Crema cu protecție solară este esențială pentru menținerea sănătății cutanate și nu doar în sezonul cald. Deși efectele soarelui se pot vedea imediat în timpul verii, întrucât apar arsurile solare și bronzul, radiațiile ultraviolete pot afecta pielea chiar și când cerul este înnorat, iar consecințele se văd în timp, prin apariția petelor pigmentare, a liniilor fine și, în cazuri extreme, prin dezvoltarea cancerului de piele.
Prin urmare, folosirea produselor cu factor de protecție solară este o măsură preventivă necesară pe tot parcursul anului.
Radiațiile ultraviolete ale soarelui, indiferent de intensitatea lor, pot pătrunde în stratul superior al pielii și pot provoca daune în timp. Protecția solară acționează ca un scut invizibil, blocând razele UV dăunătoare și reducând impactul negativ al acestora asupra pielii.
Chimiștii au inventat prima cremă cu protecție solară comercială în 1946, iar de atunci formula acesteia a fost îmbunătățită. În prezent, există numeroase opțiuni când vine vorba de alegerea cremei pentru protecție solară.
Pentru ca pielea să rămână luminoasă și frumoasă cât mai mult timp, este necesar să ne formăm obiceiul de a folosi cremă cu SPF în fiecare zi, întrucât beneficiile acesteia pentru sănătatea cutanată sunt numeroase.
Cuprins
Crema cu factor de protecție solară previne îmbătrânirea prematură
Radiațiile ultraviolete pot accelera procesul natural de îmbătrânire a pielii, ceea ce înseamnă apariția mai rapidă a liniilor fine, a ridurilor, precum și pierderea elasticității. Odată cu înaintare în vârstă, fibrele de elastină și colagen, cele două proteine care oferă elasticitate și rezistență pielii, se deteriorează, iar radiațiile ultraviolete se numără printre factorii care accelerează acest proces.
Cele mai multe dintre modificările vizibile ale pielii, atribuite în mod obișnuit procesului natural de îmbătrânire, sunt cauzate de soare. Radiațiile ultraviolete pot deteriora ADN-ul, ceea ce duce la apariția ridurilor premature și a petelor de vârstă.
Factorul de protecție solară joacă un rol esențial în prevenirea acestor semne de îmbătrânire prematură, acționând ca o barieră împotriva deteriorării provocate de soare.
Adaugă în rutina zilnică de îngrijire a pielii crema de față Sunlight Mineral SPF50+
Sunlight Mineral SPF50+ Face Cream este cel mai nou produs din gama Sunlight, care asigură protecţie împotriva fenomenelor distructive declanşate de radiaţiile UV.
Produsele de protecție solară sunt indispensabile în rutina de skincare, indiferent de anotimp. Iată șase motive pentru care Sunlight Mineral SPF50+ Face Cream este recomandată pentru îngrijirea zilnică:
- oferă protecție solară UVB și UVA imediată;
- previne hiperpigmentarea;
- previne fotoîmbătrânirea prematură;
- hidratează pielea;
- reduce stresul oxidativ;
- este ușor de aplicat și rezistentă la apă.
Noua cremă cu SPF de la Ivatherm asigură protecția solară minerală, care funcționează pe principiul reflexiei fizice: formează un ecran protector total pe piele, care reflectă lumina soarelui și nu-i permite să pătrundă în piele.
Sunlight Mineral SPF50+ Face Creameste recomandată tuturor tipurilor de piele sensibilă sau intolerantă, fiind eficientă atât pentru copii, cât și pentru adulți. Se aplică pe piele înaintea expunerii la soare, reaplicând frecvent pe față, gât și decolteu.
Crema cu SPF împiedică apariția arsurilor solare
Arsurile solare sunt leziuni ale pielii, cauzate de expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete provenite de la soare. Lumina UV deteriorează celulele pielii. Sistemul imunitar reacționează, prin creșterea fluxului de sânge în zonele afectate, ceea ce provoacă inflamarea pielii (eritem) sau arsuri solare.
Așadar, arsurile solare se caracterizează prin înroșirea pielii, care este, adesea, însoțită de durere și apare la câteva ore de la expunerea la soare. Sunt mai frecvente în timpul verii, când expunerea la soare este mai mare, dar pot apărea și în timpul anotimpurilor reci. Diferite suprafețe, precum zăpada, nisipul și apa, pot reflecta razele UV și pot contribui la arderea pielii.
