Rutina de îngrijire a pielii este esențială pentru a avea un ten luminos, ferm și sănătos. Pe lângă produsele cosmetice folosite și modul de aplicare a acestora, un alt aspect important pentru menținerea bunăstării cutanate îl reprezintă alimentația și stilul de viață.
Pielea este cel mai mare organ al corpului și este supusă, în fiecare zi, unor pericole care îi pot afecta structura. Razele ultraviolete se numără printre cei mai primejdioși dușmani ai pielii. Din cauza expunerii prelungite la soare, riscul de apariție a liniilor fine, ridurilor și petelor pigmentare – principalele semne ale îmbătrânirii pielii – este mai mare.
Cu toate acestea, soarele are și beneficii pentru piele. Câteva minute în bătaia soarelui oferă pielii necesarul de vitamina D de care are nevoie pentru a preveni sau trata anumite afecțiuni dermatologice. Aceasta nu este singura vitamina bună pentru piele. Alături de vitaminele B, C, E și K, dar și de unele minerale, vitamina D susține sănătatea cutanată.
Pielea are nevoie de nutrienți pentru a-și îndeplini rolul, cel de barieră de protecție împotriva factorilor dăunători. Un aport suficient de vitamine și minerale contribuie la menținerea elasticității, fermității și rezistenței pielii.
Cuprins
Vitamina A
Toate celulele organismului au nevoie de vitamina A pentru a se dezvolta. Vitamina A este considerată printre cele mai eficiente ingrediente pentru îngrijirea pielii. Atât straturile superioare ale pielii, cât și cele inferioare funcționează corespunzător și datorită acestei vitamine.
Vitamina A are multe beneficii pentru menținerea sănătății cutanate:
- previne daunele solare, prin întreruperea procesului de descompunere a colagenului;
- oferă protecție împotriva arsurilor solare, datorită proprietăților sale antioxidante;
- influențează procesul de vindecare a leziunilor;
- ajută glandele pielii să producă sebum, care are rol protector;
- reduce hiperpigmentarea;
- reduce inflamația.
De asemenea, vitamina A este unul dintre ingredientele folosite în tratarea acneei. Deși poate fi găsită în multe forme, cel mai cunoscut derivat al vitaminei A este retinolul. Acesta contribuie la întărirea funcției de barieră a pielii, stimulează refacerea celulară și exfoliază eficient, ceea ce previne blocarea porilor, împiedică degradarea fibrelor de colagen și elastină și stimulează producția acestei proteine care oferă elasticitate și fermitate pielii. Totodată, poate îmbunătăți aspectul cicatricilor cauzate de acnee.
Un aport insuficient al vitaminei A în organism poate duce la uscarea și descuamarea pielii.
Vitamina A poate fi obținută din alimentație, din suplimente nutritive sau prin aplicarea locală a produselor cosmetice care o conțin.
Cartofii dulci, morcovii, broccoli, spanacul și varza Kale sunt doar câteva dintre legumele bogate în vitamina A. De asemenea, vitamina A poate fi găsită și în produse de origine animală, cum ar fi laptele, ouăle, iaurtul și ficatul de vită.
Utilizarea constantă a produselor de îngrijire a pielii pe bază de vitamina A menține pielea hidratată și poate contribui la estomparea ridurilor, uniformizarea nuanței pielii și tratarea acneei.
Produsele din gama Multi-performance de la Ivatherm conțin unt de Karite, ingredient bogat în fitosteroli și vitamine (A, E, C), cu rol nutritiv, calmant și restructurant.
Grupul de vitamine B
Grupul de vitamine B reprezintă una dintre cele mai sigure și mai eficiente moduri de a trata anumite probleme ale pielii. Acneea, eczema și rozaceea sunt doar câteva dintre afecțiunile pielii ale căror simptome pot fi ameliorate datorită complexului de vitamine B.
Complexul de vitamine B este format din opt vitamine solubile în apă, fiecare având un rol important în menținerea sănătății organismului.
O formă a vitaminei B3 folosită frecvent în produsele de îngrijire a tenului este niacinamida, care are mai multe beneficii pentru menținerea sănătății cutanate:
- întărește funcția de barieră a pielii;
- întărește bariera lipidică, ceea ce ajută pielea să rețină apă;
- îmbunătățește nuanța și textura pielii;
- reduce aspectul porilor;
- estompează hiperpigmentarea;
- reduce roșeața.
