Ce sunt umectanții și care este rolul lor în menținerea sănătății pielii

Ce sunt umectanții și care este rolul lor în menținerea sănătății pielii


Pielea are nevoie de hidratare pentru a-și putea îndeplini rolul, acela de protecție a organismului, dar și pentru a se menține luminoasă și sănătoasă.

Când pielea este uscată, apare disconfortul cutanat, riscul de formare a liniilor fine și a ridurilor este mai mare, iar simptomele anumitor afecțiuni, precum eczema și psoriazisul, se pot agrava.

Agenții de hidratare se împart în trei categorii: ocluzive, umectanți și inductori. Umectanții sunt substanțe ce atrag apa. Printre cei mai cunoscuți umectanți se numără acidul hialuronic și glicerina.

Umectanții au numeroase beneficii pentru menținerea sănătății pielii. Ingrediente care sunt cuprinse în această generație de agenți de hidratare, cea a umectanților, ajută la reținerea umidității în piele, la păstrarea proprietăților generale ale produselor, la sigilarea crăpăturilor din piele, dar au și efect exfoliant, îndepărtând celulele moarte.

În general, umectanții sunt potriviți tuturor tipurilor de piele, datorită gamei de ingrediente care se încadrează sub această umbrelă. Umectanții se găsesc în produse pentru față și corp, precum serumuri, creme, demachiante și loțiuni.

Glicerina

Ce sunt umectanții?

Umectanții sunt compuși organici hidrofili și higroscopici, ceea ce înseamnă că absorb apa din aer sau din straturile profunde ale pielii. Aceștia sunt clasificați în trei tipuri:

  • umectanți naturali;
  • umectanți derivați în mod natural;
  • umectanți sintetici.

Din punct de vedere chimic, umectanții sunt substanțe higroscopice, care formează legături de hidrogen cu moleculele de apă. Această legătură ajută la hidratarea pielii prin extragerea apei din straturile celulare inferioare.

Umectanții se găsesc în numeroase produse de îngrijire personală, precum:

  • loțiuni de corp;
  • creme pentru ten;
  • creme pentru ochi;
  • balsamuri de buze;
  • demachiante;
  • șampoane pentru păr;
  • balsamuri pentru păr.
Acid hialuronic

Cum acționează umectanții?

Toți umectanții formează legături cu apa, dar unii dintre ei au un rol suplimentar. Unii umectanți descompun mai întâi celulele moarte ale pielii care obturează porii.

Umectanții acționează prin extragerea apei din derm (stratul mijlociu al pielii) către epidermă (stratul exterior al pielii). Acest proces crește nivelul de umiditate din stratul cornos, partea exterioară a epidermei.

Umectanții sprijină, de asemenea, eliminarea celulelor moarte, prin descompunerea proteinelor care țin celulele împreună.

Regenerarea celulară este un proces natural, prin care sunt produse noi celule ale pielii și cele moarte sunt eliminate. În fiecare zi, sunt înlocuite între 30.000 și 40.000 de celule, însă, odată cu înaintarea în vârstă, acest proces încetinește. Astfel, celulele moarte nu mai sunt eliminate corespunzător, se acumulează în stratul cornos (partea exterioară a epidermei), iar pielea capătă un aspect tern, are o textură aspră și își pierde luminozitatea. De fapt, celulele moarte se acumulează în momentul în care conținutul de apă din stratul cornos scade sub 10%.

Odată ce umectanții slăbesc celulele moarte, atrag umezeala din straturile mai profunde ale pielii. Umectanții pot fi văzuți ca niște magneți care atrag umezeala din aer sau din straturile mai profunde ale pielii către suprafață.

Deoarece umectanții atrag umezeala atât din aer, cât și din straturile mai profunde ale pielii, este important ca produsele cosmetice folosite să aibă în componența lor și substanțe ocluzive, care să sigileze apa atrasă de umectanți. Acest lucru este cu atât mai important când umiditatea atmosferică este scăzută, drept urmare există puțină apă în aer.

Umectanții pot fi folosiți o dată sau de două ori pe zi, în rutina de îngrijire, de regulă după spălarea și curățarea feței. Aceștia se găsesc, cel mai adesea, sub formă de cremă hidratantă.

