Cancer de piele: tipuri, cauze, simptome, prevenție și tratament

Cancer de piele: tipuri, cauze, simptome, prevenție și tratament


Cancerul de piele este una dintre cele mai grave afecțiuni dermatologice și apare în momentul în care celulele pielii se dezvoltă într-o manieră necontrolată.

În mod normal, pielea se reînnoiește la cateva zile, iar celulele noi ale pielii se formează atunci când cele „vechi“ mor sau când sunt deteriorate. Când acest proces nu funcționează optim, rezultă o creștere rapidă a numărului celulelor, dintre care unele pot suferi mutații. Pe măsură ce acestea se înmulțesc, formează o masă numită tumoare.

Această colecție de celule poate fi benignă (necanceroasă) – ea nu se răspândește și nu provoacă probleme medicale – sau malignă (canceroasă) – dacă nu este descoperită din timp și tratată, se poate răspândi în țesuturile din apropiere (în special la ganglionii limfatici) sau în alte zone din organism, prin fluxul sangvin. Procesul de răspândire și invadare a altor organe din corp se numește metastază.

Cel mai adesea, cancerul de piele este provocat de expunerea excesivă la razele ultraviolete. Cele mai multe tipuri de cancere de piele pot fi vindecate dacă sunt diagnosticate din timp și tratate corespunzător.

Cancer piele

Ce este cancerul de piele?

Cancerul este una dintre cele mai grave probleme ale pielii și implică o creștere necontrolată a celulelor. Apare frecvent în zonele pielii expuse la soare, dar se poate dezvolta oriunde pe corp.

Cel mai bun mod de a înțelege această afecțiune cutanată este prin identificarea celor mai comune tipuri de cancer de piele și modul în care acestea afectează organismul. Există două tipuri principale de cancer de piele:

  • melanomul;
  • tumorile non-melanomice.

Cele mai frecvente tumori, altele decât melanomul, sunt carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase.

Limitarea sau evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete reprezintă cea mai eficientă metodă de a reduce riscul de a dezvolta cancer de piele. Totodată, realizarea periodică a testelor de screening, mai ales în momentul în care apar modificări suspecte pe suprafața pielii, contribuie la detectarea cancerului în stadiile incipiente.

Cancerul de piele este o afecțiune care poate pune viața în pericol, dar tratamentele pot fi eficiente dacă este diagnosticat din timp.

Cum arata cancerul de piele

Tipuri de cancer de piele

Există trei tipuri majore de cancer de piele: carcinomul bazocelular, carcinomul cu celule scuamoase și melanomul. Primele două tipuri fac parte din categoria cancerelor de piele non-melanomice.

Carcinomul bazocelular

Acesta este cel mai comun și cel mai puțin riscant cancer de piele. Se dezvoltă pe zonele corpului care sunt expuse la soare și este puțin probabil ca acest tip de cancer să se răspândească de la piele la alte părți ale corpului. Însă, dacă nu este tratat, carcinomul bazocelular se poate dezvolta în zonele din apropiere și poate invada alte țesuturi de sub piele.

De regulă, are o evoluție lentă și poate apărea după ani de zile de expunere la soare. Persoanele care au pielea deschisă la culoare sunt mai expuse riscului de a dezvolta carcinom bazocelular.

Tumorile apar, de obicei, pe față, în special pe nas, dar și pe trunchi, picioare și brațe. Apar ca niște mici umflături sau pete de culoare roz. Dacă nu sunt îndepărtate complet, tumorile pot reapărea în același loc pe piele.

Carcinomul cu celule scuamoase

Carcinomul cu celule scuamoase afectează stratul superficial al pielii. Acestea pot fi găsite și în alte zone, precum plămânii și membranele mucoase.

Și acest tip de cancer se dezvoltă cel mai frecvent în acele părți ale corpului expuse la lumina ultravioletă, precum fața, buzele, gâtul, urechile, pieptul, partea superioară a spatelui, brațele și picioarele.

Carcinomul cu celule scuamoase apare sub forma unor noduli roz, cu o textură aspră sau cu o crustă. Adesea, nodulii sunt sensibili la atingere și sângerează ușor.

