Ce sunt flavonoidele și ce rol au în menținerea sănătății pielii?

Ce sunt flavonoidele și ce rol au în menținerea sănătății pielii?


Flavonoidele sunt compuși vegetali, care au numeroase beneficii pentru sănătate. Le găsim în legume și fructe, mai ales în cele de culoare roșie. Totodată, flavonoidele sunt utilizate în produsele cosmetice, în special datorită proprietăților antioxidante și calmante pe care le au.

Flavonoide

Ce sunt flavonoidele?

Flavonoidele sunt fitonutrienți larg răspândiți în regnul vegetal. Plantele folosesc acești compuși pentru propria lor creștere. Flavonoidele ajută plantele să atragă polenizatori și să lupte împotriva infecțiilor. De asemenea, dau fructelor și legumelor culorile specifice.

Flavonoidele nu sunt cu adevărat digerate sau absorbite la fel ca alți nutrienți, cum ar fi proteinele sau carbohidrații. În schimb, bacteriile intestinale descompun flavonoidele și organismul profită de proprietățile antioxidante și antiinflamatoare ale acestora.

Principalele surse alimentare de flavonoide sunt:

 • fructele de pădure (mure, afine, zmeură, căpșune);
 • roșiile;
 • varza roșie;
 • ceapa;
 • varza Kale;
 • pătrunjelul;
 • ceaiul verde și ceaiul negru;
 • vinul roșu;
 • cacao;
 • citricele (portocale, grepfrut, mandarine, lămâi și lime);
 • boabele de soia.

Au fost identificate peste 6.000 de tipuri diferite de flavonoide, acestea fiind grupate în subclase, în funcție de structura lor chimică și de modul în care sunt descompuse. Culoarea alimentelor oferă un indiciu despre subgrupul de flavonoide pe care acestea îl conțin.

Cercetările au arătat că flavonoidele au o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene, antialergice și antivirale. Cercetătorii sunt de părere că o dietă bogată în flavonoide ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare, diabet și unele tipuri de cancer. Totodată, acești fitonutrienți au fost asociați cu îmbunătățirea funcției cognitive.

Există șase clase principale de flavonoide:

 • Flavonoli. Cei mai studiați flavonoli sunt quercetina, miricetina și fisetina. Flavonolii au numeroase acțiuni pentru menținerea sănătății, inclusiv scăderea riscului de a dezvolta boli de inimă. Se găsesc în salată verde, roșii, ceapă, varză Kale, mere, struguri, fructe de pădure, ceai și vin roșu.
 • Izoflavone. Acești compuși se găsesc mai ales în leguminoase și în soia și, mai rar, în alte plante. Unii sunt considerați fitoestrogeni, substanțe care mimează acțiunea estrogenilor.
 • Flavanone. Citricele, cum ar fi portocalele, lămâile și grepfrutul, au flavanone. Acești compuși fac ca sucul și cojile de citrice să aibă un gust amar. Ei contribuie la scăderea inflamațiilor, diminuarea nivelului de colesterol și a grăsimilor din sânge, dar acționează și ca antioxidanți.
 • Flavone. Aceste flavonoide se mai numesc și catechine și se găsesc, cu precădere, în ceaiul negru și în ciocolată, dar și în anumite fructe, precum banalele, afinele, piersicile, merele și perele.
 • Antocianine. Aceste flavonoide se găsesc în strugurii roșii, afine, zmeură, căpșune și mure.
 • Calcone. Aceste flavonoide au proprietăți antioxidante. Unii dintre acești compuși sunt folosiți în produsele de înfrumusețare. Printre alimentele bogate în calcone se numără roșiile, perele, căpșunele, murele și grâul.

Potrivit specialiștilor, nu există o valoare zilnică stabilită pentru flavonoide, însă cercetările arată că un aport mai mare de flavonoide poate avea beneficii pentru sănătate, iar consumul unei diete bogate în alimente care conțin flavonoide este, în general, recomandat pentru sănătatea și bunăstarea generală. Cantitatea de flavonoide necesară poate varia în funcție de factori ca: vârsta, sexul și starea generală de sănătate.

