Cum influențează schimbarea anotimpului sănătatea pielii?

Cum influențează schimbarea anotimpului sănătatea pielii?


Orice schimbare a anotimpului influențează sănătatea cutanată. Așa cum avem grijă să ne schimbăm garderoba când temperaturile scad, este important să ne preocupăm și de adaptarea rutinei de îngrijire a pielii la condițiile meteorologice din noul sezon.

Sănătatea pielii este importantă nu doar din punct de vedere estetic, ci și pentru că aceasta îndeplinește numeroase roluri esențiale pentru bunăstarea organismului. Printre altele, protejează corpul de virusurile și bacteriile la care ne expunem zilnic. De asemenea, oferă protecție împotriva razelor ultraviolete, care pot deteriora celulele și provoca îmbătrânirea prematură. Totodată, pielea sănătoasă ne ajută să reacționăm mai bine la anumite senzații, cum ar fi durerea sau presiunea.

Vremea rece poate compromite sănătatea pielii, declanșând afecțiuni precum xeroza (piele extrem de uscată), eczema și psoriazisul, ale căror simptome pot varia ca severitate.

Temperaturile scăzute și nivelurile reduse de umiditate sunt responsabile de uscarea aerului, ceea ce acționează ca un magnet față de umezeala din piele. Odată ce pielea își pierde umiditatea, devine uscată și descuamată. Vântul puternic și căldura din interiorul locuințelor pot determina deshidratarea pielii, mergând până la crăparea și sângerarea pielii. De asemenea, apare senzația de mâncărime, mai ales la nivelul mâinilor și picioarelor, din cauza schimbării bruște de temperatură și vasodilatației sau vasoconstricției consecutive.

Așadar, trecerea de la vară la toamnă poate avea un impact puternic asupra pielii, mai ales dacă nu folosim produsele cosmetice adecvate, nu respectăm rutina zilnică de îngrijire și avem un stil de viață dezechilibrat. Efectele tranziției de la vară la toamnă pot fi minimizate dacă acordăm o atenție sporită sănătății cutanate și luăm câteva măsuri preventive.

Piele uscata

Trecerea de la vară la toamnă: ce impact are schimbarea anotimpului asupra pielii?

Temperaturile scăzute deteriorează bariera hidrolipidică a pielii, iar efectele vizibile sunt similare cu simptomele pielii uscate, respectiv textură aspră, prurit (mâncărime excesivă), descuamare (decojirea pielii), fisuri, crăpături adânci și infecții.

Toamna este o perioadă în care consumul de lichide este mai mic decât în timpul verii, pentru că senzația de sete este redusă. Acest fapt determină o scădere a hidratării celulare.

Nivelurile de umiditate se reduc în sezonul autumnal, iar aerul uscat atrage umezeala din piele. De aceea, la schimbarea sezonului, regimul de îngrijire a pielii va trebui să se schimbe și să fie adaptat noilor condiții meteorologice. În această perioadă, sunt recomandate produsele cosmetice profund hidratante.

Pe de altă parte, încălzirea locuințelor diminuează nivelul de umiditate din interior, ceea ce înseamnă că se evaporă mai multă apă din piele și avem de-a face cu piele uscată. Crăparea, descuamarea și iritarea pielii sunt câteva dintre simptomele care apar din această cauză. Pentru reglarea umidității din casă și menținerea sănătății cutanate, este recomandată utilizarea unui umidificator, pentru a păstra umiditatea din interior la niveluri propice, și folosirea cremelor foarte hidratante special concepute pentru piele uscată.

De asemenea, trecerea de la cald la rece (din interior în exterior) poate face ca vasele mici de sânge de pe față să se contracte, să se extindă rapid și să se se spargă. Avem de-a face cu semne de cuperoză și rozacee. De aceea, este important ca schimbările de temperatură să nu fie bruște. Produsele cosmetice care susțin bariera de protecție a pielii sprijină sănătatea cutanată și fac trecerile de cald la rece sau de la rece la cald mai ușoare.

Creme pentru hidratarea pielii

Probleme cutanate ce pot apărea odată cu schimbarea anotimpului

Vremea aspră poate îndepărta bariera naturală de protecție a pielii, permițând eliminarea apei din piele (ceea ce duce la deshidratare) și pătrunderea iritanților (ceea ce provoacă sensibilizarea pielii).

Mediul uscat poate fi responsabil pentru senzațiile de mâncărime, deoarece răspunsul inflamator activează și eliberează histamina (un compus care este eliberat de celule ca răspuns la leziuni și reacții alergice și inflamatorii). De asemenea, pot fi exacerbate afecțiuni inflamatorii și alergice ale pielii, cum ar fi eczema, psoriazisul și acneea, din cauza deteriorării funcției de barieră. Astfel, persoanele care suferă de astfel de probleme ale pielii pot observa o agravare a simptomele în sezonul rece.

  • Eczema, cunoscută sub numele medical de dermatită atopică, este o afecțiune cutanată, care provoacă uscăciune, prurit (mâncărime intens), eritem (roșeață) și edem (inflamare).
  • Psoriazisul este o afecțiune a pielii caracterizată printr-o erupție cutanată cu mâncărime și pete solzoase, care apar, cu precădere, pe genunchi, coate, trunchi și scalp.
  • Acneea este o afecțiune cutanată care apare când foliculii de păr și glanda sebacee însoțitoare sunt blocate sau inflamate. Sebumul, substanță uleioasă produsă de glandele sebacee, care previne uscarea pielii, celulele moarte și bacteriile astupă porii, ceea ce duce la apariția unor erupții acneice, numite, în termeni populari, coșuri.

