Totul despre vergeturi: tipuri, cauze, prevenție și tratament

Totul despre vergeturi: tipuri, cauze, prevenție și tratament


Vergeturile sunt cicatrici sub forma unor dungi care apar pe diferite părți ale corpului, dacă pielea se întinde sau se micșorează prea repede.

Vergeturile sunt foarte comune, estimările sugerând că până la 90% dintre oameni au astfel de cicatrici pe piele. De obicei, apar în perioada de creștere, respectiv la pubertate, în timpul sarcinii ori după naștere sau când au loc modificări bruște sau rapide ale greutății. De exemplu, adolescenții, a căror creștere este rapidă, ar putea observa unele vergeturi, la fel și persoanele care se antrenează cu greutăți, dacă mușchii se dezvoltă foarte repede.

Vergeturile nu sunt dureroase și nu afectează starea de sănătate, dar unii oameni le consideră inestetice. În timp, se pot estompa, însă niciodată nu vor dispărea complet.

Vergeturi

Ce sunt vergeturile?

Vergeturile reprezintă un tip de cicatrici care se dezvoltă atunci când pielea se întinde sau se micșorează rapid. Schimbarea bruscă face ca fibrele de colagen și elastină, care asigură elasticitatea pielii, să se degradeze. Pe măsură ce pielea se vindecă, pot apărea vergeturi, însă aceste cicatrici pe piele nu se formează la toată lumea. Nivelurile hormonale fluctuante par să joace un rol important în apariția cicatricilor.

Vergeturile apar, cu precădere, în următoarele perioade ale vieții:

 • la pubertate – când au loc puseuri de creștere;
 • în timpul sarcinii, mai ales în ultimul trimestru;
 • în perioadele cu creșteri sau scăderi bruște de greutate.

Când pielea nu poate reveni la forma inițială, după o perioadă de creștere intensă, pot apărea vergeturi. Peste 50% dintre femei au vergeturi în timpul sarcinii.

Cel mai frecvent, vergeturile apar pe abdomen, pe sâni, pe șolduri, pe fese, în zona lombară și în partea superioară a brațelor. La început, vergeturile pot apărea sub forma unor linii roșiatice sau purpurii care au o textură diferită de pielea din jurul lor. Vergeturile nu necesită tratament și, de multe ori, se estompează în timp, cu sau fără ajutorul unor produse cosmetice sau proceduri specifice.

Cu toate că vergeturile nu afectează sănătatea fizică, pot avea efecte negative asupra bunăstării mintale. Persoanele care au vergeturi se pot îngrijora cu privire la modul în care sunt percepute de ceilalți. De asemenea, vergeturile pot cauza probleme cu imaginea de sine și pot provoca stări de anxietate, depresie și stres. Pentru unele persoane, vergeturile reprezintă o preocupare estetică semnificativă, ce le poate afecta viața de zi cu zi.

Vergeturile rosii

Tipuri de vergeturi

Vergeturile pot fi împărțite în mai multe categorii, în funcție de formarea și aspectul lor:

 • striae rubrae – vergeturi roz/ vergeturi roșii (sau stadiul acut al vergeturilor, respectiv cele mai timpurii semne fizice ale pielii supraîntinse);
 • striae albae – vergeturi albe (stadiul cronic al vergeturilor sau forma finală, când acestea seamănă mai mult cu cicatricile);
 • striae gravidarum – vergeturi care apar ca urmare a sarcinii;
 • striae nigrae – vergeturi gri închis sau vergeturi negre (apar, de obicei, la persoanele cu pielea mai închisă la culoare);
 • striae caerulea – vergeturi albastru închis sau vergeturi mov (apar, de obicei, în rândul persoanelor cu pielea mai închisă la culoare);
 • striae atrophicans – piele subțire asociată cu vergeturi (această problemă e mai frecventă în rândul celor care suferă de sindrom Cushing, care utilizează, pe termen lung, corticosteroizii sau care au suferit o procedură chirurgicală).

Semne specifice vergeturilor

Vergeturile nu seamănă între ele. Semnele variază în funcție de cât timp a trecut de la apariție, de ce anume le-a cauzat, de locul în care se află pe corp, de nuanța naturală a pielii și de sănătatea și elasticitatea pielii.

