Zilele luminoase sunt ideale pentru plimbări lungi, relaxare lângă o piscină, petreceri și activități distractive. Însă, oricât de multă bucurie ne-ar aduce timpul petrecut în aer liber, în bătaia soarelui, este necesar să ne protejăm pielea de radiațiile ultraviolete.
Expunerea prelungită la soare poate avea efecte negative asupra pielii noastre. Odată cu înaintarea în vârstă, efectele expunerii la soare devin evidente, astfel că nu e de mirare că apar semnele îmbătrânirii premature: linii fine, riduri, pete pigmentare.
Prin urmare, în sezonul estival, trebuie să acordăm o atenție deosebită pielii și rutinei de îngrijire, astfel încât să ne asigurăm că pielea își păstrează luminozitatea și aspectul tânăr cât mai mult timp. E nevoie, așadar, de grijă și protecție suplimentare.
Ce este de făcut? Prioritizăm hidratarea (atât cu ajutorul produselor cosmetice, cât și prin intermediul alimentației), folosim produse cu o textură ușoară și aplicăm în fiecare zi o cremă cu factor de protecție solară, noncomedogenică.
Lăsăm pielea să respire, folosind creme hidratante lejere, care oferă suficientă hidratare fără a încărca tenul. Evităm, pe cât posibil, produsele de make-up. Putem folosi o cremă cu factor de protecție solară care aibă și pigment nuanțator, cum este Sunlight Mat Tinted Dry Touch. Astfel, nuanța pielii este uniformizată, fără a folosi neapărat produse de make-up.
Cu o rutină adecvată verii și o atenție sporită activităților din această perioadă, putem să avem grijă de pielea noastră, protejând-o de radiațiile ultraviolete și, în același timp, să avem un look radiant.
Cuprins
Impactul radiațiilor ultraviolete asupra pielii
Soarele reprezintă o sursă constantă de căldură și lumină, fiind esențial pentru viața pe Pământ. Cu toate acestea, razele ultraviolete (UV) pe care le emite sunt dăunătoare pentru piele.
Soarele emite radiații UVA și UVB, care pot pătrunde în piele și pot provoca daune la nivel celular.
Razele UVA, cu lungimi de undă mai mari, pot ajunge în straturile profunde ale pielii, distrugând fibrele de colagen și elastină, care sunt esențiale pentru menținerea fermității și elasticității pielii. Acest lucru duce la apariția ridurilor, iar pielea devină flască și ternă.
Pe de altă parte, razele UVB provoacă daune imediate straturilor superficiale ale pielii, ducând la arsuri solare și contribuind la formarea petelor pigmentare.
Prin urmare efectele pe termen scurt ale expunerii la radiațiile ultraviolete sunt:
- arsurile solare, care se manifestă printr-o înroșire a pielii, care este, de cele mai multe ori, însoțită de durere și apare la câteva ore de la expunerea la soare;
- bronzarea, care este un semn al deteriorării pielii și apare când pielea produce mai multă melanină (pigmentul natural al pielii) decât în mod normal;
- petele pigmentare, care pot apărea pe față, mâini și umeri sau alte zone expuse frecvent la soare și pot afecta persoanele de toate vârstele, fiind însă mai frecvente la cele cu tenul deschis.
Când pielea este expusă la razele UV, celulele specializate numite melanocite eliberează mai multă melanină, pentru a proteja pielea de daunele cauzate de radiațiile solare, și astfel pot apărea diferite probleme ale pielii.
În ceea ce privește, efectele pe termen lung ale expunerii la radiațiile ultraviolete, acestea sunt:
- îmbătrânirea prematură – înseamnă apariția liniilor fine și a ridurilor, distrugerea fibrelor de elastină și colagen, precum și pierderea elasticității și rezistenței pielii;
- degradarea ADN-ului celular – expunerea la radiații ultraviolete duce la formarea radicalilor liberi și formarea stresului oxidativ, responsabil cu deteriorarea celulelor pielii;
- cancerul de piele – melanomul, carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase sunt cele mai frecvente tipuri de cancer de piele, radiațiile ultraviolete reprezentând unul dintre factorii care contribuie în mod semnificativ la dezvoltarea acestor afecțiuni.
Expunerea excesiva si neprotejata la radiaţiile ultraviolete determină 90% din semnele îmbătrânirii premature ale pielii, fiind, totodată, factor de risc pentru cancerul de piele. Așadar, crema cu protecție solară nu ar trebui să lipsească din rutina zilnică de îngrijire a pielii, mai ales în timpul verii. Este important să alegem un produs cu protecție solară cu spectru larg de acoperire și SPF de cel puțin 30.
