Pielea fiecărei persoane are nevoie de o anumită cantitate de ulei pentru a se menține hidratată și protejată. Acest ulei, cunoscut sub denumirea de sebum, este produs de glandele sebacee, care se găsesc pe toată suprafața corpului, dar sunt în număr mai mare pe față și pe scalp.
Pielea grasă este rezultatul supraproducției de sebum. Cu toate că sebumul este esențial pentru menținerea sănătății cutanate, protejând și hidratând pielea, nivelurile ridicate ale acestei substanțe uleioase pot cauza piele grasă, pori dilatați și acnee.
Nivelul de sebum produs diferă de la o persoană la alta, iar acesta este unul dintre criteriile care determină tipul de piele. Persoanele care au glande sebacee hiperactive, care produc sebum în exces, au, de regulă, ten strălucitor și pori înfundați. Din acest motiv, sunt mai predispuse la dezvoltarea unor imperfecțiuni ale pielii, precum acneea. Genetica, schimbările hormonale și stresul sunt câteva dintre motivele pentru care producția de sebum poate crește.
Pe de altă parte, dacă glandele sebacee produc o cantitate prea mică de sebum, pielea poate fi uscată, roșie și iritată, iar riscul de a dezvolta riduri, mai mare.
Drept urmare, pentru a avea pielea sănătoasă și luminoasă, este necesar un echilibru în ceea ce privește producția de sebum. Din fericire, există modalități simple pentru a gestiona nivelul de sebum, atât timp cât sunt folosite produse cosmetice adecvate tipului de piele, iar rutina de îngrijire este respectată.
Cuprins
Ce este pielea grasă?
Pielea grasă este cauzată de stimularea hormonală a glandelor sebacee. Acestea produc sebum, o substanță uleioasă care hidratează și protejează pielea și părul.
Sebumul produs este excretat din glandă, prin pori, la suprafața pielii, ceea ce face ca pielea să lucească.
Glandele sebacee sunt grupate într-un număr mai mare în zona T a feței, respectiv, frunte, nas și bărbie. De aceea, aceste porțiuni ale feței tind să fie strălucitoare la persoanele predispuse la tenul gras.
Cantitatea de sebum care este produsă variază de la persoană la persoană, iar factori precum schimbările hormonale (menstruația, sarcina, menopauza), dieta, stresul și chiar vremea pot influența cantitatea de sebum produsă.
Însă, este important de reținut faptul că pielea grasă nu reprezintă o imperfecțiune și nu pune în pericol sănătatea. Uleiurile naturale protejează și mențin sănătatea pielii, ceea ce înseamnă că persoanele care se bucură de acea strălucire naturală au, de obicei, mai puține riduri. Dar, deși există și avantaje ale pielii grase, persoanele ale căror glande produc sebum în exces se confruntă cu pori înfundați, erupții acneice, probleme în găsirea produselor de make-up care să reziste pe față o zi întreagă și ten lucios.
Cum poate fi identificată pielea grasă?
Există câteva semne prin care poate fi identificată pielea grasă. Dacă tenul este strălucitor și devine lucios spre sfârșitul zilei sau dacă machiajul „alunecă“ de pe față, atunci cel mai probabil tipul de piele este cel gras.
Pentru identificarea tipului de piele, o atenție sporită trebuie acordată, în special, zonei T. Aceasta tinde să devină foarte uleioasă, deoarece are, în mod natural, mai multe glande sebacee active, care produc sebum în exces.
Dacă zona T este grasă, dar restul feței este normal sau uscat, poate fi vorba de o piele mixtă. Un medic dermatolog sau un cosmetician poate identifica cel mai ușor tipul de piele și recomanda produsele de îngrijire adecvate.
Anumiți factori, cum ar fi genetica, hormonii, vârsta și perioada anului, dar și produsele neadecvate de îngrijire a pielii pot fi cauza pielii grase.
Pielea grasă: cauze și factori de risc
De obicei, pielea grasă este ereditară. Cu toate acestea, excesul de sebum poate fi cauzat de o serie de factori diferiți. Nivelurile crescute de hormoni pot duce la o piele mai grasă în perioade precum pubertatea și sarcina, precum și în timpul ciclurilor menstruale sau menopauzei. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că glandele sebacee sunt mai active în aceste perioade.