Vergeturile proaspăt dezvoltate pot avea o formă ușor ridicată și pot cauza prurit (mâncărime) și iritații. La început, vergeturile sunt rozalii sau roșiatice și, odată cu trecerea timpului devin albăstrii, purpurii sau maronii (în funcție de cât de pigmentată este pielea). În forma finală, sunt albe și seamănă mai bine cu niște cicatrici.

Vergeturile pot deveni mai puțin vizibile, odată cu trecerea timpului, dar acest lucru poate dura ani.

Vergeturi sarcina

De ce apar vergeturile: cauze și factori de risc

Principala cauză a vergeturilor este întinderea pielii. Severitatea lor depinde însă de mai mulți factori, inclusiv genetica și nivelul de stres. Cortizolul, un hormon produs de glandele suprarenale, poate avea un rol în apariția vergeturilor, întrucât slăbește fibrele elastice ale pielii. Când pielea se întinde sau se micșorează rapid, fibrele de elastină și colagen se rup. Principalul rol al elastinei este de a permite pielii să se întindă, în vreme ce colagenul oferă structură, rezistență și sprijin. Pe măsură ce pielea se vindecă, apar vergeturi în zonele în care fibrele de elastină se degradează.

Vergeturile: factori de risc

O serie de factori de risc au fost asociați cu dezvoltarea vergeturilor, printre aceștia numărându-se:

 • Sarcina – vergeturile se dezvoltă, în mod obișnuit, pe abdomenul și sânii unei femei însărcinate, din cauza distensiei;
 • Antrenamentele cu greutăți – culturiștii, în special cei care folosesc suplimente pentru a promova dezvoltarea rapidă a mușchilor, pot dezvolta vergeturi pe brațe, piept, fese și coapse, din cauza expansiunii rapide a pielii;
 • Pubertatea – adolescenții și preadolescenții dezvoltă, adesea, vergeturi în timpul pubertății, din cauza puseurilor de creștere, care fac pielea să se întindă rapid;
 • Tratamentele medicale – unele medicamente pot provoca creștere în greutate sau alte modificări fizice care întind pielea și duc la apariția vergeturilor, printre acestea numărându-se cele pe bază de hormoni (cum ar fi pilulele anticoncepționale) și corticosteroizi (care ameliorează inflamația din unele zone ale corpului);
 • Afecțiunile medicale – bolile care cauzează o creștere accelerată în greutate sau cele care afectează pielea, cum sunt Sindromul Cushing și sindromul Marfan, pot reprezenta factori de risc pentru apariția vergeturilor.
Crema vergeturi sarcina

Tratament vergeturi

Vergeturile nu necesită neapărat tratament. Sunt inofensive și, cel mai adesea, se estompează în timp. La întrebarea „Cum sa scapi de vergeturi?“ nu există un răspuns care să mulțumească pe deplin persoanele care au astfel de semne pe corp.

Într-adevăr, anumite tratamente pot contribui la scăderea vizibilității și intensității lor, însă este posibil ca vergeturile să nu dispară niciodată complet.

Printre tratamentele care și-au dovedit eficiența în tratarea vergeturilor se numără:

 • Cremele cu retinoizi. Derivați din vitamina A, retinoizii aplicați pe piele pot îmbunătăți aspectul vergeturilor formate recent (câteva luni). Tretinoina ajută la refacerea nivelului de colagen, făcând vergeturile să semene mai mult cu pielea neafectată, însă acest ingredient poate irita pielea.
 • Cremele cu acid hialuronic. Aplicarea acidului hialuronic pe vergeturile timpurii poate face ca acestea să devină mai puțin vizibile.
 • Cremele cu extract de alge brune și ulei de măsline. Acestea previn formarea de noi vergeturi şi reducerea dimensiunii celor deja instalate. Prin refacerea fibrelor de colagen și elastină, redau elasticitatea pielii și cresc rezistența acesteia la distensie.
  • Resveratrox V Cremă Antivergeturi conține extract de alge brune, care are efect restructurant profund și ajută pielea să își recapete elasticitatea și suplețea, Centella Asiatica, ce contribuie la restructurarea pielii în profunzime, printr-un mecanism diferit de refacere a fibrelor de colagen, ulei de măsline, care are proprietățile de estompare a vergeturilor în timpul sarcinii sau după naștere, unt de Karite (Butyrospermum parkii), renumit pentru importantele sale proprietăți hidratante, dar și Apă Termală Herculane, care are proprietăți antiinflamatoare dovedite, fiind indicată pentru piele sensibilă și reactivă.
 • Terapiile cu lumină și laser. Există o serie de terapii cu lumină și laser care pot stimula creșterea nivelului de colagen, refăcând elasticitatea pielii. Medicul dermatolog poate ajuta o persoană care are vergeturi să identifice cea mai bună tehnică de estompare a acestora.
 • Microneedlingul. Acest tip de tratament implică un dispozitiv cu ace minuscule care punctează pielea pentru a induce un răspuns natural de vindecare și pentru stimularea producției de colagen.
 • Dermabraziunea. Acest tip de intervenție chirurgicală se realizează cu ajutorul unui instrument specializat pentru îndepărtarea vergeturilor. Procesul îmbunătățește conturul pielii și îi oferă un aspect neted. Printre efectele adverse se numără hiperpigmentarea și dilatarea porilor.
Cum sa scapi de vergeturi