Persoanele care au pielea deschisă la culoare sunt mai susceptibile să dezvolte acest tip de cancer. Dacă nu este tratat, carcinomul cu celule scuamoase se poate răspândi și poate afecta țesuturile și organele sănătoase. În cazuri rare, poate pune viața în pericol.

Melanomul

Potrivit World Cancer Research Fund International, melanomul este al 17-lea cel mai frecvent cancer la nivel mondial. Este al 13-lea cel mai frecvent cancer în rândul bărbaților și al 15-lea cel mai frecvent cancer la femei.

Acest tip de cancer se dezvoltă din celulele care dau culoare pielii, denumite melanocite. Considerat cel mai grav cancer de piele, melanomul se poate dezvolta într-o aluniță existentă pe piele sau poate apărea brusc ca o pată întunecată. Schimbarea formei și culorii unei alunițe poate fi unul dintre principalele semne de îngrijorare.

Melanomul se poate dezvolta oriunde pe suprafața corpului, dar este mai frecvent pe piept și spate la bărbați și pe picioare la femei.

Dacă este diagnosticat din timp, melanomul poate fi tratat. Însă, fără tratament, acest tip de cancer de piele se poate răspândi în alte părți ale corpului și procesul de vindecare devine anevoios.

Când se răspândește în alte organe, se numește melanom metastatic. Cel mai adesea, melanomul poate afecta țesutul de sub piele, nodulii limfatici, plâmânii, ficatul și creierul.

În cazuri rare, melanomul se poate dezvolta la nivelul ochilor. Afectează, de obicei, globul ocular, cel mai frecvent tip fiind melanomul uveal, care apare în partea din spate a ochiului.

Persoanele care au pielea, părul și ochii deschiși la culoare, au multe alunițe sau un istoric familial de cancer de piele sunt mai predispuse să dezvolte melanom.

Carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase sunt mai frecvente în rândul persoanelor în vârstă. Melanomul este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer la persoanele mai tinere, în special la adulții cu vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani, potrivit healthline.com.

Pe lângă aceste tipuri de cancer descrise, există și altele mai puțin comune, printre care:

  • carcinomul cu celule Merkel;
  • sarcomul Kaposi;
  • limfomul cutanat;
  • tumori anexe ale pielii (tumori care debutează în foliculii de păr sau glandele pielii);
  • diferite tipuri de sarcoame.
Cat traiesti cu cancer de piele

Cauze ale cancerului de piele

Cancerul de piele apare când au loc mutații în ADN-ul celulelor pielii. Aceste mutații fac ca celulele pielii să crească necontrolat și să formeze o masă de celule canceroase.

Cancerul de piele se dezvoltă, în primă fază, în stratul superficial al pielii: epiderma. Epiderma este un strat subțire, care asigură o barieră între organism și mediul exterior și conține trei tipuri principale de celule:

  • celule scuamoase – se află chiar sub suprafața exterioară și funcționează ca o „căptușeală“ a pielii;
  • celule bazale – produc celule noi și sunt situate sub celulele scuamoase;
  • melanocite – produc melanina, pigmentul care dă culoare pielii, și sunt situate în partea inferioară a epidermei.

Multe dintre cauzele cancerului de piele sunt neclare. De pildă, nu toți nevii se transformă în alunițe cancerigene, iar cercetătorii nu sunt siguri de ce unii se modifică.

Cu toate acestea, oamenii de știință au ajuns la concluzia că expunerea la razele ultraviolete (UV) reprezintă cea mai frecventă cauză a cancerului de piele. Acestea se împart în trei tipuri: UVA – cele mai comune, UVB – cele mai intense și UVC – cele mai dăunătoare (oamenii nu sunt expuși acestor raze, deoarece stratul de ozon al pământului le blochează).

Sursele artificiale de lumină, cum ar fi lămpile solare pentru bronzat, contribuie, de asemenea, la creșterea riscului de a dezvolta cancer de piele.

Totodată, arsurile repetate, fie de la soare, fie de la surse artificiale de lumină, sporesc posibilitatea de a dezvolta melanom.