Există numeroase cauze pentru care o persoană poate avea pielea grasă, acestea încadrându-se în două categorii:
- motive de sănătate;
- factori de mediu.
Motivele de sănătate care pot cauza pielea grasă includ procese care au loc în organism, cum ar fi schimbările hormonale, sau diferite afecțiuni care afectează nivelul hormonilor. Factorii de mediu, cum ar fi umiditatea sau temperaturile ridicate, pot contribui, de asemenea, la apariția pielii grase.
Pielea grasă poate fi cauzată de o combinație de factori, printre care cei mai cunoscuți sunt:
- Genetica – joacă un rol important în producția de sebum. De obicei, cu cât porii sunt mai mari, cu atât pielea va produce mai mult sebum. Dimensiunea porilor poate varia în funcție de istoricul familial și etnie.
- Hormonii androgeni – influențează producția de sebum. Cel mai cunoscut hormon androgen este testosteronul (prezent în cantități mari la bărbați și în cantități mai mici la femei). Studiile au arătat că nivelurile mai ridicate de hormoni androgeni sunt asociate cu o creștere a producției de sebum.
- Hormonii de creștere – contribuie la mărirea nivelului de sebum din piele. Acești hormoni ating cele mai înalte niveluri în timpul adolescenței, care este, de obicei, marcată de pielea mai grasă. Totodată, adolescenții sunt printre cei mai afectați de acnee, afecțiune a pielii care provoacă comedoane (puncte albe și puncte negre) și leziuni inflamatoare (papule, pustule, noduli și chisturi) pe față, pe spate, pe piept și pe umeri.
- Stresul – eliberează hormoni de stres în fluxul sangvin, crescând producția de sebum. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care stresul se numără printre factorii de risc pentru apariția acneei.
- Umiditatea – poate duce la creșterea transpirației și a producției de sebum. Cei care trăiesc în zone cu climă umedă sunt mai predispuși la a avea pielea grasă. De asemenea, în lunile de vară, pielea are tendința de a deveni mai grasă.
Pielea grasă: metode de prevenție și tratament
Pielea grasă cauzată de factorul genetic poate fi dificil de prevenit. Chiar și pielea grasă provocată de modificările hormonale este, deseori, greu de controlat. Cea mai bună metodă de prevenție pentru pielea grasă este identificarea unei rutine corecte de îngrijire și respectarea acesteia.
Deși pielea grasă poate înfunda porii și poate provoca o creștere a numărului erupțiilor acneice, acest tip de piele are și numeroase beneficii. Sebumul ajută la menținerea sănătății pielii, iar persoanele cu tenul gras tind să aibă pielea mai groasă și mai puține riduri. Cheia pentru un ten frumos și sănătos este echilibrul.
Drept urmare, aplicarea unor metode prin care nivelul de sebum să fie menținut sub control și folosirea unor produse de îngrijire adecvate pielii grase sunt pași esențiali pentru a avea un ten frumos, luminos și tânăr la orice vârstă.
Spălarea zilnică a feței
Pentru a ține sub control producția de sebum, spălarea și curățarea feței sunt două etape esențiale din rutina de îngrijire a feței. Atât dimineața și seara, cât și după realizarea unor exerciții fizice solicitante, tenul trebuie spălat și curățat, astfel încât murdăria să fie îndepărtată.
Este important însă ca pielea să nu fie spălată prea des, deoarece acest lucru ar putea cauza iritații și o creștere a producției de ulei. Când pielea este spălată excesiv, mai ales cu săpunuri alcaline, uleiurile naturale protectoare sunt eliminate și pielea devine uscată. Deoarece pielea nu își poate produce propria umiditate, ea răspunde la uscăciune producând mai mult ulei.
În timpul spălarii, sunt recomandate mișcările circulare blânde. Totodată, este bine să fie evitate produsele de curățare prea dure. În schimb, folosirea unor produse blânde, noncomedogenice (care nu înfundă porii) și care nu provoacă iritații și alergii sunt recomandate în rutina de îngrijire a pielii grase.
Gelurile și spumele de spălare sunt indicate pentru pielea grasă, în detrimentul uleiurilor. Însă, este important ca produsele folosite să nu fie foarte dure, să usuce în exces și să irite fața.
