Înroșirea pielii: cauze, prevenție și tratament

Înroșirea pielii: cauze, prevenție și tratament


Înroșirea pielii, denumită științific eritem, este o problemă comună, care afectează persoane de toate vârstele, genurile și etniile. De la o arsură solară până la o reacție alergică, există numeroase cauze care pot duce la înroșirea sau iritarea pielii.

Deși roșeața pe piele nu reprezintă o problemă gravă de sănătate, poate fi inconfortabilă și neplăcută din punct de vedere estetic. De cele mai multe ori însă, ea însoțește alte afecțiuni.

Pielea se poate înroși inclusiv din cauza efortului, a condițiilor meteorologice extreme ori a unei afecțiuni. Deseori, roșeața dispare de la sine. Însă, în cazurile în care aceasta afectează viața de zi cu zi, fiind unul dintre simptomele unei probleme medicale mai severe, e nevoie de tratament.

Identificarea cauzei este importantă, întrucât astfel eritemul poate fi prevenit și tratat. Cele mai multe cazuri de roșeață a pielii sunt ușor de diagnosticat și de tratat.

În unele situații, eritemul este însoțit de uscăciune și prurit (mâncărime).

Toți oamenii dezvoltă cel puțin o erupție cutanată pe parcursul vieții. Bebelușii sunt predispuși la erupții cutanate din cauza scutecelor. Copiii sunt predispuși la dermatită atopică și la afecțiuni virale, prin contractarea virusurilor care induc erupții cutanate, iar adolescenții și adulții pot dezvolta dermatită de contact, deoarece pielea devine sensibilă la alergeni sau iritanți, odată cu trecerea timpului.

Inrosirea fetei

Înroșirea pielii: cauze

Există mai mulți factori care pot cauza înroșirea pielii. Printre cei mai comuni se numără:

  • Afecțiunile inflamatoare, precum eczema și rozaceea, pot provoca roșeață, mâncărimi și iritații ale pielii;
  • Reacțiile alergice la anumite substanțe, care se găsesc, de regulă, în produse de îngrijire a pielii, parfumuri, machiaj și produse de curățenie, se manifestă prin înroșirea pielii;
  • Expunerea la soare o perioadă îndelungată poate provoca înroșirea pielii, arsuri solare și chiar cancer de piele;
  • Expunerea la căldură poate cauza înroșirea pielii, în special a feței;
  • Infecțiile virale și bacteriene sunt, de asemenea, printre cauzele apariției eritemului.

Îți prezentăm, în rândurile următoare, câteva dintre problemele pielii care au ca simptome înroșirea pielii:

Arsurile solare

Arsurile solare reprezintă o problemă comună a pielii, care apare în momentul supraexpunerii la razele ultraviolete (UV) ale soarelui. Simptomele pot apărea chiar și după doar câteva minute de expunere. Roșeața și iritația dureroasă sunt principalele efecte ale supraexpunerii la soare, în special fără protecție adecvată.

În unele cazuri, expunerea prelungită la soare poate cauza probleme de sănătate mai grave, cum ar fi insolația sau cancerul de piele.

Rozaceea

Rozaceea este o afecțiune cronică, de care suferă milioane de persoane din întreaga lume. Se manifestă, de obicei, prin roșeață și vase de sânge vizibile pe față, în special la nivelul obrajilor, nasului, bărbiei și frunții. De obicei, rozaceea se declanșează după vârsta de 30 de ani. La început, roșeața apare și dispare. Însă, odată ce devine mai intensă și persistentă, se pot observa și vase de sânge dilatate.

Încearcă produsele Ivatherm, recomandate de medicii dermatologi, pentru tratarea rozaceei:

  • Rosederm Cremă pentru piele sensibilă cuperozică – reduce roșeața, iritația, numărul și mărimea venelor mici vizibile ale pielii sensibile cu rozacee, îmbunătățește microcirculația periferică, prevenind apariția altor vase capilare vizibile, are acțiune reparatorie și antiinflamatoare.
  • Rosederm Cremă pentru piele sensibilă cuperozică SPF30 – are acțiune reparatorie, calmantă, antiiritantă asupra pielii foarte fragilizate și previne creșterea temperaturii intradermice. Filtrele solare UVA și UVB protejează pielea de efectele nocive ale radiațiilor solare.
  • Rosederm Loțiune micelară antiroșeață – curăță delicat, demachiază și calmează pielea fragilă și iritată, ușor reactivă, reechilibrând pH-ul. Este recomandată pentru îngrijirea zilnică a pielii cuperozice și a pielii seboreice, cu roșeață și scuame.
  • Rosederm BB Cream SPF30 pentru piele cuperozică cu roșeață reduce roșeața, iritația, numărul și dimensiunea venelor mici vizibile ale pielii sensibile cu rozacee. Deoarece conține pigmenți cosmetici, nuanța pielii este uniformizată, devenind mai luminoasă. Filtrele solare UVA și UVB protejează pielea de efectele nocive ale radiațiilor solare.