Factori de risc pentru cancerul de piele

Oricine poate dezvolta cancer de piele, dar anumite persoane sunt expuse unui risc mai mare. Printre acestea se numără:

  • persoanele cu o culoare a pielii mai deschisă;
  • persoanele cu pielea sensibilă (care se arde ușor în urma expunerii la soare);
  • persoanele cu ochii albaștri sau verzi;
  • persoanele cu părul blond sau roșcat;
  • persoanele care au un număr mare de alunițe;
  • persoanele care au pistrui;
  • persoanele cu un istoric familial de cancer de piele;
  • persoanele în vârstă;
  • persoanele care suferă de afecțiuni autoimune, care le slăbesc sistemul imunitar;
  • persoanele care urmează un tratament cu medicamente imunosupresoare;
  • persoanele care au fost diagnosticate anterior cu o formă de cancer de piele;
  • persoanele care au fost expuse unui nivel ridicat de radiații (precum cele provenite de la razele X);
  • persoanele care au intrat în contact cu anumite substanțe chimice (gudron, cărbune, arsenic).
Alunite cancerigene

Cancer de piele: simptome

Cancerele de piele nu se manifestă la fel și este posibil să nu prezinte simptome în stadiile incipiente. Totuși, orice modificare neobișnuită la nivelul pielii poate fi un semnal de alarmă pentru diferitele tipuri de cancer. Cu cât diagnosticul este stabilit mai repede, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari.

Printre semnele care pot indica o formă de cancer de piele se numără:

  • leziuni ale pielii – apare o nouă aluniță, apar umflături neobișnuite, se dezvoltă pete solzoase sau întunecate;
  • forme asimetrice – cele două jumătăți ale unei leziuni sau ale unei alunițe nu sunt identice;
  • culori neobișnuite – o pată de pe piele are o culoare neobișnuită, cum ar fi alb, roz, negru, albastru sau roșu, leziunile au mai multe nuanțe;
  • dimensiuni mari – o aluniță are diametru mai mare decât cel al unui bob de mazăre;
  • evoluție neobișnuită – o aluniță sau o pată și-a modificat forma sau culoarea, leziunile nu se vindecă în decursul a două săptămâni.

Examinarea regulată a pielii pentru orice excrescență nouă sau neobișnuită ori pentru modificări ale mărimii, formei sau culorii unei pete existente reprezintă cheia pentru diagnosticarea și tratarea precoce a cancerului de piele.

Deși cele mai multe forme de cancere de piele se dezvoltă în zonele expuse la soare, acestea pot apărea și în anumite părți ale corpului ascunse de razele ultraviolete. Pe lângă examinarea picioarelor, trunchiului, brațelor, feței și gâtului, este important să fie verificate și palmele, tălpile, organele genitale, ochii, zonele dintre degetele de la mâini și de la picioare, precum și suprafața de sub unghii.

Cancer de piele imagini

Diagnosticul cancerului de piele

Pentru a pune diagnosticul de cancer de piele, un medic va examina, în primul rând, forma, dimensiunea, culoarea și textura zonei suspecte de pe piele, dar va verifica și dacă există porțiuni cu descuamări, sângerări sau pete uscate.

În cazul în care există suspiciunea de cancer de piele, medicul dermatolog poate solicita realizarea unei biopsii. Acest test presupune prelevarea unei probe de țesut și examinarea acesteia de către un patolog.

Cu ajutorul biopsiei este determinat tipul de cancer de piele și dacă există riscul ca tumoara să se răspândească în alte părți ale corpului.

Planul de tratament recomandat va depinde de tipul și stadiul cancerului de piele, precum și de alți factori.

Pentru a determina stadiul sau severitatea unui cancer de piele, medicul va lua în considerare:

  • cat de mare este tumoarea;
  • dacă s-a răspândit la ganglionii limfatici;
  • dacă s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Stadiile cancerelor de piele non-melanomice sunt:

  • stadiul 0 – celulele canceroase nu s-au răspândit dincolo de stratul exterior al pielii, epiderma;
  • stadiul 1 – tumoarea s-a extins la următorul strat de piele, dermul, dar nu este mai mare de doi centimetri;
  • stadiul 2 – tumoarea este mai mare de doi centimetri, dar nu s-a răspândit la locurile din apropiere sau la ganglionii limfatici;
  • stadiul 3 – cancerul s-a răspândit la țesutul sau osul din apropiere și tumoarea este mai mare de 3 centimetri;
  • stadiul 4 – cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici, la osul sau țesutul din apropiere, dar și în locuri mai îndepărtate.

