Ce este acidul glicolic și ce beneficii are pentru piele

Ce este acidul glicolic și ce beneficii are pentru piele


Acidul glicolic este un ingredient folosit, cu precădere, pentru exfolierea pielii. Este prezent, în mod natural, în anumite plante, cum ar fi sfecla și trestia de zahăr. În forma sa pură, este inodor și incolor. Datorită proprietăților sale, este unul dintre cele mai populare ingrediente din produsele de îngrijire a pielii.

Acidul glicolic este un alfa-hidroxi acid (AHA) solubil în apă, format din molecule minuscule pe care pielea le absoarbe foarte bine. Printre beneficiile pe care le are asupra pielii se numără protejarea fibrelor de colagen și eliminarea celulelor moarte. Astfel, ajută pielea să rămână netedă și luminoasă.

Acid glicolic

Ce este acidul glicolic?

Acidul glicolic este un exfoliant chimic, care se găsește, în mod natural, în unele plante. Acesta are cea mai mică structură moleculară dintre toți acizii AHA, ceea ce îi permite să pătrundă în profunzime în piele și să o exfolieze chiar mai bine decât alți alfa-hidroxi acizi. Din acest motiv, este unul dintre cei mai utilizați AHA în produsele de îngrijire a pielii.

AHA sunt acizi naturali care provin din plante. Aceștia sunt formați din molecule mici care sunt foarte ușor de absorbit de către piele. De aceea, alfa-hidroxi acizii sunt foarte folosiți pentru netezirea liniilor fine, îmbunătățirea texturii pielii și tratarea acneei.

Printre alfa-hidroxi acizii folosiți frecvent în produsele cosmetice se numără acidul citric, acidul malic și acidul lactic.

Acidul glicolic susține regenerarea celulară, astfel că pielea este capabilă să elimine celulele moarte mai repede decât ar face-o în mod natural.

De asemenea, acidul glicolic sprijină producția de colagen și elastină, proteine care conferă pielii fermitate și elasticitate. Odată cu înaintarea în vârstă, pielea produce mai puțin colagen. Totodată, fibrele de colagen sunt distruse din cauza expunerii prelungite la soare. Utilizarea acidului glicolic poate preveni descompunerea fibrelor de colagen.

Cu toate acestea, la fel ca în cazul altor exfolianți chimici, utilizarea acidului glicolic prea des sau într-o concentrație prea mare poate provoca iritații sau leziuni ale pielii.

Acizi

Proprietățile acidului glicolic

Acidul glicolic are următoarele proprietăți:

 • Acționează ca un exfoliant. Ca exfoliant chimic, acidul glicolic îndepărtează stratul exterior de celule ale pielii și sebumul.
 • Este umectant. Acidul glicolic atrage apa în celulele pielii, prin creșterea sintezei glicozaminoglicanilor (molecule care atrag apă în țesuturile pielii).
 • Este antibacterian. Un studiu din 2020 a arătat că, în anumite concentrații, acidul glicolic poate inhiba dezvoltarea bacteriilor.
 • Are efect antiîmbătrânire. Acidul glicolic poate reduce unele dintre procesele care provoacă îmbătrânirea prematură a pielii. De pildă, poate reduce daunele provocate de soare, poate crește producția de colagen și acid hialuronic din piele și poate susține nivelul de elastină. Aceste substanțe confera elasticitate și rezistență pielii.
Acid glicolic beneficii

Acid glicolic: beneficii

Tratamentul cu acid glicolic este unul foarte popular din multe motive. Când este folosit în mod regulat luminează pielea, reduce liniile fine și ridurile, minimizează aspectul porilor, combate acneea, îndepărtează celulele moarte și uniformizează nuanța pielii.

Printre cele mai cunoscute beneficii ale acidului glicolic sunt cele care vizează acneea, daunele cauzate de soare, liniile fine și ridurile.

Acneea

Acidul glicolic este un ingredient eficient în lupta împotriva acneei, deoarece exfoliază celulele moarte ale pielii, care, deseori, înfundă porii și declanșează apariția comedoanelor (puncte negre și puncte albe) și erupțiilor acneice (coșuri). Acidul glicolic este un ingredient cheratolitic, ceea ce înseamnă că are capacitatea de a distruge celulele moarte și cheratina de la suprafața pielii și de a deschide porii înfundați.

Studii recente au arătat că acidul glicolic are proprietăți antibacteriene și antioxidante, ceea ce ajută la îmbunătățirea aspectului pielii persoanelor care suferă de acnee.

Daunele cauzate de soare

Expunerea la lumina ultravioletă poate provoca leziuni ale pielii. Semnele vizibile ale deteriorării cauzate de soare sunt petele pigmentare și ridurile.

Acidul glicolic estompează petele întunecate cauzate de solare și protejează fibrele de colagen.

Un studiu din 2020 menționează că acidul glicolic este un tratament eficient pentru daunele provocate de soare la nivelul pielii. De asemenea, acidul glicolic are un efect protector împotriva razelor UVB, ceea ce înseamnă că ajuta la prevenirea fotoîmbătrânirii.

