Schimbări ale pielii în sarcină și după naștere

Schimbări ale pielii în sarcină și după naștere


Nu este un secret pentru nimeni că organismul se schimbă în timpul sarcinii. Apar atât modificări vizibile, cât și unele care, deși nu se văd, au un impact semnificativ asupra aspectului fizic. De pildă, fluctuațiile hormonale sunt responsabile de schimbările de dispoziție, dar și de apariția unor probleme ale pielii.

Acea strălucire a pielii, specifică femeilor însărcinate, este una dintre schimbările care apar în perioada sarcinii și este datorată unei creșteri a nivelului de sebum, uleiul natural al pielii. Însă, când nivelul de sebum este mult prea ridicat, tenul luminos se poate transforma în ten acneic.

Cele mai multe modificări la nivel cutanat nu sunt ireversibile. De regulă, pielea revine la aspectul obișnuit în perioada următoare nașterii. Cu toate acestea, rutina de îngrijire joacă un rol important în menținerea sănătății cutanate, atât în timpul sarcinii, cât și în perioada post-partum.

Acneea in sarcina

Cauzele schimbărilor cutanate în timpul sarcinii și după naștere

Sarcina este asociată cu o serie de modificări endocrinologice, imunologice, metabolice și vasculare, care pot influența pielea și alte organe în diferite moduri. În perioada sarcinii, peste 90% dintre femei prezintă modificări cutanate semnificative, care pot avea un impact mare asupra vieții lor.

Cele mai multe modificări care apar în timpul sarcinii au legătură cu hormonii. În această perioadă, nivelurile crescute de hormoni, în special estrogenul și progesteronul, contribuie la creșterea fluxului sangvin către piele, oferindu-i un aspect mai strălucitor. Modificările hormonale pot afecta și nivelul de hidratare a pielii.

După naștere, nivelurile hormonilor tind să scadă brusc. Acest lucru poate duce la schimbări în textura și aspectul pielii.

Însă, modificările nu sunt la fel pentru toate femeile. Unele femei consideră că pielea lor arată mai sănătoasă. Alte femei constată că pielea lor este uscată, sensibilă, cu pete pigmentare, dezvoltă acnee sau alte probleme ale pielii.

Principalele probleme ale pielii în sarcină și post-partum

Multe femei observă schimbări la nivelul pielii, unghiilor și părului în timpul sarcinii. În unele cazuri, e vorba despre afecțiuni și modificări pe care nu le-au experimentat înainte.

Afecțiunile cutanate care se agravează sau se ameliorează în timpul sarcinii revin, de obicei, la starea de dinainte de sarcină, în perioada postnatală.

Iată câteva dintre cele mai comune probleme ale pielii în sarcină și post-partum.

Melasma

Melasma este o afecțiune care apare când există un nivel crescut de melanină (pigmentul pielii) în anumite zone ale pielii. Este cunoscută și sub denumirea „masca sarcinii“, deoarece este o problemă cutanată care afectează, cu precădere, femeile însărcinate. Aproape 50% dintre femeile însărcinate prezintă semne de melasmă.

Petele pigmentare apar, cel mai frecvent, pe frunte și pe obraji, în a doua jumătate a sarcinii.

Cele mai multe dintre aceste pete de culoare maronie se estompează în timp, adesea în câteva luni după naștere, dar unele femei pot avea pete pigmentare ani de zile.

Pentru a minimiza riscul de apariție a melasmei, este recomandată folosirea în fiecare zi a unei creme cu protecție solară cu minimum SPF 30.

💡 Descoperă produsele din gama Sunlight, care asigură protecție solară foarte ridicată SPF 50+.

De asemenea, diminuarea timpului petrecut la soare și evitarea orelor de vârf – între 10.00 și 16.00 – contribuie la prevenirea petelor pigmentare în timpul sarcinii.

Totodată, pentru estomparea petelor pigmentare este indicat ca în rutina zilnică de îngrijire a pielii să fie introduse produse cu ingrediente care reduc producția de melanină.

