Îmbătrânirea pielii este un proces biologic complex, influențat de o combinație de factori endogeni (intrinseci) și exogeni (extrinseci).
Odată cu înaintarea în vârstă, toate procesele interne ale organismului încetinesc. Regenerarea celulară are loc mai lent, ceea ce face ca pielea să își piardă elasticitatea și să devină uscată.
Îmbătrânirea este un proces natural, iar factorul genetic, metabolismul și schimbările hormonale pot influența momentul când apar primele semne ale înaintării în vârstă, respectiv ridurile, liniile fine, petele pigmentare și pielea uscată. Termenul medical pentru acest tip de îmbătrânire este „îmbătrânire intrinsecă“.
Uneori, din cauza factorilor de mediu, a stilului de viață și a obiceiurilor de îngrijire, semnele înaintării în vârstă apar mai devreme. Termenul medical pentru acest tip de îmbătrânire este „îmbătrânire extrinsecă“. Vestea bună este că efectele pe care acest tip de îmbătrânire le are asupra pielii noastre pot fi limitate, prin câteva măsuri preventive simple.
În acest articol, încercăm să trecem în revistă semnele îmbătrânirii, factorii care influențează sănătatea pielii și soluțiile pentru păstrarea fermității și elasticității acesteia cât mai mult timp.
Cuprins
Procesul natural de îmbătrânire a pielii
Pielea este formată din trei straturi importante:
- epiderma sau stratul exterior este foarte subțire și conține pigmentul ce colorează pielea – melanina;
- dermul sau stratul mai gros conține foliculi de păr, glande uleioase și vase de sânge;
- hipodermul sau țesutul subcutanat funcționează ca o barieră de protecție pentru organe.
Odată cu înaintarea în vârstă, epiderma se subțiază treptat și nivelurile de pigment scad. Rezultatul este o piele mai subțire și palidă.
Dermul contine țesut conjunctiv, format din colagen și elastina, care oferă rezistență și flexibilitate pielii. De asemenea, dermul este formată și din vase de sânge, care devin fragile, odată cu vârsta, drept urmare pielea va fi mai predispusă la vânătăi și sângerări. În plus, glandele uleioase, numite și glande sebacee, sunt responsabile pentru menținerea umidității și hidratării pielii. De-a lungul timpului, producția glandelor uleioase (sebumul) scade, ceea ce face ca pielea să devină mai predispusă la uscare și descuamare.
Semnele îmbătrânirii pielii
Respectarea unei rutine de îngrijire a pielii și folosirea unor produse cosmetice de calitate ajută la obținerea unui look îngrijit și strălucitor, însă reprezintă și o măsură de prevenție împotriva îmbătrânirii premature.
Unele schimbări la nivelul pielii sunt inevitabile, iar procesul de îmbătrânire arată diferit pentru fiecare. Există însă anumite semne de îmbătrânire a pielii care sunt considerate premature, dacă apar înainte de vârsta de 35 de ani.
Riduri și linii fine
Ridurile reprezintă cel mai ușor de identificat semn al îmbătrânirii pielii. După vârsta de 20 de ani, colagenul pe care îl produce organismul scade, în medie, cu aproximativ 1% în fiecare an. Colagenul este o proteină care oferă rezistență pielii și îi asigură elasticitatea. Din cauza diminuării producției de colagen endogen, odată cu înaintarea în vârstă, pielea își pierde hidratarea și elasticitatea și devine mai uscată. Din acest motiv, riscul de apariție a ridurilor și a liniilor fine este mai mare.
Deși, în primul rând, genetica determină structura și textura pielii, expunerea la soare este o cauză majoră a apariției ridurilor, în special în rândul persoanele cu pielea deschisă la culoare. Poluanții și fumatul contribuie, de asemenea, la apariția ridurilor.
Zonele mai sensibile, precum conturul ochilor, cele în care mușchii sunt mai des folosiți, cum este fruntea, precum și acele porțiuni ale corpului care sunt mai expuse la soare, respectiv gâtul și pieptul, sunt mai predispuse riscului de apariție a ridurilor și a liniilor fine.
Pete pigmentare
Unul dintre cele mai evidente semne de îmbătrânire este apariția petelor maronii. Lentiginele solare (petele de soare), cunoscute și sub denumirea de lentigine senile (pete de vârstă), se numără printre cele mai frecvente tipuri de pete pigmentare și sunt cauzate, cu precădere, de razele ultraviolete. Expunerea excesivă la soare, vreme de mulți ani, reprezintă principala cauză a îmbătrânirii premature a pielii.