Încearcă Fluid de noapte depigmentant cu Acid Glicolic 5,5%!

Noul produs din gama Ivawhite – Fluid de noapte depigmentant cu Acid Glicolic 5,5% – este potrivit pentru toate tipurile de piele sensibilă cu pete hiperpigmentare, indiferent de vârstă sau de tipul de pigmentare.

Pentru cele mai bune rezultate, aplicarea fluidului este recomandată o data la două zile, alternativ cu serul depigmentant intensiv din aceeași gamă. Produsul se aplică seara, după curățarea tenului. În dimineața după aplicare, trebuie folosită o cremă cu factor de protecție solară, deoarece acidul glicolic deschide porii și face pielea mai sensibilă la radiațiile ultraviolete.

Liniile fine și ridurile

În timp, din cauza procesului natural de îmbătrânire, pielea își pierde elasticitatea. Ca urmare, se pot forma linii fine și riduri. Acidul glicolic poate întârzia îmbătrânirea pielii.

Acidul glicolic reduce aspectul liniilor fine și al ridurilor, prin exfolierea eficientă a stratului superior al pielii. Această exfoliere accelerează reînnoirea celulelor pielii, iar reînnoirea accelerată a celulelor pielii mărește atât producția de colagen, principala proteină structurală a pielii, cât și capacitatea naturală de hidratare a pielii.

Acidul glicolic poate crește nivelul de acid hialuronic, care ajută la menținerea pielii hidratate, și îmbunătățește calitatea elastinei, care oferă elasticitate pielii.

Astfel, liniile fine și ridurile sunt netezite, iar nuanța și textura pielii, îmbunătățite.

Acizi AHA

Cum și când se folosește acidul glicolic?

În general, acidul glicolic poate fi folosit, în siguranță, de către orice persoană care își dorește să aibă o piele luminoasă și sănătoasă. Însă, sunt câteva detalii de știut, înainte de introducerea acestuia în rutina de îngrijire a pielii.

În primul rând, folosirea produselor cu factor de protecție solară reprezintă o necesitate, în perioada tratamentului cu acid glicolic. Ca toți acizii AHA, acidul glicolic sensibilizează pielea, ceea ce face ca razele ultraviolete să fie mai dăunătoare.

Pentru început, este recomandată folosirea acidului glicolic de trei ori pe săptămână, nu în zile consecutive. Dacă pielea nu devine roșie sau iritată, frecvența poate crește la patru utilizări pe săptămână. Odată ce pielea se obișnuiește cu ingredientul, acidul glicolic poate fi folosit zilnic.

Se recomandă folosirea unor produse cu acid glicolic care nu depășesc concentrația de 10% și care au un pH mai mare de 3,5.

La început, sunt recomandate produsele care au o concentrație scăzută de acid glicolic, de aproximativ 6%. Pentru că acidul glicolic crește riscul de arsuri solare, este indicat să fie folosit în rutina de seară sau împreună cu o cremă cu protecție solară dimineața.

După primele tratamente, pielea poate fi aspră. Acest lucru este normal și înseamnă că acidul glicolic acționează corespunzător.

Acidul glicolic se găsește în numeroase produse cosmetice:

 • demachiante;
 • exfolianți lichizi;
 • serumuri;
 • creme hidratante;
 • tratamente pentru acnee;
 • măști de față.

Acidul glicolic este unul dintre ingredientele folosite în produsele Ivatherm:

 • Ivapur A.I. AKNE-SYT Cremă anti-imperfecțiuni acționează asupra tuturor mecanismelor acneei: diminuează secreția de sebum, reduce inflamația și are activitate antibacteriană.
 • Ivapur Exfoliant purifiant delicat exfoliază delicat straturile de celule moarte, fără a produce iritații sau sensibilizarea pielii, pregătește tenul pentru aplicarea eficientă a cremei de îngrijire, previne inflamațiile și conferă tenului un aspect luminos și uniform.
 • Gel de curățare cu Acid Glicolic 3% îndepărtează celulele moarte, elimină impuritățile și redă luminozitatea pielii, fără sa o usuce, are o textură ușoară, nu are parfum și nici săpun și poate fi aplicat, pe față și corp, atât dimineața, cât și seara.
Produse Ivatherm cu acid glicolic

Acid glicolic: efecte secundare

Majoritatea celor care folosesc acid glicolic nu întâmpină probleme, însă, pentru cei cu pielea sensibilă sau uscată, acesta poate fi iritant. Cele mai grave efecte adverse pe care le pot experimenta cei care folosesc acidul glicolic sunt, de obicei, cauzate de utilizarea produselor cu o concentrație prea mare sau ignorarea indicațiilor specialiștilor. Astfel, pot apărea anumite efecte secundare.

Arsuri solare

Acizii AHA pot reduce semnele daunelor solare. Cu toate acestea, deoarece acidul glicolic îndepărtează stratul superior de celule ale pielii, lasă celulele de dedesubt mai vulnerabile la deteriorarea ulterioară cauzată de razele ultraviolete.

