Tot ce trebuie să știi despre bariera cutanată

Tot ce trebuie să știi despre bariera cutanată


Pielea este cel mai mare organ, reprezentând aproximativ 15% din greutatea totală a corpului. Formată dintr-o rețea vastă și complexă de celule, proteine, ceramide și lipide, pielea îndeplinește un rol esențial pentru organism, cel de protecție, acționând ca o barieră împotriva factorilor externi.

Pielea este formată din trei straturi principale (epiderma, dermul și hipodermul), care, la rândul lor, sunt alcătuite din substraturi, ce îndeplinesc funcții unice, specializate.

Stratul exterior al pielii, cel care poate fi văzut cu ochiul liber, se numește epidermă. Aceasta îndeplinește funcții de protecție și de apărare. Principala linie de apărare a organismului o oferă partea exterioară a epidermei, respectiv stratul cornos (stratum corneum), cunoscută și sub denumirile barieră cutanată, barieră de umiditate sau barieră lipidică.

Menținerea funcției de barieră a pielii reprezintă mai mult decât o preocupare estetică, este o modalitate de a asigura protecția și sănătatea întregului organism.

Bariera cutanata

Ce este bariera cutanată?

O funcție esențială a pielii este de a forma o barieră eficientă între organism și mediu, acționând în două sensuri:

  • interior – exterior, prin reglarea pierderii de apă;
  • exterior – interior, prin protejarea organismului de poluanți, raze ultraviolete, microbi, virusuri și fungi.

Așadar, bariera cutanată nu reprezintă un element fizic, ci, de fapt, este o funcție a pielii.

Stratul cornos este, adesea, comparat de către cercetători cu un zid de cărămidă. Acesta este alcătuit din celule, numite corneocite, asemănătoare unor cărămizi, conectate între ele de lipide (ceramide, colesterol și acizi grași), ce îndeplinesc același rol ca mortarul, respectiv unesc diferite elemente. Stratul cornos conține, de asemenea, o proteină numită filagrină, care ajută la  coeziunea celulelor și întărirea funcției de barieră, precum și la generarea unor componente ale factorului natural de hidratare. Fiecare componentă a stratului cornos este, așadar, vitală pentru menținerea pielii sănătoase.

Fără acest zid, diverse toxine și agenți patogeni dăunători pot pătrunde în piele și pot cauza probleme la nivelul întregului organism.

Bariera cutanată are mai multe roluri, trei dintre ele fiind esențiale:

  • protejează organismul de factorii externi, cum ar fi poluarea și radiațiile ultraviolete;
  • împiedică pierderea umidității (reține apa), astfel încât corpul și pielea să fie bine hidratate;
  • asigură transportul nutrienților vitali către piele.

Totodată, bariera cutanată este un factor determinant pentru aspectul pielii. Dacă funcționează optim, bariera cutanată va reține apa în organism, drept urmare pielea se va menține hidratată și își va păstra elasticitatea și fermitatea. De asemenea, pentru că va ține la distanță factorii agresivi din mediul înconjurător (poluarea, razele ultraviolete, virusurile), riscul de sensibilizare și iritare a pielii va fi redus.

Pe de altă parte, dacă funcția de barieră nu funcționează corespunzător, pielea poate fi deshidratată și ternă, din cauza pierderii transepidermice de apă, iar organismului îi va fi mai greu să lupte și să se apere împotriva radicalilor liberi, care pot cauza schimbări la nivelul texturii și nuanței pielii.

Bariera cutanată servește drept scut de protecție pentru organism. Practic, întregul scop al barierei cutanate este de a proteja pielea de factorii de stres din mediu, de iritații și inflamații, păstrând, în același timp, toate elementele benefice (apa, substanțele nutritive). Pe scurt bariera cutanată ține lucrurile bune înăuntrul organismului și lucrurile rele afară.

Dacă stratul cornos nu conține suficientă apă, pielea își va pierde elasticitatea, devenind uscată, aspră și descuamată. De asemenea, pielea slab hidratată nu poate menține o barieră cutanată, lăsând pielea mai vulnerabilă în fața factorilor externi.

Așadar, bariera cutanată este esențială pentru sănătatea generală și trebuie protejată pentru a ajuta corpul să funcționeze corect.