Eczema

Eczemaeste cunoscută și sub numele de dermatită atopică. Este una dintre cele mai comune afecțiuni ale pielii, de care pot suferi atât bebelușii, copiii și adolescenții, cât și adulții și vârstnicii. În general, eczema se declanșează în copilărie, dar simptomele pot apărea din nou la vârsta adultă.

Unul dintre simptomele dermatitei atopice este înroșirea pielii, acompaniată de prurit, pete uscate și solzoase, edem (piele umflată, tumefiată) și, în unele cazuri, pot apărea sângerări.

Eczema arată diferit în funcție de nuanța pielii unei persoane. Eczema apare, de obicei, sub forma unor pete roșii însoțite de descuamare și prurit.

Testează:

Ivahidra + Balsam intens relipidant – reduce intensitatea și frecvența puseelor din dermatita atopică, datorită mecanismului complex de acțiune: reface funcția de barieră și microbiomul pielii, hidratează intens și de durată, reduce roșeața și iritațiile asociate pielii cu uscăciune severă, reduce senzația de mâncărime.

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de eczemă este dermatita de contact. Această formă de dermatită apare când organismul reacționează la un factor iritant sau o substanță dăunătoare. Dermatita de contact alergică este o reacție a sistemului imunitar la un factor iritant (latex sau metal) și dermatita de contact iritativă apare când o substanță, de obicei în contact repetat, irită pielea.

Printre factorii care declanșează dermatita de contact se numără săpunurile, detergenții, solvenții, bijuteriile, latexul și plantele otrăvitoare.

Încearcă:

Cicaderm Crema Barieră – izolează, repară și protejează pielea expusă la agresiunea externă și previne apariția dermatitei de contact. Aceasta restabilește integritatea pielii, calmează pielea și asigură o stare de confort pe termen lung.

Roseata fetei

Afecțiunile autoimune

Există mai multe tipuri de boli de piele autoimune, care apar când sistemului imunitar atacă celulele sănătoase ale pielii și provoacă, printre altele, înroșirea pielii.

Psoriazisul este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni ale pielii. Cauza exactă a psoriazisului este încă necunoscută, însă oamenii de știință consideră că este vorba despre o combinație de factori genetici și de mediu. Persoanele cu antecedente familiale de psoriazis sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune, la fel ca și cele care au un sistem imunitar slăbit.

De obicei, organismul are nevoie de câteva săptămâni pentru a produce noi celule cutanate care să le înlocuiască pe cele moarte. Psoriazisul apare când sistemul imunitar atacă în mod eronat celulele sănătoase ale pielii, determinându-le să crească și să se reproducă mai repede decât în mod normal. Acest lucru poate duce la apariția unor pete roșii, uscate și solzoase.

Erupția se formează, cel mai frecvent, pe coate, genunchi, partea inferioară a spatelui, scalp și organele genitale.

O altă afecțiune cronică ce poate provoca înroșirea feței este lupusul cutanat. Este o afecțiune autoimună a pielii, în care sistemul imunitar atacă celulele sănătoase și deteriorează pielea. Simptomele includ roșeață, mâncărime, durere și cicatrici. La unele persoane care suferă de lupus se formează o erupție în formă de fluture pe frunte.

Afecțiunile virale

Erupțiile cutanate sunt un simptom comun al multor afecțiuni virale, cum ar fi varicela, rujeola și Zona Zoster.

Aspectul erupțiilor cutanate virale poate varia. Acestea pot apărea sub formă de pete roșii, maro sau purpurii și se pot dezvolta doar pe o parte a corpului sau se pot răspândi.

Rujeola (pojar) este o infecție cauzată de virusul rujeolic și provoacă o erupție cutanată cu pete pe tot corpul.

Varicela (vărsat de vânt) este o infecție cauzată de virusul varicelo-zosterian și se manifestă, în primă fază, prin apariția unor pete roșii. Ulterior, apar edemul și veziculele.

Virusul varicelo-zosterian rămâne în stare latentă în organism și poate provoca, la vârsta adultă, Zona Zoster, care se manifestă printr-o erupție cutanată roșie, foarte dureroasă, care poate provoca furnicături, mâncărimi sau arsuri.

O altă afecțiune virală care se manifestă prin înroșirea pielii este eritemul infecțios, cunoscut și sub denumirile sindromul obrajilor pălmuiți sau boala a cincea. Infecția este cauzată de parvovirusul B19 și se manifestă la nivelul obrajilor, care devin roșii și strălucitori.

Infecțiile cu virusurile West Nile și Zika, transmise prin înțepături de țânțari, provoacă, de asemenea, erupții cutanate pe față, trunchi, brațe sau picioare.