Tipul de ingredient umectant care ar trebui adăugat în rutina zilnică de îngrijire depinde de nevoile generale ale pielii.

Dacă pielea este predispusă la acnee, atunci un produs care conține acid salicilic poate ajuta să eliminarea celulelor moarte, pentru a preveni erupțiile acneice, asigurând, în același timp, hidratarea pielii.

Și alfa-hidroxi acizii pot contribui la eliminarea celulelor moarte ale pielii, fiind eficiente pentru toate tipurile de ten.

AHA

Tipuri de umectanți

Umectanții funcționează diferit și pot avea proprietăți care le fac potrivite pentru anumite probleme ale pielii. Există trei clase mari de umectanți: cei naturali, cei derivați în mod natural și cei sintetici.

Printre cei mai cunoscuți umectanți sintetici se numără:

  • butilen glicol;
  • ureea;
  • glicerina;
  • lactatul de sodiu.

Umectanții naturali au un dublu scop: atrag umezeala la suprafața pielii, sporind în același timp capacitatea proprie de hidratare a pielii. Ei fac acest lucru cu substanțe care stimulează producția de apa în derm, încurajând în același timp creșterea de noi celule în epidermă.

Unii dintre cei mai populari umectanți naturali sunt:

  • acidul hialuronic;
  • Aloe vera;
  • alfa-hidroxi acizii;
  • mierea;
  • algele marine.
Hidratarea tenului

Cei mai eficienți și cunoscuți umectanți

Deși există numeroși umectanți, unii sunt mai des utilizați.

Acidul hialuronic

Acidul hialuronic este o moleculă care se găsește, în mod natural, în organism, și a cărei producție încetinește odată cu înaintarea în vârstă. Din acest motiv, pielea poate deveni uscată și îmbătrânită.

Această substanță ajută la sinteza colagenului și reținerea unei mari capacități de apă. Acidul hialuronic poate reține de o mie de ori greutatea sa în apă.

Acidul hialuronic este utilizat, în principal, în produsele cosmetice antiîmbătrânire.

Glicerina

Glicerina este o substanță care se găsește, în mod natural, în țesuturile animale și vegetale. O mare parte din glicerina din produsele de make-up este extrasă din soia și trestie de zahăr. Glicerina este unul dintre cei mai eficienți umectanți și, de asemenea, ajută la menținerea funcției de barieră a pielii.‌

Mai multe studii arată că aplicarea glicerinei pe piele îi poate îmbunătăți, treptat, suplețea și textura fină.

Alfa-hidroxi acizii (AHA)

Alfa-hidroxi acizii, precum acidul glicolic, acidul lactic și acidul citric, sunt compuși chimici care se găsesc, în mod natural, în fructe, trestia de zahăr și lapte. Pe lângă faptul că ajută la menținerea unui nivel optim al umidității din piele, AHA contribuie la eliminarea celulelor moarte ale pielii, având proprietăți exfoliante. Acidul glicolic provine din trestia de zahăr, acidul lactic din lapte și acidul citric din citrice.‌

AHA sunt compuși chimici utilizați, în mod obișnuit, în tratamentele anîmbătrânire. De asemenea, datorită faptului că ajută la descompunerea celulelor pielii de la suprafață, permit produselor hidratante utilizate ulterior (de regulă, creme sau serumuri) să pătrundă mai bine în piele.

Acidul salicilic

Acidul salicilic este un beta-hidroxi acid (BHA), folosit, cu precădere, în tratarea acneei. Acesta se găsește, în mod natural, în scoarța de salcie și în scoarța de mesteacăn, dar în produsele de îngrijire a pielii sunt folosite inclusiv versiunile sintetice ale acestui ingredient.

Acidul salicilic are capacitatea de a curăța în profunzime excesul de sebum din pori și de a reduce producția de ulei pe viitor. Acest lucru poate împiedica apariția unor erupții acneice și poate ajuta crema hidratantă să pătrundă mai eficient în piele.

Printre produsele marca Ivatherm care conțin acid salicilic se numără:

Aloe vera

Aloe vera este un alt umectant folosit frecvent în produsele pentru îngrijirea pielii. Cunoscută pentru gelul pe care îl are în componența sa și care este eficient, în special, pentru tratarea arsurilor solare și netezirea pielii, Aloe vera are proprietăți antiinflamatoare și este eficientă în tratarea acneei.