Beneficiile flavonoidelor pentru sănătatea pielii

Cercetările au arătat că flavonoidele oferă o serie de beneficii pentru sănătate:

 • O analiză din 2011 a arătat că flavonoidele joacă un rol important în combaterea cancerului.
 • În urma unui studiu din 2021, s-a observat o legătură între un aport mai mare de alimente pe bază de flavonoide, cum ar fi merele, fructele de pădure și perele, și scăderea tensiunii arteriale.
 • O analiză din 2022 a arătat că o dietă bogată în flavonoide ajută la îmbunătățirea funcției cognitive, în special în rândul adulților în vârstă.

Pe lângă beneficiile pe care flavonoidele le au pentru sănătatea generală, acești compuși vegetali sunt extrem de eficienți și pentru sănătatea pielii. În produsele cosmetice, flavonoidele sunt folosite pentru activitatea lor puternic antioxidantă.

Antioxidanții ajută la neutralizarea radicalilor liberi, acele molecule instabile care pot deteriora celulele pielii și pot accelera procesul de îmbătrânire. Prin neutralizarea radicalilor liberi, flavonoidele protejează pielea de stresul oxidativ, reducând apariția liniilor fine, a ridurilor și a altor semne de îmbătrânire.

Flavonoidele oferă protecție împotriva radiațiilor ultraviolete

Anumite flavonoide au proprietăți fotoprotectoare. Acești compuși pot ajuta la protejarea pielii împotriva efectelor dăunătoare ale radiațiilor ultraviolete, reducând riscul arsurilor solare și al îmbătrânirii pielii în urma expunerii la soare.

Cel puțin cinci studii au analizat efectele aplicării pe piele a unor produse care conțin extract de ceai verde. Mecanismul din spatele acestor cercetări a fost următorul: aplicarea extractului pe piele, expunerea zonei la lumina ultravioletă și apoi evaluarea semnelor de deteriorare UV (înroșirea pielii, markeri crescuți ai inflamației, un număr mai mare de keratinocite deteriorate). Rezultatele au fost benefice, arătând că flavonoidele au efect fotoprotector. Cu toate acestea, se fac în continuare studii, întrucât cele inițiale au fost realizate pe eșantioane mici de subiecți (între 8 și 20 de persoane).

Flavonoidele calmează iritația pielii și reduc roșeața

Flavonoidele au proprietăți antiinflamatoare, care ajută la calmarea pielii iritate și la reducerea roșeții. Astfel, sunt foarte eficiente în rândul persoanelor care au pielea sensibilă, predispusă la rozacee și acnee, deoarece pot ajuta la calmarea inflamației și la prevenirea erupțiilor cutanate.

Flavonoidele contribuie la sinteza colagenului

Flavonoidele joacă un rol important și în sinteza și menținerea nivelului de colagen, principala proteină structurală a pielii, care îi oferă fermitate, rezistență și elasticitate. Odată cu înaintarea în vârstă, nivelul de colagen din piele scade, motiv pentru care apar liniile fine, ridurile și petele pigmentare, iar pielea devine flască și ternă.

Unul dintre motivele pentru care nivelul de colagen scade este expunerea prelungită la soare. Datorită proprietăților sale antioxidante, flavonoidele protejează pielea de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete și contribuie la sinteza colagenului, ceea ce ajută la îmbunătățirea texturii pielii.

Flavonoidele ajută la vindecarea rănilor

Anumite flavonoide au proprietăți de vindecare a rănilor, prin susținerea formării de noi vase de sânge și de țesut cutanat. Acest lucru poate fi benefic în tratamentul rănilor minore ale pielii și poate ajuta la reducerea aspectului cicatricilor.

Extractul de ceapă, bogat în flavonoidele quercetină și kaempferol, a fost utilizat pentru a reduce formarea cicatricilor, în special a cicatricilor cheloide.

Alimente cu flavonoide

Flavonoidele în rutina de îngrijire a pielii

Pentru a profita din plin de beneficiile pe care flavonoidele le au asupra pielii, este recomandat să avem o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume cât mai diverse.

De asemenea, încorporarea în rutina zilnică de îngrijire a pielii a unor produse care conțin acești fitonutrienți contribuie la menținerea sănătății cutanate.

