Ivatherm

Ce este retinolul și ce beneficii are pentru piele

Ce este retinolul și ce beneficii are pentru piele

Retinolul este unul dintre cele mai cunoscute ingrediente folosite în produsele de îngrijire a pielii, fiind benefic pentru prevenirea și tratarea semnelor îmbătrânirii și a acneei.

Când este prezent în straturile pielii, retinolul promovează refacerea celulară și previne descompunerea colagenului, proteina care asigură fermitate pielii.

Retinol este termenul cel mai des atribuit tuturor produselor pe bază de retinoizi. Diferența dintre retinoizi – categorie din care face parte și retinolul – e determinată de formula lor chimică și de concentrație lor. Toți retinoizii sunt derivați din vitamina A.

Retinoizii se aplică local și sunt disponibili în diferite produse cosmetice: de la creme și loțiuni până la serumuri.

Ce este retinolul?

Retinolul este un tip de retinoid, derivat din vitamina A. Aceasta este prima vitamină aprobată de Food and Drug Administration (agenția guvernamentală americană însărcinată cu verificarea standardului calitativ al alimentelor, produselor cosmetice și suplimentelor nutritive, astfel încât să protejeze sănătatea publică) ca agent antirid care modifica aspectul pielii și are efecte antiîmbătrânire.

În afară de retinol, din grupul retinoizilor mai fac parte și alte substanțe înrudite structural cu acesta.

Pe baza structurii și proprietăților moleculare, retinoizii pot fi împărțiți în trei generații:

Structura moleculară a retinoizilor le permite să pătrundă adânc în piele și să trateze straturile de sub epidermă.

Retinolul nu îndepărtează celulele moarte ale pielii, așa cum o fac multe alte ingrediente pentru pielea matură. În schimb, moleculele mici care alcătuiesc retinolul trec de epidermă și pătrund în derm. Potrivit unei cercetări din 2019, retinolul se transformă în acid retinoic în organism.

Odată ajuns în acest strat mijlociu al pielii, retinolul ajută la neutralizarea radicalilor liberi, ceea ce contribuie la creșterea producției de colagen. Drept urmare, aspectul liniilor fine, al ridurilor și al porilor dilatați poate fi semnificativ îmbunătățit.

Deoarece retinolul susține refacerea celulară, celulele pielii se reproduc într-un ritm mai rapid, ceea ce face ca producția de colagen să crească, textura pielii să fie uniformizată și aspectul liniilor fine și al ridurilor să fie redus.

Eficacitatea retinolului și tolerabilitatea pielii diferă de la persoană la persoană. Pentru că acest retinoid accelerează schimbarea celulară, poate crește, totodată, sensibilitatea pielii. Principalele efecte adverse ale folosirii retinolului sunt uscăciunea, iritația și exfolierea.

Cu toate că retinolul începe să acționeze la nivelul celulelor imediat după aplicare, durează câteva săptămâni până când aspectul pielii se îmbunătățește. Mai mult decât atât, fiind un ingredient agresiv, poate dura o perioadă până când pielea se adaptează acestui ingredient.

Beneficiile retinolului asupra pielii

Retinolul are multe beneficii pentru piele, printre care se numără refacerea celulară, stimularea producției de colagen și reglarea nivelului de sebum.

Retinol pentru acnee

Acneea este o afecțiune comună a pielii. Când porii sunt blocați cu celule moarte ale pielii și/ sau sebum, pot apărea comedoane (puncte albe și puncte negre), papule și pustule, cunoscute și sub denumirea coșuri. Retinolul acționează împotriva acneei, prevenind obstrucționarea porilor.

O analiză din 2019 sugerează că retinoizii aplicați local tratează eficient acneea, iar în combinație cu un agent antimicrobian eficacitatea tratamentului poate fi îmbunătățită. De asemenea, cercetările arată că doza de retinoid folosită este mai importantă decât tipul de retinoid ales.