Cum pot fi prevenite vergeturile?

Pentru a preveni apariția vergeturilor, sunt necesare câteva schimbări sau adaptări în ceea ce privește stilul de viață.

 • Controlul greutății. Creșterea sau pierderea în greutate într-un ritm lent oferă pielii timp să compenseze schimbările de formă și reduc probabilitatea de rupere. Pentru femeile însărcinate, controlul greutății presupune doar creșterea în greutate necesară pentru a susține un făt în dezvoltare. Pentru sportivi, acest lucru înseamnă construirea masei musculare în timp. Pentru persoanele care încep o dietă, controlul greutății presupune să slăbească treptat și să nu facă schimbări drastice ale dietei, care să încurajeze pierderea rapidă a kilogramelor.
 • Consumul alimentelor care contribuie la creșterea producției de colagen. Deși organismul produce colagen în mod natural, există posibilitatea ca nivelul acestei proteine care susține elasticitatea pielii să nu fie suficient pentru a preveni apariția vergeturilor. De aceea, ar fi bine ca în dieta zilnică să fie incluse și alimente care susțin producția de colagen, precum carnea slabă, legumele verzi și fructele bogate în aminoacizi.
 • Consumul lichidelor. Pielea trebuie să fie hidratată pentru a-și menține elasticitatea, întrucât, dacă este deshidratată, există un risc mai mare de rupere în timpul distensiei. Din acest motiv, specialiștii recomandă consumul a cel puțin doi litri de apă în fiecare zi.
 • Evitarea expunerii la soare. Razele ultraviolete distrug fibrele de colagen, astfel că expunerea la soare crește riscul de formare a vergeturile, întrucât fragilizează pielea. Dacă expunerea la lumina directă a soarelui este inevitabilă, este obligatorie folosirea unor produse ce oferă protecție solară, pentru a bloca razele UV.
 • Practicarea unor exerciții fizice. Sportul este, de asemenea, esențial în prevenirea vergeturilor. Practicat cu moderație, sportul tonifică organismul și reduce riscul de apariția a vergeturilor.

Vergeturile pot fi inestetice, dar reprezintă o problemă comună și, adesea, temporară. Principala cauză a formării acestora este distensia pielii și există anumite perioade când dezvoltarea lor este mai frecventă. Femeile însărcinate sunt mai predispuse să aibă vergeturi, însă riscuri există și în cazul bărbaților și al copiilor. Deși nu reprezintă un pericol pentru sănătate pe termen lung și nu necesită tratament, pot fi luate măsuri de ameliorare a cicatricilor, pentru a îmbunătăți imaginea de sine a persoanei care are vergeturi.

Resurse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stretch-marks/diagnosis-treatment/drc-20351144

https://www.aad.org/public/cosmetic/scars-stretch-marks/stretch-marks-why-appear

https://www.nhs.uk/conditions/stretch-marks/

https://www.healthline.com/health/stretch-marks

https://www.medicalnewstoday.com/articles/283651

https://kidshealth.org/en/teens/stretch-marks.html

https://www.webmd.com/beauty/what-are-stretch-marks

https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-stretch-marks

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10785-stretch-marks

https://www.stretchmarks.org/preventing/
Publicat în categoria IvaStories
Etichete

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.