Vitamina C: rol și beneficii asupra sănătății generale și a pielii

Vitamina C: rol și beneficii asupra sănătății generale și a pielii


Vitamina C este un antioxidant, care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi dăunători. Vitamina C are multiple beneficii asupra sănătății corpului și este unul dintre ingredientele favorite de dermatologi, întrucât poate contribui, printre altele, la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii, dar și la îmbunătățirea aspectului ridurilor și a petelor.

Indiferent dacă tenul tău tău este normal, sensibil, uscat, gras sau mixt, vitamina C este benefică pentru sănătatea pielii, ajutând-o să arate și să se simtă mai sănătoasă și mai tânără pentru o perioadă îndelungată. Există două moduri de a obține necesarul de vitamina C pentru îngrijirea pielii: aportul nutrițional și aplicarea locală.

Cea mai buna vitamina C

Vitamina C: ce este și ce rol îndeplinește în organism

Vitamina C, cunoscută și sub denumirile acid L-ascorbic, acid ascorbic și L-ascorbat, este considerată a fi unul dintre cei mai eficienți nutrienți sau ingrediente active cosmetice. Deoarece organismul uman nu produce vitamina C, aceasta trebuie asimilată din alte surse.

Vitamina C este esențială pentru creșterea, dezvoltarea și repararea tuturor țesuturilor corpului. Îndeplinește numeroase funcții biologice, printre care absorbția fierului, formarea colagenului, funcționarea optimă a sistemului imunitar, menținerea sănătății vaselor de sânge, a cartilajului, a oaselor și a dinților, precum și vindecare rănilor.

Un alt rol important pe care vitamina C îl are în organism este că îl protejează împotriva daunelor provocate de radicalii liberi și de substanțele toxice, datorită proprietăților sale antioxidante.

Vitamina C

Beneficiile vitaminei C asupra sănătății organismului

Acidul L-ascorbic este o vitamină solubilă și se găsește, cu precădere, în fructe și legume. Printre cele mai bogate alimente în vitamina C se numără citricele, căpșunele, varza de Bruxelles, varza Kale, pătrunjelul și spanacul.

Deficitul de vitamina C este destul de rar în țările dezvoltate. În cazuri extreme, lipsa vitaminei C în organism poate duce la scorbut. Printre simptomele acestei afecțiuni se numără petele pe corp (mai intense pe coapse și gambe), inflamarea gingiilor, durerile articulare și vindecarea lentă a rănilor.

Cercetările realizate de-a lungul anilor au arătat faptul că vitamina C prezintă numeroase beneficii asupra sănătății organismului, printre care cele mai importante sunt:

  • susținerea sistemului imunitar;
  • prevenirea deficitului de fier;
  • reducerea riscului de a dezvolta afecțiuni cardiace;
  • îmbunătățirea funcției cerebrale;
  • protejarea memoriei și a capacității cognitive;
  • încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii.
Vitamina C pentru ten beneficii

Beneficiile vitaminei C asupra tenului

Vitamina C este considerată a fi unul dintre cele mai bune ingrediente antiîmbătrânire și cheia pentru menținerea unui ten neted, uniform și strălucitor. Deși necesarul de vitamina C poate fi obținut din alimentația zilnică, acest lucru nu garantează eficiență maximă asupra sănătății pielii. De aceea, utilizarea serumurilor și a altor produse topice reprezintă modalitatea cea mai directă de a obține cele mai bune rezultate în ceea ce privește tenul.

Iată câteva dintre principalele beneficii ale vitaminei C asupra tenului:

Contribuie la estomparea hiperpigmentării

Vitamina C poate estompa hiperpigmentarea, deoarece împiedică producția de melanină. Hiperpigmentarea, care se caracterizează prin apariția unor pete provocate de expunerea la soare, pete asociate îmbătrânirii, apare atunci când melanina este produsă în exces în anumite zone ale pielii. Când petele sunt mari și confluente, se numeste melasmă.

Vitamina C inhibă sinteza melaninei prin diminuarea activității unei enzime cunoscute sub numele de tirozinază. Este utilizată pe scară largă în dermatologie pentru tratamentul petelor pigmentare și prevenție.

Produsele Ivatherm din gama Ivawhite pentru piele sensibilă depigmentează, uniformizează și îmbunătățesc strălucirea feței. Atât crema, cât și serumul netezesc aspectul pielii cu pete hiperpigmentare. Ele contribuie la dispariția petelor și previn reapariția lor.

