Ivatherm

Totul despre acnee: cauze, simptome, prevenție și tratament

Totul despre acnee cauze simptome preventie si tratament

Acneea este o afecțiune a pielii foarte comună, care provoacă leziuni, mai ales pe față, frunte, piept, umeri și partea superioară a spatelui. Printre cauzele care duc la dezvoltarea acneei se numără factorul genetic, tipul de piele, fluctuațiile hormonale, umiditatea ridicată și utilizarea produselor de îngrijire personală uleioase sau grase. Deși acneea afectează, de obicei, adolescenții, poate apărea la orice vârstă.

Ce este acneea?

Acneea vulgară este denumirea medicală pentru acnee, o afecțiune cutanată care apare când unitățile pilosebacee, respectiv foliculii de păr și glanda sebacee însoțitoare, sunt blocate sau inflamate.

Sebumul – substanță uleioasă produsă de glandele sebacee, care previne uscarea pielii -, celulele moarte și bacteriile astupă porii, ceea ce duce la apariția unor erupții acneice, numite, în termeni populari, coșuri.

Acneea se poate manifesta prin apariția unor comedoane deschise (puncte negre), comedoane închise (puncte albe), noduli, dar cel mai frecvente sunt papulele și pustulele (veziculele purulente). Cel mai adesea, focarele apar pe față, dar pot apărea și pe spate, piept și umeri.

Acneea este afecțiunea pielii cu care se confruntă cei mai mulți oameni. Estimările arată că peste 80% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 11 și 30 de ani vor avea cel puțin o formă ușoară de acnee.

Tipuri de acnee

În funcție de perioada în care apare și de severitatea simptomelor, acneea poate fi de mai multe tipuri.

În ceea ce privește perioada apariției, există trei tipuri majore de acnee.

Acneea pediatrică

Acneea pediatrică se împarte în patru subgrupe în funcție de vârsta la care debutează:

Aproximativ 20% dintre nou-născuți dezvoltă un tip de acnee numit acnee neonatală sau acneea bebelușilor. De obicei, semnele apar după aproximativ două săptămâni de la naștere.

Acneea infantilă poate apărea oricând între vârsta de 6 săptămâni și 12 luni și este mai comună în rândul băieților. Frecvența acestui tip de acnee este destul de rară, afectând doar 2% dintre bebeluși.

Acneea la mijlocul copilăriei afectează copiii cu vârste cuprinse între 1 și 6 ani.

Acneea preadolescentă apare între vârsta de 7 și 12 ani. De regulă, comedoanele se dezvoltă în „zona T“ (frunte, nas și buze).

Acneea pediatrică este un rezultat al hiperactivității glandelor sebacee, care răspund la androgenii neonatali și androgenii materni, care au traversat placentă. Nivelurile de androgeni scad după aproximativ 1 an. În jurul vârstei de 7 ani, producția de androgeni repornește, odată cu apariția adrenarhei.

Pe lângă comedoanele închise și deschise, manifestările acneei la copiii includ, adesea, și papule, pustule, noduli și chisturi. Leziunile apar, de obicei, pe pielea de pe față, dar pot fi vizibile și pe piept și spate.

În general, evoluția acneei pediatrice este una moderată, care nu necesită tratament, vindecarea având loc în decurs de 6 până la 12 luni de la debut.

Copiii cu acnee pediatrică prezintă un risc mai mare de a dezvolta acnee severă în timpul adolescenței.

Acneea juvenilă

Acneea juvenilă sau acneea la pubertate este cel mai frecvent tip de acnee și apare, în general, în jurul vârstei de 12 ani. Peste 85% dintre adolescenți suferă de această afecțiune cutanată.

În această perioadă a vieții, au loc modificări hormonale, acesta fiind principalul motiv pentru care apare acneea juvenilă.

Acneea poate determina scăderea stimei de sine și poate contribui la creșterea nivelului de stres la adolescenți.

Acneea matură

Acneea matură sau acneea la adulți apare după vârsta de 25 de ani. În general, aceiași factori care provoacă acneea la adolescenți contribuie și la apariția acneei în rândul adulților.

La adulți, o apariție bruscă a acneei severe poate semnala o altă afecțiune care necesită îngrijiri medicale.

În ceea ce privește severitatea acneei, având în vedere numărul leziunilor care apar, această afecțiune se împarte în:

Cauzele acneei

Potrivit Mayo Clinic, sunt patru factori principali care cauzează acnee:

  1. producția în exces de ulei (sebum);
  2. foliculii de păr blocați de ulei și de celule moarte ale pielii;
  3. bacteriile;
  4. inflamaţia.

