De ce iarna pielea se usucă mai tare?

De ce iarna pielea se usucă mai tare?


În sezonul rece, multe persoane remarcă faptul că pielea lor devine mai uscată și mai predispusă la iritații. Această problemă dermatologică destul de comună este consecința unei combinații de factori, printre care se numără deficitul de sebum și expunerea excesivă la vânt și frig.

Descoperă în acest articol care sunt principalele motive pentru care pielea tinde să se usuce mai mult în timpul iernii, dar și cum ar trebui să arate o rutină de îngrijire corectă în acest sezon.

Pielea uscată constituțional

O situație aparte este reprezentată de pielea uscată constituțional, cum este cea a persoanelor suferind de dermatită atopică, de diverse predispoziții genetice ori îmbătrânire biologică. Pielea este foarte uscată, iritată și predispusă la mâncărimi, iar aceste simptome se agravează în sezonul rece. Un consult dermatologic este recomandat pentru a gestiona eficient pielea atopică în timpul iernii. În plus, este esențială folosirea unor produse de curățare blânde și hipoalergenice, pentru a evita iritarea pielii, dar și a unor creme și balsamuri hidratante și hrănitoare, așa cum sunt cele din gama Ivahidra+ de la Ivatherm.

Ivahidra+ piele uscata

Care sunt beneficiile gamei Ivahidra+ de la Ivatherm și cum să incluzi produsele în rutina de îngrijire zilnică

Gama Ivahidra+ de la Ivatherm include un gel de duș emolient, o cremă hidratantă și o cremă-balsam intens emolientă pentru corp. Astfel, Ivahidra+ Cremă hidratantă pentru corp se folosește de două ori pe zi pe pielea curățată și uscată. Este ideală pentru pielea uscată constituțional, inclusiv în cazul dermatitei atopice. Crema poate reface bariera cutanată prin reglarea fluxului hidric în piele și consolidarea etanșeității stratului cornos. Pe lângă o hidratare profundă, are efect nutritiv, antiinflamator și antibacterian, calmând disconfortul și mâncărimile.

Pentru distanțarea puseelor de dermatită atopică sau în asociere cu tratamentul medicamentos recomandat de medicul dermatolog, poți folosi Ivahidra+ A.D Cremă-Balsam Intens Emolientă. Are o formulă inovatoare pentru pielea cu tendință atopică, iritată, uscată cu senzații de mâncărime, fiind potrivită pentru orice vârstă, inclusiv pentru bebeluși. Produsul are o acțiune multiplă: hidratează intens, cu până la 93%, reface bariera cutanată și microbiomul pielii, reduce roșeața, iritațiile și mâncărimile. De asemenea, are efect antirecidivă de durată, asigurând confort pe termen lung pielii fragilizate. Toate aceste efecte benefice se datorează unui complex de ingrediente printre care se numără untul de shea, aquaphyline (extras din panseluță sălbatică), apă termală Herculane, dar și inovația AD-RESYL – o oligozaharidă extrasă din Ophiopogon Japonicus, care poate corecta principalele anomalii ale pielii atopice: reduce procesele iritative, reface bariera cutanată și restabilește echilibrul bacterian (prin reducerea S. aureus).

Masează crema-balsam emolientă de două ori pe zi pe pielea curățată în prealabil cu Ivahidra+ Gel de spălare emolient. O formulă non-detergentă, cu tolerabilitate mare, fără parfum, îmbogățită cu activi hidratanți, gelul poate fi folosit pentru igiena zilnică a pielii uscate și sensibile, atât a adulților, cât și a copiilor, inclusiv a bebelușilor.

Deficitul de sebum

Sebumul este o substanță uleioasă produsă de glandele sebacee din piele și care joacă un rol esențial în menținerea unui nivel de hidratare optim și în protejarea acesteia. În timpul iernii, uneori, organismul reacționează la temperaturile mai scăzute prin reducerea producției de sebum. Acest fenomen poate fi accentuat de alți factori, printre care se numără expunerea excesivă la frig și vânt, dar și aerul mai uscat din locuințe.