Vitamina B2 sau riboflavina este, de asemenea, benefică pentru piele, deoarece contribuie la refacerea celulară și menținerea unor niveluri optime de colagen. Astfel, pielea își păstrează tinerețea cât mai mult timp.
Cu proprietăți asemănătoare mierii, vitamina B5 sau acidul pantotenic este un umectant, care atrage apa în piele și îi menține elasticitatea. Pielea rămâne hidratată, iar riscul apariției problemelor asociate uscăciunii (linii fine, riduri, pete pigmentare) este mai mic.
Vitamina C
Vitamina C este un puternic antioxidant, care protejează pielea de radicalii liberi. Cercetările sugerează că stresul oxidativ, cauzat de radicalii liberi, joacă un rol important în îmbătrânirea prematură a pielii.
Printre cele mai importante beneficii ale vitaminei C pentru piele se numără:
- stimularea producției de colagen;
- îmbunătățirea proprietăților naturale ale pielii de protecție împotriva razelor ultraviolete;
- estomparea petelor pigmentare;
- hidratarea pielii;
- încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii.
Există o legătură puternică și între vitamina C și colagen. Sinteza acestei proteine, cu rol esențial în menținerea tinereții pielii, nu se poate realiza fără vitamina C.
Din cauza deficitului de vitamina C, riscul de leziuni ușoare este mai mare, iar vindecarea rănilor mai anevoioasă.
Vitamina C poate fi obținută din alimentație, cu precădere din consumul fructelor și legumelor. Printre cele mai bogate surse de vitamina C se numără citricele, căpșunele, ardeii, cartofii și roșiile. De asemenea, suplimentele nutritive ajută la rezolvarea carențelor de vitamina C.
Aplicarea locală a vitaminei C poate îmbunătăți elasticitatea și strălucirea pielii. Produsele cosmetice, serumurile și cremele cu vitamina C, care conțin și acid ferulic, pot ajuta la creșterea stabilității vitaminei C, precum și la o mai bună absorbție a produsului de către piele.
Produsele Ivatherm din gama Ivawhite, care conțin un derivat stabil de Vitamina C (Et-VC™), depigmentează, uniformizează și îmbunătățesc strălucirea feței.
Vitamina D
Vitamina D este produsă de organism, în mod natural, ca urmare a expunerii la soare. Când lumina soarelui este absorbită de piele, colesterolul se transformă în vitamina D, care este, apoi, preluată de ficat și rinichi și transportată în tot organismul pentru a ajuta la sinteza celulelor sănătoase.
Cunoscută și sub denumirea „vitamina soarelui“, vitamina D are numeroase beneficii pentru piele:
- reduce inflamația și iritația;
- susține metabolismului celulelor, ajutând pielea să se dezvolte și să se repare;
- ameliorează simptomele psoriazisului;
- ameliorează simptomele dermatitei atopice.
Cu toate că e nevoie de a petrece timp în aer liber, pentru a obține necesarul de vitamina D, sunt necesare mai multe măsuri de protecție pentru a limita efectele negative pe care razele ultraviolete le pot avea asupra organismului. Folosirea produselor cu factor de protecție solară și evitarea expunerii la soare în timpul orelor de vârf (10.00 – 16.00) sunt două dintre cele mai importante metode de prevenire a îmbătrânirii premature a pielii.
Produsele din gama Sunlight de la Ivatherm protejează celulele pielii de efectele negative ale radiațiilor ultraviolete.
Pentru a obține necesarul de vitamina D, sunt suficiente 10 – 15 minute, în fiecare zi, petrecute la soare, în aer liber, în afara orelor 10:00 – 16:00. Totodată, există și câteva alimente cu un conținut mare de vitamina D. Pe de o parte, vitamina D2 se găsește mai ales în surse vegetale și alimente fortificate, iar vitamina D3 se găsește mai ales în carne și produse lactate. De aceea, din dietă zilnică n-ar trebui să lipsească preparate din pește gras (somon, macrou, sardine și hering), ficat de vită, gălbenușuri de ou și ciuperci.
