Colagen marin hidrolizat: beneficii pentru piele

Colagen marin hidrolizat: beneficii pentru piele


Îmbătrânirea pielii a devenit o preocupare recurentă chiar și în rândul persoanelor tinere. Există mulți factori care pot cauza apariția liniilor fine și a ridurilor: de la genetică la stil de viață și factori de mediu. În acest context, utilizarea nutricosmeticelor pentru a întârzia procesul de îmbătrânire a căpătat avânt în ultimii ani.

Numeroase studii științifice au demonstrat beneficiile colagenului hidrolizat în menținerea aspectului tânăr al pielii.

În acest articol vom vorbi despre colagenul marin hidrolizat din suplimentele alimentare și beneficiile pe care le are pentru piele.

Ce este colagenul marin hidrolizat?

Pentru a înțelege mai bine rolul pe care colagenul marin hidrolizat îl are în menținerea sănătății pielii, trebuie să înțelegem rolul colagenul endogen (natural).

Ce este colagenul?

Colagenul este principala proteină a organismului și reprezintă aproximativ 30% din totalul proteinelor. Colagenul se găsește în piele, oase, cartilaje, tendoane și dinți.

La nivelul pielii, colagenul reprezintă 70% din totalul proteinelor din derm. Acesta asigură rezistența și fermitatea pielii.

Începând cu vârsta de 20 de ani, producția de colagen endogen începe să scadă, iar pentru a ne asigura că pielea noastră rămâne în continuare fermă și lipsită de riduri, e nevoie să suplimentăm cantitatea acestei proteine. Putem face acest lucru prin folosirea unor produse care conțin ingrediente ce sprijină producția de colagen (aminoacizi precum L-Lizina, vitamina C, acid hialuronic, niacinamidă, alfa-hidroxi acizi), dar și prin introducerea suplimentelor alimentare cu colagen în dieta zilnică.

După vârsta de 40 de ani, aproximativ 1% din colagenul din organism se pierde în fiecare an. Producția de colagen poate fi redusă cu până la 75% până la vârsta de 80 de ani.

Ce este colagenul hidrolizat?

Colagenul hidrolizat este obținut printr-un proces numit hidroliză, care permite descompunerea colagenului în peptide, adică fragmente de proteine cu o greutate moleculară mai mică decât forma sa originală, pentru a fi mai ușor de digerat, absorbit și distribuit în corpul uman.

Colagenul din suplimentele alimentare poate fi extras din mai multe surse animale:

  • porc;
  • pui;
  • vacă;
  • pește (colagen marin hidrolizat).

Calitatea colagenului hidrolizat final depinde de dimensiunea moleculară medie a acestuia, care poate varia în funcție de metoda utilizată pentru a-l extrage.

Administrate pe cale orală, peptidele de colagen sunt apoi distribuite în derm, unde pot rămâne până la 14 zile. În derm, colagenul hidrolizat stimulează producția de colagen endogen, elastină și acid hialuronic.

Ce este colagenul marin hidrolizat?

Organismele marine au numeroase substanțe bioactive, care pot fi utilizate în industria farmaceutică și cosmetică. Cercetările privind beneficiile colagenului extras din aceste organisme au devenit din ce în ce mai răspândite.

Colagenul marin poate fi utilizat ca biomaterial, deoarece este solubil în apă, compatibil din punct de vedere metabolic și foarte accesibil. Este un compus versatil capabil să vindece leziuni cutanate de diferite grade de severitate, precum și să întârzie procesul natural de îmbătrânire.

Colagenul marin hidrolizat este un tip de peptidă de colagen, care este extrasă din surse de pește, cum ar fi solzi, pielea și oasele. Prin procesul numit hidroliză, moleculele de colagen sunt descompuse în peptide mai mici, ceea ce le face mai ușor de absorbit și utilizat de către organism.

Colagenul marin hidrolizat poate reface în mod eficient nivelurile de colagen din piele și poate sprijini sănătatea cutanată.

Colagenul marin hidrolizat este unul dintre ingredientele din suplimentele alimentare de la Ivatherm. Deși în majoritatea nutricosmeticelor, este folosit doar colagenul marin, noi am ales combinația colagen – elastină. Astfel, suplimentul Collagen Elastin, conceput pentru a menține fermitatea și elasticitatea pielii, conține colagen și elastină de origine marină, colectate pe Coasta de Opal, în Franţa. Extracția celor două proteine se face prin hidroliză enzimatică din piele de pește, fiind o extracție naturală, fără solvenți.