Petele pigmentare cauzate de vârstă se dezvoltă, cel mai adesea, pe zonele care sunt cel mai expuse razelor ultraviolete: fața și mâinile. Acestea apar, mai ales, după vârsta de 40 de ani. Persoanele cu pielea deschisă la culoare pot observa aceste pete de vârstă mai devreme.
Cearcăne și pungi sub ochi
Subțierea pielii și pierderea elasticității, care se produc odată cu înaintarea în vârstă, pot fi cauza apariției cearcănelor și pungilor sub ochi. Diminuarea nivelului de grăsimi și a colagenului, care mențin elasticitatea pielii, determină vasele de sânge de sub piele să devină mai vizibile, ceea ce face ca zona ochilor să se întunece.
Piele uscată și ternă
Din cauza faptul că pielea devine mai subțire, este mai susceptibilă la deshidratare, principalul factor de risc pentru uscarea pielii.
Totodată, pe măsură ce pielea îmbătrânește, nu mai elimină eficient stratul de celule moarte. În lipsa unei exfolieri adecvate, celulele moarte se acumulează pe suprafața pielii și scad luminozitatea și strălucirea acesteia.
De regulă, pielea devine mai uscată, mai ternă și mai predispusă la descuamare în apropierea vârstei de 40 de ani.
Pori mai vizibili
Cu cât soarele a afectat mai mult pielea, cu atât aceasta are mai puțină fermitate și elasticitate. Când pielea începe să-și piardă fermitatea, porii devin mai vizibili.
De asemenea, pielea se îngroașă, odată ce începe procesul natural de îmbătrânire, ceea ce face ca celulele minuscule ale pielii să se adună în jurul porilor, făcându-i să pară mai mari.
Cauzele îmbătrânirii pielii
Odată cu înaintarea în vârstă, pielea devine mai uscată, mai predispusă la răni și mai puțin elastică. Acest proces este inevitabil, însă este posibilă limitarea daunelor provocate de factorii comportamentali și de mediu, responsabili cu îmbătrânirea prematură.
Există câțiva factori care influențează procesul de îmbătrânire a pielii și apariția semnelor specifice.
Expunerea la radiațiile ultraviolete
Soarele este unul dintre cei mai mari inamici ai pieli. Aproximativ 90% dintre modificările vizibile ale pielii, atribuite în mod obișnuit procesului natural de îmbătrânire, sunt cauzate de soare. Radiațiile ultraviolete pot deteriora ADN-ul, ceea ce provoacă riduri premature și pete de vârstă.
Expunerea constantă la lumina soarelui descompune colagenul și elastina, determinând încrețirea pielii. De asemenea, petele pigmentare apar din cauza creșterii producției de melanină.
Viciile
Fumatul este văzut ca un factor de risc pentru sănătatea plămânilor, inimii și creierului, dar poate fi vinovat și de îmbătrânirea prematură, deoarece afectează vasele de sânge responsabile de transportul oxigenului către piele. Fără suficient oxigen, pielea este mai predispusă la riduri.
De asemenea, toxinele din fumul de țigară expun pielea la stres oxidativ, care provoacă uscăciune, riduri și alte semne de îmbătrânire prematură.
Consumul de alcool poate avea un impact negativ asupra pielii. Alcoolul în exces deshidratează pielea, aceasta fiind o cauză a apariției ridurilor.
Lipsa somnului
Somnul ar trebui să facă parte din rutina de frumusețe, întrucât, în timpul nopții, are loc regenerarea celulară. Pielea produce colagen în timpul somnului, ceea ce îi oferă elasticitate. Mai puțin colagen înseamnă că pielea este mai ternă și mai uscată.
Calitatea slabă a somnului (mai puțin de cinci ore pe noapte) a fost asociată cu semnele îmbătrânirii și cu diminuare funcției de barieră a pielii.
Totodată, poziția corpului în timpul odihnei are un impact asupra aspectului pielii. Dacă dormim constant pe aceeași parte a feței, această zonă va îmbătrâni mai repede, întrucât se formează acele cute sau încrețituri ale pielii, care, în timp, devin permanente.
Stresul
Stresul este unul dintre inamicii sănătății, afectând numeroase organe, inclusiv pielea.
