Ivatherm

Ce sunt antioxidanții și ce beneficii au asupra pielii

Ce sunt antioxidantii si ce beneficii au asupra pielii

Antioxidanții sunt substanțe care pot preveni sau întârzia deteriorarea celulară, fiind factori-cheie în lupta împotriva radicalilor liberi.

Radicalii liberi sunt molecule instabile pe care organismul le produce ca reacție la presiunile mediului (poluare, radiații solare), când este supus unui efort fizic și când transformă alimentele în energie. Dacă nivelul radicalilor liberi este prea ridicat apare stresul oxidativ, un proces care poate declanșa deteriorarea celulelor și care a fost asociat cu numeroase afecțiuni, precum cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul, boala Alzheimer, boala Parkinson, cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă, dar și cu îmbătrânirea prematură a pielii.

Însă, corpul nu este lipsit de apărare față de radicalii liberi. Antioxidanții, care pot fi atât endogeni (produși de organism), cât și exogeni (asimilați din surse externe) neutralizează radicalii liberi și sunt implicați în mecanisme care repară ADN-ul și mențin sănătatea celulelor.

Ce sunt antioxidanții și care este rolul lor în organism?

Celulele corpului se confruntă cu diferite amenințări în fiecare zi: de la alimentația necorespunzătoare la infecția cu virusuri și bacterii. Însă, cea mai mare amenințare pentru organismul uman o reprezintă radicalii liberi, care pot dăuna celulelor și materialului genetic.

Radicalii liberi vin în multe forme, dimensiuni și configurații chimice. O cantitate excesivă de radicali liberi în organism provoacă un dezechilibru, numit stres oxidativ, care poate deteriora celulele și poate provoca boli cronice.

Principalul rol al antioxidanților este să lupte împotriva radicalilor liberi. Corpul trebuie să mențină un anumit echilibru între radicalii liberi și antioxidanți. Atunci când acest echilibru este perturbat, poate apărea stresul oxidativ, care, pe termen lung, poate deteriora ADN-ul și alte molecule importante din corp. Uneori, stresul oxidativ este responsabil de moartea celulelor.

Din pricina deteriorării ADN-ului, procesul de îmbătrânire a pielii poate fi accentuat.

Radicalii liberi se formează în mod constant în organism, din cauza unor factori externi, precum fumul de țigară, poluarea, radiațiile ultraviolete, dar și din pricina unor factori interni, cum ar fi un nivel ridicat de zahăr în sânge și infecții bacteriene, fungice sau virale.

Cu toate acestea, radicalii liberi îndeplinesc și funcții importante pentru menținerea unei stări bune de sănătate. De pildă, celulele imunitare folosesc radicalii liberi pentru a lupta împotriva infecțiilor. Acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie să existe un echilibru în organism între radicalii liberi și antioxidanți.

Corpul produce în mod natural antioxidanți, însă aceștia pot fi obținuți și din alimentație (în special din fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe ierburi și condimente), din suplimente nutritive sau prin folosirea unor produse cosmetice care îi conțin.

Beneficiile antioxidanților pentru piele

Pielea este cel mai mare organ al corpului și îndeplinește rolul de protecție a organismului, acționând ca o barieră împotriva factorilor externi, cum ar fi poluarea, substanțele chimice, vremea și razele ultraviolete.

Celulele pielii produc continuu radicali liberi, prin respirație celulară, procese metabolice sau ca urmare a unor agresiuni externe. Aceste molecule sunt imediat neutralizate de sisteme enzimatice și neenzimatice. În situațiile în care acest echilibru este întrerupt, diverse structuri celulare, precum membrana celulara, ADN-ul nuclear sau mitocondrial, pot suferi modificari structurale, declanșând sau agravând boli de piele.

Antioxidanții și radiațiile ultraviolete

Radiațiile ultraviolete favorizează producerea de radicali liberi. Soarele este responsabil pentru îmbătrânirea prematură a pielii.

Radiațiile UVA pătrund în piele mai profund și pot induce modificări celulare, degradarea matricei dermului și fibroblastelor (cele mai frecvente celule din țesutul conjunctiv, care secretă proteine ​​de colagen și elastină).

Pentru a preveni efectele cutanate, cauzate de radiațiile ultraviolete, este recomandată folosirea produselor cosmetice bogate în antioxidanți, cum este vitamina C, considerată a fi unul dintre cele mai bune ingrediente antiîmbătrânire. Având proprietăți antioxidante, vitamina C accelerează vindecarea celulară și reduce inflamația.