Vitamina E
În mod normal, organismul produce vitamina E prin sebum, o substanță uleioasă emisă prin porii pielii. Dacă nivelul este optim, sebumul ajută la menținerea umidității pielii și previne uscarea. Persoanele care au pielea uscată și folosesc produse cosmetice pe bază de vitamina E obțin mai multă hidratare, pentru a susține astfel nivelul de sebum redus.
Printre beneficiile pe care vitamina E le are asupra pielii se numără;
- tratarea inflamației;
- protejarea împotriva razelor ultraviolete;
- protejarea funcției de barieră a pielii;
- hidratarea pielii;
- protejarea membranelor celulelor pielii de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi;
- tratarea arsurilor și estomparea cicatricilor.
La fel ca vitamina C, vitamina E are proprietăți antioxidante, iar funcția sa principală în îngrijirea pielii este de a o proteja împotriva daunelor provocate de soare. Vitamina E oferă, așadar, fotoprotecție, astfel organismul are capacitatea de a minimiza daunele cauzate de radiațiile UV. Drept urmare, vitamina E are un rol important în limitarea riscului de apariție a semnelor îmbătrânirii premature a pielii, cum sunt petele pigmentare și ridurile.
Vitamina E, cunoscută și sub denumirea tocoferol, este disponibilă în multe produse de îngrijire a pielii.
La Ivatherm, vitamina E se numără printre ingredientele pe care le conțin produsele din gama, Glykolift, destinate pielii mature. Atât cremele, cât și serumurile reduc semnificativ liniile fine și ridurile, sporesc luminozitatea tenului și oferă senzația de „ștergere a timpului“.
Și produsele din gama Cicaderm conțin vitamina E. Aplicate pe pielea lezată, cremele Cicaderm contribuie la vindecarea rapidă a leziunilor pielii și la reducerea riscului formării cicatricilor.
Aportul necesar de vitamina E poate fi obținut și prin consumul unor alimente care o conțin, precum migdale, alune și semințe de floarea soarelui.
Vitamina K
Vitamina K are un rol important pentru întregul organism. Funcția sa principală constă în sprijinirea procesului de coagulare a sângelui. Drept urmare, tăieturile, vânătăile și zonele afectate de intervenții chirurgicale se vindecă mai repede. De asemenea, vitamina K susține formarea fibrelor de colagen.
Printre problemele cutanate în care vitamina K și-a dovedit eficiența se numără:
- Vergeturile;
- varicele;
- cicatricile;
- petele pigmentare;
- cercurile întunecate de sub ochi.
Datorită proprietăților antioxidante, vitamina K poate menține sănătatea generală a pielii.
Aplicate după o intervenție chirurgicală, cremele cu vitamina K contribuie la reducerea inflamației și vânătăilor, accelerând, totodată, procesul de vindecare a pielii.
Totodată, această vitamină este un ingredient frecvent folosit în cremele pentru ochi, deoarece poate ajuta la reducerea cearcănelor și a pungilor de sub ochi.
Vitamina K poate fi obținută prin alimentație, consumând varză Kale, spanac, salată verde, varză, castraveți și fasole verde, sau prin suplimente nutritive.
Zinc
Zincul are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante și este unul dintre mineralele esențiale pentru buna funcționare a organismului. Beneficiile sale pentru sănătatea pielii sunt numeroase, dar cel mai important rol este acela că susține vindecarea rănilor.
Zincul oferă protecție împotriva razelor ultraviolete, datorită proprietăților sale antioxidante. Totodată, menține pielea curată, estompează hiperpigmentarea și ameliorează simptomele acneei și rozaceei.
Mai mult decât atât, zincul este necesar pentru a menține pereții celulari stabili și pentru ca celulele să se dividă și să se specializeze pe măsură ce se dezvoltă.
Organismul nu produce, în mod natural, zinc, drept urmare acesta trebuie obținut din surse externe. Alimentele care conțin acest mineral sunt carnea roşie și cea de pui, cerealele integrale, fructele de mare, lactatele și nucile. Totodată, zincul poate fi obținut și din suplimente nutritive.
Cupru
Cuprul este unul dintre micronutrienții necesari pentru a produce melanina, pigmentul responsabil de culoarea părului, a ochilor și a pielii. De asemenea, cercetările din ultimii ani au studiat efectele antiîmbătrânire ale cuprului.