Produsele dure pentru îngrijirea pielii, parfumurile și substanțele chimice iritante pot slăbi bariera cutanată. Totodată, curățarea excesivă cu apă și săpun, precum și spălarea cu apă fierbinte poate afecta funcția de barieră a pielii. Pe lângă rutina de îngrijire și condițiile de mediu, stilul de viață influențează bariera cutanată.

Straturile pielii

Semne ale unei bariere cutanate deteriorate

Deteriorarea barierei cutanate poate schimba modul în care se prezintă stratul exterior al pielii.

Semnele unei bariere cutanate perturbate pot include:

  • piele lipsită de elasticitate și fermitate;
  • piele uscată;
  • prurit (mâncărime);
  • riduri;
  • pete pigmentare;
  • infecții bacteriene, fungice sau virale;
  • iritații;
  • zone sensibile sau inflamate;
  • apariția sau agravarea simptomelor specifice rozaceei sau eczemei;
  • apariția sau agravarea unor erupții acneice;
  • intoleranță la aplicarea unor produse cosmetice folosite anterior;
  • vindecarea anevoioasă a leziunilor.

Aceste simptome pot fi un semnal de alarmă că funcția de barieră a pielii este perturbată, fie din cauza factorilor externi, fie pentru că rutina de îngrijire nu este eficientă.

Factori care slăbesc bariera de protecție a pielii

Zilnic, pielea se luptă cu numeroase amenințări, dintre care multe vin din exteriorul corpului.

Printre factorii externi care pot afecta bariera pielii se numără:

  • un mediu prea umed sau prea uscat;
  • temperaturile prea scăzute sau prea ridicate;
  • alergenii, iritanții și poluanții;
  • expunerea prelungită la razele ultraviolete;
  • expunerea la substanțe chimice dure.

Multe probleme cutanate pot fi rezultatul stilului de viață și al unei rutine ineficiente de îngrijire a pielii. Astfel, printre factorii care joacă un rol important în compromiterea barierei cutanate se numără:

  • detergenții și săpunurile alcaline;
  • produsele cosmetice care îndepărtează uleiurile naturale ale pielii;
  • exfolierea și spălarea excesivă;
  • spălarea cu apă fierbinte;
  • anumite medicamente (de exemplu, steroizii);
  • fumul de țigară;
  • stresul psihic;
  • alimentele nesănătoase;
  • lipsa somnului.

Pe de altă parte, factorul genetic și procesul natural de îmbătrânire pot influența sănătatea pielii. De pildă, afecțiunile pielii care cauzează inflamații – cum ar fi eczema, dermatita atopică, rozaceea și psoriazisul – pot deteriora bariera pielii. În aceeași măsură, liniile fine și ridurile sunt o consecință a procesului natural de îmbătrânire.

Așadar, de la genetică la stilul de viață, sunt numeroși factori care pot afecta funcția de barieră a pielii. Ce este important de reținut este că orice factor de stres, intern sau extern, care produce modificări vizibile ale pielii, poate perturba sau deteriora bariera cutanată. Și asta pentru că, deși este asemănată cu un zid de cărămidă, bariera cutanată este mult mai fragilă și poate fi ușor deteriorată de factorii de mediu, stilul de viață, rutina de îngrijire, anumite afecțiuni medicale, vârsta și genetica.

Refacerea barierei cutanate deteriorate

Vestea bună este că deteriorarea barierei cutanate nu este un proces ireversibil. Daunele provocate pot fi reparate, dar este nevoie de timp și efort. În funcție de amploarea daunelor, poate dura de la câteva săptămâni până la șase luni pentru ca pielea să-și recapete funcția de barieră.

Schimbarea rutinei de îngrijirea a pielii, evitarea factorilor externi dăunători (poluarea, radiațiile ultraviolete), precum și adoptarea unui stil de viață sănătos, care să cuprindă o dietă bogată în vitamine și minerale, un program de odihnă și un nivel scăzut de stres, sunt măsuri care pot ajuta la remedierea barierei cutanate.

Este important ca în perioada de refacere a barierei cutanate să fie evitați exfolianții (retinol, AHA, BHA) și introduse, în rutina zilnică de îngrijire, produse emoliente cu ingrediente reparatoare, blânde și calmante.

