Extractul de scoarță de pin maritim francez (Pycnogenol®): utilizări și beneficii pentru piele

Extractul de scoarță de pin maritim francez (Pycnogenol®): utilizări și beneficii pentru piele


Pinul maritim francez a fost folosit, de-a lungul timpului, pentru tratarea mai multor afecțiuni. Coaja, acele, rășina și semințele de pin s-au prelucrat, în istorie, pentru obținerea diferitelor efecte pozitive asupra stării de sănătate.

Însă, abia în 1940, când omul de știință Jacques Masquelier a aflat despre utilizarea ceaiului obținut din coaja acestuia pentru tratarea leziunilor pielii și a scorbutului în America de Nord, s-au pus bazele cercetării științifice a beneficiilor acestei plante.

Supliment nutritiv Pycnogenol + Vitamin C

Ce este extractul de pin maritim francez și cum se obține?

Pinul maritim francez este un conifer des întâlnit în toate regiunile cu ieșire la Marea Mediterană, nu doar în Franța. Însă, substanța patentată sub denumirea Pycnogenol® este, de regulă, obținută din copacii care cresc în sud-vestul Franței.

Acest extract și-a dovedit efectele benefice în tratarea unor afecțiuni precum astmul, dar și în îmbunătățirea circulației periferice a sângelui, datorită conținutului de substanțe chimice care stimulează deopotrivă funcționarea sistemului circulator și a celui imunitar.

Extractul de pin maritim francez mai este recunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatoare și antiseptice, dar și pentru efectele sale antioxidante. Alte beneficii încă neconfirmate de studii elocvente fac referire la reglarea colesterolului, dar și la îmbunătățirea memoriei și a simptomelor asociate unor afecțiuni precum ADHD.

În cele ce urmează, noi vom alege să vorbim, însă, strict despre acele proprietăți testate și despre beneficiile pe care extractul de pin maritim francez le are, incontestabil, asupra pielii.

Așadar, pinul maritim francez (Pinus pinaster) este un tip de pin nativ în zonele mediteraneene și mai este cunoscut și sub denumirile de pin maritim, pin ciorchine și pin cluster. Acesta are scoarța groasă, de o nuanță ce poate varia de la maro la portocaliu sau roșu.

Extractul de pin maritim francez este comercializat sub o varietate de denumiri, precum Pycnogenol®, Oligopin și Flavangenol. Pentru o absorbție mai eficientă, substanța este adesea asociată cu alte ingrediente ca vitamina C, extractele altor plante, celuloza sau glicerina.

Extractul de pin maritim francez se obține prin măcinarea scoarței și spălarea acesteia în apă fierbinte. Ulterior acestui proces, reziduurile solide sunt eliminate din extractul lichid, care poate fi folosit ca atare sau procesat încă o dată prin uscare la rece și măcinare, pentru obținerea unui produs finit sub formă de pudră. Din 1000 kg de scoarță se obține un singur kg de Pycnogenol®.

Ce activi conține extractul de pin maritim francez?

Vitaminele, polifenolii și alți fitonutrienți sunt prezenți din plin în scoarța pinului maritim francez. Mulți dintre aceștia se regăsesc și în alte surse vegetale, precum semințele de struguri, însă, datorită procedurilor complexe de procesare, extractul de pin se poate dovedi mai bogat în acești compuși.

Iată care sunt cei mai importanți nutrienți prezenți și ce efecte benefice pot avea asupra sănătății:

 • Procianidinele – un tip de flavonoide cu proprietăți antioxidante, folosite, adesea, pentru proprietățile medicinale. Pycnogenolul® este standardizat în așa fel încât să conțină cel puțin 75% procianidine.
 • Catechinele – alt flavonoid antioxidant care protejează celulele împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liberi.
 • Acizii fenolici – un grup de polifenoli cu activitate antioxidantă intensă, ce se regăsesc în sursele alimentare vegetale.

Toți acești compuși fac din Pycnogenol® un supliment alimentar eficient, cu efecte antioxidante, antimicrobiene și antiinflamatoare.

Pycnogenol® – utilizări și beneficii

Extractul de pin maritim este disponibil pe piață sub forma suplimentelor alimentare, a formulărilor cosmetice și a băuturilor funcționale. Iată în ce domenii este utilizat în sănătate și frumusețe:

 • Îngrijirea pielii – protejează dermul împotriva radicalilor liberi generați de radiațiile ultraviolete, stres și poluanți și menține elasticitatea și nivelul optim de hidratare. În plus, reduce semnificativ aspectul petelor pigmentare.
 • Sănătatea ochilor – sprijină sănătatea capilarelor retinei și asigură, astfel, o vedere mai bună.
 • Sănătatea articulațiilor – sprijină flexibilitatea și mobilitatea articulațiilor, datorită efectului antiinflamator.
 • Sănătatea inimii și a sistemului circulator – menține fluxul sangvin și tensiunea arterială, sprijinind circulația normală a sângelui.
 • Sănătatea feminină – tot datorită efectului antiinflamator, reduce simptomele sindromului premenstrual, ameliorează semnele asociate menopauzei și estompează manifestările unor afecțiuni precum endometrioza.
 • Sănătatea cognitivă – îmbunătățește memoria, dar și abilitățile numerice și pe cele ce țin de viziunea în spațiu.
 • Sănătatea sistemului respirator – inhibă mediatorii care generează inflamații, reduce edemul și sprijină funcția respiratorie.
 • Recuperarea sportivă – sprijină performanța optimă a sistemului muscular, ajută la recuperarea acestuia post-antrenamente și reduce durerile musculare.
Suplimente alimentare pentru hiperpigmentare