Totodată, tratamentele topice cu retinol pot ajuta la reducerea inflamației cauzată de erupțiile acneice și la prevenirea lor.

Retinol pentru riduri

O serie de factori pot fi responsabili pentru apariția liniilor fine și a ridurilor, primele semne ale îmbătrânirii pielii. Odată cu înaintarea în vârstă, celulele pielii se divid mai lent. Stratul mijlociu al pielii (dermul) începe să se subțieze, devine mai greu să rețină umiditatea, motiv pentru care și producția de colagen și nivelul de elastină scad. Retinolul încetinește descompunerea fibrelor de colagen și face pielea mai elastică. De obicei, este nevoie de câteva luni de utilizare topică a retinolului pentru a observa o diferență.

Retinol pentru pete pigmentare

Petele pigmentare pot apărea ca urmare a expunerii solare. Retinolul poate contribui la iluminarea tenului, însă efectele se vad după un timp îndelungat. Pentru anumite persoane, retinolul este iritant, din acest motiv se recomandă introducerea treptată și în doze inițiale mai mici.

Un mic studiu din 2020 a arătat că hiperpigmentarea s-a diminuat la participanții care au folosit serumuri cu retinol la concentrații de 0,3% și 0,5%, timp de opt săptămâni.

Retinol pentru pori dilatați

Porii sunt mici orificii în piele care eliberează uleiuri (sebum). Aceștia sunt conectați cu foliculii de păr. Când porii sunt astupați cu celule moarte ale pielii sau sebum, devin mai mari și mai vizibili. Retinolul aplicat local tratează porii dilatați prin accelerarea refacerii celulelor pielii, ceea ce previne blocarea porilor și îmbunătățește aspectul lor.

Retinol pentru vergeturi

Vergeturile sunt cicatrici sub forma unor linii, care apar când pielea se întinde și se micșorează prea repede. De regulă, apar în timpul sarcinii sau când au loc modificări bruște sau rapide ale greutății.

Retinolul aplicat local poate face ca vergeturile să fie mai puțin vizibile, însă este contraindicată folosirea lui în timpul sarcinii sau al alăptării.

Cum și când se folosește retinolul?

Nu e niciodată prea devreme și nici prea târziu ca retinolul să fie introdus în rutina de îngrijire a pielii. Însă, este important de știut că nivelul de colagen și elastină începe să scadă în jurul vârstei de 30 de ani, iar producția se diminuează, treptat, odată cu înaintarea în vârstă. Studiile au dovedit că retinolul poate ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii mature.

Retinolul poate fii iritant pentru unele persoane, de aceea se recomandă inițial concentrații mici și nu în fiecare zi.

Piele aspră, uscată, iritată, roșie – acestea pot fi efectele primelor utilizări ale retinolului. Însă, în majoritatea cazurilor, pielea se adaptează rapid la schimbare.

Înainte de a utiliza, pentru prima dată, un produs pe bază de retinol, este recomandat un test pe o zonă mică a pielii, astfel încât, în cazul în care apar reacții adverse, acest ingredient să nu fie introdus în rutina zilnică.

Deoarece este fotosenzitivizant și reacționează la expunerea la soare (UV), retinolul se numără printre ingredientele care pot fi folosite doar în rutina de seară. După curățarea pielii, se aplică un strat subțire de retinol pe față (mai puțin în zona ochilor, unde sensibilitate este mai mare). După aplicarea retinolului, poate fi folosită o cremă hidratantă noncomedogenică (care să nu înfunde porii). Apoi, dimineața, este recomandată folosirea unei creme cu factor de protecție solară (SPF 50+), pentru a scădea riscul fotosensibilizării și iritării pielii.

Este esențial ca pielea să aibă șansa să se adapteze la retinol. De aceea, recomandarea experților este ca acest ingredient să fie folosit, la început, o dată sau de două ori pe săptămână, cu pauze între aplicări.