Umectanti

Beneficiile umectanților asupra pielii

Principalul rol al umectanților este hidratarea pielii. Datorită faptului că absorb apa, umectanții sprijină sănătatea cutanată, având astfel mai multe beneficii asupra pielii.

Întăresc bariera cutanată

Stratul exterior al epidermei, cel cornos, are o funcție importantă pentru întregul organism, cea de barieră de protecție. Astfel, procesul de evaporare a apei din piele este încetinit și corpul este protejat împotriva microbilor.

Împiedică uscarea pielii

Odată cu înaintarea în vârstă, riscul ca pielea să devină uscată este mai mare. O analiză din 2019 a arătat că produsele care conțin umectanți lipofili reduc uscăciunea pielii și pruritul (mâncărimea) în rândul persoanelor care suferă de diverse afecțiuni ale pielii. Un umectant lipofil este acela pe care producătorii l-au dizolvat în grăsimi sau lipide.

Umectanții sunt meniți să acționeze ca un burete și să atragă apa, fiind capabili să rețină până la o mie de ori greutatea lor în apă.

Sprijină vindecarea rănilor

Cercetări din 2012 arată că acidul hialuronic accelerează procesul de vindecare a rănilor și reduce aspectul cicatricilor. Aceste beneficii provin din acțiunile umectantului de a promova formarea de noi vase de sânge și de a crește fibroblastele, care sunt celule din țesutul conjunctiv ce produc colagen și alte fibre.

Umectanții au și proprietăți calmante. Aceștia pot ameliora durerea cauzată de iritații.

Exfoliază pielea

Unii umectanți pot funcționa ca exfolianți și pot elimina celulele moarte ale pielii, pentru a uniformiza nivelul de umiditate.

Aquaphyline

Diferența dintre umectanți, ocluzive și inductori de hidratare

Se spune că cele mai bune emoliente, pentru a realiza o hidratare eficientă, ar trebui să conțină toate cele 3 generații de agenți de hidratare:

  • ocluzivele (prima generație) – formează un film protector la suprafața pielii și sigilează apa înăuntru, fiind reprezentate de uleiul de parafină (petrolatum) și lanolina;
  • umectanții (a doua generație) – sunt higroscopici (atrag și rețin apa), fiind reprezentați de acidul hialuronic și glicerina;
  • inductorii de hidratare (a treia generație) – transporta apa la nivel celular, realizând o hidratare mai bună chiar și a stratului cornos (stratul corneum), fiind reprezentați de Aquaphyline.

Ivahidra+ Balsam intens relipidant se apropie foarte mult de profilul emolientului ideal pentru pielea foarte uscată și cu tendință atopică. Acesta conține: Aquaphyline, cu puternic efect de hidratare, unt de Shea, agent ocluziv care contribuie la hidratarea și nutriția pielii prin vitamine și acizi grași esențiali, și glicerină, agent umectant bine cunoscut, care hidrateaza puternic și contribuie la funcția de barieră.

Când vremea este deosebit de uscată (în special în timpul lunilor de iarnă), umectanții pot extrage prea multă apă din derm și pot provoca uscarea pielii. Acest lucru este valabil mai ales în cazul umectanților sintetici, precum glicerina. Pentru a contracara această situație, unele creme hidratante au în componența lor un agent ocluziv, care previne pierderea umidității prin crearea unei bariere de ulei sau lipide.

În concluzie, umectanții sunt substanțe care atrag apa în piele, fie din aer, fie din straturile profunde ale pielii. Printre cele mai cunoscute ingrediente umectante se numără acidul hialuronic, glicerina și alfa-hidroxi acizii, care se găsesc într-o gamă largă de produse de îngrijire personală.

Resurse:

https://www.verywellhealth.com/skin-care-humectants-moisturizers-1069333#

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-a-humectant

https://www.healthline.com/health/humectant#definition

https://www.medicalnewstoday.com/articles/humectant#vs-emollients-and-occlusives

https://www.skincare.com/product-picks/moisturizers/emollient-vs-humectant-vs-occlusive

https://www.vogue.in/beauty/content/humectants-to-look-for-in-your-next-skin-hydrator

https://www.byrdie.com/humectants-5197898

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,,

Coș

Nu ai niciun produs în coș.