Ivatherm

Vitamina D: rol și beneficii asupra sănătății generale și a pielii

Vitamina D rol

Vitamina D, cunoscută și sub denumirea „vitamina soarelui“, este un nutrient esențial pentru organism, având un rol important în dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase puternice, precum și în reglarea absobției calciului.

Organismul uman produce, în mod natural, vitamina D, când este expus direct la lumina soarelui. Vitamina D mai poate fi obținută din anumite alimente și suplimente, astfel încât să fie asigurat aportul necesar acestui nutrient în menținerea sănătății corpului.

Studiile din ultimii ani au arătat că vitamina D contribuie la funcționarea corectă a multor țesuturi și organe din corp, inclusiv creierul, inima, mușchii și pielea, iar deficitul acestui nutrient a fost asociat cu mai multe afecțiuni, printre care anumite tipuri de cancere, boli autoimune, tulburări cardiovasculare și neurologice, precum și afecțiuni dermatologice. De asemenea, vitamina D contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar.

Ce este vitamina D?

Vitamina D a fost identificată pentru prima dată ca o vitamină la începutul secolului XX. Ulterior, a fost recunoscută ca fiind un hormon steroid. Un aspect unic al vitaminei D ca nutrient este că poate fi sintetizată de corpul uman prin acțiunea luminii solare.

Vitamina D este o vitamină liposolubilă, ceea ce înseamnă că se dizolvă în grăsimi și poate fi stocată vreme îndelungată în organism. Acest nutrient esențial este produs endogen în momentul în care razele ultraviolete (UV) ating pielea și provoacă sinteza sa, dar este prezent și în cateva alimente, precum și în suplimente nutritive.

Vitamina D (indiferent dacă este obținută ca urmare a expunerii la soare sau din alimente și suplimente) este inertă din punct de vedere biologic și trebuie să sufere două hidroxilări în organism pentru activare. Prima are loc în ficat și transformă vitamina D în calcidiol. A doua are loc în rinichi și formează calcitriol, aceasta fiind forma activă a vitaminei D.

Vitamina D promovează absorbția calciului în intestin și menține concentrațiile serice adecvate de calciu și fosfat, pentru a permite mineralizarea osoasă normală și pentru a preveni tetania hipocalcemică (contracția involuntară a mușchilor, care duce la crampe și spasme). În cazul deficitului de vitamina D, oasele pot deveni fragile sau se pot deforma. Un aport optim de vitamina D previne rahitismul la copii și osteomalacia (boala oaselor moi) la adulți. De asemenea, vitamina D previne riscul de a dezvolta osteoporoză, o boală ce afectează, cu precădere, persoanele vârstnice.

Tipuri de Vitamina D

Există diferite forme de vitamina D, printre care cele mai importante sunt:

Atât vitamina D2, cât și vitamina D3 sunt absorbite eficient în fluxul sangvin. Cu toate acestea, ficatul le metabolizează diferit. Cele mai multe studii arată că vitamina D3 este mai eficientă decât vitamina D2 în creșterea nivelului sangvin de calcidiol.

Pielea produce vitamina D3 atunci când este expusă la lumina soarelui. Radiațiile ultraviolete UVB declanșează formarea vitaminei D3 din compusul 7-dehidrocolesterol din piele.

Un proces similar are loc la nivelul plantelor și al ciupercilor, când razele UVB duc la formarea vitaminei D2 din ergosterol, un compus găsit în uleiurile din plante.

Surse de vitamina D2:

Surse de vitamina D3:

Beneficiile vitaminei D asupra sănătății organismului

Vitamina D are mai multe funcții importante pentru menținerea sănătății organismului. Reglarea absorbției calciului și fosfatului și facilitarea funcției normale a sistemului imunitar sunt printre rolurile principale ale acestei vitamine.

Un aport suficient de vitamina D este important pentru creșterea și dezvoltarea oaselor și a dinților, precum și pentru o rezistență îmbunătățită la anumite boli.

Vitamina D reglează, de asemenea, multe alte funcții celulare din corp. Proprietățile sale antiinflamatoare, antioxidante și neuroprotectoare susțin sănătatea imunitară, funcția musculară și activitatea celulelor creierului.

Cercetările sugerează că vitamina D poate avea numeroase beneficii asupra sănătății, printre care:

Beneficiile vitaminei D asupra sănătății pielii

Pielea este unică prin faptul că reprezintă atât calea prin care vitamina D poate ajunge în organism, dar și unul dintre beneficiarii acestui nutrient esențial.

Studiile au arătat că nivelurile corecte de vitamina D pot avea efecte benefice asupra menținerii sănătății pielii.

Printre cele mai reprezentative beneficii pe care vitamina D le are asupra sănătății cutanate se numără:

Necesarul de vitamina D

Cantitatea zilnică recomandată de vitamina D este de 400 IU (10 mcg) pentru copiii cu vârsta de până la 12 luni, 600 IU (15 mcg) pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 1 an și 70 de ani și 800 IU (20 mcg) pentru adulții peste vârsta de 70 de ani.

Deficitul de vitamina D poate apărea din cauza lipsei alimentelor care o conțin în dietă, a unei absorbții slabe sau a nevoii metabolice a unor cantități mai mari. Persoanele care nu au parte de suficientă expunere la soare sau nu consumă alimente bogate în vitamina D (în special cele care urmează o dietă vegană sau au intoleranță la lactoză), pe o perioadă îndelungată, au un risc crescut de a se confrunta cu deficit de vitamina D.

Printre simptomele deficitului de vitamina D la adulți se numără:

Cantitatea de vitamina D pe care pielea o produce depinde de mulți factori, printre care:

Vitamina D și expunerea la soare

Soarele este cea mai bună sursă naturală de vitamina D. Chiar și perioadele scurte de timp în bătaia razelor solare pot oferi organismului aportul de vitamina D de care are nevoie pentru o zi. Însă, este esențial să ținem cont de faptul că expunerea prelungită la soare poate arde pielea și este una dintre cauzele dezvoltării cancerului de piele. De aceea, atenția și moderația sunt cuvintele cheie pentru a obține aportul necesar de vitamina D de la soare, fără a produce daune organismului.

În acest sens, printre recomandările specialiștilor se numără:

Cu toate că factorul de protecție solară limitează nivelul de raze ultraviolete care ating pielea și astfel perioada de timp de care o persoană va avea nevoie să se bucure de soare pentru a obține doza necesară de vitamina D va fi mai mare, este important, întrucât previne îmbătrânirea prematură a pielii, apariția ridurilor și dezvoltarea cancerului de piele.

Produsele din gama Sunlight de la Ivatherm protejează celulele pielii de efectele negative ale radiațiilor ultraviolete:

În concluzie, organismul are nevoie de vitamina D, întrucât acest nutrient esențial menține structura osoasă sănătoasă și contribuie la funcționarea corectă a nerviilor, mușchilor și sistemului imunitar. În aceeași măsură, vitamina D este importantă pentru a menține sănătatea pielii, datorită proprietăților sale antiinflamatoare, antibacteriene și antioxidante. Aportul necesar de vitamina D întărește organismul și contribuie la ameliorarea simptomelor unor afecțiuni ale pielii, precum acneea și dermatita atopică. Pe de altă parte, deficitul de vitamina D poate provoca boli grave, precum rahitismul, osteomalacia și osteoporoza.

Exit mobile version