Microbiota scalpului: rol și beneficii pentru sănătatea capilară

Microbiota scalpului: rol și beneficii pentru sănătatea capilară


Totalitatea microorganismelor care trăiesc pe pielea capului formează microbiota scalpului. Deși, de multe ori, microbiota scalpului este subevaluată în contextul bunăstării generale, aceasta joacă un rol important în menținerea frumuseții și sănătății pielii și a părului. Și, pentru că principala misiune a pielii este cea de protecție a organismului, microbiota scalpului contribuie, așadar, la menținerea sănătății corpului.

Bacterii pe scalp

Ce este microbiota scalpului?

Microbiota este format din trilioane de bacterii, fungi și alte microorganisme care ajută la menținerea în echilibru a sistemelor vitale ale organismului. Atunci când acest ecosistem este în echilibru, ceea ce se traduce prin existența unei proporții optime între microorganismele „bune“ și „rele“, microbiota sprijină toate sistemele din organism să funcționeze fără probleme.

Microbiota scalpului reprezintă comunitatea de bacterii, fungi și alte organisme care trăiesc pe suprafața pielii capului. Aceste organisme formează un ecosistem complex și echilibrat, care contribuie la sănătatea generală a scalpului. Ca și microbiomul pielii, aceasta reprezintă prima linie de apărare împotriva agenților patogeni.

Un microbiom sănătos poate fi dat peste cap de factori precum instrumentele și produsele de coafat, poluarea, stresul și dieta necorespunzătoare. Când există un dezechilibru al microbiotei scalpului, părul își poate pierde vitalitatea, rezistența și frumusețea, iar pielea de pe cap poate deveni sensibilă, iritată și pruriginoasă (cu mâncărimi).

Microbiota scalpului este, în general, mai puțin diversă în comparație cu alte zone ale corpului în ceea ce privește microorganismele existente. Aceasta este dominată de două tipuri de specii bacteriene, Cutibacterium acnes și Staphylococcus epidermidis. Ambele sunt bacterii care se găsesc pe pielea sănătoasă, dar care pot fi cauza unor probleme, în anumite condiții.

De asemenea, Malassezia este un tip de ciupercă care trăiește, în mod normal, pe scalp, fără a determina apariția vreunei probleme. Malassezia este atrasă de pielea de pe cap, deoarece glandele sebacee, care se găsesc în concentrații mari în jurul foliculilor de păr, produc niveluri ridicate de lipide, care acționează ca o sursă de hrană pentru acest microorganism. Există mai multe tipuri diferite de ciuperci Malassezia, printre cele mai cunoscute de pe scalp numărându-se Malassezia globosa, Malassezia restricta și Malassezia furfur.

Malassezia restricta și Malassezia globosa sunt cele mai răspândite specii la om și au fost asociate cu diverse afecțiuni ale pielii, inclusiv mătreața, dermatita seboreică, foliculita, psoriazisul și dermatita atopică.

Atunci când microbiota scalpului se află într-o stare de echilibru, aceste microorganisme nu fac rău. Dar, odată ce scade sau crește numărul anumitor microbi, acest echilibru este perturbat și apar problemele.

➡️ Citește și: Scapă de mătreață și bucură-te de un scalp sănătos, cu Ivadermaseb Serum, un nou produs Ivatherm!

Care este rolul microbiotei scalpului?

Rolul microbiotei în sănătatea scalpului și importanța menținerii echilibrului acestuia au fost recunoscute pentru prima dată în anii 1960, în urma unui studiu care a investigat foliculii de păr din zona scalpului. În urma cercetărilor, s-a descoperit că microbiota scalpului are o compoziție unică de bacterii și fungi, care fac parte integrantă din sănătatea și funcția sa.

Pe lângă faptul că asigură prima linie de apărare împotriva agenților patogeni, aceste microorganisme care formează microbiota scalpului joacă un rol definitoriu în menținerea sănătății pielii, precum și în creșterea părului. În momentul în care apare un dezechilibru, cunoscut și sub numele de disbioză microbiană, pot apărea problemele capilare.

Prin urmare, printre beneficiile pe care microbiota scalpului le are în menținerea sănătății generale și, implicit, a pielii se numără:

 • Protecție împotriva factorilor dăunători. Microbiota scalpului oferă protecție împotriva invaziei bacteriilor și fungilor patogeni, contribuind la menținerea unei bariere protectoare naturale.
 • Reglarea nivelului de sebum. Organismele microbiene contribuie la reglarea producției de sebum, uleiul natural al pielii. Un echilibru sănătos poate preveni problemele asociate părului gras sau uscat.
 • Stimularea sistemului imunitar. Microbiota scalpului interacționează cu sistemul imunitar, stimulându-l pentru a răspunde eficient la potențialele amenințări.

