Studiile au arătat că există o legătură puternică între calitatea somnului și sănătatea pielii. Lipsa odihnei sau un somn nesatisfăcător poate accelera procesul de îmbătrânire a pielii, astfel că riscul de apariție a liniilor fine și a ridurilor este mai mare. În timpul somnului, au loc procese care susțin sănătatea cutanată.
Pe de o parte, când dormim, are loc regenerarea și repararea pielii. În timpul regenerării pielii, țesuturile deteriorate sunt înlocuite cu unele noi. Repararea pielii este procesul de vindecare continuă a țesutului existent.
Tot în timpul somnului, fluxul sangvin către piele este crescut. Datorită îmbunătățirii circulației sangvine, oxigenul și substanțele nutritive ajung mai repede către celulele pielii, contribuind la repararea și regenerarea acestora. În același timp, toxinele, care pot obtura porii și accelera procesul de îmbătrânire, sunt eliminate din piele.
Un alt proces important care are loc în timpul somnului are legătură cu producția de colagen, principala proteină structurală a pielii, care îi oferă rezistență și fermitate. Când dormim, organismul produce mai mult colagen, ceea ce ajută la estomparea liniilor fine și a ridurilor.
Nu în ultimul rând, pierderea transepidermică de apă este redusă în timpul somnului, ceea ce permite pielii să rețină umiditatea și să rămână hidratată.
Așadar, somnul este esențial pentru a avea o piele sănătoasă, cu aspect tânăr și luminos. În plus, aplicarea produselor de îngrijire a pielii înainte de culcare le permite acestora să acționeze mai eficient. În timpul somnului, permeabilitatea pielii este crescută, îmbunătățind absorbția ingredientelor active din produsele de îngrijire a pielii. Acest lucru maximizează beneficiile produselor dermatocosmetice, cum ar fi cremele hidratante, serumurile și măștile.
Sunt câteva ingrediente care, folosite în rutina de îngrijire de seară, contribuie la estomparea și prevenirea semnelor îmbătrânirii.
Cuprins
Retinoizii
Retinoizii sunt derivați din vitamina A, se aplică local și sunt disponibili în diferite produse de îngrijire a pielii. Structura moleculară a retinoizilor le permite să pătrundă adânc în piele și să trateze straturile de sub epidermă. Astfel, aceștia stimulează producția de colagen și accelerează regenerarea celulară.
Când se discută despre retinoizi, cel mai des întâlnit termen este retinolul, un ingredient cunoscut pentru capacitatea sa de a combate semnele îmbătrânirii. Pentru că retinolul accelerează schimbarea celulară, poate crește, totodată, sensibilitatea pielii. Astfel că, din cauza caracterul său iritant pentru piele, poate dura o perioadă până când pielea se adaptează acestui ingredient. Deoarece reacționează la expunerea la radiațiile ultraviolete (UV), retinolul se numără printre ingredientele care pot fi folosite doar în rutina de seară.
O eficiență mare anti-aging o are și Granactive Retinoid, un ester al acidului retinoic, mult mai bine tolerat de piele. Granactive Retinoid îmbunătățește aspectul liniilor fine și al ridurilor, prin stimularea regenerării celulare și creșterea producției de colagen.
Completarea rutinei de îngrijire a pielii cu un serum cu retinol sau Granactive Retinoid contribuie la îmbunătățirea texturii și nuanței pielii, la estomparea liniilor fine, ridurilor și petelor pigmentare și la menținerea aspectului tânăr pe termen lung.
Acidul hialuronic
Acidul hialuronic este esențial pentru menținerea sănătății pielii din mai multe motive. În primul rând, ajută la sinteza colagenului și reținerea unei mari cantități de apă. În al doilea rând, acidul hialuronic este benefic pentru toate tipurile de ten, nu irită și nu declanșează afecțiuni inflamatorii.
Mai bine de jumătate din producția de acid hialuronic din organism se găsește în piele. Acesta formează legături cu apa, iar rezultatul este menținerea pielii hidratate. Acidul hialuronic poate reține de o mie de ori greutatea sa în apă, drept urmare pielea este hidratată în profunzime și își păstrează elasticitatea și luminozitatea mai mult timp.
Atunci când este aplicat pe timp de noapte, acidul hialuronic poate reduce aspectul liniilor fine, lăsând tenul mai neted. Așadar, pentru o bună hidratare în timpul nopții, este bine ca din rutina de seară să nu lipsească un serum sau o cremă cu acid hialuronic.