Un stil de viață stresant poate declanșa un răspuns inflamator în organism și poate afecta rutina de odihnă. Cortizolul, principalul hormon al stresului, influențează negativ producția de colagen, iar stresul cronic poate accelera procesul de îmbătrânire din cauza răspunsului inflamator crescut.
Obiceiurile alimentare nesănătoase
Consumul alimentelor de tip fast-food și al celor cu un conținut ridicat de zahăr reprezintă una dintre cauzele deteriorării pielii. Creșterea nivelului de zahăr din sânge poate duce la declanșarea inflamației cronice la nivel celular. Aceasta, la rândul său, poate accelera îmbătrânirea pielii, printr-un proces numit glicație.
Îmbătrânirea pielii: metode de prevenție
Înaintarea în vârstă face ca piele să devină, în mod natural, mai puțin elastică și mai fragilă. Din cauza producției scăzute de uleiuri naturale, pielea devine uscată și apariția ridurilor este iminentă. Deși procesul natural de îmbătrânire a pielii nu poate fi stopat, există câteva metode prin care poate fi întârziat.
Protejarea pielii de razele soarelui
Limitarea timpului petrecut în bătaia soarelui, utilizarea articolelor vestimentare de protecție, cum ar fi pălăriile cu boruri largi, cămășile cu mâneci lungi și ochelarii de soare, precum și folosirea produselor cu factor de protecție solară pe tot parcursul anului sunt câteva dintre metodele de prevenție împotriva razelor UV.
Produsele cosmetice care oferă protecție solară prezintă, pe etichetă, un număr de factor de protecție solară (FPS sau SPF), pentru a indica nivelul de protecție împotriva razelor UVB, dar și mențiunea „spectru larg de protecție“, ceea ce înseamnă că au în componența lor ingrediente care pot proteja pielea de razele UVA.
Produsele din gama Sunlight de la Ivatherm protejează celulele pielii de efectele dăunătoare ale radiațiilor solare, putând fi integrate în rutina zilnică de îngrijire, indiferent de tipul de ten.
- Sunlight 360° Cremă hidratantă pentru față cu protecție solară foarte ridicată SPF50+ este primul produs ce oferă protecție solară 360°: UVA, UVB, IR (radiațiile infraroșii) pentru pielea sensibilă uscată și deshidratată.
- Sunlight Mineral Protecție solară foarte ridicată SPF50+ protejează pielea instant împotriva radiațiilor UVA și UVB, deoarece filtrele minerale formează un ecran protector total pe piele, care reflectă lumina soarelui și nu îi permite să pătrundă în piele.
- Sunlight Mat Dry Touch Fluid SPF50+ este o cremă cu protecție solară foarte ridicată pentru pielea sensibilă, mixtă sau grasă, fiind recomandată pentru expunere solară îndelungată, ca prevenție împotriva arsurilor solare, a fotoîmbătrânirii și a hiperpigmentării.
- Sunlight Lapte protecție solară față și corp SPF50+ asigură protecția solară foarte ridicată, imediată și pe termen lung, a pielii sensibile expuse acțiunii nocive a radiațiilor solare.
Produsele cu factor de protecție solară trebuie aplicate pe piele cu cel puțin 30 de minute înainte de a ieși din casă, atât în sezonul cald, cât și în cel rece.
Adoptarea unei rutine corecte de îngrijire a pielii
O rutină corectă de îngrijire este esențială pentru a avea o piele sănătoasă și pentru a preveni îmbătrânirea prematură. Curățarea corectă a pielii și hidratarea acesteia sunt doi pași de nelipsit în rutina de îngrijire.
Totodată, pe lângă respectarea etapelor recomandate de specialiști în rutina de îngrijire, este importantă folosirea produselor adecvate tipului de ten.
Nu în ultimul rând, aplicarea produselor anti-aging este necesară odată cu înaintarea în vârstă, când producția naturală de colagen este în scădere. O atenție deosebită trebuie acordată conturului ochilor, întrucât acea zonă este mai sensibilă și mai predispusă apariției ridurilor și petelor pigmentare.
- Glykolift Cremă antirid are efect imediat și pe termen lung de netezire a ridurilor, creșterea luminozității tenului, oferind încântătoarea senzație de „ștergere a timpului“.