Piele

Măsuri de protecție a barierei cutanate

Bariera cutanată reprezintă stratul protector, care apără pielea de agresorii externi și previne pierderea umidității. Cu cât pielea este mai iritată și deteriorată, cu atât bariera cutanată va fi mai puțin eficientă. De la rutina de îngrijire până la stilul de viață, există mai multe măsuri care pot fi luate pentru a proteja și a întări bariera de protecție a pielii.

Respectarea unei rutine eficiente de îngrijire a pielii

Când bariera cutanată nu este afectată, pielea este luminoasă, fermă și are un aspect sănătos. Pentru că pielea este prima linie de apărare împotriva agresorilor externi, este important ca, la rândul ei, să fie protejată. Respectarea unei rutine de îngrijire a pielii și folosirea produselor potrivite tipului de ten reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități de a menține funcția de barieră.

În primul rând, cele mai importante etape din rutina de îngrijire trebuie respectate în fiecare zi:

Există câteva ingrediente care susțin bariera cutanată și care pot fi introduse în rutina de îngrijire a pielii:

O atenție sporită trebuie acordată și exfolierii pielii. Cu toate că introducerea produselor exfoliante în rutina de îngrijire este recomandată pentru a sprijini regenerarea celulară, frecvența folosirii acestora joacă un rol important. Exfolierea în exces este o modalitate de a deteriora bariera pielii. Drept urmare, nu este indicată folosirea ingredientelor exfoliante în fiecare zi, ci o dată sau de două ori pe săptămână.

Evitarea expunerii prelungite la soare

Razele UV puternice pot perturba bariera cutanată și pot accelera îmbătrânirea. De asemenea, radiațiile ultraviolete pot fi responsabile de apariția petelor pigmentare.

Pentru a menține sănătatea pielii, este recomandată folosirea produselor cu factor de protecție solară, cu spectru larg de acoperire, evitarea expunerii la razele ultraviolete în intervalul 10:00 – 16:00, purtarea unor bluze cu mâneci lungi și a unor pantaloni lungi, precum și folosirea unor accesorii de protecție (ochelari de soare, pălării cu boruri largi), pentru a nu permite razelor UV să pătrundă în piele. Cu toate că în sezonul cald radiațiile ultraviolete sunt cele mai puternice și trebuie acordată o atenție sporită protecției solare, este indicată folosirea produselor cu SPF și în anotimpurile reci.

Adoptarea unui stil de viață sănătos

Cercetările arată că o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume, poate menține pielea sănătoasă. Printre alimentele benefice pentru piele se numără morcovii, caisele și alte fructe și legume galbene și portocalii, legumele cu frunze verzi, precum spanacul și varza Kale, roșiile, fructele de pădure, fasolea, mazărea și lintea, somonul, macroul și alți pești care au un conținut ridicat de acizi grași Omega-3.

Totodată, odihna este importantă pentru menținerea funcției de barieră a pielii. Specialiștii recomandă între 7 și 9 ore de somn în fiecare noapte.

Nu în ultimul rând, stresul este unul dintre factorii care pot deteriora bariera cutanată. Limitarea sarcinilor stresante și realizarea unor activități care ajută corpul și mintea să se relaxeze sunt pași importanți pentru a avea pielea luminoasă și pentru ca organismul să aibă parte de protecție împotriva radicalilor liberi.

Stratul exterior al epidermei, cunoscut sub numele de barieră cutanată, are rolul de a apăra organismul împotriva amenințărilor mediului înconjurător, împiedicând, în același timp, pierderea umidității din piele. Deshidratarea, pruritul și inflamația sunt semne ale unei bariere cutanate deteriorate. Schimbări ale rutinei de îngrijire a pielii și ale stilului de viață pot ajuta la întărirea și protejarea barierei cutanate.

Resurse:

https://www.healthline.com/health/skin-barrier#how-to-protect

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/skin-barrier-what-to-know#

https://www.cosmopolitan.com/style-beauty/beauty/a36685356/what-is-skin-barrier/

https://www.byrdie.com/damaged-skin-barrier-5184125

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5967208/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2843412/

https://www.herrondermatology.com/understanding-your-skin-barrier/#

https://www.today.com/shop/skin-barrier-damage-repair-t234313

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.