Antioxidanții și îmbătrânirea intrinsecă

Concomitent cu radiația solară și alți factori de mediu responsabili de fenomenele oxidative, îmbătrânirea pielii, precum și a tuturor organelor, este însoțită de declinul mecanismelor antioxidante endogene.

Despre îmbătrânirea intrinsecă sau naturală se știe că are loc prin degenerarea morfologică și funcțională a straturilor pielii. Nivelul de colagen și elastină scade, motiv pentru care apar ridurile, petele pigmentare, liniile fine și alte semne asociate îmbătrânirii pielii.

În procesul de îmbătrânire intrinsecă, are loc lezarea progresivă a ADN-ului mitocondrial. Teoria îmbătrânirii din cauza radicalilor liberi a fost dezvoltată în anii 1950. Ulterior, s-a observat că mitocondriile, organitele celulare care convertesc nutrienții și oxigenul în energie, generează radicali liberi, în timpul respirației celulare.

În urma studiilor, s-a dovedit că un puternic antioxidant, coenzima Q10, existent în toate celulele organismului, previne activitatea oxidativă. Coenzima Q10 este singurul antioxidant liposolubil pe care celulele îl pot sintetiza și pentru care există un mecanism enzimatic adecvat pentru a-l regenera, dar care scade în timp. De asemenea, coenzima Q10 influențează sinteza unor proteine cutanate cheie, cum este colagenul.

Antioxidanții și afecțiunile inflamatorii

Tulburările inflamatorii ale pielii sunt comune și variază de la erupții cutanate ocazionale însoțite de mâncărime și roșeață până la afecțiuni mai grave, cum ar fi dermatita atopică, rozaceea, dermatita seboreică și psoriazisul.

Sunt câțiva antioxidanți care reduc inflamația pielii, atât prin inactivarea speciilor reactive de oxigen, cât și prin blocarea directă a activării căilor de semnalizare a inflamației intracelulare. Vitamina E este unul dintre cei mai importanți antioxidanți lipidici, eliminând radicalii peroxil lipidici.

Cei mai buni antioxidanți pentru piele

Antioxidanții sunt utilizați în produsele de îngrijire a pielii, în primul rând datorită proprietăților lor antiinflamatoare, antiîmbătrânire și de protecție.

Vitamina C

Vitamina C este unul dintre cei mai folosiți și mai bine studiați antioxidanți pentru îngrijirea pielii. Unul dintre principalele roluri ale vitaminei C este stimularea producției de colagen. Cantitatea fibrelor de colagen din organism scade odată cu înaintarea în vârsta, motiv pentru care apar liniile fine și ridurile. Sinteza colagenului nu poate avea loc fără vitamina C.

De asemenea, vitamina C este cel mai folosit antioxidant pentru estomparea cearcănelor și petelor pigmentare din jurul ochilor. Hidratarea zonei de sub ochi, care este cea mai sensibilă, contribuie la diminuarea pungilor și la creșterea fermității pielii.

Nu în ultimul rând, vitamina C protejează celulele sănătoase și neutralizează radicalii liberi formați ca urmare a expunerii la soare, una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii premature a pielii.

Vitamina E

Studiile au arătat că vitamina E protejează celulele pielii de radicalii liberi, promovează activitatea celulară și calmează pielea sensibilă. Tratamentul cu vitamina E poate reduce daunele cauzate de expunerea la soare, poate diminua riscul de a dezvolta cancer de piele și poate stabiliza bariera cutanată.

În formulele de îngrijire a pielii, vitamina E contribuie la creșterea eficacității altor antioxidanți, în special a vitaminei C și a coenzimei Q10.

Pe lângă faptul că este un antioxidant și oferă protecție pielii, vitamina E ajută și la accelerarea vindecării rănilor, având inclusiv rol hidratant.

Niacinamida

Niacinamida este o formă a vitaminei B3, care îmbunătățește fermitatea și textura pielii și ajută la estomparea petelor pigmentare. Este unul dintre ingredientele folosite în produsele antiîmbătrânire.

Un alt rol important al niacinamidei este că ajută la formarea celulelor pielii. În același timp, oferă protecție pielii împotriva factorii de mediu care pot afecta structura celulară.

Niacinamida contribuie, totodată, la întărirea barierei lipidice, care, la rândul său, contribuie la reținerea apei.

Nu în ultimul rând, datorită proprietăților sale antiinflamatoare, niacinamida poate fi benefică în ținerea sub control a acneei, rozaceei și a petelor pigmentare, minimizând, în același timp, efectele pe care razele ultraviolete le pot avea asupra pielii.