Piele uscata pe maini

Expunerea la frig și vânt

Piele uscată pe picioare, piele uscată pe mâini – condițiile climatice extreme au un impact direct asupra capacității pielii de a-și menține un nivel de hidratare adecvat. Astfel, frigul poate determina contractarea vaselor sangvine, pentru a reduce pierderile de căldură. Aportul de sânge, care transportă oxigenul și substanțele nutritive esențiale pielii, este astfel redus. De asemenea, temperaturile reci pot slăbi bariera cutanată, iar pielea devine astfel mai vulnerabilă la agresiunile exterioare, facilitând pătrunderea substanțelor iritante și pierderea umidității. Pielea devine mai uscată și pot apărea alte probleme cutanate, precum iritațiile, crăpăturile și fisurile dureroase. Pe de altă parte, vântul deshidratează pielea, accelerând evaporarea apei de la suprafața acesteia.

Scăderea umidității ambientale

Iarna, locuințele trebuie să fie încălzite, dar folosirea caloriferelor, sobelor și aparatelor de aer condiționat poate reduce nivelul de umiditate din aer. Aceasta contribuie la deshidratarea pielii, deoarece, ca și vântul, favorizează o evaporare mai rapidă a apei din straturile sale superioare. Pe de altă parte, și trecerea rapidă de la un mediu cald la unul rece și invers poate afecta pielea. Schimbările bruște de temperatură pot perturba echilibrul hidric al pielii.

Folosirea hainelor din țesături groase și aspre

Hainele pe care le purtăm în sezonul rece pot să influențeze sănătatea pielii. Astfel, țesăturile groase și aspre pot freca pielea, provocând iritații suplimentare. De asemenea, hainele care rețin umiditatea, de exemplu, fularele și mănușile, pot usca pielea.

Abuzul de băi calde

Deși par o opțiune relaxantă și reconfortantă, băile calde prea frecvente și prea lungi pot contribui la uscarea pielii, pentru că reduc nivelul de sebum.

Consumul redus de lichide

Pielea trebuie să fie hidratată și din interior, printr-un consum adecvat de lichide, mai ales de apă. Însă, în sezonul rece, foarte multe persoane beau prea puțină apă. Printre motivele acestui consum redus de apă se numără sensibilitatea redusă la senzația de sete, din cauza temperaturilor scăzute. Prin comparație cu sezonul cald, când transpiră mai abundent, mulți oameni pot să nu simtă nevoia imediată de a se hidrata. Corpul transpiră mai puțin iarna, deoarece are mai puțină nevoie de răcire. De asemenea, în lunile reci, multe persoane preferă băuturile calde. Acestea pot satisface setea, în timp ce oferă o senzație de căldură, dar cantitatea de lichide consumată devine mai mică.

Tratament pentru piele uscata

Cum poți să previi uscarea accentuată a pielii în sezonul rece

Această problemă dermatologică poate fi gestionată printr-o serie de măsuri legate de stilul de viață, de la o rutină de îngrijire adecvată la o bună hidratare, o alimentație bogată în nutrienți benefici pentru piele și protejarea a corpului de frig.

Rutina de îngrijire corectă a pielii în sezonul rece

Etapele unei rutine de îngrijire recomandate pentru ten sunt:

  • Curățarea delicată – aceasta are rolul de a elimina impuritățile și produsele de machiaj. Folosește un produs demachiant blând sau o apă micelară care nu înlătură uleiurile naturale ale pielii.

⏩ Folosește Apa termală micelară de la Ivatherm, un demachiant delicat pentru față ochi și buze, care curăță, calmează și împrospătează tenul sensibil, foarte uscat, matur sau cu probleme precum dermatita ori cuperoza.

  • Tonifierea – acesta este un pas opțional, dar are rolul de a reechilibra pH-ul pielii și a o pregăti pentru celelalte produse de hidratare.
  • Folosirea serumului hidratant, dimineața –  poți folosi Aquafil Hydra Ser hidratant cu peptide și acid hialuronic, iar seara poți alege un produs reparator, care poate combate probleme specifice, precum roșeața sau sensibilitatea.
  • Aplicarea unei creme hidratante dense, dimineața – are rolul de a crea o barieră de protecție împotriva frigului. Alege întotdeauna o formulă potrivită tipului tău de piele. Seara, folosește o cremă hrănitoare și mai bogată, pentru a ajuta la refacerea barierei cutanate pe timpul nopții.