Majoritatea acestor virusuri sunt foarte contagioase. Unele dintre ele pot fi prevenite prin vaccinare, în timp ce pentru altele nu există tratament specific.

Folosește:

Apă termală Herculane spray pentru a calma și proteja pielea sensibilă. Produsul Ivatherm este benefic pentru toate tipurile de piele, având proprietăți dovedite pentru toate gradele de sensibilitate a pielii, de la cea sensibilă la cea intolerantă sau alergică.

Foliculita

Foliculita este denumirea unei infecții la nivelul unui folicul de păr de pe piele. Atunci când acesta este infectat, pielea din jurul lui se poate înroși. De asemenea, pot apărea umflături ușoare.

Foliculita apare când bacterii sau fungi pătrund în interiorul foliculului de păr. Bărbieritul, precum și depilatul pot cauza foliculită.

Înroșirea pielii: prevenție

Există câteva metode simple prin care poate fi prevenită înroșirea pielii:

  • Evitarea factorilor declanșatori cunoscuți, cum ar fi alergenii și substanțele iritante;
  • Folosirea unor produse cosmetice blânde, fără parfum și hipoalergenice;
  • Spălarea mâinilor după contactul cu un alergen sau iritant cunoscut;
  • Evitarea expunerii prelungite la soare, în special în timpul orelor de vârf (10.00 – 16.00), când razele ultraviolete sunt mai puternice, și aplicarea unei creme cu factor de protecție solară în fiecare zi;
  • Evitarea spațiilor aglomerate, unde virusurile sunt mai ușor de transmis, precum și a persoanelor care suferă de anumite afecțiuni virale;
  • Hidratarea pielii în mod constant, atât prin aplicarea unor produse cosmetice adecvate tipului de ten, cât și prin consumul a cel puțin doi litri de lichide în fiecare zi;
  • Evitarea apei fierbinți, care poate cauza iritații, din cauza faptului că îndepărtează uleiurile naturale ale pielii;
  • Gestionarea nivelului de stres, un factor agravant pentru anumite afecțiuni inflamatoare ale pielii, precum eczema și psoriazisul.
Pete rosii pe piept

Înroșirea pielii: tratament

Înainte de a urma un tratament, este important ca un medic specialist să determine cauza înroșirii pielii. Pornind de la istoricul medical al pacientului, precum și istoricul familial, analizând simptomele și eventualele expuneri la iritanți sau alergeni, un dermatolog poate pune un diagnostic corect. În unele situații, e nevoie de teste de alergie, analize de sânge sau o biopsie a pielii, întrucât sunt numeroși factori care pot provoca o erupție cutanată, motiv pentru care diagnosticul poate fi dificil de stabilit.

Printre cele mai comune tratamente pentru pielea cu roșeață se numără:

  • Îndepărtarea produselor iritante din rutina de îngrijire a pielii;
  • Folosirea unor produse de curățare și creme hidratante blânde, care conțin ingrediente calmante ce pot reduce inflamația și pot reconstrui bariera protectoare a pielii;
  • Stoparea exfolierii;
  • Aplicarea unor creme antiprurit, care să reducă mâncărimea și nevoia de grataj (scărpinare);
  • Aplicarea unei creme cu hidrocortizon, care acționează ca un inflamator și este eficient în cazul înțepăturilor unor insecte;
  • Utilizarea antihistaminicelor pentru reacții alergice ușoare;
  • Aplicarea pe piele a apei termale pentru calmarea iritațiilor;
  • Aplicarea pe piele a unor comprese reci, pentru a calma roșeața și pentru a reduce inflamația.
  • Modificarea stilului de viață (evitarea factorilor declanșatori, gestionarea stresului și menținerea unei diete sănătoase) poate ajuta la prevenirea înroșirii pielii și la îmbunătățirea sănătății generale a pielii.

În concluzie înroșirea este un simptom al multor afecțiuni și probleme ale pielii. Roșeața poate fi cauzată de numeroși factori și poate fi inestetică, dar și deranjantă. Chiar și atunci când roșeața provine de la o afecțiune pentru care nu există un tratament, simptomele pot fi gestionate, prin câteva măsuri la îndemână. Protecția solară, evitarea alergenilor și menținerea pielii hidratate pot ajuta la prevenirea înroșirii pielii.

Resurse:

https://www.healthline.com/health/skin-redness#treatment

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/causes-redness-skin

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17413-rashes-red-skin

https://www.verywellhealth.com/red-skin-5087775#toc-autoimmune-conditions

https://www.verywellhealth.com/autoimmune-skin-conditions-5084066

https://www.medicalnewstoday.com/articles/326462

Publicat în categoria IvaStories
Etichete , , ,

Coș

Nu ai niciun produs în coș.