De obicei, acneea apare pe față, pe frunte, pe piept, pe partea superioară a spatelui și pe umeri, deoarece aceste zone ale pielii au cele mai multe glande uleioase (sebacee). Foliculii de păr sunt conectați la glandele sebace.

Pielea umană are pori care se conectează la glandele uleioase de sub piele, prin intermediul foliculilor. Foliculii sunt „saci“ mici care produc și secretă lichid.

Glandele produc un lichid uleios numit sebum, care ajunge la suprafața pielii. Fire de păr de mici dimensiuni cresc prin foliculii din piele.

Coșurile apar atunci când acești foliculi se blochează, iar uleiul se acumulează sub piele.

Celulele pielii, sebumul și părul se pot aduna într-un „dop“. Acest dop se infectează cu bacterii și rezultă inflamarea.

Dacă foliculul obturat este aproape de suprafața pielii, acesta se umflă spre exterior, creând un punct alb. Alternativ, foliculul obturat poate fi deschis pe piele, creând un punct negru.

Bacteriile, care în mod normal sunt inofensive și trăiesc pe suprafața pielii, pot contamina și infecta foliculii obturați, provocând papule, pustule, noduli sau chisturi.

Cutibacterium acnes (cunoscută anterior ca Propionibacterium acnes) este numele bacteriilor care trăiesc pe piele și contribuie la apariția coșurilor.

Acnee: factori de risc

Experții încă nu știu exact de ce unele persoane se confruntă cu acneea, iar altele nu, însă au fost identificați anumiți factori de risc, care pot contribui la apariția acestei afecțiuni sau la agravarea simptomelor.

Nivelul hormonilor androgeni cresc atunci când începe adolescența. Creșterea nivelului de androgeni determină dezvoltarea glandelor sebacee și, implicit, secreție crescută de  sebum. Excesul de sebum poate distruge pereții celulari ai porilor, determinând o creștere a numărului de bacterii.

Simptomele acneei

Acneea poate apărea pe aproape tot corpul, dar, cel mai frecvent, erupții vor putea fi observate pe:

Există mai multe tipuri de manifestări ale acneei. Punctele negre și punctele albe, cunoscute sub termenul medical de comedoane, sunt cele mai frecvente leziuni acneice.

Coșurile pot da pielii o textură aspră, neuniformă. De asemenea, printre manifestările posibile ale acneei se numără:

Vindecarea leziunilor acneice se poate face cu apariția unor cicatrici acneice.

Diagnosticul acneei

Un medic dermatolog poate diagnostica acneea, în urma examinării pielii. Acesta identifică tipurile de leziuni și severitatea lor, astfel încât să poată recomanda un plan de tratament optim pentru pacient.

Nu există niciun test propriu-zis pentru acnee. Însă, în unele cazuri, medicul dermatolog poate face un examen microbiologic, pentru a afla care sunt microbii implicați în acnee.

În cazul femeilor, pot fi recomandate analize de sânge hormonale, pentru a identifica anumite condiții medicale, precum sarcina, sindromul Cushing și sindromul ovarelor polichistice.

Tratament acnee

Tratamentul acneei depinde de severitatea acestei boli de piele. Pot trece câteva luni înainte ca simptomele acneei să se amelioreze.

Tratament medicamentos

În cazul acneei severe, se pot recomanda medicamente pe bază de prescripție medicală, pentru ținerea sub control a sebumului, reducerea numărului bacteriilor și a inflamației. Printre acestea se numără:

Tratament dermatocosmetic

Adaugă în rutina zilnică de îngrijire a pielii Gelul de curățare cu Acid Glicolic 3%, care îndepărtează celulele moarte, elimină impuritățile și redă luminozitatea pielii, fără sa o usuce. Gelul de curățare cu Acid Glicolic 3% oferă o exfoliere blândă, care uniformizează nuanța pielii și acționează asupra liniilor fine, putând fi folosit inclusiv de persoanele cu pielea sensibilă sau care au anumite afecțiuni, precum acneea, dermatita atopică și rozaceea.

De asemenea, Gama Ivapur este dedicată tenului cu tendință acneică și conține produse special create pentru tratarea acneei. De la curățare la hidratarea tenului, iată ce produse marca Ivatherm poți folosi pentru a avea grijă de pielea ta:

Acnee: prevenție

Există câțiva pași pe care îi poți face pentru a preveni acneea:

Mituri despre acnee

Aproximativ 80% dintre oameni vor avea, la un moment dat în viață, o erupție acneică. La fel ca în cazul multor altor boli care afectează un număr atât de mare de persoane, și despre factorii declanșatori ai acneei și modalitățile de prevenție și tratament s-au dezvoltat, de-a lungul anilor, numeroase mituri, astfel încât, de multe ori, pot fi greu de distins informațiile eronate de fapte.