⏩ Încearcă Ivahidra+ crema intens hidratantă pentru față, concepută pentru pielea sensibilă, uscată și foarte uscată. Cu efect nutritiv, antiinflamator și antibacterian, crema asigură hidratarea intensă a pielii uscate constituțional sau din cauza condițiilor atmosferice extreme.

  • Folosirea protecției solare – aceasta constituie o etapă indispensabilă pe tot parcursul anului, inclusiv când este înnorat. Dacă stai foarte mult timp la soare, este recomandată reaplicarea unui produs cu SPF la fiecare două ore.
  • Folosirea măștilor hidratante, o dată sau de două ori pe săptămână – acestea conțin doze concentrate de ingrediente benefice pentru pielea uscată.
  • Exfolierea moderată, în funcție de tipul de piele, o dată sau de două ori pe săptămână – aceasta are rolul de a elimina celulele moarte. Evită exfolierea excesivă, care poate agrava uscăciunea pielii.

Adaptează această rutină în funcție de nevoile specifice ale pielii tale și nu ezita să consulți un medic dermatolog, dacă uscăciunea pielii se agravează.

Folosirea unor haine adecvate pentru a proteja corpul de frig

Optează pentru haine din țesături moi și respirabile, precum bumbacul sau lâna merinos. Alege să porți mai multe straturi ușoare în locul unui singur strat gros, pentru o reglare mai bună a temperaturii corporale și prevenirea supraîncălzirii. Capul, gâtul, mâinile și picioarele sunt expuse în mod deosebit la frig. O căciulă poate proteja scalpul de frig și poate preveni pierderea de umiditate. Poartă mănuși călduroase și un fular și alege șosete din fibre naturale, precum lâna sau bumbacul, pentru a-ți menține picioarele calde fără a le face să transpire excesiv.

Hidratarea adecvată

Este esențial să te hidratezi corespunzător pe tot parcursul anului, pentru buna funcționare a organismului. Este recomandat consumul de apă pe tot parcursul zilei, chiar dacă într-o cantitate variabilă, în funcție de nevoile individuale și de condițiile meteorologice. Completează aportul de lichide cu ceaiuri călduțe, supe și ciorbe, dar și fructe și legume bogate în apă.

Alimentația corespunzătoare

Adoptă o dietă bogată în acizi grași esențiali Omega-3, vitamine și minerale, care susțin sănătatea pielii. Alege avocado, bogat în vitamina E, benefică pentru hidratarea pielii, dar și pește gras, ca somonul, macroul și sardinele, plin de acizi grași Omega-3, care rețin umiditatea în piele și reduc inflamația. Nucile și semințele sunt bogate în acizi grași esențiali, antioxidanți și vitamina E, la fel și uleiul de măsline, putând ajuta la menținerea elasticității pielii. Benefice pentru sănătatea pielii sunt și legumele cu frunze verzi, dar și fructele roșii și citricele, care conțin vitamina C, ce stimulează producția de colagen. Iaurturile și produsele lactate fermentate sunt bogate în vitamina A, vitamina D și probiotice, benefice pentru sănătatea pielii, iar ceaiul verde este bogat în antioxidanți, în special catehine, care o pot proteja de daunele provocate de stresul oxidativ.

Utilizarea umidificatoarelor pentru o atmosferă mai plăcută

Creșterea umidității ambientale în timpul iernii este esențială pentru a preveni uscarea pielii, iritațiile căilor respiratorii și alte probleme asociate aerului uscat. Pentru a compensa scăderea umidității în interiorul locuințelor, folosește un umidificator. De asemenea, poți plasa recipiente cu apă în apropierea surselor de căldură. Totodată, plantele de interior eliberează în mod natural umiditate în aer. Pe de altă parte, nu uita să aerisești regulat locuința, pentru a elimina aerul uscat și a împrospăta atmosfera.

În concluzie, uscarea pielii în sezonul rece este consecința unei combinații de factori. Adoptând o rutină de îngrijire adecvată și luând măsuri pentru a reduce aceste influențe negative, este posibil să îți menții pielea sănătoasă și hidratată chiar și în cele mai reci luni ale anului.

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.