Din acest motiv, este esențial să fie aplicată o cremă cu factor de protecție solară în fiecare zi înainte de a ieși afară, în timpul folosirii produselor cu acid glicolic și la o săptămână după încetarea tratamentului.

Iritații

Unele persoane, mai ales cele cu pielea sensibilă, pot observa iritații după folosirea produselor cu acid glicolic. Roșeața, inflamația, pruritul (mâncărimea) sau senzația de arsură sunt câteva dintre simptomele care arată că pielea nu tolerează bine acidul glicolic și este indicată întreruperea tratamentului.

Aceste simptome pot apărea și dacă este folosită o concentrație prea mare de acid glicolic ori produsul este aplicat prea des.

Hiperpigmentare

Acidul glicolic este un ingredient eficient pentru reducerea hiperpigmentării. Cu toate acestea, produsele puternice sau iritante de îngrijire a pielii pot provoca, totodată, hiperpigmentare. Pentru a evita posibilele efecte adverse, concentrația de acid glicolic din produsele cosmetice folosite trebuie să fie conform recomandărilor specialiștilor.

Pentru îngrijirea zilnică, este indicat ca produsele folosite să aibă o concentrație de acid glicolic între 2% și 4%. Pentru exfolierea la domiciliu, pot fi folosite produse care au o concentrație de acid glicolic între 5% și 30%, însă nu în fiecare zi. Exfolierea este recomandată de două-trei ori pe săptămână.

Doar în cazul peelingurilor chimice, care se efectuează sub supraveghere medicală, de câteva ori pe an, concentrațiile pot fi mai mari, respectiv între 30% și 50%.

Ser cu acid glicolic

Acid glicolic: întrebări frecvente

Acidul glicolic este un ingredient cu numeroase beneficii asupra pielii, însă, pentru că poate cauza iritații, există îngrijorări cu privire la utilizarea lui. Printre cele mai frecvente întrebări cu privire la acțiunea acidului glicolic asupra pielii se numără:

Care sunt cele mai bune produse cu acid glicolic?

În alegerea produselor cu acid glicolic sunt importanți câțiva factori: tipul tău de piele și problema tratată. De aceea, înainte de a introduce în rutina zilnică produse care conțin acid glicolic, este recomandat un consult de specialitate. Dacă pielea este mai sensibilă sau uscată, sunt indicate produse care au un procent mai mic de acid glicolic (5-8%).

Cum acționează acidul glicolic asupra pielii?

Acidul glicolic exfoliază pielea, accelerând regenerarea celulară și stimulând producția de colagen. Totodată, ajută la curățarea porilor, netezește ridurile fine, îmbunătățește nuanța pielii, estompează petele pigmentare și hidratează pielea.

Poate fi acidul glicolic folosit în fiecare zi?

La început, nu este indicată folosirea acidului glicolic în fiecare zi. Acidul glicolic poate irita pielea și e nevoie de o perioadă de acomodare. Pentru început, este bine să fie folosit de trei ori pe săptămână. Dacă nu apar iritații sau pete roșii pe piele, poate fi aplicat de patru ori pe săptămână. Numărul de zile în care este utilizat acidul glicolic ar trebui să crească treptat, pe măsură ce pielea începe să-l tolereze.

Este acidul glicolic eficient în tratarea cicatricilor?

În prezent, nu există dovezi științifice care să susțină utilizarea acidului glicolic pentru eliminarea cicatricilor. Acidul glicolic poate ajuta la diminuarea aspectului cicatricilor, dar nu le va face să dispară.

Ce e bine de știut înainte de a utiliza acidul glicolic?

Acidul glicolic poate face pielea mai sensibilă la soare. De aceea, folosirea produselor cu factor de protecție solară, în perioada în care este introdus acidul glicolic în rutina de îngrijire, este esențială.

E bine să fie evitată utilizarea altor produse care exfoliază rapid pielea, în perioada în care acidul glicolic face parte din rutina de îngrijire.

Acidul glicolic este un alfa-hidroxi acid (AHA), care, pe măsură ce este absorbit de piele, favorizează refacerea celulară. Acest lucru face din acidul glicolic un excelent exfoliant, care oferă pielii un aspect mai sănătos și mai luminos. Acidul glicolic este un ingredient comun în produsele de îngrijire a pielii, în special în cele antiîmbătrânire și pentru tratarea acneei. De asemenea, susține producția de colagen, protejează pielea împotriva daunelor cauzate de soare și previne blocarea porilor.

Resurse:

https://www.verywellhealth.com/glycolic-acid-15774#

https://www.medicalnewstoday.com/articles/glycolic-acid-for-skin#summary

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/glycolic-acid-for-acne

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jocd.13570

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017965/

https://gethealthyskin.com/ingredients/glycolic-acid

https://www.goodhousekeeping.com/beauty/anti-aging/a31155061/what-does-glycolic-acid-do/

https://www.glamour.com/story/glycolic-acid-what-does-it-do

https://www.dermstore.com/blog/top_ten/glycolic-acid-benefits/

https://www.evolvebeauty.co.uk/blogs/news/what-is-glycolic-acid

Publicat în categoria IvaStories
Etichete

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.