Acneea se va vindeca mai repede dacă folosești un scrub – FALS

Folosirea unui scub nu va face decât să agraveze manifestările acneei, deoarece este foarte agresiv pentru pielea fragilizată cu acnee. În schimb, dermatologii recomandă spălare feței, de două ori pe zi, cu un cleanser delicat, care să nu conțină parfum, și clătirea cu apă caldă, nu fierbinte.

Acneea apare doar în rândul adolescenților – FALS

Deși acneea apare cel mai frecvent la adolescenți, nu e exclus ca persoanele de 20 ori 30 de ani să dezvolte această afecțiune. De fapt, oamenii de toate vârstele pot suferi de acnee.

Într-adevăr, anii adolescenței reprezintă perioada cea mai comună de a dezvolta acnee, dar nu există nicio garanție că această afecțiune va dispărea odată cu trecerea la perioada adultă. Unele persoane care au avut puține coșuri în adolescență pot dezvolta acnee severă la maturitate.

Machiajul provoacă erupții acneice – FALS

Machiajul nu reprezintă o problemă, atât timp cât nu sunt folosite produse cosmetice care să blocheze porii. Totodată, pensulele pentru machiaj trebuie curățate cel puțin o dată pe săptămână, pentru a preveni apariția acneei.

Consumul de ciocolată și junk food provoacă acnee – FALS

Nu există nicio legătură dovedită între ciocolată, pizza, chipsuri, cartofi prăjiți, cheeseburgeri și alte gustări considerate junk food și apariția acneei.

Stresul cauzează acnee – FALS

Stresul nu este responsabil pentru apariția acneei, însă poate agrava simptomele.

Agresarea coșurilor duce la dispariția lor rapidă – FALS

Stoarcerea coșurilor de pe corp sau agresarea punctelor negre nu contribuie la o vindecare mai rapidă a acneei. Dimpotrivă, această acțiune poate provoca inflamații suplimentare, infecții și cicatrici.

Odată tratată, acneea nu reapare – FALS

Pielea trebuie menținută curată în permanență, iar pentru a face acest lucru este important să tratezi acneea care se formează în straturile inferioare ale pielii. De aceea, este recomandată folosirea produselor antiacneice până când un medic dermatolog sugerează eliminarea lor din rutina zilnică. Cu toate acestea, curățarea tenului trebuie realizată în fiecare zi, pentru a preveni apariția erupțiilor acneice.

Expunerea la soare contribuie la vindecare acneei – FALS

Expunerea prelungită la lumina ultravioletă care provine de la soare sau de la diferite dispozitive de bronzat poate irita pielea și poate accentua manifestările acneei. Totodată, poate crește riscul de a dezvolta cancer de piele.

Acneea trece de la sine – FALS

De obicei, acneea nu trece de la sine. Fără tratament, această afecțiune poate progresa și se poate agrava, devenind mai greu de vindecat.

Totodată, este bine de știut că acneea nu se vindecă peste noapte. Tratamentul pentru acnee durează între 4 și 8 săptămâni pentru a-și dovedi eficiența.

Acneea nu reprezintă o problemă serioasă – FALS

Acneea poate provoca probleme fizice și emoționale , printre acestea numărându-se cicatricile permanente, stima de sine scăzută și anxietatea. Tratamentul precoce și corect al acneei poate preveni aceste probleme.

În cazul unor persoane, tratamentul pentru acnee nu funcționează – FALS

În prezent, acneea poate fi tratată cu produsele potrivite. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este recomandat să consulți un dermatolog, care îți va prescrie un tratament adecvat nevoilor tenului.

Acneea este contagioasă – FALS

O persoană nu poate transmite acneea altor oameni cu care interacționează, întrucât această afecțiune nu este contagioasă.

Așadar, acneea este o afecțiune a pielii care poate apărea la orice vârstă, însă este mai frecventă în rândul adolescenților. Poate fi noninflamatorie, dacă simptomele includ doar comedoane (puncte negre și puncte albe), sau inflamatorie, dacă apar leziuni precum papulele, pustulele, nodulii și chisturile. Tratamentul precoce poate preveni apariția cicatricelor, de aceea este recomandat consultul dermatologic la primele semne ale acneei.

Resurse:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/107146#prevention_and_management_tips

https://www.healthline.com/health/skin/acne#takeaway

https://www.nhs.uk/conditions/acne/

https://www.niams.nih.gov/health-topics/acne

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12233-acne

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/symptoms-causes/syc-20368047#:~:text=Overview,but%20acne%20can%20be%20persistent.

https://www.wakehealth.edu/Stories/Common-Myths-About-Acne

https://www.aad.org/public/diseases/acne/acne-myths

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23337890/

Exit mobile version