- Ivapur Gel de curățare purifiant îndepărtează machiajul, curăță fața fără să usuce și reglează secreția de sebum, oferind o senzație de prospețime și confort pielii mixte sau grase.
- Gel de curățare cu Acid Glicolic 3% îndepărtează celulele moarte, elimină impuritățile și redă luminozitatea pielii, fără sa o usuce; oferă o exfoliere blândă care uniformizează nuanța pielii și acționează asupra liniilor fine.
Demachierea înainte de culcare
Este esențial ca machiajul să fie întotdeauna îndepărtat înainte de a merge la culcare. Sunt recomandate produsele cosmetice noncomedogenice, care nu vor bloca porii, și este necesar ca machiajul să fie îndepărtat în totalitate, înainte de culcare.
- Ivapur Apă Termală Micelară curăță delicat și îndepărtează machiajul, eliminând impuritățile și excesul de sebum, fară să usuce pielea. Are efect calmant, antiiritant și o consistență ultralejeră, conferind senzația de prospețime.
Hidratarea zilnică
Poate părea contraintuitiv să hidratezi pielea care este întotdeauna strălucitoare și grasă, dar acest lucru oferă pielii un strat suplimentar de protecție împotriva producției excesive de ulei. Așadar, deși pielea este grasă, folosirea unei creme care să ofere hidratare este esențială.
Aplicarea unei creme hidratante ușoare, fără ulei, după spălarea feței, cum ar fi Ivapur Hidra, care conține Aquaphyline (inductor de hidratare), contribuie la refacerea barierei cutanate, redă suplețea pielii uscate și agresate și restabilește senzația de confort.
Când fața este puțin uscată, folosirea unui serum cu acid hialuronic pentru a forma legături cu apa și pentru a menține astfel pielea hidratată, dar fără a adăuga strălucire, este, de asemenea, o opțiune eficientă pentru a ține sub control producția de sebum și, în același timp, o oferi umiditatea de care are nevoie pielea.
Exfolierea feței o dată la câteva zile
Nu trebuie neglijată nici exfolierea feței. Folosirea unor produse exfoliante blânde, o dată sau de câteva ori pe săptămână, îndepărtează celulele moarte, bacteriile și sebumul și previne apariția acneei.
Pentru a obține cele mai bune rezultate, sunt recomandate produsele care conțin alfa-hidroxi acizi, cum ar fi acidul glicolic, sau beta-hidroxi acizi, precum acidul salicilic, care pătrund în pori și elimină eficient excesul de sebum.
- Ivapur Exfoliant purifiant delicat, care conține acid glicolic, îndepărtează delicat straturile de celule moarte, fără a produce iritații sau sensibilizarea pielii, pregătește tenul pentru aplicarea eficientă a cremei de îngrijire, previne inflamațiile și conferă tenului un aspect luminos și uniform.
Evitarea atingerii feței
Când fața este atinsă cu mâinile, murdăria, uleiul și bacteriile se pot răspândi în zonele predispuse la acnee și iritații. De aceea, fața ar trebui atinsă doar în timpul rutinei de îngrijire, când sunt folosite produse de spălare, curățare, hidratare, protectie solară și make-up. Spălarea mâinilor înainte este un pas esențial în menținerea sănătății cutanate.
Cu toate că pielea grasă nu reprezintă o problemă de sănătate, iar riscul de complicații grave este mic, acest tip de ten poate fi un factor agravant pentru o stimă de sine scăzută. Dacă pielea grasă reprezintă o problemă, un medic specialist poate oferi cel mai bun tratament pentru a avea un ten sănătos și luminos. Pielea fiecărei persoane este diferită și nu există o abordare unică de îngrijire. De aceea, este esențial ca planul de tratament să fie adecvat nevoilor tenului tău.
Resurse:
https://www.verywellhealth.com/oily-skin-5095863
https://www.healthline.com/health/oily-skin-causes#location-and-season
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/remedies-oily-skin#
https://www.prevention.com/beauty/skin-care/a28209367/how-to-get-rid-of-oily-skin/
https://www.cosmopolitan.com/style-beauty/beauty/a36741415/how-to-get-rid-of-oily-skin/
https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-oily-skin#_noHeaderPrefixedContent
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321090#_noHeaderPrefixedContent
https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/oily-skin