Care sunt semnele unui dezechilibru al microbiotei scalpului?

Semnele unui dezechilibru la nivelul scalpului includ descuamarea pielii, mâncărimi și iritații. Atunci când sunt severe, dezechilibrele microbiene pot duce, de asemenea, la afecțiuni ale scalpului, cum ar fi mătreața, dermatita seboreică și tinea capitis (micoza scalpului).

Încearcă produsele Ivatherm pentru îngrijirea părului cu mătreață:

 • Ivadermaseb Șampon intensiv anti-mătreațăreglează descuamarea, roșeața, excesul de sebum și senzația de mâncărime la nivelul scalpului, are efect reparator, antimicotic, antiinflamator, calmant și hidratant. Textura adaptată îngrijirii scalpului și părului.
 • Ivadermaseb Ser intensiv antimătreață pentru scalp iritat reface echilibrul microbiotei scalpului, elimină mătreața și scuamele, reduce pruritul, hrănește și hidratează în profunzime scalpul, are acțiune antiinflamatoare, antifungică și calmantă.

Alterarea compoziției bacteriene și fungice a scalpului poate duce, de asemenea, la probleme ale părului. Microbii locuiesc în foliculul de păr și o perturbare a acestui mediu delicat poate duce la uscarea părului, fragilizarea acestuia și chiar căderea lui.

Prin urmare, semnele unui dezechilibru al microbiotei scalpului sunt:

 • Prurit (mâncărime excesivă a scalpului). Mâncărimea persistentă poate fi cauzată de iritații sau afecțiuni ca dermatita seboreică.
 • Descuamare (coji). Descuamarea excesivă poate indica o proliferare anormală a anumitor fungi și poate fi asociată cu diverse afecțiuni ale scalpului.
 • Păr gras sau uscat. Un dezechilibru al microbiotei poate influența producția de sebum, făcând părul gras sau ducând la uscarea excesivă a acestuia.
 • Inflamație și roșeață. O reacție neobișnuită la bacterii sau fungi poate duce la inflamații.
Sanatatea scalpului

Cum poate fi menținută în echilibru microbiota scalpului?

O acumulare de impurități, produse cosmetice și celule moarte poate duce la blocarea foliculilor de păr și reținerea sebumului, dar și la iritații și o perturbare a microbiotei scalpului.

Microbiota sănătoasă a scalpului necesită o simbioză între bacteriile și ciupercile sănătoase. În caz contrar, poate apărea un dezechilibru al scalpului.

Pentru a evita proliferarea microorganismelor și pentru a menține sănătatea scalpului, e nevoie de câteva măsuri de prevenție.

 • Spălarea corectă a părului și a scalpului. Spălarea excesivă a părului poate perturba echilibrul microbiotei scalpului. De asemenea, folosirea unor tehnici agresive de spălare a scalpului poate provoca probleme capilare. Este recomandată spălarea părului de maximum două ori pe săptămână, în cazul în care nu există alte indicații din partea unui medic specialist.
 • Folosirea unor produse cosmetice blânde. Produsele de îngrijire a părului care nu conțin substanțe chimice dure și care respectă echilibrul natural al scalpului pot contribui la menținerea sănătății capilare. Ingredientele dure, care îndepărtează uleiurile naturale ale scalpului, împiedică hidratarea pielii capului. Deshidratarea scalpului poate duce la o supraproducție de sebum și la un dezechilibru al microbiotei scalpului.
 • Evitarea stresului. Creșterea nivelului de stres poate afecta echilibrul microbiotei scalpului. Cu ajutorul unor tehnici de gestionare a stresului, precum meditația, sportul, cititul, plimbările în natură, putem menține sănătatea întregului organism, prin reducerea nivelului cortizolului (hormonul stresului).
 • Adoptarea unei alimentații sănătoase. O dietă echilibrată, bogată în nutrienți, poate susține sănătatea microbiotei scalpului.

Microbiota scalpului este un ecosistem foarte important pentru sănătatea părului și a pielii capului. De aceea, are nevoie de o îngrijire atentă, atât cu ajutorul produselor cosmetice, cât și printr-un stil de viață echilibrat.

Resurse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6180232/

https://www.nature.com/articles/s41598-021-86454-1

https://thesecretlifeofskin.com/2022/12/13/microbiome-skin-pigmentation-disorders-2/

https://edit.sundayriley.com/scalp-microbiome/

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.