Treptat, în funcție de felul în care pielea răspunde tratamentului, retinolul poate fi aplicat mai des. Dacă apar semne de roșeață sau iritație ori exfoliere vizibilă, este indicată aplicarea retinolului o dată pe săptămână, timp de o lună, apoi de două ori pe săptămână. Pielea trebuie monitorizată pentru iritații, înainte de a crește numărul de utilizări.

Majoritatea retinoizilor nu sunt fotostabili, ceea ce înseamnă că ar trebui păstrați într-un recipient opac, bine sigilat și utilizați doar în rutina de seară. Retinolul se găsește sub formă de cremă, gel, serum, spray și loțiune. În general, gelurile și sprayurile pot usca ușor pielea, în timp ce loțiunile, serumurile și cremele sunt mai hidratante. Persoanele cu pielea grasă, pot folosi geluri sau sprayuri cu retinol, în timp ce pentru pielea uscată sunt indicate cremele. Cei care au pielea mixtă pot adăuga în rutina de seară serumuri și loțiuni cu retinol.

Și concentrația de retinol este importantă. La început, specialiștii recomandă produse cu o concentrație mică de retinol, de sub 0,25%. În funcție de toleranță, se pot utiliza creme și serumuri cu o concentrație de 2% retinol.

Retinolul este un instrument puternic împotriva îmbătrânirii pielii și a acneei, dar nu este pentru toată lumea. Persoanele predispuse la alergii sau care au pielea sensibilă pot încerca produse de îngrijire a pielii cu ingrediente mai puțin agresive. O alternativă naturală la retinol este bakuchiol. Studiile au demonstrat o eficiență egală cu cea a retinolului, dar fără a avea efectele lui secundare. În plus, poate fi folosit atât dimineața, cât și seara.

Retinoizii, pentru a deveni activi, trec prin faze succesive de metabolizare până se transformă în acid retinoid care apoi se cuplează cu receptorul său celular, pentru a-și exercita efectele. Granactive Retinoid (hydroxypinacolone retinoate) este un ester de retinoizi, un alt ingredient antiîmbătrânire care sprijină regenerarea celulară și are un potențial de iritare semnificativ mai mic în comparație cu retinolul. Cunoscut ca „noul retinoid“, Granactive Retinoid este unicul ester al acidului retinoic care nu necesită metabolizare, fixându-se direct de receptorul acidului retinoic.

Ingredient de ultimă generație, Granactive Retinoid este mai bine tolerat de piele, având efecte anti-aging la fel de bune ca ale retinolului. Poate fi introdus în rutina de îngrijire a pielii de la vârsta de 20 de ani, printre beneficiile sale numărându-se îmbunătățirea aspectului liniilor fine și al ridurilor, redarea clarității pielii și stimularea sintezei colagenului.

Acest ingredient inovator contribuie la restabilirea elasticității pielii, este benefic în tratarea pielii predispuse la acnee, uniformizează și luminează tenul și, cel mai important, nu irită pielea.

Retinolul face pielea mai sensibilă la lumina soarelui, așa că este necesară folosirea produselor cu factor de protecție solară și evitarea expunerii la raze ultraviolete.

În ceea ce privește persoanele care suferă de rozacee, eczeme sau psoriazis, este mai bine să evite retinolul, deoarece poate fi prea puternic pentru pielea care are nevoie de o atingere blândă. Retinolul poate crește inflamația, uscarea și sensibilizarea pielii.

Frecvența utilizării produselor pe bază de retinol ar trebui să crească odată cu înaintarea în vârstă.

Retinol: efecte secundare

Unele persoane care folosesc retinol au pielea uscată și iritată, mai ales după prima utilizare. Alte reacții adverse pot include:

Pentru a reduce aceste efecte secundare, este necesar ca retinolul să fie introdus treptat în rutina de îngrijire a pielii și la indicațiile unui dermatolog.