Bakuchiol

Bakuchiol este un ingredient natural folosit în produsele pentru îngrijirea pielii. Acesta se găsește în frunzele și semințele plantei Psoralea corylifolia și funcționează similar cu retinolul, însă este mult mai bine tolerat de toate tipurile de piele.

Având proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antibacteriene, bakuciolul stimulează producția de colagen și are efecte dovedite în reducerea ridurilor, îmbunătățirea fermității pielii și diminuarea aspectului porilor. În același timp, bakuchiol susține refacerea celulară, ajută la calmarea și vindecarea pielii din interior spre exterior și contribuie la gestionarea acneei.

Resveratrol

Resveratrol este unul dintre cei mai eficienți antioxidanți în neutralizarea radicalilor liberi.

Compus care se găsește în struguri, fructe de pădure și arahide, resveratrolul acționează împotriva efectelor razelor ultraviolete și are proprietăți antiinflamatoare. De asemenea, poate stimula colagenul și elastina, două proteine care asigură hidratarea și elasticitatea pielii.

Așadar, resveratrolul redă strălucire pielii, uniformizează tenul, contribuie la reducerea aspectului petelor pigmentare și la prevenirea liniilor fine și a ridurilor.

Polifenoli

Polifenolii au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, contribuind, printre altele, la combaterea efectelor radicalilor liberi formați ca urmare a expunerii la soare și la niveluri ridicate de poluare.

Totodată, polifenolii contribuie la menținerea unui nivel optim al colagenului, motiv pentru care îmbătrânirea pielii este întârziată. Polifenolii se găsesc, cu precădere, în plante, fructe și legume.

Ceaiul verde este una dintre cele mai comune surse de polifenoli, fiind util în reducerea înroșirii și inflamației la nivelul pielii.

Coenzima Q10

Coenzima Q10 este unul dintre antioxidanții pe care corpul îi produce. Se găsește în mod natural în piele, dar nivelul său scade odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce diminuează capacitatea organismului de a gestiona eficient inflamația și stresul oxidativ.

Unele dovezi arată că acest antioxidant natural poate ajuta la combaterea semnelor vizibile ale îmbătrânirii cutanate, deoarece joacă un rol critic în generarea de energie pentru ca pielea să se reînnoiască.

Diminuarea producției coenzimei Q10 are un impact semnificativ asupra capacității pielii de a repara celulele deteriorate.

Pe lângă aceste substanțe, există numeroase alte ingrediente active naturale folosite în produsele dermatocosmetice care au proprietăți antioxidante. De pildă, extractul de celule stem vegetale protejează pielea împotriva radicalilor liberi și încetinește procesul de îmbătrânire, datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatoare, iar extractul din fructul de Physalis, folosit ca ingredient activ vegetal în produsele dermatocosmetice, reface fibrele de colagen și protejează pielea de acțiunea nocivă a radiațiilor infraroșii și a luminii albastre.

Trebuie menționat și rolul pe care glicanii îl au în prevenirea îmbătrânirii pielii. Studii recente au arătat că aceste oligozaharide de pe suprafața celulelor se pierd sau suferă schimbări, odată cu înaintarea în vârstă. Folosirea produselor cosmetice care conțin glicani permite celulelor „îmbătrânite“ să se comporte ca unele tinere, ceea ce face ca pielea să producă mai mult colagen și să se vindece mai ușor.

În concluzie, antioxidanții joacă un rol important în menținerea sănătății pielii, contribuind la regenerarea celulară și neutralizarea radicalilor liberi. Însă, este important de reținut că schimbările nu se văd peste noapte și este nevoie de utilizarea pe termen lung a produselor cosmetice care conțin antioxidanți, pentru ca pielea să fie protejată și să arate luminoasă și tânără.

Resurse:

https://health.clevelandclinic.org/what-do-antioxidants-do/

https://medlineplus.gov/antioxidants.html

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/antioxidants/

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/multimedia/antioxidants/sls-20076428

https://www.nccih.nih.gov/health/antioxidants-in-depth

https://www.healthline.com/nutrition/antioxidants-explained#bottom-line

https://www.medicalnewstoday.com/articles/301506#food-sources

https://www.self.com/story/best-antioxidants-for-skin-according-to-dermatologists

https://www.verywellhealth.com/antioxidants-for-skin-health-4587778

https://henrytianus.com/blogs/news/the-5-best-antioxidants-for-your-skin

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514576/

https://www.sciencedaily.com/releases/2014/08/140807103638.htm

Exit mobile version