Pielea de pe pleoape, precum și cea de pe buze, care sunt foarte subțiri și sensibile au cel mai mult de suferit în timpul toamnei și apoi a iernii. Buzele uscate, crăpate și dureroase reprezintă o problemă care apare, cu precădere, în sezonul rece.

Așadar, principala problemă în timpul sezonului rece este reprezentată de deshidratarea și uscarea pielii. Odată ce acest lucru se întâmplă se pot dezvolta anumite afecțiuni dermatologice, care se manifestă prin piele uscată, sau pot fi agravate alte afecțiuni cutanate preexistente.

Produse Ivatherm pentru hidratarea pielii

Trucuri pentru protejarea pielii în timpul tranziției de la cald la rece

Un moment excelent pentru a face schimbări în rutina de îngrijire a pielii este atunci când schimbăm garderoba de vară cu cea de toamnă.

La schimbarea sezonului, pielea face eforturi pentru a rămâne hidratată. Însă, provocarea este mare, deoarece nivelul de umiditate din aer este mai mic și condițiile meteorologice sunt mai dure.

Bariera de protecție a pielii este perturbată la schimbarea de temperatură, ceea ce poate înfunda porii și provoca erupții cutanate. Pentru a avea însă pielea sănătoasă și luminoasă, sunt necesare câteva măsuri preventive, astfel încât pielea să rămână hidratată și să-și mențină funcția de barieră de protecție.

Folosirea unor produse hidratante

Aerul rece este aer uscat. În timpul verii, aerul este cald și umed, menținând pielea hidratată fără ca măcar să ne dăm seama de acest lucru. De asemenea, senzația de sete este mai acută când temperaturile sunt ridicate, drept urmare consumul de lichide este mai mare. Odată ce toamna își intră în drepturi și aerul devine mai rece, nivelul de umiditate scade și pielea își pierde hidratarea naturală, devenind uscată. Folosirea unor produse emoliente împiedică uscarea pielii, oferind o hidratare profundă, susținând, totodată, funcția de barieră și microbiomul.

Respectarea rutinei de îngrijire a pielii

Indiferent de sezon, porii înfundați împiedică produsele cosmetice să acționeze eficient și sunt responsabili pentru apariția numeroaselor probleme cutanate, printre care cea mai cunoscută este acneea. Respectarea unei rutine de îngrijire a pielii, care să cuprindă cei trei pași esențiali – spălare, curățare și hidratare – contribuie la menținerea sănătății pielii. Totodată, produsele folosite trebuie alese în funcție de tipul de piele și de nevoile acesteia.

Folosirea articolelor vestimentare de protecție

Vântul puternic și rece, din timpul toamnei, poate afecta bariera de protecție a pielii, influențând producția uleiului natural (sebum), care o împiedică să se usuce. De aceea, este recomandat ca, în zilele reci, cu vânt puternic, să folosim pălării și eșarfe, pentru a ne proteja pielea de acțiunea dăunătoare a factorilor externi.

Evitarea dușurilor fierbinți

Un duș fierbinte poate fi grozav după o zi friguroasă, însă are efecte negative asupra pielii. Apa fierbinte îndepărtează multe dintre uleiurile naturale, favorizând pielea uscată, mâncărimea, roșeața și iritațiile. De aceea, spălarea cu apă călduță este recomandată, în detrimentul celei fierbinți.

Evitarea articolelor vestimentare din țesături dure

Toamna este vremea puloverelor și a articolelor vestimentare călduroase, însă este important să le alegem pe cele din țesături moi, care să nu provoace iritații sau mâncărime. De pildă, lâna se numără printre țesăturile care pot afecta sănătatea pielii, provocând iritații. Pentru a evita deteriorarea pielii, este recomandată purtarea unor tricouri ori cămăși din bumbac pe sub puloverele din țesături dure.

Schimbarea anotimpului poate afecta semnificativ sănătatea pielii, însă, cu ajutorul unei rutine de îngrijire temeinice și a produselor cosmetice adecvate, pielea poate face față cu brio modificărilor meteorologice și își poate menține hidratarea, elasticitatea, rezistența și luminozitatea în fiecare sezon.

Resurse:

https://www.dermatologymohsinstitute.com/blog/is-your-skin-cold-weather-ready

https://www.dermalogica.com/blogs/living-skin/what-you-need-to-know-about-cold-weather-and-skin

https://www.nyp.org/patients-and-visitors/advances-consumers/issues/10-tips-for-protecting-your-skin-in-the-cold-weather

https://forefrontdermatology.com/5-reasons-dry-skin-fall/#:

https://intermountainhealthcare.org/blogs/topics/live-well/2017/02/6-ways-to-protect-your-skin-during-cold-weather/#:

https://cambridgelaserclinic.com/how-your-skin-changes-with-the-seasons/#:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/psoriasis/symptoms-causes/syc-20355840

https://www.nhs.uk/conditions/ichthyosis/#:

Publicat în categoria IvaStories
Etichete ,

Coș

0 produse

Nu ai niciun produs în coș.