Mai puțin de 10% dintre persoanele care folosesc retinol pot prezenta reacții adverse mai severe precum:

Riscul de a manifesta reacții adverse poate fi mai mare dacă sunt utilizate, în același timp, mai multe produse care conțin retinol.

Se poate combina retinolul cu alte ingrediente?

Retinolul poate fi combinat alternativ cu alte tratamente cosmetice pentru piele, însă, deoarece multe ingrediente pot irita pielea, alăturarea lor ar trebui realizată sub îndrumarea unui specialist.

Retinol și acid glicolic

Acidul glicolic este un alfa-hidroxi acid (AHA), care funcționează ca un exfoliant chimic. Alternarea acidului glicolic și a retinolului ar putea funcționa bine pentru a reduce aspectul cicatricilor post-acneice și al petelor pigmentare. Însă, asocierea lor poate irita pielea. De aceea, este indicat fie să fie alternate zilele în care acestea sunt folosite, fie acidul glicolic să fie utilizat dimineața, iar retinolul seara.

Retinol și acid hialuronic

Acidul hialuronic este un ingredient care formează legături cu apa, iar rezultatul este menținerea pielii hidratate. Acesta calmează pielea, ceea ce poate ajuta la contracararea unora dintre efectele iritante ale retinolului.

Retinol și niacinamidă

Niacinamida este o formă a vitaminei B3, care poate ajuta la tratarea acneei și la reducerea semnelor îmbătrânirii. De asemenea, contribuie la protejarea pielii și la contracararea efectelor secundare iritante ale retinolului.

Retinol și acid salicilic

Atât retinolul, cât și acidul salicilic sunt ingrediente folosite pentru a trata acneea, însă ambele pot usca și irita pielea. Uscarea excesivă a pielii poate stimula producția de sebum, agravând și mai mult acneea. Persoanele care vor să utilizeze și retinol, și acid salicilic ar trebui să ia în considerare alternarea acestora: acid salicilic dimineața și retinol seara.

Bakuchiolul, alternativa naturală de retinol, poate fi asociat fără aceste limitări cu acidul salicilic sau acidul glicolic.

Retinol și vitamina C

Vitamina C poate ajuta la reducerea intensității petelor maronii, a liniilor fine și a ridurilor. Retinolul încetinește descompunerea fibrelor de colagen și crește elasticitatea, lăsând pielea fermă și luminoasă. Combinația dintre retinol și vitamina C poate ajuta la uniformizarea texturii și a nuanței pielii. Ambele ingrediente pot provoca iritații, de aceea este indicat ca introducerea lor în rutină să fie realizată treptat. Cel mai bine este ca produsele cu vitamina C să fie folosite dimineața, iar cele cu retinol seara.

Odată cu înaintarea în vârstă, este firesc să apară schimbări la nivel cutanat. Îmbătrânirea pielii este un proces natural. Totodată, acneea și petele pigmentare se numără printre cele mai frecvente probleme ale pielii. Însă, există numeroase tratamente care pot preveni și trata dificultățile cu care se confruntă pielea de-a lungul timpului.

Retinolul se numără printre cele mai folosite ingrediente în produsele pentru îngrijirea pielii, datorită beneficiilor pe care le are în tratarea acneei și a pielii hiperpigmentate, precum și în încetinirea pocesului de îmbătrânire a pielii. Este important însă de reținut că efectele utilizării retinolului se văd după câteva săptămâni și că pielea are nevoie de o perioadă de adaptare. De aceea, la primele aplicări pot apărea reacții adverse.

Resurse:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30674002/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6791161/

https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-does-retinol-work

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23293-retinol

https://www.medicalnewstoday.com/articles/retinols#summary

https://www.today.com/style/what-retinol-retinol-benefits-uses-side-effects-more-t150639

https://edition.cnn.com/cnn-underscored/beauty/retinol-benefits-vitamin-a

https://www.glamourmagazine.co.uk/gallery/retinol-what-you-need-to-know

https://www.byrdie.com/retinol-guide

Exit mobile version