Suplimente cu colagen hidrolizat

Beneficiile colagenului marin hidrolizat pentru piele

Pe lângă beneficiile antiîmbătrânire, colagenul marin sau colagenul din pește oferă, de asemenea, o alternativă pentru persoanele care nu pot folosi alte forme de colagen.

Organismele marine, cum ar fi peștii și meduzele, sunt compatibile din punct de vedere metabolic, nu au constrângeri religioase (unele persoane nu pot folosi colagenul extras din alte animale, pentru că nu le permite religia) și sunt lipsite de agenți patogeni de origine animală (animalele terestre au multe boli transmisibile, ceea ce le face mai puțin favorabile pentru utilizarea în industria cosmetică – de exemplu bovinele pot transmite „boala vacii nebune“).

Colagenul marin este, totodată, o alternativă mai prietenoasă cu mediul. Există numeroase materii prime nefolosite de la peștii pe care pescarii îi prind, inclusiv pielea și solzii din care provine colagenul marin. Astfel, colagenul marin este o opțiune mai economică și mai ecologică și sustenabilă pentru companiile cosmetice. În loc să irosească pielea și solzii de pește, companiile le pot folosi pentru a crea produse de îngrijire a pielii.

Atât cercetările in vitro, cât și cele in vivo au arătat că peptidele de colagen marin pot reduce riscul de apariție a liniilor fine și a ridurilor, precum și numărul celor deja existente, îmbunătățesc hidratarea, susțin producția de colagen și elastină și accelerează procesul de vindecare a rănilor.

Prevenirea și reducerea ridurilor

Un studiu despre impactul colagenului hidrolizat asupra asupra semnelor de îmbătrânire a arătat că ridurile s-au redus în proporție de 19% la subiecții cărora li s-au administrat colagen și elastină, spre deosebire de cei din grupul placebo, cărora li s-a administrat maltodextrină și la care s-a observat o creștere cu 28% a numărului de riduri.

Hidratarea pielii

Colagenul ajută la atragerea și reținerea umidității în piele. Când pielea este bine hidratată, riscul de a dezvolta linii fine și riduri scade. Prin refacerea nivelurilor de colagen din piele, colagenul marin hidrolizat poate ajuta la combaterea uscăciunii și la îmbunătățirea texturii și aspectului general al pielii.

Vindecarea rănilor

Epiderma este cea mai importantă barieră de apărare împotriva tuturor agenților patogeni și joacă un rol semnificativ în homeostazia matricei extracelulare. Leziunile de la nivelul pielii sunt destul de frecvente, ca urmare a arsurilor, infecțiilor, tulburărilor generice etc. Tratamentele au ca scop restabilirea integrității țesutului, implicând procese precum inflamația, diviziunea celulară, diferențierea și vascularizația.

Colagenul marin s-a dovedit a fi un biomaterial eficient pentru vindecarea rănilor și repararea țesuturilor. Peptidele de colagen marin stimulează sinteza colagenului endogen din piele, ceea ce poate contribui la accelerarea procesului de vindecare și la reducerea riscului de formare a cicatricilor.

Susținerea producției de colagen

Pe lângă refacerea fibrelor de colagen din piele, colagenul marin hidrolizat poate stimula, de asemenea, producția de colagen. Peptidele de colagen „semnalizează“ celulelor fibroblaste din piele nevoia de a produce mai mult colagen.

Colagenul joacă un rol esențial în menținerea funcției de barieră a pielii. Prin repararea fibrelor de colagen endogen și susținerea producției acestei proteine, suplimentele cu colagen marin hidrolizat ajută la consolidarea funcției de barieră a pielii, întărind astfel sistemul de apărare al întregului organism.

Rezistența pielii

Pentru că, pe măsură ce îmbătrânim, producția naturală de colagen scade, rezistența pielii este, de asemenea, diminuată. Suplimentele cu peptide de colagen pot ajuta la contracararea acestui declin, prin stimularea sintezei de colagen endogen. Drept urmare, fermitatea și elasticitatea pielii sunt îmbunătățite.

În concluzie, suplimentele cu colagen hidrolizat pot avea beneficii substanțiale pentru sănătate pielii, fiind partenerii de nădejde în lupta anti-aging.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8944283/

https://www.verywellhealth.com/hydrolyzed-collagen-5082613

https://www.webmd.com/beauty/marine-collagen

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-hydrolyzed-collagen-a-miracle-cure

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,,,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.