Încearcă produsele Ivatherm pentru estomparea petelor pigmentare:

  • Ivawhite Cremă depigmentantă crește luminozitatea și netezește pielea sensibilă cu hiperpigmentare și pete întunecate. Reduce numărul, dimensiunea și intensitatea culorii lentiginelor (pete de vârstă), efelidelor, melasmei și hiperpigmentarii postinflamatorii.
  • Ivawhite Ser depigmentant intensiv uniformizează și îmbunătățește strălucirea și radianța feței. Stimulează dispariția petelor hiperpigmentare și previne reapariția lor. Serumul are un dublu mecanism de acțiune asupra petelor pigmentare: reduce producția de melanină, prin inhibarea enzimelor implicate în formarea sa, și împiedică transferul melaninei către straturile superioare ale pielii.

➡️ Află mai multe despre melasmă de pe blogul Ivatherm.

Acneea

În timpul sarcinii, fluxul sangvin crește cu până la 50%. De asemenea, organismul produce o cantitate mai mare de hormoni, care determină glandele sebacee să producă mai mult sebum. Rezultatul este așa-numita strălucire din timpul sarcinii. Însă, această strălucire nu este întotdeauna benefică, deoarece producția crescută de ulei poate duce la apariția sau agravarea acneei. Vestea bună este că acneea dispare, de obicei, la scurt timp după naștere.

În general, cele mai multe produse de curățare și tratamente pentru acnee care se vând fără prescripție medicală pot fi utilizate în siguranță în timpul sarcinii. Însă, cel mai bine este ca tratamentul pentru acnee să fie urmat la recomandarea unui medic specialist.

💡 Descoperă gama Ivapur, destinată pielii sensibile grase sau mixte, cu tendință acneică.

Linea nigra

Linea nigra este o linie întunecată, care apare pe abdomenul unor femei gravide. Începe de la buric și continuă până în zona pubiană. Devine vizibilă, cel mai frecvent, în al doilea trimestru de sarcină (în jurul celei de-a douăzecea săptămâni) și poate deveni mai închisă la culoare pe măsură ce sarcina se dezvoltă. Este mai vizibilă la persoanele cu pielea mai închisă.

Linea nigra va dispărea după sarcină, când nivelul de hormoni va reveni la normal. Estomparea este treptată, pe parcursul a câtorva săptămâni sau luni. În unele cazuri, nu dispare în întregime sau durează mult mai mult timp să se estompeze.

Linea nigra nu este periculoasă, nu cauzează probleme pentru mamă sau făt și nu are nevoie de tratament.

Vergeturile

Vergeturile apar pe diferite părți ale corpului, când pielea se întinde sau se micșorează prea repede. Schimbarea bruscă face ca fibrele de colagen și elastină, care asigură rezistența și elasticitatea pielii, să se degradeze și să apară aceste cicatrici sub forma unor linii.

Vergeturile sunt frecvente în timpul sarcinii, afectând până la 90% dintre femei, în al doilea și al treilea trimestru.

La femeile însărcinate, vergeturile apar mai ales pe abdomen, dar se pot dezvolta și pe sâni, fese și coapse.

Cele mai multe vergeturi se estompează după ce se naște copilul, dar este posibil ca acestea să nu dispară niciodată complet.

Resveratrox V Cremă Antivergeturi previne formarea de noi vergeturi şi reduce dimensiunea celor deja instalate. Prin refacerea fibrelor de colagen și elastină redă elasticitatea pielii. Are efect restructurant profund şi crește rezistența pielii la distensie. Se utilizează în sarcină și după naștere.

➡️ Citește și Totul despre vergeturi: tipuri, cauze, prevenție și tratament.

Eczema

Eczema, cunoscută sub numele medical dermatită, este cea mai frecventă afecțiune a pielii în timpul sarcinii. Se manifestă prin piele uscată, roșie și cu mâncărimi (prurit). De obicei, afectează fața, încheieturile mâinilor, gleznele, pliurile cotului și partea din spate a genunchilor.