Beneficiile cremei Sunlight Mat Tinted Dry Touch asupra pielii
Sunlight Mat Tinted Dry Touch Fluid SPF50+ este cel mai nou produs Ivatherm cu protecție solară foarte ridicată. Potrivită pentru pielea sensibilă mixtă sau grasă, noua cremă din gama Sunlight protejează celulele pielii de efectele mutagene ale radiațiilor UVA și UVB.
Este un produs recomandat înainte de expunerea la soare, pentru a proteja pielea de arsuri solare și îmbătrânire prematură.
Principalele beneficii pe care crema Sunlight Mat Tinted Dry Touch Fluid SPF50+ le are asupra pielii sunt:
- preîntâmpină îmbătrânirea prematură;
- previne apariția hiperpigmentării;
- oferă efect matifiant;
- uniformizează nuanța pielii.
Noua cremă Ivatherm, cu o textură lejeră, rezistentă la apă, conține ingrediente care protejează și hidratează pielea. În plus, datorită pigmentului nuanțator pe care îl conține, Sunlight Mat Tinted Dry Touch Fluid SPF50+ este o cremă care, pe lângă protecție solară, oferă și un look natural, datorită faptului că uniformizează nuanța pielii, fără să încarce tenul.
Sunlight Mat Tinted Dry Touch Fluid SPF50+ conține filtre solare, care asigură o fotoprotecție foarte ridicată împotriva acțiunii dăunătoare a radiațiilor UVA și UVB și împiedică îmbătrânirea prematură, vitamina E, care este un puternic antioxidant ce oferă pielii protecție împotriva daunelor provocate de razele soarelui, glicerină, un ingredient cu puternice proprietăți hidratante, care atrage și menține apa la nivelul dermului, lăsând pielea netedă, dar și apă termală Herculane, care are proprietăți calmante și antiiritante dovedite științific, fiind bogată în minerale și oligoelemente.
Sfaturi pentru protejarea pielii împotriva radiațiilor ultraviolete
Cel mai important pas în protejarea pielii împotriva radiațiilor ultraviolete este folosirea regulată a unei creme cu spectru larg de acoperire și SPF de cel puțin 30. Aceasta trebuie aplicată cu cel puțin 30 de minute înainte de expunerea la soare, inclusiv în zilele înnorate, și reaplicată la aproximativ două ore.
Totodată, în zilele caniculare, este bine să limităm timpul petrecut în lumina directă a soarelui și să evităm expunerea la radiații ultraviolete în timpul orelor de vârf, respectiv 10.00 – 16.00, când razele soarelui sunt mai puternice.
Vestimentația ne poate ajuta să ne protejăm pielea de radiațiile ultraviolete. Este bine să purtăm îmbrăcăminte largă, din țesături naturale (bumbac, in), pălării cu boruri largi și ochelari de soare.
Hidratarea joacă, de asemenea, un rol important în menținerea pielii sănătoase, în timpul verii. Este recomandat să consumăm cel puțin doi litri de apă și să evităm băuturile care pot deshidrata pielea (cafea, băuturi alcoolice), pentru a hrăni pielea din interior spre exterior.
Totodată, folosirea unor creme hidratante cu textură lejeră ne ajută să asigurăm pielii hidratarea de care are nevoie, astfel încât să-și mențină elasticitatea și rezistența cât mai mult timp.
Cu cât indicele UV este mai mare, cu atât riscul de deteriorare a pielii este mai mare, de aceea este indicat să verificăm intensitatea radiațiilor ultraviolete din zona în care ne aflăm și să planificăm activitățile în aer liber în funcție de acest aspect.
Deși efectele expunerii la soare pot fi vizibile abia la vârsta matură, protejarea pielii împotriva soarelui ar trebui să înceapă cât mai devreme. Procesul de deteriorare a pielii din cauza soarelui începe în timpul copilăriei și a adolescenței, chiar dacă semnele devin evidente abia mai târziu.
Pentru a avea un aspect natural, tânăr și sănătos, este esențial să protejăm pielea de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete, prin măsuri consecvente de protecție solară. Adoptând obiceiuri sănătoase, cum ar fi aplicarea unei creme cu factor de protecție solară, evitarea expunerii la soare în timpul orelor de vârf și alegerea unor obiecte vestimentare adecvate, ne putem proteja pielea de impactul dăunător al razelor UV.