Așadar, este bine să optăm pentru produse cosmetice care conțin extract de ceai verde, extract de semințe de struguri, extract de Mimosa Tenuiflora și extract de rădăcină de lemn-dulce, care sunt bogate în flavonoide și au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.

Adaugă în rutina zilnică de îngrijire a pielii:

Produsele din gama Cicaderm, care conțin extract de Mimosa Tenuiflora. Ingredient natural, folosit în produsele dermatocosmetice, datorită proprietăților sale regenerative, extractul de Mimosa Tenuiflora conține flavonoide, care protejează pielea de infecții, ajută la minimizarea pigmentării și la încetinirea îmbătrânirii premature a pielii.

 • Cicaderm Cremă Barieră cu Mimosa Tenuiflora izolează, repară și protejează pielea expusă accidental sau constant la substanțe iritante sau alergene. Formează o barieră protectoare pentru piele împotriva factorilor poluanți, iritanți și alergeni. Restabilește integritatea pielii, calmează și asigură confortul pielii pe termen lung. Previne și reduce riscul de a dezvolta dermatită de contact.
 • Cicaderm Cremă Reparatoare cu Mimosa Tenuiflora ajută la vindecarea rapidă a leziunilor pielii și reduce riscul formării cicatricilor. Aplicată imediat pe leziune, oprește sângerarea, reduce inflamația și ajută la reconstrucția integrității pielii. Creează condițiile favorabile cicatrizării estetice a plăgilor mici, juliturilor, arsurilor, leziunilor din varicelă și acnee, cicatricilor postlaser și microchirurgie, după epilare.
 • Cicaderm Spray Reparator cu Mimosa Tenuiflora repară rapid leziunile umede ale pielii, zonele greu accesibile sau care nu suportă atingere, cu efect intens antibacterian, antimicrobian și antiinflamator. Absoarbe exudatul facilitând vindecarea.

Produsele din gama Ivawhite, care conțin extract de licorice (lemn-dulce). Obținut din rădăcinile plantei Glycyrrhiza glabra, originară din regiunile mediteraneene și din vestul Asiei, licorice conține peste 300 de compuși chimici și flavonoide, care au proprietăți antiinflamatoare, antivirale și antimicrobiene.

 • Ivawhite Cremă depigmentantă reduce numărul, dimensiunea și intensitatea culorii lentiginelor (pete de vârstă), efelidelor, melasmei și hiperpigmentarii postinflamatorii.
 • Ivawhite Ser depigmentant intensiv uniformizează și îmbunătățește strălucirea și radianța feței, stimulează dispariția petelor hiperpigmentare și previne reapariția lor.

Produsele din gama Resveratrox, care conțin Centella Asiatica. Folosit pentru tratarea și calmarea pielii iritate, întrucât este o sursă bogată de substanțe bioactive naturale, flavonoide, acizi fenolici, aminoacizi și zaharuri, extractul de Centella Asiatica este benefic în lupta împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, are activitate antiinflamatoare și sprijină hidratarea stratului cornos și funcția de barieră epidermică.

 • Resveratrox V Cremă antivergeturi previne formarea de noi vergeturi şi reducere dimensiunea celor deja instalate. Prin refacerea fibrelor de colagen și elastină redă elasticitatea pielii. Are efect restructurant profund şi crește rezistența pielii la distensie.
 • Resveratrox Forte Cremă anticelulită are efect intens de reducere a stratului lipidic de pe coapse, fese și abdomen, determină reducerea semnificativă a aspectului de coajă de portocală și remodelarea siluetei. În urma utilizării, pielea devine netedă, fermă și elastică.

Prin urmare, flavonoidele sunt compuși vegetali, care se găsesc din abundență în unele dintre cele mai consumate fructe și legume și au numeroase beneficii pentru sănătatea generală și a pielii. Puterea lor antioxidantă și efectele antiinflamatoare fac flavonoidele aliați valoroși și de încredere în menținerea aspectului tineresc al pielii. Atât printr-o dietă echilibrată, cât și printr-o rutină de îngrijire, care să cuprindă produse cu extracte naturale ce au un conținut bogat de flavonoide, putem sprijini sănătatea cutanată.

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.