Frecvența eczemei este mai mare în primele două trimestre de sarcină.

Varicele

Venele tip pânză de păianjen (telangiectaziile) și venele varicoase sunt frecvente în timpul sarcinii

Venele tip pânză de păianjen apar ca urmare a schimbărilor hormonale și a creșterii volumului de sânge în timpul sarcinii și reprezintă o etapă intermediară în evoluția varicelor. Sunt mai frecvente în prima jumătate a sarcinii și apar sub forma unor mici vene roșii, pe față, gât și brațe. Roșeața ar trebui să dispară după nașterea copilului.

Venele varicoase sau varicele apar din cauza greutății și presiunii exercitate de uter, care determină scăderea fluxului sangvin din partea inferioară a corpului. Prin urmare, venele de pe picioare începe să se umfle, devin albastre și provoacă durere.

În cele mai multe cazuri, venele varicoase dispar după naștere.

Pe lângă aceste probleme care apar frecvent în timpul sarcinii, femeile însărcinate se pot confrunta și cu prurit (mâncărime excesivă), care apare în special iarna, când pielea este uscată, precum și cu o schimbare a culorii pistruilor și alunițelor, sfârcurilor, areolelor și labiilor. Din cauza hiperpigmentării, acestea pot deveni mai întunecate. Aceste zone pot rămâne închise la culoare și după sarcină.

Nu în ultimul rând, modificările hormonale din timpul sarcinii pot face ca părul de pe cap și de pe corp să crească sau să devină mai gros. Uneori, femeilor însărcinate le crește părul în zone în care în mod normal nu au păr, cum ar fi fața, pieptul, abdomenul și brațele.

Vergeturi in sarcina

Îngrijirea pielii în sarcină și după naștere

Cele mai multe produse de îngrijire a pielii eliberate fără prescripție medicală pot fi utilizate în siguranță în timpul sarcinii. Pielea poate fi mai sensibilă în această perioadă și poate reacționa la substanțele chimice din unele produse. Prin urmare, pentru stabilirea unei rutine de îngrijire a pielii în timpul sarcinii, este recomandat un consult dermatologic.

Printre pașii de neratat în îngrijirea pielii în timpul sarcinii și după naștere se numără:

  • Hidratarea constantă a pielii. Pentru a evita pruritul și dezvoltarea unor afecțiuni cutanate, dar și pentru a menține sănătatea și luminozitatea pielii, este recomandată folosirea unor produse hidratate atât în rutina de dimineață, cât și în cea de seară, precum cele din gama Ivahidra+.
  • Protecția pielii împotriva radiațiilor ultraviolete. Expunere la soare poate duce la apariția petelor pigmentarea sau agravarea celor preexistente. De aceea, este indicată o formă de protecție față de razele soarelui, cel mai adesea fiind vorba de evitarea acestuia și de o îmbrăcăminte adecvată.
  • Evitarea produselor agresive. În timpul sarcinii și în perioada post-partum, pielea este mai sensibilă, motiv pentru care sunt recomandate produse de îngrijire blânde, fără ingrediente agresive care pot irita pielea.

Transformările pielii în timpul și după sarcină sunt o parte naturală a experienței materne. Schimbările la nivel cutanat diferă de la o femeie la alta, iar îngrijirea corespunzătoare a pielii poate ajuta la prevenire unor afecțiuni sau ameliorarea simptomelor altora.

Resurse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4311336/

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/staying-healthy-during-pregnancy/pregnancy-and-skin-changes

https://www.acog.org/womens-health/faqs/skin-conditions-during-pregnancy

https://dermnetnz.org/topics/skin-changes-in-pregnancy

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/changes-in-your-body/body-changes-during-pregnancy/

https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/skin-changes/

https://my.clevelandclinic.org/health/body/23488-linea-nigra

https://www.pregnancybirthbaby.org.au/changes-to-your-skin-during-pregnancy#

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,,,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.