Reduce aspectul cercurilor negre din jurul ochilor

Serurmurile cu vitamina C pot ajuta la netezirea ridurilor fine prin hidratarea zonei de sub ochi, diminuarea pungilor și creșterea fermității pielii.

Potrivit unui studiu din 2009, vitamina C, sub formă de 10% ascorbat de sodiu, contribuie la diminuarea cercurile întunecate ale pleoapei inferioare după șase luni de utilizare.

Sprijină producția de colagen

Colagenul este o proteină, prezentă în mod natural în organism. Cantitatea de colagen din organism scade cu vârsta. Nivelurile mai scăzute de colagen pot duce la apariția liniilor fine și a ridurilor.

Printre proprietățile vitaminei C se numără și creșterea producției de colagen. De fapt, sinteza colagenului nu poate avea loc fără vitamina C.

Acest lucru se datorează faptului că vitamina C este unul dintre factorii esențiali pentru prezența celor două enzime necesare sintezei colagenului:

  • prolyl hidroxilază, care stabilizează molecula de colagen;
  • lisil hidroxilază, care oferă rezistență structurală.

Poate menține elasticitatea pielii

Producția de colagen menține elasticitatea și fermitatea pielii. Când nivelul de colagen începe să scadă, pielea poate începe să se lase, devine mai puțin fermă, mai puțin elastică.

Aplicarea unui ser cu vitamina C poate crește producția de colagen, Elasticitatea pielii poate avea de suferit din cauza îmbătrânirii naturale, a daunelor provocate de stresul oxidativ, expunerii la soare sau ca urmare a pierderii extreme în greutate.

Produsele pe bază de vitamina C pot ajuta la reducerea aspectului pielii lăsate, făcând-o să arate mai fermă și mai tonifiata.

Crema cu vitamina C

Protejează împotriva daunelor solare

Expunerea excesivă la stresul oxidativ prin intermediul poluanților sau a radiațiilor UV poate avea ca urmări scăderea nivelului de vitamina C din piele. De asemenea, nivelul de vitamina C este mai scăzut la pielea îmbătrânită sau fotodeteriorată, deși cercetătorii nu sunt siguri dacă aceasta este o cauză sau un efect.

Daunele expunerii solare sunt cauzate de molecule numite radicali liberi. Aceștia sunt atomi cărora le lipsește un electron. Potrivit healthline.com, radicalii liberi caută alți atomi din care pot „fura“ un electron – iar acest lucru produce reacții în lanț și poate duce la daune semnificative la nivelul pielii.

Vitamina C este bogată în antioxidanți, care protejează celulele sănătoase ale pielii „oferind“ acestor radicali liberi un electron și astfel făcându-le inofensive.

Antioxidanții din vitamina C pot ajuta la apărarea împotriva daunelor pe care le pot provoca razele solare. Acest lucru nu înseamnă că folosirea unui serum cu vitamina C poate înlocui protecția solară.

Poate contribui la calmarea arsurilor solare

Pe lângă reducerea la minimum a înroșirii pielii, vitamina C accelerează vindecarea  celulară și reduce inflamația.

A fost demonstrat faptul că aplicarea topică a vitaminei C, în combinație cu vitamina E și alte  ingrediente, contribuie la reducerea leziunile cauzate de arsurile solare. De asemenea, ajută la scăderea inflamației indusă de expunerea excesivă la radiațiile UV.

Stimulează vindecarea rănilor

Vitamina C poate accelera vindecarea generală a rănilor. Acest lucru reduce inflamația. Aportul necesar de vitamina C pentru vindecarea rănilor poate fi obținut din alimentație, din suplimentele alimentare sau aplicând local produse ce o conțin. De asemenea, datorită vitaminei C, crește imunitatea generală a organismului, care se reface mai repede.

Vindecarea rănilor este asociată, de regulă, cu formarea colagenului, iar vitamina C stimulează producția acestei proteine.

De asemenea, studiile au arătat că gelul, serumul sau crema cu vitamina C aplicate pe piele pot face ca cicatricile chirurgicale să fie mai puțin vizibile. În cadrul unui experiment, citat de WebMD, la care au participat 80 de persoane, jumătate dintre acestea au aplicat gel infuzat cu vitamine, pe rană, zilnic, timp de 6 luni, după ce le-au fost îndepărtate cusăturile. Ulterior, cicatricile lor au fost mai puțin vizibile decât cele ale persoanelor care nu au folosit produsul.

Oferă strălucire pielii

Vitamina C poate ajuta la estomparea pigmentării și poate netezi suprafața pielii. Acest lucru oferă pielii o strălucire tinerească.

