprafața pielii, acesta se umflă spre exterior, creând un punct alb. Pe de altă parte, foliculul obturat poate fi deschis pe piele, creând un punct negru.

Pielea grasă poate fi ținută sub control printr-o rutină eficientă de îngrijire a pielii. Produsele care conțin beta-hidroxi acizi (BHA), precum acidul salicilic, și alfa-hidroxi acizi (AHA), precum acidul glicolic, sunt eficiente în tratarea pielii grase. În schimb, e bine să evite produsele de curățare pe bază de ulei sau alcool, întrucât acestea pot irita pielea, declanșând o producție mai mare de sebum.

Când există dezechilibre hormonale, producția de sebum poate fi în exces, ceea ce poate cauza o serie de afecțiuni și probleme ale pielii:

Adaugă în rutina zilnică de îngrijire a pielii:

  • Ivapur A.I. Akne-Syt Cremă pentru piele acneică curăță porii în profunzime și elimină celulele moarte care îi acoperă, favorizează reînnoirea celulară și reduce semnele reziduale;
  • Ivapur Exfoliant purifiant delicat exfoliază delicat straturile de celule moarte, fără a produce iritații sau sensibilizarea pielii, pregătește tenul pentru aplicarea eficientă a cremei de îngrijire, previne inflamațiile și conferă tenului un aspect luminos și uniform.
  • Gel de curățare cu Acid Glicolic 3% îndepărtează celulele moarte, elimină impuritățile și redă luminozitatea pielii, fără sa o usuce. Oferă o exfoliere blândă, care uniformizează nuanța pielii și acționează asupra liniilor fine.
Sebum hormoni

Subproducția de sebum

O producție insuficientă de sebum poate cauza, de asemenea, probleme. Există mai mulți factori care pot suprima producția de sebum:

  • expunerea la alergeni sau la substanțe chimice dure;
  • anumite contraceptive;
  • malnutriția;
  • tulburări ale glandei pituitare.

Persoanele cu glande sebacee hipoactive sau cu prea puțin sebum pot avea pielea uscată, descuamată și cu mâncărimi. Aceste simptome se pot agrava dacă o persoană folosește produse de îngrijire a pielii care conțin substanțe dure.

Cremele hidratante care conțin ceramide sau umectanți pot ajuta la ameliorarea pielii uscate. De aceea, în rutina zilnică de îngrijire a pielii sunt recomandate produse cosmetice care conțin acid hialuronic, alfa-hidroxi acizi, glicerină și ulei de jojoba.

Producția de sebum poate fi grav afectată de tulburările de alimentație, de postul sever și de malnutriție.

Cea mai frecventă problemă asociată cu insuficiența sebumului este pielea uscată, roșie, descuamată și cu mâncărimi, care poate fi exacerbată de săpunurile dure sau de dușurile fierbinți.

Echilibru al producției de sebum

Rutina de îngrijire a pielii joacă un rol esențial în menținerea unui echilibru al producției de sebum.

  • Curățarea regulată a pielii, cu un produs blând, cu pH echilibrat, poate ajuta la îndepărtarea excesului de sebum și a impurităților, fără a lipsi pielea de uleiurile sale naturale.
  • Hidratare este importantă pentru a menține un echilibru sănătos al sebumului. Folosirea unei creme hidratante ușoare, noncomedogenice, oferă pielii hidratarea necesară, fără a bloca porii.
  • Evitarea spălării excesive pentru a combate pielea grasă. Această acțiune poate, de fapt, stimula producția de sebum. Este recomandată o rutină de curățare delicată și evitarea exfoliantelor dure sau a produselor care îndepărtează uleiurile naturale ale pielii.
  • O dietă sănătoasă, bogată în acizi grași esențiali, vitamine și antioxidanți, poate susține sănătatea generală a pielii. În plus, gestionarea nivelului de stres și un somn odihnitor pot contribui, de asemenea, la o producție echilibrată de sebum.

Producția excesivă de sebum poate duce la piele grasă sau acnee, în timp ce o producție insuficientă a acestui ulei natural poate duce la piele uscată, prurit sau descuamare. Un stil de viață sănătos și o rutină corectă de îngrijire a pielii ajută la reechilibrarea nivelului de sebum, astfel încât pielea să fie protejată și bine hidratată, la orice vârstă.

Resurse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/sebum#summary

https://www.verywellhealth.com/what-is-sebum-1069375

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/sebum#hormones

https://my.clevelandclinic.org/health/body/24538-sebaceous-glands

https://skinkraft.com/blogs/articles/sebaceous-glands-sebum

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.