Adaugă în rutina de îngrijire a pielii:
ivaRG Cremă de noapte regenerantă – formulată cu acid hialuronic cu masă moleculară mică, Granactive Retinoid 2%, unt de Shea, Lactobacillus Ferment și apă termală Herculane. Aplicată înainte de culcare, Crema de noapte din gama anti-aging ivaRG acționează asupra semnelor de îmbătrânire, uniformizează nuanța pielii și corectează petele de vârstă.
Niacinamida
Niacinamida este o formă a vitaminei B3 cu numeroase beneficii pentru piele. Pe de o parte, niacinamida ajută la reglarea producției de sebum, fiind ideală pentru persoanele cu pielea grasă și predispusă la acnee. De asemenea, ajută la îmbunătățirea nuanței pielii, diminuând aspectul petelor pigmentare.
Nu în ultimul rând, cercetările au arătat că produsele cu o concentrație de niacinamidă de 5% sunt eficiente în reducerea liniilor fine și a ridurilor.
Niacinamida previne pierderea transepidermică de apă și contribuie la sinteza ceramidelor și a altor lipide care ajută la formarea barierei naturale a pielii și la menținerea integrității structurale și funcționale. Când pielea este hidratată și protejată, riscul de apariție a liniilor fine și a ridurilor este redus.
Testează:
Ivawhite Cremă depigmentantă – formulată cu niacinamidă, vitamina C și apă termală Herculane. Aplicată pe față în rutina de seară, crește luminozitatea și netezește pielea sensibilă cu hiperpigmentare și pete întunecate. Are o textură plăcută, formulată special pentru pielea sensibilă cu pigmentare.
Alfa-hidroxi acizii
Alfa-hidroxi acizii (AHA) ajută la îndepărtarea celulelor moarte din stratul superior al pielii. Utilizați în mod regulat, alfa-hidroxi acizii pot contribui la îmbunătățirea nuanței pielii, prin estomparea petelor pigmentare, la reducerea liniilor fine și a ridurilor și la diminuarea aspectului porilor dilatați.
Alfa-hidroxi acizii sprijină producția de colagen, fiind astfel des întâlniți în produsele anti-aging. Întrucât pot cauza sensibilitate la soare, este recomandată folosirea lor în rutina de seară.
AHA funcționează ca exfolianți chimici, slăbind legăturile dintre celulele moarte ale pielii. Sunt eficienți și sigur de utilizat pentru toate tipurile de piele. Cei mai folosiți în rutina de îngrijire a pielii sunt acidul lactic și acidul glicolic.
Încearcă:
- Gel de curățare cu Acid Glicolic 3% îndepărtează celulele moarte, elimină impuritățile și redă luminozitatea pielii, fără sa o usuce. Integrat în rutina zilnică de îngrijire a pielii, Gelul de curățare cu Acid Glicolic 3% oferă o exfoliere blândă, care uniformizează nuanța pielii și acționează asupra liniilor fine.
- Ivapur Exfoliant purifiant delicat exfoliază straturile de celule moarte, fără a produce iritații sau sensibilizarea pielii, pregătește pielea pentru aplicarea eficientă a cremei de îngrijire, previne inflamațiile și conferă tenului un aspect luminos și uniform.
Vitamina C
Vitamina C este un antioxidant puternic, cu numeroase beneficii pentru piele. În primul rând, protejează pielea împotriva radicalilor liberi generați de radiațiile ultraviolete, de poluanți și alți factori dăunători din mediul înconjurător. Acești radicali liberi pot cauza stres oxidativ și pot contribui la îmbătrânirea prematură a pielii. Prin neutralizarea radicalilor liberi, vitamina C ajută la minimizarea daunelor provocate de acești factori externi.
Utilizarea regulată a vitaminei C în rutina de îngrijire de seară contribuie la estomparea hiperpigmentării și la iluminarea tenului, rezultatul fiind o nuanță uniformă și mai luminoasă.
Nu în ultimul rând, vitamina C stimulează producția de colagen, având un rol esențial în sinteza acestei proteine. Prin stimularea producției de colagen, vitamina C ajută la reducerea aspectului liniilor fine și al ridurilor.
Îmbătrânirea pielii este un proces natural, însă efectele sale pot fi întârziate printr-un stil de viață sănătos și o rutină eficientă de îngrijire a pielii. Odată cu înaintarea în vârstă, producția de colagen scade, procesul de regenerare celulară suferă modificări și încetinește, iar bariera hidrolipidică (responsabilă pentru blocarea umidității și menținerea pielii hidratate și sănătoase) se deteriorează. Drept urmare, riscul de apariție a liniilor fine și a ridurilor crește. Însă, există ingrediente, precum cele prezentate în acest articol, cu ajutorul cărora semnele îmbătrânirii pot fi prevenite și estompate.