Proprietățile extractului de pin maritim francez asupra sănătății pielii

Pycnogenol® are o serie de beneficii ce vizează sănătatea pielii. Cele mai importante dintre acestea sunt:

 • Ameliorarea petelor pigmentare – datorită efectului său de inhibare a tirozinazei și de sinteză a melaninei, extractul de pin maritim francez se dovedește eficient în diminuarea aspectului pielii cu hiperpigmentare. Studiile au demonstrat că administrarea a 75 mg de Pycnogenol timp de 30 de zile duce la o reducere semnificativă a intensității și dimensiunii petelor pigmentare din melasmă.
 • Efecte fotoprotectoare și de protecție asupra barierei naturale a pielii, datorită proprietăților antioxidante – pentru că are un conținut de 60% procianidine (un tip de flavonoide), extractul de pin maritim protejează pielea împotriva radiațiilor ultraviolete nocive și menține integritatea barierei de protecție a pielii, precum și homeostazia matricei extracelulare.
 • De asemenea, promovează hidratarea pielii și stimulează elasticitatea acesteia, prin stimularea producției endogene de acid hialuronic și colagen, menținând integritatea fibrelor acestor compuși prezenți în mod natural la nivelul pielii.

Pe lângă aceste beneficii, administrarea suplimentelor cu Pycnogenol® a fost asociată cu o serie de alte efecte benefice, precum reducerea anxietății, sporirea atenției, creșterea stării de satisfacție, dar și diminuarea simptomelor de oboseală, a durerii și ameliorarea funcționării sistemului digestiv, respectiv combaterea constipației.

Alte posibile beneficii ale extractului de pin maritim francez, încă în studiu, vizează încetinirea îmbătrânirii, vindecarea eficientă a leziunilor, stoparea pierderii densității osoase asociate cu înaintarea în vârstă, ameliorarea simptomelor unor afecțiuni cognitive precum boala Alzheimer și sindromul ADHD, dar și combaterea disfuncției erectile.

Pycnogenol + Vitamin C 500 mg – aliatul tău pentru o piele sănătoasă

Ivatherm a lansat un nou produs menit să susțină sănătatea pielii. Suplimentul alimentar Pycnogenol +  Vitamin C 500 mg este acum disponibil pe site și în farmacii selecționate. Echipează-te cu o cutie care conține 14 plicuri și bucură-te din plin de beneficiile acestui ingredient superpotent. Fiecare plic conține 4g de pulbere, pentru o administrare facilă și fără efecte adverse. Recomandarea de administrare este de 1-2 plicuri pe zi, dizolvate în câte 150 ml de apă rece.

Bucură-te de aroma naturală de pere și nu-ți face griji cu privire la aportul caloric – Pycnogenol Vitamin C 500 mg este îndulcit cu glicozide de steviol din Stevia, pentru ca tu să obții toate beneficiile extractului de pin, fără efectele adverse ale zahărului rafinat.

Combate petele pigmentare cu duoul imbatabil Pycnogenol + Ivawhite. Dacă reducerea petelor pigmentare se regăsește pe lista ta de priorități privind sănătatea pielii, îți recomandăm să asociezi administrarea suplimentului Pycnogenol + Vitamin C 500 mg cu produsele dermatocosmetice din gama Ivawhite.

Iată cum arată, așadar, o rutină de îngrijire completă și eficientă împotriva melasmei:

Beneficii pin maritim francez pentru piele

Administrarea suplimentelor cu extract de pin maritim francez

Administrarea orală a Pycnogenolului® este sigură, în cazul dozelor zilnice de 50 mg până la 450 mg, pentru perioade care se pot prelungi până la un an. În general, Pycnogenol® este bine tolerat.

Nu există studii legate de administrarea Pycnogenolului® la femeile gravide sau care alăptează.

În ceea ce privește aplicarea cutanată, Pycnogenol® poate fi aplicat sub formă de cremă timp de 7 zile consecutive sau utilizat sub formă de pulbere dizolvată în apă până la 6 săptămâni, în deplină siguranță.

Extractul de pin maritim este un supliment alimentar natural, bogat în polifenoli sănătoși, precum procianidinele, catechinele și acizii fenolici. Acești compuși din plante au proprietăți antibacteriene, antioxidante și antiinflamatoare, Pycnogenol® având astfel un potențial terapeutic uriaș. Ca în cazul oricărui alt supliment alimentar, îți recomandăm să validezi administrarea acestuia cu medicul tău, pentru o siguranță deplină.

Studii:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29651231

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32048960

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29725583

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30087862

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24120901

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32325962

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30678156

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27643741

https://www.drugs.com/npp/pine-bark-extract.html

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12237816

https://www.jaad.org/article/S0190-9622(14)00823-8/abstract

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.