Aplicarea locală a vitaminei C împiedică producția de melanină, pigmentul responsabil de culoarea pielii. Acest lucru poate ajuta la estomparea petelor întunecate, lăsând tenul strălucitor și luminos.

Reduce roșeața și uniformizează nuanța pielii

Vitamina C acționează ca un agent antiinflamator datorită capacității sale antioxidante, ceea ce înseamnă că ajută la calmarea pielii și reducerea inflamației, permițând tenului să strălucească. Acțiunea antiinflamatoare a vitaminei C neutralizează radicalii liberi care provoacă daune oxidative și optimizează sistemul imunitar.

De asemenea, proprietățile antiinflamatoare ale vitaminei C pot reduce roșeața și astfel tenul este mai uniform. Reducerea combinată a petelor întunecate, a roșeței și a iritației asigură o nuanță clară și netedă a pielii.

Contribuie la netezirea ridurilor

Vitamina C este un ingredient puternic, folosit în multe produse antiîmbătrânire. Unele studii arată că poate reduce aspectul ridurilor atunci când sunt folosite produse pe bază de vitamina C timp de cel puțin 12 săptămâni. O dietă sănătoasă, bogată în alimente ce conțin vitamina C, are un rol esential.

Ser vitamina C

Cum se folosește vitamina C

Acidul L-ascorbic este forma naturală a vitaminei C și, când nu este amestecată cu alte ingrediente, este cel mai bine absorbită de piele, acționând imediat. Însă, în produsele cosmetice sunt folosite diverse derivate ale vitaminei C, printre cele mai frecvente fiind ascorbilul fosfat de magneziu și glucozidul ascorbic (vitamina Cg). Stabilitatea vitaminei C în produse cosmetice este mica.

Et-VC™ este un derivat stabil de Vitamina C, care inhibă tirozinazele, enzime cu rol în producerea de melanină (TYR, TRP2), favorizând luminozitatea pielii. Este un agent de depigmentare cu efect anti-aging la fel de potent ca Vitamina C, însă cu o mult mai bună stabilitate fizico-chimică.

Serumurile cu vitamina C sunt printre cele mai bune produse de îngrijire a pielii, deoarece sunt mai rapid și eficient absorbite de piele. Acestea se aplică dimineața și/ sau seara, după curățarea și tonifierea pielii și înaintea aplicării cremei hidratante și a celei cu protecție solară.

Majoritatea produselor de îngrijire a pielii au nevoie de timp pentru a produce efecte vizibile, iar produsele cu vitamina C au nevoie de mai mult timp, chiar dacă sunt utilizate zilnic. Primele modificări semnificative la nivelul pielii apar  după șase-opt săptămâni.

Concentrația de vitamina C din serumuri și creme este între 10% și 15%. O valoare mai mică de atât ar putea să nu aducă beneficiile promise, iar mai mare ar putea irita pielea.

Deși vitamina C aplicată local este, în general, bine tolerată, multe dintre produsele pentru piele au potențialul de a produce iritații. De aceea, ar trebui efectuat întotdeauna un test, pentru a evalua riscul de reacție alergică. Așadar, aplică produsul pe o suprafață mică a pielii și așteaptă 24 de ore pentru a observa reacția organismului. Dacă nu apar efecte secundare, poți aplica produsul pe față. Este recomandat să întrerupi utilizarea, dacă ai o erupție cutanată, roșeață sau urticarie.

O atenție sporită trebuie acordată combinațiilor de ingrediente active de îngrijire a pielii. De pildă, vitamina C plus retinol. Împreună, acestea pot irita pielea, pentru că retinolul are potențial alergen mare. De aceea, este recomandată utilizarea lor în zile alternative.

Produsele cu vitamina C ar trebui depozitate departe de lumină și aer, pentru a evita destabilizarea vitaminei C. Capacul trebuie bine sigilat după folosire, iar produsul, depozitat într-un spațiu răcoros, întunecat și uscat. Este indicat ca produsele cosmetice care conțin vitamina C să aibă ambalaje închise la culoare, pentru a menține eficiența și stabilitatea acestui ingredient esențial pentru sănătatea pielii.

În concluzie, vitamina C este unul dintre cele mai eficiente și studiate ingrediente pentru îngrijirea pielii. Nivelurile acestui puternic antioxidant în piele sunt mai ridicate în adolescență și în prima parte a maturității, însă, în mod natural, scad, odată cu înaintarea în vârstă. Produsele cosmetice care conțin vitamina C, precum serumurile și cremele hidratante, sunt folosite pentru întinerire, o piele mai fermă, luminoasă și sănătoasă.

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,

Coș

Nu ai niciun produs în coș.