Peptidele de cupru din produsele de îngrijire a pielii sprijină producția de colagen și elastină și acționează ca un antiinflamator. Odată cu înaintarea în vârstă, producția de colagen și elastină scade, ceea ce duce la apariția liniilor fine, a ridurilor și a petelor pigmentare.
Datorită capacității lor de a repara pielea și de a uniformiza nuanța pielii, peptidele din cupru estompează ridurile. Pentru că pot elimina țesuturile conjunctive deteriorate din piele, adăugând în același timp altele noi, peptidele de cupru prezintă, de asemenea, și alte beneficii la nivel cutanat, printre care reducerea aspectului petelor de vârstă și estomparea cicatricilor cauzate de acnee.
Peptidele de cupru sunt disponibile în serumuri și creme hidratante faciale.
Seleniu
Seleniul are proprietăți antioxidante, drept urmare poate ajuta la combaterea stresului oxidativ cauzat de radicalii liberi. Odată cu înaintarea în vârstă unele dintre mecanismele de apărare se pierd, ceea ce accelerează dezechilibrul dintre radicalii liberi și antioxidanți. Seleniul este un mineral, care ajută anumiți antioxidanți, precum vitamina E, să protejeze pielea de razele UV, ceea ce scade riscul de a dezvolta cancer de piele.
În plus, studiile au arătat că deficitul de seleniu poate fi asociat cu anumite afecțiunii inflamatorii ale pielii, cum ar fi acneea, eczema și psoriazisul.
Carnea de pui, de curcan, de porc și de vită, ouăle și tonul sunt surse excelente de seleniu care, consumate zilnic, asigură aportul necesar al acestui mineral în organism.
Magneziu
Magneziul asigură protecție pielii împotriva factorilor dăunători, sprijinind regenerarea celulară. Acest mineral și-a dovedit eficacitatea în estomparea hiperpigmentării și a daunelor cauzate de radiațiile ultraviolete, în repararea ADN-ului și replicarea celulelor.
Mai mult decât atât, magneziul poate calma pielea sensibilă și diminua roșeața. Fiind eficient și în calmarea inflamației, magneziul este, adesea, folosit în tratamentul acneei și rozaceei.
Calciu
Calciul este important pentru producerea unor noi celule ale pielii. Astfel, reînnoirea pielii este asigurată. Printre rolurile sale se numără și prevenirea ridurilor și menținerea hidratării naturale a pielii.
Majoritatea calciului din piele se găsește în epidermă, stratul superior al pielii, iar deficitul acestui mineral poate afecta sănătatea cutanată.
Calciul sprijină funcția de barieră a pielii, ceea ce contribuie la protejarea de razele ultraviolete, care sunt responsabile cu îmbătrânirea prematură a pielii.
Datorită acestui mineral, pielea are parte de cantitatea necesară de sebum pentru a se menține hidratată. Persoanele care au pielea uscată se pot confrunta cu afecțiuni grave ale pielii, cum ar fi eczema (dermatita atopica).
Deși calciul în sine nu este un antioxidant, joacă un rol major în producerea de antioxidanți care previn deteriorarea ADN-ului și protejează textura pielii.
Un regim alimentar echilibrat poate asigura majoritatea nutrienților esențiali, iar folosirea produselor cosmetice care conțin vitamine și minerale vitale pentru buna funcționare a organismului susține procesul de menținere a sănătății pielii.
Apa termală Herculane din produsele Ivatherm se numără printre produsele dermatocosmetice care nu ar trebui să lipsească din rutina de îngrijire a pielii. Este unică datorită concentrațiilor ridicate de minerale și oligoelemente esențiale pentru sănătatea pielii: calciu, cupru și magneziu (cu proprietăți antiinflamatoare și antialergice), mangan și seleniu (care ajută la protejarea împotriva efectelor nocive produse de radicalii liberi în organism) și zinc și fier (care sprijină procesele de vindecare ale organismului).
Apa termală Herculane Spray calmează și protejează pielea. Benefic pentru toate tipurile de piele, are proprietăți dovedite pentru toate gradele de sensibilitate a pielii: de la cea sensibilă la cea intolerantă sau alergică.
În concluzie, vitaminele și minerale sunt esențiale pentru menținerea sănătății pielii, iar deficitul acestor nutrienți poate cauza probleme cutanate: de la linii fine și riduri la eczeme.