Orice parte expusă a corpului – inclusiv lobii urechilor, scalpul și buzele – se poate arde. Chiar și pe zonele acoperite pot apărea arsuri solare dacă, de exemplu, hainele au o țesătură lejeră care lasă să treacă lumina ultravioletă (UV). Ochii, care sunt extrem de sensibili la lumina UV, pot avea, de asemenea, de suferit din cauza soarelui.
Crema cu Factor de Protectie Solară blochează razele ultraviolete, reducând considerabil probabilitatea apariției arsurilor solare. Specialiștii recomandă folosirea unei creme cu SPF de cel puțin 30 și spectru larg de acoperire. Este deosebit de important ca produsele cu SPF să fie aplicate cu 15 – 30 de minute înainte de a ieși din casă, chiar și în zilele răcoroase sau înnorate.
Crema cu factor de protecție solară ajută la menținerea uniformității nuanței pielii
Un alt motiv pentru care SPF-ul este important în orice anotimp este că ajută la menținerea uniformității nuanței pielii. Expunerea repetată la soare poate duce la hiperpigmentare și apariția petelor solare.
Hiperpigmentarea înseamnă creșterea producției de melanină, pigmentul care dă culoare pielii și protejează celulele epidermei (stratul exterior al pielii) de lumina ultravioletă și de lumina albastră. Acest lucru se întâmplă prin absorbția luminii UV înainte de a putea deteriora ADN-ul sensibil al celulelor pielii. Când pielea este expusă la soare, nivelul de melanină crește pentru a absorbi și dispersa radiațiile UV, reducând astfel riscul de arsuri solare și de alte efecte negative ale expunerii excesive la soare. Însă, una dintre consecințele creșterii producției de melanină este hiperpigmentarea.
Produsele cu factor de protecție solară ajută la prevenirea acumulării de melanină excesivă în anumite zone ale pielii, menținând o nuanță uniformă și luminoasă a pielii.
Crema cu protecție solară reduce riscul de a dezvolta cancer de piele
Cancerul de piele reprezintă una dintre cele mai grave consecințe ale expunerii la soare pe termen lung. Această afecțiune dermatologică apare în momentul în care celulele pielii se dezvoltă într-o manieră necontrolată.
Crema cu protecție solară formează o barieră care ajută la blocarea sau absorbția radiațiilor ultraviolete. Astfel, cantitatea de radiații UV care pătrunde în piele este redusă, ceea ce limitează daunele la nivelul celulelor și ADN-ului.
Deși poate părea că soarele este mai puțin intens în anotimpurile reci, riscul de a dezvolta cancer de piele nu dispare. SPF-ul contribuie la reducerea probabilității de a dezvolta cancer de piele, oferind o protecție constantă împotriva radiațiilor ultraviolete.
Crema cu SPF contribuie la menținerea elasticității pielii
Radiațiile ultraviolete pot deteriora colagenul și elastina, principalele componente proteice structurale ale pielii, care acționează împreună pentru menținerea sănătății cutanate.
Colagenul face ca pielea să fie mai rezistentă, îi asigură elasticitatea și hidratarea. Producția colagenului scade odată cu înaintarea în vârstă, drept urmare pielea are tendința de a deveni mai uscată și mai puțin fermă, permițând formarea ridurilor. Radiațiile UV sunt responsabile de modificări ale ADN-ului celulelor care produc colagen și ale acelora care produc radicalii liberi.
Elastina este o proteină esențială din matricea extracelulară, care conferă elasticitate și rezistență țesuturilor. Funcția principală a elastinei este de a permite țesuturilor din corpul uman să se întindă și să se micșoreze înapoi. Când fibrele de elastină se degradează, pielea își pierde integritatea structurală, care, asociată cu pierderea grăsimii subcutanate, duce la modificări nedorite, respectiv piele flască, linii fine și riduri. Cele mai severe modificări ale fibrelor elastice apar la pielea expusă vreme îndelungată la soare.
Aplicarea produselor cu factor de protecție solară în mod regulat ajută la menținerea fibrelor de colagen și elastina și astfel pielea rămâne fermă, tânără și radiantă în fiecare anotimp.
În concluzie, protecția solară nu trebuie neglijată în niciun anotimp, fie că soarele strălucește cu putere sau norii acoperă cerul. Indiferent de vremea de afară, radiațiile ultraviolete pot afecta sănătatea și aspectul pielii. Folosirea unei creme cu factor de protecție solară în fiecare dimineață contribuie la menținerea pielii sănătoase și frumoase cât mai mult timp. Așadar, asigură-te că, oricât de încărcat ai avea programul, folosești cremă cu SPF în fiecare dimineață!
Resurse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8682817/
https://ehe.health/blog/always-wear-sunscreen/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sunburn/symptoms-causes/syc-20355922