Stadiile melanomului sunt:

  • stadiul 0 – cancerul nu a pătruns sub epidermă;
  • stadiul 1 – cancerul s-a extins la al doilea strat de piele, dermul, dar tumoarea este mică;
  • stadiul 2 – celulele canceroase nu s-au răspândit dincolo de locul inițial, dar tumoarea este mai mare și pot apărea simptome, precum descuamarea și sângerarea;
  • stadiul 3 – cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici sau la pielea ori țesutul din apropiere;
  • stadiul 4 – acesta este cel mai avansat stadiu al melanomului și reprezintă un indiciu că celulele canceroase s-au răspândit dincolo de tumoarea primară și sunt prezente în ganglionii limfatici, în organe sau țesuturi aflate la distanță de locul inițial.
Ce inseamna cancer stadiul

Cancer de piele: tratament

În funcție de tipul de cancer, de mărimea tumorii, de locul apariției și de stadiul afecțiunii, este stabilit planul de tratament.

Printre soluțiile pentru tratarea cancerului de piele se numără:

  • Intervenția chirurgicală – reprezintă tratamentul principal pentru majoritatea cancerelor de piele, în care celulele canceroase sunt îndepărtate, împreună cu o cantitate mică de piele din jur;
  • Chirurgia Mohs – este o tehnică chirurgicală precisă, în care tumoarea este îndepărtată strat cu strat, la microscop, până când rămâne doar țesut sănătos;
  • Chiuretaj și electrodesicare – excrescențele cutanate sunt eliminate prin răzuire și ardere;
  • Terapia cu radiații – radioterapia folosește fascicule de energie de mare putere, cum ar fi razele X, pentru a distruge celulele canceroase, și reprezintă o opțiune de tratament când tumoarea nu poate fi îndepărtată complet în timpul intervenției chirurgicale;
  • Chimioterapia – acest tratament poate fi administrat pe cale orală, aplicat local sau injectat, pentru a distruge celulele canceroase;
  • Terapia fotodinamică – acest tratament distruge celulele canceroase printr-o combinație de lumină laser și medicamente care fac celulele canceroase sensibile la lumină;
  • Terapia biologică – stimulează sistemul imunitar al corpului să lupte și să distrugă celulele canceroase.
Cancer de piele

Cancer de piele: prevenție

Pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer de piele, cea mai eficientă metodă de prevenție este evitarea expunerii la lumina soarelui și la alte surse de radiații ultraviolete.

Iată câteva metode de protecție:

  • evitarea expunerii directe la soare în intervalele în care razele ultraviolete sunt intense, respectiv între orele 10.00 și 16.00;
  • aplicarea produselor cu factor de protecție solară SPF 30 sau mai mare pe suprafețele de piele expuse la soare, cu cel puțin 30 de minute înainte de a ieși din casă;
  • purtarea pălăriilor cu boruri largi și a ochelarilor de soare care oferă protecție 100% împotriva razelor ultraviolete;
  • purtarea obiectelor vestimentare adecvate, dacă pielea este predispusă la arsuri (cămăși cu mânecă lungă, pantaloni lungi);
  • evitarea dispozitivelor de bronzare artificială;
  • examinarea periodică a pielii pentru a observa dacă au apărut modificări ale alunițelor, negilor, pistruilor sau ale altor pete ori dacă s-au dezvoltat excrescențe.

Produsele din gama Sunlight de la Ivatherm protejează celulele pielii de efectele mutagene ale radiațiilor ultraviolete:

Pielea este cel mai mare organ al corpul și are rol protector, acționând ca o barieră împotriva factorilor externi dăunători. Însă, în aceeași măsură, pielea are nevoie de protecție și de atenție în mod constant, pentru a rămâne sănătoasă și pentru ca riscul de a dezvolta afecțiuni cutanate grave, precum cancerul, să fie diminuat. Ceea ce poate părea o imperfecțiune minoră, cu efecte negative doar din punct de vedere estetic, se poate transforma într-o amenințare asupra vieții, întrucât poate fi vorba de apariția unor celule canceroase.

De aceea, evitarea expunerii la raze ultraviolete, folosirea produselor cosmetice adecvate și a altor mijloace de protecție, cum sunt pălăriile și ochelarii de soare, precum și screeningul periodic se numără printre măsurile recomandate pentru prevenirea cancerului de piele.

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.