Ivatherm

Pielea uscată: simptome, cauze, prevenție și tratament

Pielea uscata simptome cauze preventie si tratament

Pielea uscată este o problemă de sănătate care poate sta la baza dezvoltării unor afecțiuni dermatologice, precum dermatita atopică sau eczema, xeroza, ichtioza sau psoriazisul.

Pielea devine uscată în momentul în care apa sau uleiurile naturale nu se regăsesc în straturile sale în cantități optime pentru a o menține hidratată. Drept urmare, pielea își schimbă textura, devenind aspră, descuamată și solzoasă. De cele mai multe ori, se manifestă prin roseață și prurit (mâncărime), iar diagnosticul este, în cele mai multe cazuri, dermatita atopică, denumită popular eczemă.

Pielea reprezintă prima linie de apărare a corpului. Oprește microorganismele dăunătoare, cum ar fi virusurile și bacteriile, să pătrundă în organism și oferă protecție împotriva factorilor de mediu, precum poluarea și radiațiile ultraviolete. Când pielea devine uscată, funcția de barieră este deteriorată, riscul de îmbolnăvire fiind mai mare, prin diminuarea rolului ei protector și pătrunderea agenților patogeni.

Așadar, pentru a rămâne sănătoasă și pentru a-și îndeplini misiunea, pielea are nevoie de apă și uleiuri naturale, astfel încât să își păstreze rezistența, elasticitatea și fermitatea.

O problemă comună a pielii, care afectează oamenii de toate vârstele, pielea uscată are numeroase cauze: de la produsele cosmetice folosite la condițiile meteorologice. De multe ori, schimbarea stilului de viață și adoptarea unei rutine de îngrijire a pielii corespunzătoare pot fi măsuri suficiente pentru tratarea acestei probleme cutanate. De asemenea, cu trecerea anilor pielea are tendința să devină mai uscată.

Ce este pielea uscată?

Pielea uscată este mai mult decât o problemă estetică. Termenul medical pentru pielea uscată este xeroderma și se dezvoltă când nivelul de umiditate este prea mic. Ca urmare, apar pete aspre pe diferite zone ale corpului, care pot avea aspect roșu, solzos și se pot desprinde scuame (descuamare). Pruritul poate fi, de asemenea, un simptom.

Pielea foarte uscată poartă denumirea de xeroză și se poate fisura, pot apărea sângerări, riscul de infecții fiind mai mare în acest stadiu, întrucât bariera de protecție este afectată.

Unele persoane au tipul de piele uscat, ceea ce înseamnă că pe tot parcursul anului au nevoie de hidratare suplimentară. Altele, în schimb, dezvoltă piele uscată toamna sau iarna, odată cu înaintarea în vârstă sau ca urmare a folosirii unor produse cosmetice neadecvate.

Factorii externi sunt cea mai frecventă cauză a dezvoltării pielii uscate. În această categorie intră temperaturile reci și umiditatea scăzută, mai ales în timpul sezonului rece, respectiv toamna și iarna.

Însă, nici factorii interni nu trebuie ignorați. Printre aceștia se numără starea generală de sănătate, vârsta, factorul genetic, istoricul familial și antecedentele personale ale altor afecțiuni medicale, cum ar fi dermatita atopică. Persoanele cu anumite afecțiuni tiroidiene sunt mai predispuse la dezvoltarea pielii uscate.

Pielea uscată poate afecta orice parte a corpului, dar se manifestă, mai ales, la nivelul mâinilor, brațelor și picioarele. Provoacă, de regulă, doar disconfort temporar până când este rehidratată corespunzător.

În majoritatea cazurilor, schimbarea stilului de viață, evitarea factorilor favorizanți și folosirea unor creme hidratante pot fi măsuri suficiente pentru tratarea acestei probleme. Însă, dacă rezultatele întârzie să apară, e nevoie de un consult medical de specialitate.

Pielea uscată: simptome

Pielea uscată este, cel mai adesea, o problemă temporară. Simptomele pielii uscate variază în funcție de vârstă, starea de sănătate, stilul de viață și gradul de expunere la soare.

Printre cele mai frecvente simptome ale pielii uscate se numără:

O persoană poate avea pielea uscată oriunde pe corp, dar cele mai cele mai frecvente zone sunt:

Pielea uscată: cauze și factori de risc

Lipsa de umiditate în straturile pielii provoacă uscăciune cutanată. Printre factorii responsabil de uscarea pielii se numără:

Cu toate că oricine poate dezvolta pielea uscată, această problemă e mai frecventă la anumite categorii:

Diagnosticul și tratamentul pielii uscate

Dacă pruritul (mâncărimea) și pielea uscată afectează calitatea odihnei și activitățile zilnice, este necesar un consult al unui medic dermatolog.

Pielea uscată poate fi ușor de diagnosticat după aspectul său. Medicul dermatolog va ține cont de istoricul medical și va realiza un examen fizic, pentru a afla mai multe despre simptomele pielii uscate.

În funcție de severitatea simptomelor, pot fi realizate anumite teste, pentru a ajunge la cauza apariției pielii uscate:

Tratamentul pentru pielea uscată constă în aport de apă suficient pentru rehidratare și îndepărtarea factorilor declanșatori din mediul extern.

Pielea uscată: metode de prevenție

Unele schimbări ale stilului de viață pot ajuta, uneori, la prevenirea și ameliorarea pielii uscate:

Printre produsele Ivatherm pentru pielea uscată, care pot fi introduse în rutina zilnică de îngrijire a pielii se numără:

Pielea uscată: complicații

În cele mai multe cazuri, pielea uscată nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Însă, în cazul în care nu este corect îngrijită sau este sever uscată, pot apărea complicații.

Aceste complicații apar, de regulă, când mecanismele de protecție ale pielii sunt grav compromise. De pildă, pielea foarte uscată poate provoca crăpături sau fisuri adânci, care se pot deschide și sângera, oferind o cale de invadare pentru microorganisme. Rareori, pielea uscată și cu mâncărimi poate indica o problemă de sănătate mai gravă, cum ar fi diabetul sau afecțiuni renale.

Dacă pielea este uscată doar ocazional, problema poate fi prevenită și tratată prin modificări ale stilului de viață și folosind creme hidratante. Însă, dacă pielea este uscată grav, e necesară o vizită la un medic dermatolog, pentru a primi tratamentul corect. Lăsată netratată, pielea uscată sever poate cauza complicații, precum rănile deschise și infecțiile cutanate.

Resurse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/symptoms-causes/syc-20353885

https://www.healthline.com/health/dry-skin#outlook

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16940-dry-skin

https://www.medicalnewstoday.com/articles/dry-skin

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/dry-skin

https://www.everydayhealth.com/beauty-pictures/7-surprising-causes-of-dry-skin.aspx

https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/dermatologists-tips-relieve-dry-skin

https://www.medicinenet.com/dry_skin/article.htm

Exit mobile version