- GlykoLift Ser antirid cu efect de lifting este recomandat tuturor tipurilor de piele matură. Reduce semnificativ ridurile – cu 46% după numai 1 lună. Ajută pielea să combată îmbătrânirea intrinsecă și extrinsecă și să își recapete fermitatea și elasticitatea.
- UNA Cremă anti-aging cu celule stem vegetale reduce vizibil adâncimea și numărul ridurilor de pe față și gât, crește fermitatea și grosimea pielii, reface conturul feței, efecte demonstrate prin nenumărate studii clinice. De asemenea, vitalizează și protejează longevitatea celulelor stem din piele cu ajutorul celulelor stem vegetale, stimulând astfel regenerarea epidermei.
- UNA Ser anti-aging cu celule stem vegetale este ideal pentru toate tipurile de piele matură, chiar și cea mai sensibilă. Are efect intens de întinerire și regenerare, reduce vizibil adâncimea și numărul ridurilor de pe față și gât, crește fermitatea și grosimea pielii și reface conturul feței. Pielea devine mai luminoasă, mai suplă și mai fină, vizibil întinerită în 2 săptămâni.
- UNA cremă anti-aging contur de ochi cu celule stem vegetale vitalizează și protejează longevitatea celulelor stem din piele cu ajutorul celulelor stem vegetale, stimulând astfel regenerarea epidermei.
- ivaRG Cremă de zi regenerantă SPF30 conține ingrediente care ajută la estomparea liniilor fine, a ridurilor și a petelor pigmentare, deoarece combat stresul oxidativ la nivel celular, și ajută pielea să-și păstreze sau să-și recupereze fermitatea și luminozitatea, prin stimularea sintezei de acid hialuronic și colagen.
- ivaRG Cremă de noapte regenerantă este fomulată cu Granactive Retinoid 2%, acid hialuronic cu masă moleculară mică, unt de shea, Lactobacillus Ferment și apă termală Herculane, ingrediente care acționează asupra semnelor de îmbătrânire, uniformizează nuanța pielii și corectează petele de vârstă.
- ivaRG Cremă contur de ochi regenerantă este formulată pentru a diminua liniile fine și ridurile, prin stimularea sintezei de colagen și elastină, dar și pentru a reduce cearcănele și pungile de sub ochi, prin îmbunătățirea microcirculației.
Nu în ultimul rând, din rutina de îngrijire nu ar trebui să lipsească produse care conțin apă termală, care hidratează, calmează și uniformizează aspectul pielii. Datorită mineralelor pe care le conține, apa termală calmează arsurile solare provocate de expunerea prelungită la razele ultraviolete, având un puternic efect antioxidant.
Apa termală Herculane, care intră în componența produselor cosmetice Ivatherm, izvorăște de la Băile Herculane și străbate o distanță de 2000 m până la suprafața pământului. Are efect antiinflamator, cicatrizant și calmant, conține minerale cu efect anti-aging, precum manganul, dar are și un rol antiiritant, datorită zincului din compoziția sa.
Adoptarea unui stil de viață echilibrat
O dietă bogată în fructe și legume susține sănătatea întregului organism și, implicit, a pielii. Totodată, consumul a cel puțin doi litri de lichide asigură nivelul de hidratare necesar de care pielea are nevoie pentru a-și menține strălucirea.
Deoarece fumatul și consumul băuturilor alcoolice se numără printre factorii care provoacă îmbătrânirea prematură a pielii, renunțarea la aceste vicii este recomandată.
Totodată, menținerea nivelului de stres la minimum, prin exerciții de meditație, yoga, aerobic, lectură sau realizarea altor activități relaxante, reprezintă o metodă eficientă de prevenție împotriva îmbătrânirii premature a pielii. Pe de altă parte, este necesară o rutină de odihnă corectă. Specialiștii recomandă între 7 și 9 ore de somn în fiecare noapte, pentru ca organismul să se poată reface după o zi obositoare.
Nu în ultimul rând, exercițiile fizice sunt importante, pentru că sportul stimulează fluxul sangvin și furnizează oxigen și substanțe nutritive celulelor pielii, ceea ce contribuie la menținerea tinereții pielii.
Așadar, cu toate că îmbătrânirea naturală este determinată, în principal, de factorul genetic și este un proces inevitabil, îmbătrânirea extrinsecă poate fi prevenită, prin adoptarea unor măsuri de protecție: de la o rutină corectă de îngrijire la un stil de viață echilibrat.